Prednison: Bijwerkingen Prednison en Prednisolon stootkuur

Prednison: Bijwerkingen Prednison en Prednisolon stootkuur Prednison en Prednisolon zijn ontstekingsremmers op basis van bijnierschorshormonen of corticosteroïden, die bij veel ziekten waarbij ontstekingen optreden worden voorgeschreven. In de volksmond heeft Prednison de naam dat het erg veel en heel ernstige bijwerkingen heeft. Bij een stootkuur treden echter geen ernstige bijwerkingen op. Hier wordt uitgelegd wat Prednison is, wat de bijwerkingen zijn, wat een stootkuur inhoudt en of gebruik van alcohol in combinatie met Prednison schadelijk is.

Wat is Prednison of Prednisolon?

Prednison of Prednisolon zijn ontstekingsremmers op basis van bijnierschorshormoon (corticosteroïden). Bijnierschorshormoon remt ontstekingen en kan overgevoeligheidsreacties inperken. Ook is Prednison werkzaam tegen bepaalde bloedziekten en vormen van kanker zoals hodgkin lymfoom (lymfklierkanker), hersenkanker, borstkanker, leukemie en beenmergkanker (de Ziekte van Kahler). Prednison zorgt er namelijk voor dat patiënten zich beter en meer levenslustig gaan voelen maar remt ook de groei van tumoren.

Verder worden Prednison en Prednisolon ook aan patiënten toegediend, wanneer het lichaam zelf te weinig bijnierschorshormoon aanmaakt via de bijnieren.

Voor welke ziekten en aandoeningen worden Prednison of Prednisolon voorgeschreven?

Prednison of Prednisolon worden voorgeschreven bij een groot aantal ziekten en aandoeningen, waarbij overgevoeligheid en ontstekingsverschijnselen een rol spelen. Zo wordt medicatie op basis van bijnierschorshormoon onder andere voorgeschreven bij:
 • Lupus Erythematodes
 • Astma, chronische bronchitis en COPD
 • Reuma en Multiple Sclerose
 • Colitus Ulcerosa en de Ziekte van Crohn
 • Allergische en chemokuur reacties

Wat zijn de bijwerkingen van Prednison of Prednisolon?

Voor chronische ziekten met veel ontstekingen zoals auto-immuunziekten wordt vaak Prednison of Prednisolon in een dosis van 10 tot 25 milligram per dag voorgeschreven voor een langere periode. Voor behandeling van kanker wordt een hogere dosering (ongeveer 50 milligram per dag) voorgeschreven. Bij gebruik op langere termijn kan Prednison of Prednisolon vrij serieuze bijwerkingen kennen, die echter niet bij alle patiënten voorkomen. Dit zijn met name:
 • Gewichtstoename en een vollemaansgezicht
 • Tragere wondgenezing en meer blauwe plekken
 • Spontane botbreuken en inzakken van wervels in de wervelkolom
 • Meer vocht vasthouden in het lichaam
 • Pijn in de buik en misselijkheid
 • Maagzweren of bloedingen
 • Meer kans op infecties en virussen

Bij langer gebruik van Prednison worden de effecten op het lichaam nauwkeurig gevolgd door de behandelend arts. Ook zijn dit relatief uitzonderlijke bijwerkingen, die zeker niet vaak optreden. Bij inname van de medicatie via de luchtwegen zijn de bijwerkingen nog minder frequent, omdat bij deze wijze van inname het medicijn niet overal in het lichaam terechtkomt.

Wat is een stootkuur en wat zijn de bijwerkingen van een stootkuur Prednison of Prednisolon?

Een stootkuur met bijnierschorshormoon is een relatief nieuwe therapie, waarbij gedurende een korte periode (een paar weken) relatief veel Prednison of Prednisolon (30-75 milligram per dag) wordt ingenomen.

Op deze manier wordt een grote hoeveelheid werkzame stof opgenomen in het lichaam maar blijven de bijwerkingen beperkt. De meeste en ernstigste bijwerkingen van dit type medicatie treden namelijk enkel op bij gebruik gedurende een langere periode. Een stootkuur wordt met name toegepast om het lichaam in de tussentijd de kans te geven om zelf te herstellen door tijdelijk de ergste verschijnselen van een aandoening de kop in te drukken.

Is de combinatie van Prednison of Prednisolon in combinatie met alcohol schadelijk?

In principe zal het gebruik van alcohol niet meer dan normaal gesproken negatieve effecten hebben voor het lichaam in combinatie met Prednison of Prednisolon. Bij een hoge alcoholconsumptie is het echter wel raadzaam om te overleggen met de behandelend arts.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ga je met Prednison om?Hoe ga je met Prednison om?Er zijn maar weinig mensen die nog nooit van de naam “Prednison” gehoord hebben. Maar lang niet iedereen weet ook precie…
Bijwerkingen van PrednisonPrednison wordt als medicijn voorgeschreven aan personen met bepaalde ontstekingsreacties, bepaalde vormen van bloedkank…
Prednison soms wenselijk met stootkuur; wel bijwerkingenPrednison soms wenselijk met stootkuur; wel bijwerkingenPrednison is een geneesmiddel dat vaak wordt voorgeschreven als medicijn om ontstekingen af te remmen. Het wordt o.a. ve…
Cortisone medicijn prednison: gebruik, dosis & bijwerkingenCortisone medicijn prednison: gebruik, dosis & bijwerkingenPrednison is een cortisone medicijn dat erg effectief kan zijn tegen ontstekingen. Het gebruik van prednison kan bijvoor…

Aanranding en verkrachting: hulpAanranding en verkrachting: hulpAanranding of verkrachting: het komt meer voor dan men zou denken. Wanneer je aangerand of verkracht bent, gaan er veel…
Bij uitdroging door diarree: Oral Rehydration Solution (ORS)Bij uitdroging door diarree: Oral Rehydration Solution (ORS)Bij diarree en braken kan snel een flink vochtverlies ontstaan dat aangevuld moet worden voordat er ernstige uitdrogings…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Reacties

Wieke, 27-04-2012
Prednison is heel erg slecht voor je en een ieder die dit ontkent werkt voor de machtige farmaceutische bedrijven. Het kan zelfs bij een korte stootkuur ernstige bijwerkingen hebben. Doktoren zijn hier blind voor. Neem dit middel echt zo min en zo kort mogelijk. Het is een grote mafioso bedoening en JIJ bent hier de dupe van. Niet nemen! Reactie infoteur, 01-05-2012
Dit is nogal een ongefundeerde reactie. Prednison kan sterke bijwerkingen hebben maar is voor veel mensen de oplossing voor ernstige gezondheidsproblemen, die niet op een andere manier kunnen worden bestreden. Ik, en met mij vele anderen, hebben hele positieve ervaringen met dit medicijn. Zonder zou ik nooit hersteld zijn.

P., 25-03-2012
Ik heb afgelopen vrijdag een stoot kuur gekregen, 30mg voor 10dgn.al van eerste tablet kreeg ik na 4 uurtjes enorme bijwerkingen.leek alsof drugs had gebruikt, erg angstig, hartkloppingen etc.voelde me slecht.heb dag erna ook niet meer ingenomen, bijwerkingen duurde nog 2 dgn, erg heftig.niet leuk, zal zeker een goed medicijn zijn maar niet voor mij, rotzooi. Reactie infoteur, 01-04-2012
Beste P, jammer om te horen dat er bij jou zoveel bijwerkingen waren. Het is een medicijn, waarbij dit kan voorkomen maar ikzelf en vele anderen met mij zijn zeer goed geholpen met prednison. Rotzooi is dan ook waarschijnlijk zeker niet de beste omschrijving maar misschien jammer genoeg niet met het juiste effect voor jou. Veel beterschap gewenst!

Jan-Willem, 31-05-2010
Ik heb een vraagje. Mijn vriendin slikt de pil, en moest afgelopen week prednisolon gebruiken tegen een allergische reactie. Na 2 dagen had ze wat bloedingen. Betekent dat de pil niet meer betrouwbaar is? Reactie infoteur, 31-05-2010
Beste Jan-Willem,

Ik ben geen arts maar naar mijn idee zou het slikken van prednison geen effect moeten hebben op de menstruatie cyclus. Wel kan het zijn dat door stofwisselingsproblemen (diarree) de pil tijdelijk niet werkt.

Wanneer de bloedingen aanhouden zou ik de huisarts consulteren en voor de zekerheid tijdelijk andere anticonceptie erbij gebruiken tijdens jullie seksuele omgang,

M.vr.gr.

Sterretje999

H. Huiskamp, 18-11-2009
Graag zou ik het verschil weten tussen pretnisolon en pretnison daar ik heb gehoord over eventuele nier aandoeningen.
bij voorbaat mijn dank Reactie infoteur, 18-11-2009
Geachte mevrouw of meneer Huiskamp,

Prednison zelf is een niet-werkzame stof die pas in het lichaam door de lever wordt omgezet in de werkzame stof Prednisolon. Welk van beiden wordt voorgeschreven maakt geen verschil voor de werkzaamheid van het middel noch voor de bijwerkingen, die ermee gepaard kunnen gaan.

Voor beide medicijnen gelden dan ook dezelfde mogelijke bijwerkingen.

Hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd,
M.vr.gr.
Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 07-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.