Aanranding en verkrachting: hulp

Aanranding en verkrachting: hulp Aanranding of verkrachting: het komt meer voor dan men zou denken. Wanneer je aangerand of verkracht bent, gaan er veel gevoelens door je heen. Je schaamt je, je voelt je vies, of je haat jezelf. Er komt vaak geweld of dwang bij een aanranding of verkrachting kijken. Dit zorgt ervoor dat er traumatische ervaringen worden opgedaan. Erover praten is vaak moeilijk. Uit de praktijk blijkt dat de dader vaak een bekende is. Hierdoor kan schaamte ontstaan. Maar ook angst om erover te praten zorgt ervoor dat de gebeurtenis niet verwerkt kan worden.

Begrip aanranding

Onder aanranding wordt verstaan wanneer iemand gedwongen wordt tot ontuchte handelingen. Meestal worden vrouwen hiertoe gedwongen, soms zijn het mannen maar dit komt minder vaak voor. Het dwingen vindt plaats onder geweld of bedreiging. Ontuchte handelingen zijn seksuele handelingen. Gedwongen geslachtsgemeenschap heet verkrachting. Verkrachting is het binnendringen in het lichaam met de penis, vinger of een voorwerp. Het binnendringen kan gebeuren via de vagina, anus of mond. Aanranding en verkrachting dienen daarom niet met elkaar verward te worden.

Ben jij aangerand?

Meisjes en vrouwen die aangerand of verkracht zijn, hebben vaak te maken met een bekende dader. Het kan gaan om een familielid, de partner, een buur, collega of vriend. Dit maakt het moeilijker om erover te praten. Je kan je schamen, omdat je het hebt toegelaten. Of je bent bang voor de reacties van je ouders, partner, vrienden of wie dan ook. Aanranding en verkrachting is een ernstig misdrijf. Alles wat buiten jouw wil om gebeurt, is strafbaar. Wanneer je geen toestemming hebt gegeven voor de seksuele handelingen waartoe de ander je gedwongen heeft, dan heet dit aanranding of verkrachting.

Hoe voel je je?

Wanneer je bent aangerand of verkracht, voel je schaamte en vernedering. Vaak voel je je ook erg vies, je wilt alles van je af wassen. Maar hoe vaak je je ook wast, je blijft jezelf vies vinden en je blijft eraan terug denken. Je denkt vaak dat het je eigen schuld is, dat je niet hard genoeg nee hebt gezegd of niet duidelijk genoeg bent geweest. Bedenk dat het niet jouw schuld is! Zelfs als jij nee hebt geschud, of de dader van je af hebt geduwd, hoe zacht ook, dan was dit een teken dat je geen toestemming gaf. Je wou dit niet! Voel je ook niet schuldig over hoe je je gekleed had. Want al liep je in een minirokje rond of iets uitdagends, een ander moet van je afblijven, want het is jouw lichaam! Soms voel je je helemaal niet meer veilig op straat. Je wil zoveel mogelijk binnen blijven en je bent bang om met andere mensen te praten. Ook kan je erg boos reageren op je omgeving. Soms wil je je zelf straffen, en ga je jezelf pijn doen en verwonden. Ook kan je ineens minder gaan eten of juist heel veel.

Zoek je hulp?

Je hoeft je niet te schamen en je hoeft jezelf niet te straffen. Blijf denken dat het niet jouw schuld was! Veel vrouwen en meisjes denken dat ze het na een aanranding of verkrachting zelf wel redden. Dat ze geen hulp nodig hebben. Maar je leven wordt erdoor getekend. Je kan minder goed functioneren. Je krijgt problemen op school of op je werk. Je vertrouwt niemand meer. En bovenal durf je er met niemand over te praten. Praten is belangrijk. Alleen zo krijg je die nare ervaring zoveel mogelijk uit je hoofd. Helemaal vergeten zal je het nooit, maar je leert het wel een plekje te geven. Schaam je niet om hulp te zoeken. Niemand zal jou hierop veroordelen, want jij bent het slachtoffer en je hebt helemaal niks fout gedaan. Hulp zoeken is heel sterk, voel je sterk en zoek hulp.

Waar kan ik hulp vinden?

Je schaamt je of je bent bang. Het is daarom niet makkelijk om erover te praten. Via internet kan je anoniem chatten met mensen die er verstand van hebben en naar jou luisteren. Niemand weet jouw echte naam en je kiest er zelf voor of en wanneer je weer online komt.

Je kan ook bellen met hulpverleners:
  • Slachtofferhulp: 0900-0101 (lokaal tarief), van ma t/m vrij van 09.00 tot 17.00 uur.
  • Kindertelefoon: 0800-0432 (gratis), elke dag van 2 uur 's middags tot 8 uur 's avonds.
  • Korrelatie: 0900-1450, (15 ct. p.m.) , ma t/m vr 9:00 - 18:00

Je kan uiteraard ook naar je huisarts gaan of binnenlopen bij het RIAGG. Of praat erover met een goede vriend of een familielid die je vertrouwt. Dan sta je er niet alleen voor. Maar soms is het veel makkelijker om tegen wen vreemde te praten, iemand die je niet kent en waar je anoniem bij kunt zijn. En dat is heel begrijpelijk. Want het is jouw leven.

Wet Binnen het huwelijk

Sinds 1991 geldt aanranding en verkrachting binnen het huwelijk als een seksueel misdrijf. Voor die tijd kon de vrouw geen aangifte doen, het was iets wat de vrouw binnen het huwelijk diende te accepteren. Gelukkig voor alle vrouwen, is er sinds 1991 een einde gekomen aan deze bizarre wet. 1 op de 10 vrouwen wordt binnen een relatie mishandeld, zowel psychisch, lichamelijk of seksueel. 1 op de 15 vaders pleegt ontucht met 1 of meerdere kinderen. Hoge cijfers, waarvan veel mensen geen weet hebben. Want alles gebeurt binnen gesloten deuren.
© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanranding en intimidatieAanranding en intimidatieHet komt vaak voor dat de eerste intieme ervaring van jonge meiden niet uit vrije wil is, maar een geval van aanranding.…
De kans op beroving of aanranding verkleinenHet kan iedereen overkomen: een beroving of aanranding. Toch zijn er bepaalde mensen die meer risico lopen dan anderen.…
Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Ongewenst seksueel gewelddadig contact veroorzaakt onder de slachtoffers - meestal jonge meisjes en vrouwen - lichamelij…
Zuid-Afrika: verkrachting en seksueel geweld vrouwen/meisjesZuid-Afrika: verkrachting en seksueel geweld vrouwen/meisjesIn het post-apartheidsera, na het grotendeels verdwijnen van politiek geweld, steken andere vormen van geweld meer de ko…

Eerste hulp bij verwondingen: antiseptische behandelingEerste hulp bij verwondingen: antiseptische behandelingBij beschadiging van de huid door verwonding is ontsmetten altijd aan te raden om infectie te voorkomen, ook al gaat het…
Prednison: Bijwerkingen Prednison en Prednisolon stootkuurPrednison: Bijwerkingen Prednison en Prednisolon stootkuurPrednison en Prednisolon zijn ontstekingsremmers op basis van bijnierschorshormonen of corticosteroïden, die bij veel zi…
Reacties

Weegschaal1970 (infoteur), 26-03-2010 #2
Ik zit met een probleempje. Ik heb zelf heel wat ellende meegemaakt misbruik enzo maar nu kwam een vriendin van mij laatst naar mij toe en ze vertelde me dat ze verkracht was door de broer van haar vriend. Ze weet van mijn ervaringen maar ik weet niet of ik hier hetzelfde advies moet gevendie ik zelf gekregen hebt want ik heb zelf amper hulp gehad voor mijn problemen dus ik weet niet goed wat en hoe ik haar moet helpen. Reactie infoteur, 26-03-2010
Het verschil tussen aanranding en verkrachting zit hem in het feit dat bij verkrachting sprake is van het binnendringen in het lichaam, door middel van een vinger, voorwerp of de penis, zonder dat je dit zelf wilt. Aanranding is het sexuele handelingen verrichten zonder dat jij dit zelf wilt. Die vriendin moet dus onmiddelijk aangifte van verkrachting doen. Doet ze dit niet, dan zal die broer gewoon ermee door gaan. Mischien bij die vriendin, of bij andere meisjes. Mischien kan je je vriendin steunen en met haar mee gaan.

Weegschaal1970 (infoteur), 26-03-2010 #1
Ik heb een vraag een tijdje geleden ben ik van achteren aangevallen in mijn borsten geknepen en in mijn kruis bettast ik weet niet goed wat ik hiermee moet. Ik weet niet wie het was maar ik voelde me heel bedreigd door de situatie. Was dit een aanranding of een sexuele intinidatie. Ik voel er heel onprettig onder en durf mezelf amper aan te raken. Reactie infoteur, 26-03-2010
Dit valt onder aanranding. Je kan hiervan aangifte doen op het politiebureau. Deze aangifte moet je zelf ondertekeken. Vervolgens gaat de politie verhaal halen bij de dader. Je hebt twaalf jaar de tijd om aangifte te doen, amar het beste is om dit zo snel mogelijk te doen, want hoe langer je wavht, hoe groter de kans dat je het blijft uitstellen EN de dader andere meisjes aanrandt. Bedank dat je geen toestemming hebt gegeven dat diegene aan je borsten of je kruis zat. Sterkte!

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.