De hik en waar deze vandaan komt

De hik en waar deze vandaan komt Iedereen heeft wel eens de hik: van jong tot oud. Waar de hik precies vandaan komt en waarom een mens hikt, wil je natuurlijk graag weten. En kunnen dieren ook hikken?

Middenrifspier

Het middenrif scheidt je borst van je buik, het is een scheidingslijn zogezegd. Hier zit een spier: de middenrifspier. Wanneer je inademt, wordt deze spier aangetrokken en wordt je borstholte groter: er stroomt lucht de longen in. Tegelijkertijd wordt de buikholte kleiner om plaats te maken voor de borstholte. Bij het uitademen gebeurt het precies andersom en ontspant de middenrifspier zich weer.

Hikken

Net zoals iedere spier wel eens onwillekeurig samentrekt, kan ook de middenrifspier zich onwillekeurig samentrekken. Dit is niet ritmisch: het varieert van eenmaal per minuut tot soms wel 25 maal per minuut. En het kan heel even duren, of heel lang.

Bij de hik spant de middenrifspier zich dus aan waardoor het strotklepje zich sluit. Omdat je tegelijkertijd naar lucht hapt terwijl het klepje dicht valt, krijg je dat typische geluid "hik". Wanneer de hik te lang duurt, kan je pijn krijgen op de borst, ter hoogte van het middenrif.

Waarom hikken we?

Hikken is net zoiets als gapen: eigenlijk weet niemand precies waar het vandaan komt en met welke reden. Het lijkt erop dat veel dingen die we doen, gewild of ongewild, toch nog voortkomen uit onze oertijd of zelfs van de tijd daarvoor. Het hikken zou afgeleid kunnen zijn van de tijd dat we nog amfibie waren. Een amfibie slikt water en lucht gelijktijdig in, waardoor je ook een soort hik krijgt.

Een baby die nog in de buik zit bij de moeder, kan ook al de hik hebben. Er wordt wel gedacht dat via de hik de ademhalingsspieren geoefend worden, en de volwassenen dit ook nog steeds hebben.

Om ervan af te komen, is de beste oplossing: wachten. De hik gaat vanzelf weer over. Er zij veel huismiddeltjes, maar of ze helpen is maar de vraag. De hik verdwijnt vaak vanzelf na een aantal minuten en tegen de tijd dat je dingen geprobeerd hebt, is de hik alweer weg. Enkele dingen die mensen doen: laten schrikken van iemand met de hik, adem inhouden, water drinken, ja zelfs ondersteboven gaan staan. Je wordt er in ieder geval wel lenig van.

Kunnen dieren hikken?

Ook dieren kunnen de hik hebben: bij honden bijvoorbeeld is dit vaak een gevolg van te snel eten of door de groei. Bij paarden is de hik soms een gevolg van tetanie. Maar dieren kunnen ook gewoon de hik hebben net als mensen, zonder oorzaak. De hik zien we veelal terug bij zoogdieren, andere dieren als vogels of vissen hebben een anders opgebouwde borst en buikholte.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hik, ik wil er vanaf!De hik, ik wil er vanaf!Neem een flinke lepel suiker en laat het langzaam smelten in je mond. Pak een groot glas water en drink die in één keer…
Dieren: ademen en de afwijkingen herkennenDieren: ademen en de afwijkingen herkennenAdemhalen is van levensbelang. Daarom is het belangrijk af en toe te kijken en symptomen te kunnen herkennen als een die…
Pijn aan middenrif: oorzaken en symptomen pijnlijk middenrifPijn aan middenrif: oorzaken en symptomen pijnlijk middenrifPijn aan middenrif of middenrifpijn is een klacht die relatief vaak voorkomt. Het diafragma of middenrif is de scheiding…
Zijpijn bij hardlopenZijpijn bij hardlopenPijn in het middenrif (ook wel pijn in de zij genoemd) is een veel voorkomende klacht bij het hardlopen. Het overkomt be…

Wat kost een kroon plaatsen?Wat kost een kroon plaatsen?Door de besparingen in de medische zorg van de laatste jaren, komen steeds meer kosten voor eigen rekening. In de basisv…
De Sunshower: zonnen onder de doucheZonnen onder de douche. Je kunt je weinig heerlijkers voorstellen. De Sunshower is een Nederlandse uitvinding, die gezon…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.