De hik, ik wil er vanaf!

De hik, ik wil er vanaf! Neem een flinke lepel suiker en laat het langzaam smelten in je mond. Pak een groot glas water en drink die in één keer leeg. Adem tenminste ½ minuut inhouden. Langzaam in- en uitademen in een papieren zak. Heel langzaam een glas cola leegdrinken(!). Schrikken, wel eerst een vrijwilliger zoeken. Het is wel duidelijk, je hebt de hik.

Inhoud


Wat is hikken?

Wanneer je de hik hebt, trekt je middenrif onwillekeurig samen. Het middenrif is een spier tussen de borst- en buikholte. Omdat de ademhaling te snel is ontregeld slaan je stembanden dicht. De hik kreeg zijn naam door het geluid dat iemand maakt wanneer hij ‘hikt’.

Hoe krijg je de hik?

Wanneer je te snel eet of drinkt kun je de hik krijgen. Koolzuurhoudende drankjes en alcohol kunnen ook een aanval van de hik veroorzaken. Meestal krijg je de hik zoals hij verdwijnt, vanzelf. Er zijn wel enkele aandoeningen die de hik kunnen uitlokken, een longontsteking of een maagbreuk, maar meestal is het pech en ‘eet een beetje rustiger!’. Ook baby’s kunnen voor hun geboorte enkele keren per dag de hik krijgen, wanneer baby's voor hun geboorte veel last hebben van hikken, hebben ze dat na hun geboorte ook vaak.

Heeft de hik nut?

Dat is niet duidelijk. Waarschijnlijk moet je hikken om een teveel aan lucht in je maag te verwijderen. Het kan een onbewust teken zijn om iets rustiger te eten en kleinere happen te nemen. Voor baby’s in de baarmoeder zijn er andere redenen. Door te hikken, oefenen baby’s hun ademhalingsspieren, na de geboorte zou het voor een baby een goede oefening zijn voor het zuigen. Maar misschien heeft de hik helemaal geen nut.

Hoe kom je van de hik af:

Het kan geen kwaad maar we willen er wel zo snel mogelijk vanaf. Het is lastig, het staat allerminst charmant en komt altijd op de momenten dat het net even niet uitkomt. Tijd voor enkele min of meer beproefde methodes.
  • De makkelijkste rustig iets eten, goed kauwen.
  • Koolzuurhoudende drankjes even laten staan, maar sommigen zweren bij een glas cola.
  • Deze is ook makkelijk, niets doen het gaat wel over.
  • De adem een minuutje inhouden. (of zolang het lukt)
  • Ga iets doen! Niet meer denken aan de hik.
  • Over de kop drinken. De gebruiksaanwijzing: buig je diep voorover en drink dan ‘andersom een glas water leeg’.
  • Eet langzaam een waterijsje.
  • Op je hoofd gaan staan.
  • Augurken en zilveruitjes eten.
  • Als laatste die van alle oma’s van Nederland, zeg tien keer snel: hik spik sprauw ik geef de hik aan jouw, geef hem aan een anderman die de hik gebruiken kan.

De hik die we zo ontzettend lastig vinden, het is moeilijk om er een verklaring voor te vinden. De meeste onderzoekers stellen dat de hik weinig tot geen nut heeft. Het lichtpuntje is wel dat het meestal net zo snel verdwijnt als het komt. Voor maar enkelen lijkt de hik niet te willen verdwijnen, een Amerikaan haalde het Guiness Book of Records met 68 jaar lang de hik! Mocht de hik toch onverhoopt langdurig aanhouden,(geen 68 jaar wachten) er zijn medicijnen die de hikaanval kunnen stoppen.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ureum: Wat doet het voor je huid?Voor veel mensen vormt een zeer droge huid een groot ongemak. Ichthyosis, eczeem of een extreem droge huid kan een grote…
Het syndroom van RaynaudIedereen heeft wel eens last van de kou. Mensen met de ziekte van Raynaud hebben hier helaas meer last van dan normaal i…
Bronnen en referenties
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.