Ureum: Wat doet het voor je huid?

Voor veel mensen vormt een zeer droge huid een groot ongemak. Ichthyosis, eczeem of een extreem droge huid kan een grote belemmering vormen. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft daarom goede verzorging nodig. Ureum is een stof die gebruikt kan worden om de droge huid te bestrijden. Het is een natuurlijk product dat het vocht in de huid vasthoudt.

Wat is ureum?

Ureum is een natuurlijk product dat voorkomt in de urine van mensen en dieren. De lever van mens en dier zet de ammoniak die vrijkomt bij het verteren van eiwitten om in ureum. De ureum komt terecht in de nieren en wordt samen met de urine uitgescheiden. Eigenlijk is ureum dus een afvalproduct van het lichaam. Toch heeft ureum een grote waarde. Een tekort aan ureum kan zorgen voor een droge huid. Ureum is namelijk een stof die het vocht van de huid vasthoudt.


Urinetherapie/Urotherapie

Vanuit de voorgaande informatie is het niet moeilijk te bedenken waarom sommige mensen overgaan tot de zogenaamde urinetherapie of urotherapie. Hierbij drinken mensen hun eigen urine of smeren ze de urine op de huid. Dit om kwalen en ziekten te voorkomen of te genezen. De ureum in de urine zorgt er inderdaad voor dat de huid meer vocht vasthoudt. Toch is deze manier van het gebruiken van urine niet door de medische wereld aanvaard. Dit omdat er in de urine nog andere afvalstoffen aanwezig zijn die niet voor niets door het lichaam zijn uitgescheiden. Deze stoffen kunnen wellicht een schadelijke werking hebben.

Crèmes met ureum

Er bestaan verschillende crèmes met de hulpstof ureum die uiterst geschikt zijn voor het behandelen van de zeer droge huid. De ureum in de crèmes breekt een te grote hoeveelheid verhoornde cellen af en verhoogt de wateropname van de huid. De bekendste merknaam van een crème met ureum is Calmurid Crème. Deze crème is te verkrijgen in een aantal varianten. Calmurid HC bevat hydrocortison, dit zijn hormonen die zorgen voor een snel herstel van de huid, en goed te gebruiken is voor mensen met eczeem. Echter staat een hormonenzalf bekend om zijn bijwerkingen. Hormonen zijn slecht voor de nieren en kunnen zorgen voor een dunne huid. Denk hier dus aan voordat u deze variant van de zalf gebruikt. De Calmurid Crème zonder deze hormonen is een goede optie voor mensen met een zeer droge huid. Dit product heeft geen schadelijke bijwerkingen. De crèmes met en zonder hydrocortison zijn ook verkrijgbaar in merkloze crèmes.
Deze crèmes met ureum zijn enkel verkrijgbaar op recept. Een bezoekje aan uw huisarts is daarom nodig.


Voor wie zijn crèmes met ureum geschikt?

Crèmes met ureum zijn geschikt voor mensen met huidaandoeningen, zoals een zeer droge, schilferende huid of Ichthyosis. Ichthyosis wordt ook wel schubziekte of vissenhuid genoemd. Dit door de kenmerkende schubvorming op de huid doordat de huid zo uitgedroogd is. De ureum in de crème vermindert schilfering van de huid. Ook zorgt het voor een huid die soepel aanvoelt en minder trekkerig is. Ook verergeren huidaandoeningen zoals eczeem minder snel.

Ureum zorgt voor een vermindering van de symptomen van de droge huid of Ichtyosis. Toch neemt het niet de oorzaak voor de huidaandoening weg. Deze huidaandoeningen zijn vaak aangeboren en gaan niet weg. Toch kan ureum zorgen voor een aanzienlijke verlichting van de klachten. Wanneer u last hebt van een huidaandoening of huidziekte is het zeker aan te raden met uw huisarts te overleggen of een crème met ureum iets voor u is.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ichthyosis, vissehuidIchthyosis, vissehuidIchthyosis oftewel vissehuid (nieuwe spelling: vissenhuid) is een huidziekte waarbij de huid zeer droog en schilferig is…
Vissenhuid of ichthyosis vulgaris: symptomen en behandelingVissenhuid of ichthyosis vulgaris: symptomen en behandelingVissenhuid of ichthyosis vulgaris symptomen zijn een droge en schilferende huid met verdikking van de hoornlaag. Ichthyo…
Ichthyosis vulgaris: Huidziekte met droge, schilferende huidIchthyosis vulgaris: Huidziekte met droge, schilferende huidIchthyosis vulgaris, ook gekend als de visschubziekte, is een erfelijke huidaandoening die leidt tot een droge, schilfer…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…

Knoflookdragees, hoe worden ze gemaakt?Dat knoflook voor de gezondheid, en meer bepaald voor de bloedvaten, van groot belang is, zou geen dokter meer mogen ont…
De hik, ik wil er vanaf!De hik, ik wil er vanaf!Neem een flinke lepel suiker en laat het langzaam smelten in je mond. Pak een groot glas water en drink die in één keer…
Reacties

Voos, 23-08-2013
Artsen kunnen beter geen ureum, dit is zo slecht voor de huid en je hele hormonale stelsel. nu merk je er nog niks van. je kunt beter ichtisiosis hebben dan ureum smeren! Ik houd niet meer van reguliere geneeskunde en artsen die uitbetaald krijgen voor de hoeveelheid recepten die ze voorschrijven (ervaring daarmee). Mij niet gezien, >Linus Pauling kliniek voor preventieve geneeskunde is mijn advies, kijk naar voeding (is de basis voor alles!) en je hormonale stelsel geen hormonen smeren. Reactie infoteur, 02-10-2013
Hallo Voos,

Bedankt voor je reactie. Ureum is echter geen hormonale stof en tast dan ook niet je hormonale stelsel aan. Ureum is juist een lichaamseigen stof die door je eigen lichaam wordt aangemaakt en wordt uitgescheiden in je urine. Ureum heeft dan ook geen bekende schadelijke gevolgen.

Er bestaan wel degelijk crèmes met corticosteroïden, zoals aangegeven in de tekst, bijvoorbeeld Calmurid HC. Deze kunnen op korte termijn verlichting verschaffen, maar het is af te raden deze op lange termijn te gebruiken. Dit heeft echter niets te maken met de gewone ureumcrèmes. Deze zijn niet schadelijk.

Monica Farlora Avila, 27-07-2011
Ik heb zalf met ureum op doctor's advies gekregen heel moeilijk om in te smeren. het wordt op de apotheek gemaakt in een tube, is het mogelijk om in een betere vorm te krijgen? Reactie infoteur, 02-10-2013
Hallo Monica,

De Calmurid crème is heel smeerbaar. Je kunt je dokter vragen deze voor de schrijven. Daarnaast zijn er nog verschillende crèmes van Eucerin die ureum bevatten, te verkrijgen in je apotheek.

Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 30-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.