Omeprazol; werking, toepassing en bijwerkingen
Omeprazol (Losec) is een maagzuurremmer die bekoort tot de klasse van protonpompremmers. Omeprazol wordt gebruikt in om de gevolgen van een oesofagale reflux en misselijkheid als gevolgd van een virale infectie in het maagdarmkanaal te verminderen. Het verkleint de kans op het krijgen van een maagzweer als gevolg van het gebruik van pijnstillers uit de NSAID klasse zoals diclofenac. Het is een van de meest gebruikte medicijnen in Nederland.
Diclofenac; Omeprazol; werking, toepassing en bijwerkingen
Hoe werkt omeprazol?
Omeprazol is de
meest gebruikte protonremmer in Nederland en het op 2 na meest gebruikte medicijn in totaal. In de maag wordt voortdurend zuur geproduceerd door de in de maagwand aanwezige pariëtaalcellen. De werking van omeprazol berust op het feit dat dit medicijn de protonpomp, het zogeheten H+ / K+ ATP-ase op een onomkeerbare manier weet te remmen. Deze pomp is verantwoordelijk voor de uitscheiding van zuur in de maag door de pariëtaalcellen. Door deze protonpomp onomkeerbaar te remmen wordt de zuurgraad van de maag verlaagd, wat de kans op onder meer maagzweren en beschadiging van de slokdarm verminderd. Omeprazol kan ook worden gegeven in combinatie met antibiotica om een maagzweer die veroorzaakt wordt door de bacterie helicobacter pylori (H. pylori) te behandelen. Ook wordt omeprazol gebruikt om de gevolgen van het gebruik van NSAID’s te verminderen. Deze groep van medicijnen waar onder andere
ibuprofen en
diclofenac toe behoren remt de aanmaak van prostaglandine. Omdat prostaglandine ook belangrijk is voor de opbouw van het maagslijmvlies wordt dit erg dus en kwetsbaar. Omeprazol beschermt het slijmvlies tegen een te zuur maagmilieu. Omeprazol is overigens niet geschikt voor de snelle verlichting van de gevolgen van brandend maagzuur.
Gebruik van Omeprazol
Gebruik alle medicijnen zoals voorgeschreven door uw arts. Lees de medicatie gids of patiënt instructies die bij elke medicatie. Verander niet van doseringen of medicatie schema zonder advies van uw arts.
Omeprazol dient meestal kort voor de maaltijd te worden ingenomen. De maagsapresistente tablet dient in zijn geheel ingeslikt te worden, zonder te kauwen. Om het inslikken te vergemakkelijken kan de pil samen met een lepel appelmoes worden ingeslikt.
Wanneer u omeprazol in poedervorm inneemt dient het poeder met een kleine hoeveelheid water ingenomen te worden. Gebruik 1 eetlepel water voor de 10 mg dosering. Laat u het mengsel 2 a 3 minuten staan. Vervolgens kunt u eventueel wat extra water toevoegen om zeker te weten dat u alles binnenkrijgt. Drink vervolgens alles in een keer op.
Vraag een arts of apotheker wanneer het veilig is voor u om omeprazol te nemen als u een leverziekte hebt of hart -en vaatziekten, of als u een laag gehalte aan magnesium in uw bloed.
Dosering Omeprazol
De aanbevolen dosis van omeprazol voor volwassenen is meestal een maal daags 20 tot 40 mg. Deze dosering dient gedurende 14 dagen te worden ingenomen. Omeprazol is leverbaar in verschillende doseringen, te weten 10 mg, 20 mg en 40 mg. De gebruikelijke Omeprazol Dosis voor maagzweren is 40 mg oraal eenmaal per dag voor een maaltijd gedurende 4 tot 8 weken.
Hoe snel werkt omeprazol?
Verbetering van de symptomen na het starten met omeprazol treedt meestal na ongeveer 2 tot 3 dagen op. De meeste patiënten zijn na ongeveer 7 dagen verlost van hun brandend maagzuur. Men dient de behandeling te stoppen wanneer de symptomen volledig zijn verdwenen.
Afbraak omeprazol in het lichaam
De eliminatie halfwaardetijd in het bloed van omeprazol is meestal korter dan een uur, zowel na enkelvoudige als herhaalde eenmaaldaagse mondelinge toediening. Omeprazol wordt snel geabsorbeerd. Ongeveer 1 tot 2 uur na toediening worden piekconcentraties in bloed bereikt. Opname van omeprazol vindt plaats in de dunne darm, en is volledig na 3 tot 6 uur.
Contra-indicatie omeprazol (wanneer mag u omeprazol niet gebruiken?)
U mag geen omeprazol gebruiken wanneer u allergisch bent voor omeprazol of voor een andere benzimidazole medicatie zoals albendazol (Albenza), of mebendazol (Vermox).
Het is niet bekend of het gebruik van omeprazol de ongeboren baby kan schaden tijdens de zwangerschap. Vertel het uw arts wanneer u omeprazol gebruikt en zwanger bent of probeert te worden. Omeprazol kan overgaan in de moedermelk en kan de zogende baby schaden, u dient daarom geen borstvoeding te geven tijdens het gebruik van omeprazol. Gebruik omeprazol ook niet bij kinderen jonger dan 1 jaar zonder het advies van een arts.
Het nemen van een protonpompremmer, zoals omeprazol kan het risico op botbreuken in de heup, pols of rug vergroten. Dit effect treedt vooral op bij mensen die besloten hebben om de medicatie op lange termijn te nemen of bij hoge doses en bij ook bij personen boven de 50 jaar. Het is niet zeker of omeprazol de werkelijke oorzaak is van een verhoogd risico op fracturen. Als u osteoporose of osteopenie (lage botdichtheid) heeft, dient u dit aan uw arts te vertellen alvorens u omeprazolgebruikt.
Wat gebeurt er als u een dosis omeprazol vergeet?
Als u vergeten bent uw dosis omeprazol in te nemen, neem deze dan alsnog zodra u er aan denkt, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. Neem geen extra medicijn om de gemiste dosis in te halen.
Wat gebeurt er bij een overdosis omeprazol ?
Wanneer u een overdosis omeprazol heeft ingenomen, neem dan direct contact op met uw huisarts. De symptomen van een overdosis omeprazol zijn sufheid, wazig zicht, droge mond, snelle hartslag, misselijkheid, zweten, hoofdpijn, droge mond of braken.
Bijwerkingen omeprazol
Omeprazol heeft verschillende bijwerkingen. Zoek direct hulp wanneer u na gebruik last krijgt van een allergische reactie. Deze uit zich netelroos, een gezwollen gezicht, lippen, keel of tong en in ademhalingsproblemen.
Omeprazol kan ook een verlaging van het magnesiumgehalte in het lichaam veroorzaken. Dit zal zich uiten in de volgende bijwerkingen:
- duizeligheid, verwarring;
- snelle of onregelmatige hartslag;
- schokkende spierbewegingen;
- zich schrikachtig voelen;
- spierkrampen, spierzwakte of slap gevoel;
- hoest of verstikking gevoel, of
- toevallen (stuipen).
Andere bijwerkingen van omeprazol die relatief vaak voorkomen kunnen zijn:
- koorts;
- koude symptomen zoals verstopte neus, niezen, keelpijn;
- maagpijn, overvloedige gasvorming;
- misselijkheid, braken, diarree
- hoofdpijn.
Interacties met andere geneesmiddelen
Medicijnen waarvan de absorptie afhankelijk zijn van de maag pH kunnen sneller of juist langzamer worden opgenomen. Voorbeelden zijn posaconazol, erlotinib, ketoconazol en itraconazol.
Andere medicijnen waarvan de werking verandert bij gelijktijdige toediening met omeprazol zijn Nelfinavir en atazanavir. De gelijktijdige toediening van omeprazol met nelfinavir is gecontra-indiceerd, de werking van dit medicijn kan namelijk tot 90% afnemen. Vertel uw arts over alle andere geneesmiddelen die u gebruikt, met name:
- diazepam (Valium);
- digoxine (Lanoxin, Lanoxicaps);
- disulfiram (Antabus);
- cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune);
- tacrolimus (Prograft);
- fenytoïne (Dilantin);
- ketoconazol (Nizoral), voriconazol (Vfend);
- ampicilline (Principen, Unasyn);
- HIV of AIDS medicatie zoals atazanavir (Reyataz), nelfinavir (Viracept), saquinavir (Invirase), of
- ijzer (Feosol, Mol-Iron, Fergon, Femiron, anderen).
Lees verder