Omeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingen
Heb je vaak last van de maag en behoren maagklachten tot je dagelijks leven? Dan kan omeprazol een goede oplossing zijn voor je probleem. Omeprazol is een geneesmiddel tegen maagproblemen dat behoort tot de groep van de protonpompremmers. Omeprazol verhindert de aanmaak van maagzuur en kan soelaas bieden bij klachten als brandend maagzuur, reflux en slikproblemen. Het gebruik van alcohol combineren met omeprazol is af te raden, vermits alcoholische dranken de maagwand prikkelen. Hoeveel van dit geneesmiddel tegen maagzuur mag je nemen per dag en wat zijn de mogelijke bijwerkingen ervan?
Omeprazol tegen maagzuur
Omeprazol is een geneesmiddel dat behoort tot de
protonpompremmers. Omeprazol heeft als functie de maagwand te beschermen en de ontwikkeling van
maagzuur af te remmen. Doordat de aanmaak van maagzuur wordt bestreden kan omeprazol een sterke vermindering van klachten geven bij maagproblemen. Omeprazol is in lage dosissen vrij verkrijgbaar, terwijl je voor een hogere dosis een doktersrecept nodig hebt.
Gebruik en dosis
Maagklachten
Maagklachten die met dit geneesmiddel kunnen bestreden worden zijn onder meer maagbrand, maagzuur en een maagzweer. Maar ook mensen met reflux, slikproblemen en slokdarmaandoeningen kunnen gebaat zijn met omeprazol. Verder wordt deze protonpompremmer ook voorgeschreven bij darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.
Hoeveel omeprazol per dag?
Het hangt af van jouw specifieke situatie om te weten hoeveel omeprazol je mag gebruiken per dag. De arts zal de aangewezen dosis van deze maagzuurremmer voorschrijven. Doorgaans neem je
20 à 40 mg omeprazol een of twee keer per dag: 's ochtends om de basis te leggen voor de rest van de dag, en eventueel ook 's avonds. Bij de behandeling van darmzweer of maagzweer kan de behandeling gestopt worden bij het verdwijnen van de zweer. Maar ook gebruik over een langere termijn is mogelijk: dan is het de bedoeling om een terugkeer van de symptomen te verhinderen.
Autorijden en alcohol
Alcohol is een stof die maag en darmen erg prikkelt, dus de conclusie is snel gemaakt: alcohol is af te raden als je geneesmiddelen neemt die precies je maagwand moeten beschermen. Autorijden als je omeprazol neemt zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, als je tenminste geen last hebt van
duizeligheid of misselijkheid. Deze symptomen zijn neveneffecten die kunnen optreden bij het gebruik van omeprazol. Denk je hiervan zoveel last te hebben dat het risico's kan opleveren op de weg, laat de wagen dan aan de kant staan.
Omeprazol merknamen
Omeprazol is onder meer te koop onder de volgende
merknamen:
- Losec
- Buscozol
- Axanum
- Maagzuurremmer HTP Omeprazol 10 mg
Bijwerkingen
Neveneffecten algemeen
Omeprazol kan mensen met maagproblemen erg goed helpen, maar kan helaas ook vervelende neveneffecten met zich meebrengen, vooral in het begin van de behandeling. Voorbeelden van bijwerkingen van omeprazol zijn onder meer:
- hoofdpijn
- droge mond
- duizeligheid
- misselijkheid
- braken
- buikpijn
- diarree
- slaperigheid
- in zeldzame gevallen: huiduitslag, koorts, jeuk, gehoorproblemen, zichtproblemen, smaakproblemen
Langdurig gebruik
Opvallend is dat bij het gebruik van omeprazol op lange termijn bepaalde bijwerkingen kunnen optreden die net teweegbrengen wat het geneesmiddel tracht vermijden, namelijk maagklachten. Doordat er gedurende een lange periode een kleinere hoeveelheid maagzuur wordt geproduceerd kan er een wildgroei aan bacteriën ontstaan die onder meer kan leiden tot klachten als "zuurbrand". Paradoxaal genoeg kan een overdreven gebruik van de maagzuurremmer omeprazol dus leiden tot maagklachten. Daarom is het aangeraden om dit geneesmiddel op beperkte en verantwoorde wijze te gebruiken.
Lees verder