De consequenties van een B6, B8, B11 en B12 tekort

De consequenties van een B6, B8, B11 en B12 tekort Vitaminen liggen ten grondslag aan vele noodzakelijke lichaamsprocessen, waardoor vitale organen, bloed, zenuwen, ruggenmerg, DNA enzovoorts in goede conditie worden gehouden. Het is dan ook van belang om het peil van de meeste vitaminen op een goed niveau te houden middels voldoende fruit, groente of vitamine-supplementen. Wat zijn de gevolgen van een tekort van de vier belangrijke B vitaminen en waarom ligt hyperhomocysteïnemie daaraan ten grondslag?

Gevolgen B6, B8, B11 en B12 tekort


Functies van de vitaminen

Uiteraard weten we dat vitaminen goed zijn voor het lichaam, echter we staan er praktisch nooit bij stil wat voor effect ze kunnen hebben. Voor genoemde vitaminen hebben naast vele positieve effecten de volgende meest belangrijke invloeden in het lichaam:

B6

Pyridioxine – is noodzakelijk voor de aanmaak van vitamine B3 ook wel nicotinezuur genoemd (geen relatie met nicotine). B3 zorgt voor de vrijmaking van energie uit voedsel en heeft grote invloed op de cholesterolstofwisseling in het bloed en spijsvertering. Oftewel een directe relatie met gewicht en de mate van aderverkalking. Daarnaast is B6 noodzakelijk voor histaminesynthese, wat betekent dat het de groei van infecties kan tegen gaan wegens een versterkte afweer. Histamine verzorgt eveneens verhoogde communicatiecapaciteiten van de neurotransmitters bij de zenuwen;

B8

Biotine – verzorgt een belangrijk functie binnen de vet- en suikerstofwisseling. Het zorgt zorgt ervoor dat koolhydraten en eiwitten in energie worden omgezet, zonder dat het wordt gebruikt als opslagmiddel. Het heeft effect op herstelcapaciteit van huid, haar, nagels, zenuwen en beenmerg;

B11

Foliumzuur – is noodzakelijk voor de synthese van rode bloedlichaampjes. Het verzorgt de capaciteit dat ijzerelementen aan hemoglobine kunnen worden gekoppeld, zodat zuurstof daarmee in het bloed kan worden vervoerd. Het ontwikkelt hersenen, zenuwen, de foetus, ruggenmerg en ligt ten grondslag aan de vorming van vele bouwstenen van het leven. Vrouwen met bloedarmoede dienen het pilgewijs aanvullend in te nemen, zondermeer indien men zwanger is;

B12

Cobalamine – is noodzakelijk voor de DNA synthese door de vorming van het aminozuur methionine. Daarnaast stimuleert het de myelinevorming. Het omhult zenuwuiteinden waarmee de reactietijd van de zenuw wordt verhoogd.

Indien deze vitaminen volop in het lichaam aanwezig zijn dan blaakt men van gezondheid. De vier vullen elkaar ook op meerdere manieren aan, zodat vele processen vol automatisch in het lichaam verlopen. Wat voor effect kan een tekort van de afzonderlijke vitaminen hebben en wat als er aan alle vier een tekort is?

Voeding

Met gezonde veelzijdige voeding kan men de juiste hoeveelheid normaliter binnenkrijgen. Men kan de vier B vitaminen onder andere vinden in de volgende bronnen van voedsel:
  • pyridioxine is veelal gekoppeld aan de inname van proteïne oftewel eiwitrijk voedsel. Gezonde varianten zijn kip, varkenslever, ham, vis, eieren, bonen, noten, bloemkool, brood, bananen;
  • biotine komt veel voor in lever, nieren, verwarmde eierdooier, peulvruchten, pinda’s, bieten, sla, wortel;
  • foliumzuur zit in broccoli, citrusvruchten, kool, spinazie, spruitjes en speciaal de lever;
  • cobalamine wordt voornamelijk in hoge concentraties gevonden in de lever van varken of koe.

Daarnaast bieden aanvullende voedingssupplementen of vitaminepillen tegenwoordig voldoende mogelijkheden om het tekort aan te vullen. Indien men echter een ernstig tekort heeft dan kan een medisch voedingssupplement noodzakelijk zijn.

Tekorten

Indien er een tekort aan een van de vitaminen is dan kan het gezondheidsklachten opleveren. Denk aan de volgende.
  • B6: slechte spijsvertering, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, infecties, invloed op herstel van huid, spieren en zenuwen, eenzijdige voedselinname, alcoholisme, hart- en vaatziekten, verminderd denkvermogen, hartkloppingen. Het ligt vermoedelijk ten grondslag aan de knikkebolziekte;
  • B8: huidverstoring, haarproblemen, anemie, depressie, slechte nagels, spierpijn, snel moe zijn, hoge cholesterol, ontsteking aan de tong, hart- en vaatziekten;
  • B11: bloedarmoede, vermoeidheid, verkleuring van de huid, zuurstofgebrek, algeheel verminderd functioneren, minder goed kunnen concentreren;
  • B12: te snel delende cellen, problemen bij de ontwikkeling van rode bloedlichaampjes, afnemende weefselkwaliteit van de tong, darmen en schede, gevoelloosheid, geen goede ontwikkeling van de foetus.

Is er echter sprake van een combinatie tekort van enkele of alle vier dan kan het leiden tot levensbedreigende omstandigheden veroorzaakt door een te hoge homocysteïne gehalte.

Wat is hyperhomocysteïnemie?

De combinatie van de vier belangrijke vitaminen hebben een belangrijke invloed op de verlaging van het homocysteïne. Indien dit aminozuur bij problemen aan de stofwisseling teveel wordt aangemaakt kunnen meerdere ziekten tot ontwikkeling komen. Veel daarvan worden versterkt door eenzijdige inname van ongezond voedsel. De vet- en suikerhuishouding is daarnaast eveneens compleet ontregelt, waardoor men aankomt. Het zorgt ervoor dat het bloed sneller de neiging heeft om te gaan stollen, waardoor trombose oftewel bloedpropjes kunnen ontstaan in combinatie met aderverkalking. Dit kan leiden tot een longembolie, hartinfarct, TIA of beroerte. Daarnaast kan het vele problemen geven tijdens zwangerschap en geboorte. Zwangere vrouwen met een tekort aan voorgenoemde vitaminen lopen grote kans op een slechte ontwikkeling van de ongeboren vrucht of miskraam.

Wat kun je doen?

Om het lichaam te stimuleren is het noodzakelijk om het vitamine niveau van deze vier altijd op een acceptabel peil te houden. Er is dus niets op tegen om daartoe vitaminepillen in te nemen. Daarnaast helpt het om bepaalde voeding met nadruk te eten. Denk aan de genoemde lever, bloemkool, vis enzovoorts. Daaruit kunnen vele goede noodzakelijke vitaminen worden gehaald. Aanvullend geldt eveneens de levensstijl. Overgewicht en eenzijdige voedselinname, roken, alcoholmisbruik verslechteren de omstandigheid en kunnen de kans op hyperhomocysteïnemie vergroten. Werk aan je gezondheid door naast voldoende inname van vitaminen eveneens af te vallen. Het cholesterolgehalte wordt daarmee verbetert en de vet- en suikerstofwisseling zal effectiever gaan werken.

Let wel dat men na het voorkomen van een bloedblokkade de schade daarvan niet meer kan herstellen door inname van vitaminen. In dat geval dient er een behandelschema onder toeziend oog van de behandelend arts te worden opgesteld.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De omzetting van homocysteïne in methionineDe omzetting van homocysteïne in methionineIn het voedsel dat we nuttigen bevinden zich zo'n twintig aminozuren, waaronder methionine hetgeen in kleinere delen wor…
Welke vitaminen zitten in welke voedingsmiddelen?Voldoende vitaminen in je lichaam binnenkrijgen is van levensbelang. Je krijgt ze binnen door gezond en gevarieerd te et…
Vitamine B6 en de symptomen van een vitamine B6 tekortVitamine B6 en de symptomen van een vitamine B6 tekortEen tekort aan vitamine B6 (pyridoxine) komt het meest voor bij mensen die veel kant-en-klaarmaaltijden of veel snacks e…

Word je dik van de pil?Word je dik van de pil?De anticonceptiepil, ook wel afgekort als de pil, staat erom bekend dat hij je dik maakt. Tenminste, zo wordt er beweerd…
Omeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingenOmeprazol tegen maagzuur: gebruik, dosis & bijwerkingenHeb je vaak last van de maag en behoren maagklachten tot je dagelijks leven? Dan kan omeprazol een goede oplossing zijn…
Bronnen en referenties
  • http://reformhuissmulders.nl/item/vitamine-b3-nicotinezuur-en-amide-niacine-en-niacinamide.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_B6
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotinezuur
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hyperhomocyste%C3%Afnemie
  • http://www.heelbewust.com/vitamine-B12-tekort
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Cobalamine
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.