Brandend maagzuur: oorzaak en behandeling

Brandend maagzuur: oorzaak en behandeling Brandend maagzuur komt erg vaak voor: ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders hebben er dagelijks last van. Brandend maagzuur of reflux genaamd, is het naar boven komen van de inhoud van de maag en soms ook de inhoud van het duodenum (twaalfvingerige darm, tussen maag en dunne darm) in de slokdarm. Deze situatie kan als erg belastend worden ervaren. De maagsappen bestaan uit sterke zuren en enzymen die nodig zijn om de eiwitten af te breken.

Brandend maagzuur


Last brandend maagzuur

Vooral na een zware maaltijd kan de maaginhoud sneller terugvloeien in de slokdarm. Aangezien de slokdarm niet bekleed is met een beschermend slijmvlies zoals de maag, wordt de binnenkant ervan gauw geïrriteerd door de maagsappen en krijgt men een brandend gevoel.

Sluitspier

De slokdarm gaat via een soort sluitspier over in de maag. Deze is meestal gesloten, maar opent zich om het voedsel door te laten. Door allerlei oorzaken kan maagzuur via deze sluitspier (onderste slokdarmsluitspier) terugstromen in de slokdarm (dit heet reflux). Ernstige reflux kan de slokdarm beschadigen en door littekenvorming een vernauwing teweegbrengen, met de nodige slikklachten.

Test: heeft u brandend maagzuur?

Aangezien 250.000 Nederlanders onnodig pillen slikken tegen brandend maagzuur is het belangrijk om te weten of u het wel daadwerkelijk hebt. Dat kunt u bepalen met onderstaande test, die alleen bedoeld is voor mensen met maagklachten.

Uw klachten in de afgelopen 7 dagennooit1 dag2-3 dagen4-7 dagen
Hoevaak had u een brandend gevoel achter het borstbeen?0123
Hoevaak kwam maaginhoud terug naar uw keel of mond?0123
Hoe vaak had u pijn in het bovenste deel van uw buik?0123
Hoe vaak was u misselijk?0123
Hoevaak had u vanwege zuurbranden problemen met de nachtrust?0123
Hoe vaak hebt u een middel ingenomen tegen brandend maagzuur, zonder recept van een arts? Denk hierbij aan Rennies, Gaviscon of Maalox.0123

Bij minder dan 8 punten: Het is waarschijnlijk geen brandend maagzuur. Vindt u het wel hinderlijk, ga dan naar uw huisarts. Mogelijk is er ook een andere oorzaak van de klachten.
Bij meer dan 8 punten: U heeft zeer waarschijnlijk last van brandend maagzuur.

Symptomen brandend maagzuur

De volgende symptomen kunnen worden waargenomen:
  • Moeite met slikken vooral bij vast voedsel.
  • Opgeven van voedsel, voornamelijk als met ligt of voorover buigt.
  • Pijn bij het slikken.
  • Heesheid en piepend ademhalen doordat de maaginhoud in de keel en longen terechtkomt.
  • Zelden, hevige pijn in de borst door een maagzweer.
  • Brandend gevoel boven in de borst. Soms straalt de pijn uit naar de hals en de armen, als bij een hartaanval.

Oorzaak maagbranden

Waardoor komt het? Een aantal oorzaken zijn:
  • Zwak sluitmechanisme of gestoorde functie van de sluitspier.
  • Hormonale veranderingen en toegenomen druk op de maag tijdens zwangerschap.
  • Overmatig alcoholgebruik.
  • Bepaalde anti-ontstekingsmiddelen, zoals aspirine, cortison of anti-reumamiddelen.

Te veel eten en vetzucht. Vroeger werd vaak een middenrifbreuk gezien als oorzaak van zuurbranden, maar dat is maar zelden het geval.

Preventie van zuurbranden

Hoe kun je brandend maagzuur voorkomen?
  • Eet niet te veel of vlak voor het naar bed gaan.
  • Ga niet liggen of trainen vlak na de maaltijd.
  • Draag geen strakke kleding of riemen.
  • Probeer af te vallen als u te zwaar bent.
  • Drink niet te veel alcoholische drank.

De diagnose stellen

Uit de ziektegeschiedenis is de diagnose meestal duidelijk voor de arts. Soms vindt röntgenonderzoek met bariumpap (contrastmiddel) plaats. Dit geeft een duidelijk beeld van maag en slokdarm. Ook kan de slokdarm via de mond worden bekeken met een kijkinstrument met lichtbron (endoscopie). Ook kan de zuurgraad van de slokdarm worden gemeten, als moeilijk uit te maken is of de pijn al dan niet het gevolg is van een hartaandoening, kan men een test doen met zuur in de slokdarm om te zien of de pijn erger wordt (Bernstein provocatietest).

Behandeling van brandend maagzuur

De behandeling is divers. Neem in ieder geval de preventieve maatregelen in acht en verhoog het hoofdeinde van het bed tegen reflux 's nachts.

Bron: TukTukDesign, PixabayBron: TukTukDesign, Pixabay
Gebruik een zuurbindend OTC-middel zonder calcium (OTC: zonder recept verkrijgbaar), een uur voor en drie uur na de maaltijd en bij het naar bed gaan, tegen de pijn en het ongemak (bijvoorbeeld Rennie). Langdurig gebruik van zuurbindende middelen geeft spijsverteringsproblemen, ga dus naar de dokter als u klachten houdt.

De dokter kan middelen voorschrijven om de productie van maagsappen te remmen, de sluitspier te verstevigen of de passage van voedsel van de maag naar de darm te bespoedigen. Gebruikte middelen zijn bethanechol, metoclopramide, H2-antagonisten (cimetidine, ranitidine, famotidine) en omeprazol. Als eenvoudige zelfzorgmiddelen niet helpen zijn deze geneesmiddelen meestal goed werkzaam en eerste keus bij de behandeling.

In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om een grote middenrifbreuk te herstellen of het sluitmechanisme te vernauwen. Lees hier het artikel over middenrifbreuk (hiatus hernia).

Naar de dokter met maagzuurklachten

Ga naar een arts als u ondanks zelfzorg last houdt van brandend maagzuur. Bij een spoedgeval onmiddellijk een ambulance bellen, als er hevige pijn in de borst is, aangezien het een hartinfarct kan zijn!
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middenrifbreuk (hiatus hernia)Middenrifbreuk (hiatus hernia)Een middenrifbreuk komt relatief vaak voor bij mensen van boven het vijftigste levensjaar. De symptomen zijn erg uiteenl…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Een breuk in het middenrifEen breuk in het middenrifPijn in de buikholte en in de slokdarm, veel op boeren, brandend maagzuur en misselijkheid. Dit zijn de klachten die kun…

Torticollis of stijve nekTorticollis spasmodica gaat gepaard met ongewilde contractuur van een of meerdere spieren van de nek en hals waardoor er…
Wat is het Syndroom van Marfan?Wat is het Syndroom van Marfan?Het syndroom van Marfan is een autosomaal dominante genetische afwijking van het bindweefsel. Het heeft invloed op met n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Bron: Geneeswijzer
  • Test brandend maagzuur: Plus-Magazine, maart 2009 nummer 3, blz. 152
  • Afbeelding bron 1: TukTukDesign, Pixabay
Reacties

Lucecita, 05-10-2010
Heb erg last van maagzuur, vooral mondgeur, vreselijk gewoon en kan absoluut niks aan doen. Heb last een endoscopie gedaan voor de 2e keer, volgens mijn arts middenrifbreuk. Ik moet nu medicijnen slikken Omeprazol en Ranitidine, maar helpt niet. Ik krijg vreselijk last van krop in mijn keel. Zijn er mensen met deze problemen en wat valt er tegen te doen. Reactie infoteur, 06-10-2010
Beste Lucecita,
Dank voor je reactie. Uw specialist heeft uw medicijnen voorgeschreven die de vorming van maagzuur moeten remmen. Uit uw verhaal is te lezen dat deze niet goed hun werk doen, dus ik raad u aan om contact op te nemen met uw specialist en dit te overleggen. Mogelijk is er een betere oplossing voor uw mogelijk.
Met groet,
Victor

Aouadi, 08-10-2008
Hoe kan ik maagzuur voorkomen?. Reactie infoteur, 08-10-2008
Zie het kopje 'Preventie van brandend maagzuur' in dit artikel.

Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.