Tips tegen brandend maagzuur

Tips tegen brandend maagzuur Brandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd voedsel, kan brandend maagzuur ontstaan. Wat kan je, behalve de bekende Rennie, allemaal gebruiken tegen brandend maagzuur?

Oorzaak brandend maagzuur

Brandend maagzuur is een teveel aan maagzuur. Dit geeft een irritatie aan de slijmvliezen, en dat voel je. Brandend maagzuur herken je door pijn in de maag of achter het borstbeen. Soms stroomt het overtollige maagzuur terug de slokdarm in. Ook dit voel je duidelijk. Je voelt dan pijn of een koud of warm gevoel in de slokdarm. Het maagzuur kan zo hoog terug stromen dat je een zure smaak in de mond krijgt of zelfs wat maagzuur uitspuugt. Soms heb je het gevoel dat je moet overgeven en ben je misselijk.

De oorzaak van brandend maagzuur is vaak verkeerde voeding of teveel voeding. De maag gaat dan teveel maagzuur aanmaken. Dit zie je bijvoorbeeld bij sterk gekruid eten, zoet voedsel, zuur voedsel, alcohol of teveel koffie of thee en vet eten. Brandend maagzuur komt ook meer voor bij rokers. Bepaalde medicijen kunnen ook brandend maagzuur veroorzaken. Verder is tijdens de zwangerschap de maagspier slapper en de maag wordt vaak ook aan de kant gedrukt door de groeiende baby. Stress komt ook voor in combinatie met brandend maagzuur. Ook iemand die te snel eet, heeft meer kans op brandend maagzuur.

Sommige mensen hebben vaker last van brandend maagzuur dan anderen. Dit kan komen door medicijngebruik of door een gevoelige maag. Ook een verkeerd voedingspatroon kan tot dagelijks brandend maagzuur leiden. Of mensen die een zeer druk leven hebben. Vaak is het zaak om bij terugkerend brandend maagzuur de oorzaak op te sporen. Alleen zo kan het brandend maagzuur blijvend worden aangepakt.

Medicijnen tegen brandend maagzuur

Het meeste bekende tegen brandend maagzuur is de Rennie. Deze laat het brandend maagzuur omzetten tot water en andere stoffen. Zo verdwijnt het brandende gevoel in het lichaam. Deze is bij de drogist te koop. Ook Losecosan is bij de drogist te koop. Op recept is het medicijn Losec verkrijgbaar. Er zijn nog meer medicijnen tegen brandend maagzuur, de meeste zijn op recept verkrijgbaar in geval van ernstige klachten. De vrij verkrijgbare middelen werken voldoende voor degene die af en toe last heeft van brandend maagzuur. Meestal te verkrijgen bij de apotheek of drogist, soms ook bij de betere supermarkt.

Huismiddeltjes tegen brandend maagzuur

Slaap het liefst op de linkerzij en houdt het hoofd ook wat hoger dan het lichaam. Maagzuur stroomt makkelijker terug in een liggende positie. Door je kussen iets hoger te leggen, voorkom je dat maagzuur sneller terug stroomt. Buk ook niet te snel, vooral niet an een stevige maaltijd. Zak liever door de hurken. Let ook op knellende kleding. De broekriem mag na de maaltijd best 1 of 2 gaatjes losser.

Wie last heeft van brandend maagzuur en geen middelen in huis heeft, kan het met de volgende tips eens proberen:
  • Drink (lauwe) melk te drinken
  • Ook het eten van wat yoghurt of kwark kan hierbij helpen, geen suiker toevoegen
  • Een droog toastje bindt het maagzuur, zo ook bruin brood
  • Een pepermuntje werkt bij sommige mensen ook goed bij brandend maagzuur, evenals muntthee. Let wel: bij anderen kan het echter juist zorgen voor meer brandend maagzuur.
  • Neem wat havermoutvlokken en kauw hierop
  • Probeer eens wat fruit of rozijnen, bij een enkeling schijnt dit te werken

Bovenstaande zijn slechts wat tips om uit te proberen, wat voor de een werkt, hoeft voor de ander helemaal niet te werken. Het kan in ieder geval geen kwaad om de verschillende tips uit te proberen. Branden maagzuur komt meestal 's nachts voor en kan je dan aardig uit je slaap houden. Ga in ieder geval niet op je rechterzijde liggen, het maagklepje kan dan niet zo goed sluiten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen Omeprazol en Rennie bij brandend maagzuurVerschil tussen Omeprazol en Rennie bij brandend maagzuurVeel mensen hebben regelmatig last van brandend maagzuur. Dat is een vervelende aandoening. Er zijn verschillende middel…
Wat te doen tegen brandend maagzuur?Wat te doen tegen brandend maagzuur?Brandend maagzuur is zonder twijfel één van de meest voorkomende problemen in deze maatschappij. Er zijn vele factoren d…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Brandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarmBrandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarmBrandend maagzuur en zure oprispingen kunnen je humeur behoorlijk vergallen. Je hoeft meestal echter niet te berusten in…

Gezondheid: Tranende ogenGezondheid: Tranende ogenTranende ogen kunnen heel lastig en ontsierend zijn en dan nog niet gesproken over de opmerkingen van mensen die denken…
Psoriasis pustulosa: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis pustulosa: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis pustulosa is een vorm van psoriasis die zelden voorkomt. Het wordt gekenmerkt door steriele pustels (puisten),…
Reactie

Dinand, 30-10-2012
Ben 55 jaar slik al medicijnen van af mijn 15 de jaar. Mijn maag klep is weg. Moet ik mij zorgen maken? Reactie infoteur, 02-11-2012
Er zijn medicijnen die een filmlaagje in de maag leggen, zodat maagzuur niet snel terugloopt.

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.