Wat te doen tegen brandend maagzuur?

Wat te doen tegen brandend maagzuur? Brandend maagzuur is zonder twijfel één van de meest voorkomende problemen in deze maatschappij. Er zijn vele factoren die bijdragen tot het ontstaan van brandend maagzuur, maar gelukkig valt er de dag van vandaag heel wat aan te doen. Vooraleer je echter begint met het toepassen van een specifieke behandeling, is het zeker aangeraden even te kijken naar wat de precieze oorzaak is van het maagzuur.

Wat is brandend maagzuur?

Maagzuur is eigenlijk een stof die we nodig hebben om voedsel gemakkelijk te verteren. Dit maagzuur bevindt zich hoofdzakelijk in de maag. Om geen schade te ondervinden van dit maagzuur heeft de maag een speciale slijmlaag om de maag te beschermen. Er is echter een onderdeel van het spijsverteringsstelsel waar het maagzuur soms verkeerd terecht komt, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet beschermd tegen het maagzuur en wanneer deze stof hier terecht komt, veroorzaakt dit een brandend gevoel.

De overgang tussen slokdarm en maag is dus beschermd om het overlopen van maagzuur naar de slokdarm te voorkomen. Deze verbinding gaat meestal open wanneer we voedsel opnemen. Wanneer deze sluiting niet goed werkt, komt er maagzuur in onze slokdarm terecht. Indien dit teveel gebeurt, kan er een ontsteking van de slokdarm plaatsvinden.

Wat zijn de oorzaken van brandend maagzuur?

Er zijn verschillende redenen waarom brandend maagzuur in onze slokdarm terecht kan komen en bijgevolg een branderig gevoel kunnen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld gaan om een slecht werkende slokdarmkringspier, de afsluiting tussen maag en slokdarm. Wanneer deze sluiting niet goed werkt, komt het maagzuur gemakkelijk terug in de slokdarm terecht.

Ook wanneer je last hebt van een overgewicht, of zwanger bent, kan dit ervoor zorgen dat maagzuur terug in de slokdarm terecht komt. De druk op je buik zal namelijk de inhoud van je maag terug naar boven duwen, dus ook het maagzuur.

Een scheurtje in het middenrif is ook een oorzaak van brandend maagzuur. Het middenrif zorgt ervoor dat onze borstholte en buikholte van elkaar gescheiden blijven. De slokdarm gaat door een klein gaatje in het middenrif en gaat zo naar de buikholte. Wanneer je kampt met een overgewicht, en dit gaatje bijgevolg grote is, dan kan de maag door dit gaatje naar boven geduwd worden. Hierdoor gaat de sluitspier gemakkelijker slijten en minder goed werken, waardoor maagzuur in de slokdarm terecht komt.

Wanneer je slechte eetgewoonten hebt, kan dit ook een oorzaak zijn van jouw brandend maagzuur. Bepaalde voedingsstoffen gaan namelijk minder snel worden verteerd, waardoor er extra maagzuur in de maag wordt geproduceerd. Enkele van deze stoffen zijn alcohol, koffie, pepermunt en frisdrank.

Oplossingen tegen brandend maagzuur

Je kunt zelf vele dingen doen om brandend maagzuur tegen te gaan. De meeste doen zich voor op het gebied van voeding, om zo de extra productie van maagzuur te gaan vermijden. Indien je brandend maagzuur in de toekomst wil voorkomen, is er meestal een grondige wijziging in je levensstijl vereist. Hier volgen alvast enkele tips om brandend maagzuur te vermijden:

 • Neem lichtere maaltijden
 • Eet traag en kauw je voedsel goed door vooraleer het door te slikken
 • Probeer niet meteen te gaan liggen naar een maaltijd, anders komt het maagzuur gemakkelijker terug in de slokdarm
 • Leg je wat hoger wanneer je gaat slapen
 • Vermijd eten drie uur voor het slapengaan
 • Stop met het eten van maagzuur bevorderende voedingsstoffen zoals alcohol, koffie, fruitsap en frisdrank
 • Verminder druk op je buik door af te vallen indien nodig of door het vermijden van strakke kleding
 • Gebruik vezelrijke voeding en drink minstens twee liter water per dag
 • Doe aan lichaamsbeweging om de stoelgang te bevorderen
 • Niet roken helpt om de schade aan de afsluiting tussen slokdarm en maag te voorkomen
 • Vermijd stress en spanning
© 2012 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Brandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur ontstaat wanneer voedsel en maagsappen opwerpen in de slokdarm. Het is te herkennen door een zure smaa…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…

Gebroken neus: behandeling en herstelGebroken neus: behandeling en herstelEen gebroken neus kan ontstaan na een slag of stoot tegen de neus aan. Het neusbeen is gebroken en/of verschoven. Ook ka…
VingeroefeningenVooral Noord-Europese mannen lopen het risico op latere leeftijd te worden geconfronteerd met een knobbel in de handpalm…
Bronnen en referenties
 • http://www.maagzuur.nl/Over_brandend_maagzuur?session=u891jm01mt2qmj47ktn90fgs06
 • http://www.maagzuur.nl/Over_brandend_maagzuur/Mogelijke_oorzaken
 • http://www.maagzuur.nl/Over_brandend_maagzuur/Wat_kan_ik_er_aan_doen
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.