Brandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarm

Brandend maagzuur te lijf gaan, o.a. in belang van slokdarm Brandend maagzuur en zure oprispingen kunnen je humeur behoorlijk vergallen. Je hoeft meestal echter niet te berusten in je klachten omdat enige oplettendheid en aanpassing van je eetpatroon, in combinatie met milde kauwtabletten, vaak een aanzienlijke verlichting van het probleem kunnen betekenen. Raadpleeg apotheker of huisarts voor de juiste aanpak. Want o.a. de slokdarm kan aangetast worden.

Wat is brandend maagzuur

Alles dat we eten en drinken arriveert via de slokdarm in onze maag. De maag produceert maagzuur om het voedsel te kunnen verteren. Maar soms maakt de maag meer maagzuur aan dan nodig is voor de vertering van het voedsel. Daardoor kan het slijmvlies aan de binnenkant van onze maag echter geïrriteerd raken. We spreken dan van brandend maagzuur. Ook kan een deel van de maaginhoud terugstromen in de slokdarm, wat wordt ervaren als een zure oprisping.

Hoe ontstaat het

Brandend maagzuur kan ontstaan als gevolg van:
  • Te veel, te snel en te vet eten. Of eten op gekke of onregelmatige tijden, bijvoorbeeld midden in de nacht. Niet voldoende genoeg kauwen.
  • Als je veel scherpe kruiden eet, of citrusvruchten en chocolade. Maar ook bij zwaar te verteren voedsel als peulvruchten en kool.
  • Veel thee en koffie drinken of alcohol- en koolzuurhoudende dranken
  • Maar de maag is ook gevoelig voor psychische klachten als stress en spanningen: Nerveuze drukke magere personen werden vroeger in de volksmond wel aangeduid als 'maagzweer types'

Hoe kun je brandend maagzuur te lijf gaan

Je hebt last van brandend maagzuur als je teveel overtollig maagzuur produceert. Als je dat zou bestrijden met wat te eten is het effect averechts, omdat de maag dan juist nog meer zuur gaat produceren. Het enige dat vaak wel helpt om het branderige gevoel kwijt te raken is het slikken van een maagzuurproduct. Meestal heb je dan al binnen enkele minuten verlichting. Maar als je vaak klachten hebt probeer dan ook je eet- en drinkgewoonten in positieve zin aan te passen. Probeer bijvoorbeeld eens te ontdekken welk voedsel tot maagzuur leidt. Misschien moet je wat voorzichtiger omgaan met boerenkool en worst, of kapucijners met spek.

Middelen tegen brandend maagzuur

Je kunt een middel te slikken dat de bestanddelen calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat bevat, bekend onder de merknaam Rennie. De combinatie van deze werkzame stoffen zorgt ervoor dat het overtollige maagzuur wordt geneutraliseerd en vervolgens wordt omgezet in water en andere lichaamseigen stoffen. Daardoor zal de maag weer snel in balans geraken. Als je dus vaak last hebt van brandend maagzuur en je geen controle over je voeding hebt, bijvoorbeeld omdat je bent uitgenodigd voor een diner, zorg dan dat je dergelijke middelen bij de hand hebt.

Zijn die middelen veilig

Je mag deze relatief onschuldige middelen, zonder bezwaar meerdere malen per dag gebruiken, zelfs tijdens zwangerschap als de groeiende baarmoeder de oorzaak is. Een prettige eigenschap van deze middelen, omdat juist tijdens de zwangerschap de maag nog wel eens wil opspelen, via brandend maagzuur of oprispingen. En omdat het om kauwtabletten gaat kun je ze zonder water innemen.

Bijwerkingen van Rennie

Zelden: diarree of juist verstopping; alleen als er reeds sprake is van een maagzweer maagbloeding; bij langdurig gebruik nierstenen.
Soms: boeren; bij veel tabletten per dag juist een averechts effect.

Zure oprispingen

Soms heb je dat er maaginhoud terugstroomt naar de slokdarm, wat zich openbaart als zure oprispingen. Bij gebruik van bijvoorbeeld Rennie Duo bestrijdt je niet alleen het brandende maagzuur, maar tevens het opkomende maagzuur doordat dit middel als het ware een beschermend laagje op de maagwand legt. Daardoor verzacht het de brandende pijn in de slokdarm.

Vooral ’s-avonds

Als je betrekkelijk kort na een (zware) maaltijd gaat slapen en dus in horizontale positie gaat liggen, kan de overtollige maagzuurproductie makkelijker richting slokdarm gaan. Je nachtrust wordt er dan niet beter op en je kunt ook onprettig wakker worden. Zo’n middel bij de hand op je nachtkastje kan dan ook vaak geen kwaad. Maar denk er ook aan dat je niet meer grote hoeveelheden eet als je niet lang daarna naar bed gaat. Hou daarvoor zo’n drie uur aan. Soms kan het ook helpen je hoofd wat hoger te leggen (extra kussen bijv.) waardoor het zuur minder makkelijk naar de slokdarm kan stromen.

Hardnekkige klachten

Raadpleeg de huisarts als de klachten aanblijven en hardnekkig van aard worden. Als je bijvoorbeeld wekenlang vrijwel elke dag maagklachten hebt en het branderige gevoel of de pijn toeneemt, ga dan dus naar de dokter voor nader advies. Ook als je andere medicijnen gebruikt vraag dan aan je dokter of je Rennie mag gebruiken omdat er bij gelijktijdig gebruik soms wel degelijk vervelende wisselwerkingen kunnen ontstaan.
© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pantoprazol: een medicijn bij maagklachtenPantoprazol: een medicijn bij maagklachtenDoor brandend maagzuur, eten dat terug de slokdarm in komt, een opgeblazen of vol gevoel, misselijkheid of door een maag…
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…
Slokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus): Oorzaken, symptomen en behandelingSlokdarmzweren (ulcus van de slokdarm) komen voor aan de binnenkant van de slokdarm, en zijn een beschadiging van het sl…

Dieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij refluxDieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij refluxSlokdarmontsteking is een mogelijke complicatie van de vervelende aandoening reflux. Hierbij heb je last van een brander…
Prostaatkanker: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseProstaatkanker: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseProstaatkanker symptomen zijn problemen bij het plassen. Het plassen kan pijnlijk zijn en/of moeilijk kunnen plassen en/…
Bronnen en referenties
  • Diverse bronnen
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.