Psoriasis pustulosa: symptomen, oorzaken en behandeling
Psoriasis pustulosa is een vorm van psoriasis die zelden voorkomt. Het wordt gekenmerkt door steriele pustels (puisten), omringd door rode huid. Het is niet besmettelijk. Psoriasis pustulosa wordt vooral waargenomen bij volwassenen. Het kan worden gelokaliseerd op bepaalde gebieden van het lichaam - bijvoorbeeld de handen en voeten. Psoriasis pustulosa kan ook gegeneraliseerd voorkomen - op grote delen van het lichaam.
Ernstige psoriasis pustulosa /
Bron: George Henry Fox, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wat is psoriasis pustulosa?
Psoriasis pustulosa is een zeldzame vorm van psoriasis, die wordt gekenmerkt door (steriele) pusblaasjes op de huid. Er worden verschillende types psoriasis pustulosa onderscheiden. De symptomen kunnen plotseling de kop opsteken en in hevige mate (acuut), langdurig (chronisch), of ergens daartussenin (subacuut).
Gegeneraliseerde psoriasis pustulosa
Bij gegeneraliseerde psoriasis pustulosa is de uitslag acuut en van invloed op het gehele lichaam; de huid wordt rood met pustels. Dit wordt wel gegeneraliseerde psoriasis pustulosa (GPP) of ziekte van Von Zumbusch genoemd. De uitslag gaat gepaard met koorts en patiënten klagen over pijn in het aangedane gebied. Voorkeurslocaties zijn plooien en de schaamstreek. De pustels genezen gewoonlijk na een aantal dagen, waarna de puistjes indrogen en de huid gaat schilferen.
Gelokaliseerde psoriasis pustulosa
De Ziekte van Andrews-Barber is een vorm van gelokaliseerde psoriasis pustulosa. Hierbij treden recidiverende pustels aan handpalmen en voetzolen op. Een andere, zeer zeldzame vorm van gelokaliseerde psoriasis pustulosa is '
acrodermatitis continua van Hallopeau', welke wordt gekenmerkt door chronische, recidiverende pustels, gelokaliseerd aan de vingertoppen en soms aan de tenen. Psoriasis pustulosa is niet besmettelijk.
Wie krijgen psoriasis pustulosa?
Evenveel mannen als vrouwen krijgen last van psoriasis pustulosa. Bij kinderen zijn het jongens die iets vaker worden getroffen dan meisjes. De gemiddelde leeftijd van de patiënten met psoriasis pustulosa is 50 jaar. Kinderen krijgen het zelden.
Oorzaken
Een aantal factoren kunnen leiden tot psoriasis pustulosa, waaronder:
- gebruik van bepaalde geneesmiddelen;
- overmatige blootstelling aan UV-licht;
- zwangerschap;
- een infectie;
- emotionele stress;
- lage calciumspiegel;
- het gebruik van produkten die de huid irriteren.
Symptomen en vormen van psoriasis pustulosa
Er worden drie vormen of soorten psoriasis pustulosa onderscheiden, gebaseerd op de locatie van de uitbraken en ook op de snelheid van het verschijnen van de symptomen.
Gegeneraliseerde psoriasis pustulosa (GPP) of ziekte van Von Zumbusch
Von Zumbusch kan abrupt verschijnen op de huid en wordt gekenmerkt door een uitbraak van kleine pustels, waarbij de huid rood wordt. Voorkeursplekken zijn huidplooien en de schaamstreek. Dit gaat gepaard met koorts, pijn en
algehele malaise. De patiënt kan zeer ziek worden. Na een aantal dagen verdwijnen de puisten waarbij uitgebreide schilfering optreedt. Deze vorm treedt op in aanvallen en kan overgaan in gewone psoriasis. Von Zumbusch wordt zelden gezien bij kinderen, maar als dat gebeurt, is het vaak de eerste manifestatie van psoriasis.De aandoening kan zich tot een ernstig ziektebeeld ontwikkelen. Wanneer de pustulae zich verspreiden over het hele lichaam is onmiddellijke medische zorg is vereist.
Ziekte van Andrews-Barber of psoriasis palmoplantaris
Psoriasis palmoplantaris (palmoplantaire psoriasisis) is een vorm van psoriasis pustulosa, die gelokaliseerd blijft tot handen en/of voeten en verschillende stadia vertoont zoals erytheem, schilfers en pustulae. De
blaasjes drogen vaak op tot bruine maculae. Het verloop van dit type is meestal cyclisch, met nieuwe uitbraken, gevolgd door periodes van lage activiteit. Het kan jaren blijven bestaan, soms met pijnlijke
kloven op handen of voeten. De aandoening begint gewoonlijk op middelbare leeftijd. De rest van het
lichaam vertoont geen tekenen van psoriasis.
Acrodermatitis continua van Hallopeau
Acrodermatitis continua van Hallopeau is een zeldzame vorm van psoriasis, die wordt gekenmerkt door chronisch recidiverend pustels op de uiteinden van de vingers en soms op de tenen. Een uitbarsting treedt vaak op na een letsel aan de huid of een infectie. Vaak zijn de laesies erg pijnlijk en kan het aanleiding geven tot misvorming van de nagels.
Complicaties
Mogelijke complicaties zijn onder meer haar- en nagelverlies, secundaire bacteriële infectie en leverbeschadiging.
Onderzoek en diagnose
Om psoriasis pustulosa te diagnosticeren, kan een arts een volledige bloedtelling uitvoeren om te controleren op tekenen van verhoogde ontsteking en afwijkingen in je witte bloedcellen (WBC). Als je psoriasis pustulosa hebt, kunnen de bloedtestresultaten een verminderd aantal lymfocyten, een type WBC, aantonen. De arts kan ook een monster van een laesie nemen en onderzoeken teneinde de aandoening te diagnosticeren.
Behandeling van psoriasis pustulosa
Bij gegeneraliseerde psoriasis pustulosa kan ziekenhuisopname nodig zijn om verder verlies van vocht en uitdroging te voorkomen en om behandeling op te starten. Bij gelokaliseerde psoriasis pustulosa worden meestal lokale behandelingen voorgeschreven om de huidklachten onder controle te krijgen. Hiervoor kunnen naast corticosteroïden ('hormoonzalven'), ook zalven die
vitamine D of teer bevatten worden gebruikt. Wanneer onvoldoende resultaat wordt geboekt, kan worden gekozen voor een combinatie met lichttherapie (UVB of PUVA).
Prognose
De pustels kunnen angstgevoelens veroorzaken, maar de vooruitzichten voor psoriasis pustulosazijn goed bij adequate behandeling.
Behandeling kan de huid verbeteren en de klachten aanzienlijk doen verminderen. De vooruitzichten zijn afhankelijk van:
- het type pustuleuze psoriasis dat je hebt
- de frequentie van de opflakkeringen
- je reactie op de behandeling
- hoe behandeltrouw je bent
- je algehele gezondheid
De behandeling zal ook helpen het risico op opflakkeringen te verminderen.
Preventie
Het vermijden van uitlokkende factoren zoals alcoholgebruik, roken, de blootstelling aan de zon en stress, verminderen of voorkomen opflakkeringen.
Lees verder
- Nagelpsoriasis: symptomen, oorzaken, behandeling en prognose
- Psoriasis guttata: symptomen, oorzaak, behandeling, prognose
- Psoriasis op hoofd, hoofdhuid: behandeling (shampoo, zalf)
- Psoriasis vulgaris: symptomen, behandeling en voeding, dieet
- Huidaandoeningen A-Z: symptomen, oorzaak en behandeling