Psoriasis, een huidziekte met zware gevolgen

Psoriasis is een ontsteking van de huid. Er zijn vijf soorten, elk met unieke tekenen en symptomen, zoals rode huid, witte schilfers en jeuk. Tussen 10% en 30% van de patiënten met psoriasis ontwikkelen eveneens een verwante vorm van artritis genaamd "artritis psoriatica," waarbij er een ontsteking ontstaat van de gewrichten. Psoriasis heeft niet alleen fysieke, maar ook sociale gevolgen.

Vormen van Psoriasis

Plaque - psoriasis is de meest voorkomende vorm van psoriasis. Ongeveer 80% van de mensen die de ontwikkeling van de psoriasis hebben plaque - psoriasis, die gekenmerkt wordt door stukken verdikte en rode huid die bedekt is met witte schilfers (patches). Deze patches komen vaak voor op de ellebogen, knieën, onderrug, en hoofdhuid.

De andere soorten zijn de psoriasis guttata (kleine, rode vlekken op de huid), psoriasis pustulosa (witte puisten omgeven door rode huid), inverse psoriasis (gladde, rode huidlaesies in de vorm van plooien) en erytroderme psoriasis(wijdverbreide roodheid, ernstige jeuk en pijn).

Symptomen en behandeling

Onafhankelijk van het type veroorzaakt psoriasis meestal ongemak. De huid jeukt en kan scheuren en/of bloeden. In ernstige gevallen kan dit leiden tot slapeloosheid en de dagdagelijkse activiteiten sterk bemoeilijken.

De behandeling hangt af van de ernst en de aard van de psoriasis. Soms is de psoriasis zo miniem aanwezig dat de persoon zich zelfs niet bewust is van de aandoening. In zeldzame gevallen echter bestrijkt de ziekte zeer grote delen van het lichaam waardoor zelfs een opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. De meeste gevallen van psoriasis vallen echter ergens tussen deze extremen in. Behandeling met PUVA heeft goede resultaten bij een groot deel van de patiënten: hierbij wordt de aangetaste zone bestraald met ultraviolet A in combinatie met het toedienen van een tablet psoraleen (versterkt de werking van het ultraviolet).

Wie krijgt psoriasis?

Psoriasis komt ongeveer evenveel voor bij mannen en vrouwen. Recente studies wijzen echter wel op een mogelijk etnische afhankelijkheid. Het lijkt erop dat psoriasis het meest voorkomt bij blanken en het minst bij Afro-Amerikanen. Wereldwijd komt psoriasis het meest voor in Sandinavië en andere delen van Noord-Europa en komt het veel minder voor bij Aziaten en Amerikanen.

Tevens bestaat er een erfelijke component bij psoriasis. Ongeveer één derde van de patiënten met psoriasis hebben tenminste één familielid dat ook lijdt aan de aandoening. Onderzoek toont aan dat de eerse tekenen van psoriasis zich voordoen op de leeftijd van 15 tot 35 jaar. Bij 75% ontwikkelt de ziekte zich voor de leeftijd van 40 jaar. Ongeveer 10% krijgt de ziekte reeds in de kindertijd en hoe eerder de symptomen zich voordoen, hoe uitgebreider de psoriasis zal zijn meestal.

Oorzaken

Hoewel men de oorzaken van deze ziekte nog niet kent, heeft men toch al enig inzicht in het ontstaan ervan. Een belangrijke doorbraak kwam er bij de ontdekking dat, bij psoriasispatiënten die cyclosporine kregen toegediend na een niertransplantatie, er een sterke vermindering van de klachten optrad. Cyclosporine is een krachtig immunosupressief middel, hetgeen wijst op een sterke rol van het eigen immuunsysteem in de ontwikkeling van psoriasis.

Levenskwaliteit

Studies hebben ook aangetoond dat stress, angst, eenzaamheid en een laag zelfbeeld onderdeel zijn van het dagelijks leven voor mensen met psoriasis. Een studie wees uit dat zelfmoordgedachten drie keer zoveel voorkomen bij psoriasispatiënten dan bij de rest van de bevolking. Ook een algemeen gevoel van schaamte is een eigenschap van de meeste psoriasispatiënten.
© 2007 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fototherapie (behandeling via licht) voor psoriasis: SoortenFototherapie (behandeling via licht) voor psoriasis: SoortenFototherapie (behandeling via licht) is inzetbaar voor het behandelen van veel huidziekten waaronder matige tot ernstige…
Psoriasis, huidziektePsoriasis is een huidziekte, en is chronisch. De ziekte zorgt voor rode plekken op de huid, huidschilfers, het kan erg j…
Psoriasis: wat helpt?Psoriasis is een vervelende chronische huidaandoening, waar je in het dagelijks leven heel veel last van kunt hebben. Je…
Psoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis is een chronische huidziekte en komt bij twee tot vijf procent van de bevolking voor. Er zijn verschillende vo…

De Stichting ALS-NUDe Stichting ALS-NU'Een hand uitsteken zegt meer dan duizend woorden' is de openingszin van de website van de nieuwe Stichting ALS-NU. De S…
Syndroom van Crouzon: vroegtijdige samengroei schedelSyndroom van Crouzon: vroegtijdige samengroei schedelHet syndroom van Crouzon is een genetische afwijking van de beenderen van de schedel. Mensen die lijden aan het syndroom…
Reactie

L. Gerris, 30-11-2008
Helpt een zonnebank bij psoriasis en welke in verband met straling van lampen? Reactie infoteur, 17-12-2008
UV straling heeft zeker een gunstig effect op psoriasis.
Ook de PUVA behandeling is hierop gebaseerd.

Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 08-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.