Psoriasis, huidziekte

Psoriasis is een huidziekte, en is chronisch. De ziekte zorgt voor rode plekken op de huid, huidschilfers, het kan erg jeuken en levert soms pijn op. Wat houdt psoriasis precies in?

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidziekte en komt vrij vaak voor. Het komt veel voor, ongeveer één op de vijftig mensen heeft er last van. Naar schatting heeft twee tot drie procent van de wereldbevolking psoriasis. Hiermee is het één van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld. De ziekte zorgt voor veel ongemakken. Op de huid ontstaan rode plekken en huidschilfers. Vaak jeuken de plekken en soms doen ze pijn. Een ander ongemak is dat de plekken op de huid goed zichtbaar zijn.

Hoe ontstaat psoriasis?

De feitelijke oorzaak is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het een erfelijke achtergrond heeft. Een kind heeft tien procent kans op de ziekte als één van de twee ouders het heeft. Als beide ouders de ziekte hebben, is de kans op de ziekte bij een kind vijftig procent.

Alle verschijnselen wijzen op een ontstekingsreactie van de huid. De keratinocyten in de opperhuid delen elke vier tot vijf dagen, wat gemiddeld zes keer zo snel is als normaal. Niet alle cellen zijn dan dood als ze op de hoornlaag komen. Gevolg: de hoornlaag wordt dikker en de huid gaat zichtbaar schilferen. De bloedvaten verwijden zich, waardoor er meer bloed en allerlei ontstekingsremmende stoffen naar de huid worden gevoerd. Hierdoor komen de zichtbare rode plekken op de huid, die gaan jeuken en pijn kunnen doen.
De plekken komen vooral voor op ellebogen, knieën, onderrug en de behaarde hoofdhuid.

De klachten kunnen verergeren bij de volgende factoren:
  • Bij het gebruik van zonnebrand
  • Veel stress
  • Infecties
  • Bepaalde medicijnen.
  • Alcoholgebruik en roken

Men kan op elke leeftijd last krijgen van deze ziekte, maar meestal beginnen de klachten aan het begin van de puberteit. Psoriasis is niet besmettelijk.

Behandeling

Veel mensen met psoriasis schamen zich voor de rode plekken op de huid. Men gaat bijvoorbeeld liever niet meer sporten, zwemmen of naar de kapper. Wanneer dit problemen geeft, is het voor die mensen aan te raden om een keer met de huisarts erover te praten.

Het is belangrijk om factoren die de ziekte verergeren te vermijden. Bij veel patiënten kunnen de volgende factoren in ieder geval helpen op minder klachten.

  • Men moet proberen om zich niet te laten verbranden in de zon. Zonlicht is goed, maar het is belangrijk om dit op te bouwen om verbranding te voorkomen.
  • Huidbeschadigingen moeten ook zoveel mogelijk voorkomen worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kneuzen, schaven en krabben.
  • Te heet of te lang douchen of baden moet vermeden worden. Hierdoor raakt de huid sneller uitgedroogd, wat niet goed is voor deze huidziekte.

Ernstige vormen van psoriasis kan wel eens behandeld worden met een speciale ‘zonnelamp’ met ultraviolet licht. Dit gebeurt bijna altijd in het ziekenhuis, maar bij uitzondering ook wel eens thuis.

Helaas is psoriasis chronisch en dus niet te genezen. Wel kan een goede medicatie de klachten doen verminderen.
© 2013 - 2024 Erwink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis: symptomen, behandeling, soortenPsoriasis of ook wel plaque psoriasis is een aandoening van het immuunsysteem en een huidziekte. Psoriasis komt bij onge…
Aandoeningen: PsoriasisAandoeningen: PsoriasisPsoriasis is een chronische huidziekte die het meest voorkomt bij zowel jonge kinderen als volwassenen. De ziekte wissel…
Psoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Psoriasis kan op elke leeftijd optreden en het is…
Psoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis is een chronische huidziekte en komt bij twee tot vijf procent van de bevolking voor. Er zijn verschillende vo…

Wat is acuut reuma?Acuut reuma is een vorm van reuma, wat ontstaat na een infectie met een bacterie. Bij deze vorm van reuma is er steeds e…
De ziekte van BechterewDe ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening en veroorzaakt ontstekingen in verschillende gewrichten in het lic…
Erwink (7 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.