De ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening en veroorzaakt ontstekingen in verschillende gewrichten in het lichaam. Veel mensen weten niet wat de ziekte precies inhoudt en anderen hebben er zelfs nog nooit van gehoord. Wat houdt deze ziekte precies in, wat zijn de klachten en hoe kan het behandeld worden?

De ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een ontstekingsreuma. In de meeste gevallen van deze ziekte zijn de wervel- en bekkengewrichten regelmatig ontstoken, maar ook gewrichten als schouders, heupen en knieën kunnen ontstoken raken. Deze ontstekingen veroorzaken pijn, worden stijf en in sommige gevallen kan er kromming van de wervelkolom optreden.

Gemiddeld krijgt bijna één op de honderd mensen de ziekte van Bechterew. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en bij mannen zijn de klachten vaak ook heviger. De ziekte ontstaat meestal tussen 15-35 jaar. Per patiënt verschilt hoe de ziekte verloopt, dit hangt er vanaf hoe hevig de ontstekingen zijn en wat er tegen de ziekte gedaan wordt (behandelingen, medicatie).

Oorzaken

Over het ontstaan van de ziekte van Bechterew is nog weinig bekend, al is het wel zeker dat een erfelijke factor meespeelt. In bepaalde families komt de ziekte bij meerdere mensen voor. Bij ruim negentig procent van de mensen die kampen met de ziekte van Bechterew komt in het bloed de erfelijke factor HLA-B27 voor. Toch zegt dit niet alles, want acht procent van de mensen in Nederland heeft deze factor in het bloed, maar heeft de ziekte niet.

Een aanleiding voor de ziekte van Bechterew kunnen infecties aan urinewegen of darmen zijn. Het lichaam weert zich op een natuurlijke manier tegen deze infecties af, maar heeft als gevolg dat het zich tegen het eigen lichaam richt. Op die manier zouden dan ontstekingen in de gewrichten ontstaan.

Klachten

De ziekte van Bechterew begint langzaamaan en het kan jaren duren voordat de diagnose wordt gesteld. De eerste klachten zijn vaak stijfheid en pijn onder in de rug en de bilstreek. Deze klachten treden vaak 's nachts en 's ochtends op, als de desbetreffende persoon lang in dezelfde houding ligt. Ook kunnen deze klachten optreden in de gewrichten van schouders, heupen en knieën. De klachten zorgen voor pijn, moeheid en kunnen 's nachts zorgen voor slapeloosheid. Ook komt vaak pijn in de borstkas en nek voor. Wat ook voorkomt bij mensen die kampen met de ziekte van Bechterew, zijn ontstekingen van peesaanhechtingen. Een ontstoken achillespees is het meest voorkomende voorbeeld hiervan. Ongeveer vijf procent van de mensen met de ziekte van Bechterew krijgt ontstekingen aan het darmslijmvlies. Een gevolg hiervan kan diarree zijn, waar soms bloed bij zit. Huidaandoeningen zijn ook een klacht bij de ziekte, in de vorm van Psoriasis. Hierbij ontstaan schilferende plekken op de huid. Naast bovengenoemde klachten kunnen er nog meer problemen optreden. De ogen, het hart en andere organen kunnen ook ontstoken raken, al komen deze klachten vaak in een later stadium voor.

Diagnose

Het stellen van de diagnose is vaak moeilijk. De reumatoloog baseert zijn diagnose op basis van het verhaal en het lichamelijke onderzoek van de patiënt. De diagnose stellen van de ziekte is lastig, omdat op röntgenfoto's in het beginstadium van de ziekte nog weinig tot niks te zien is. In een later stadium van de ziekte zijn pas beschadigde gewrichten en eventuele ontstekingen te zien.
De reumatoloog laat het bloed onderzoeken en kijkt naar de beweeglijkheid van de rug. Daarnaast let hij ook op eventuele ontstekingsverschijnselen aan gewrichten of peesaanhechtingen. De gegevens uit de uitslag van het bloedonderzoek kunnen de diagnose ondersteunen. Komt de erfelijke factor HLA-B27 voor in het bloed, dan is de kans op het hebben van de ziekte van Bechterew een stuk groter.

Verloop

Bij de ziekte van Bechterew is te zien dat hoe ouder iemand wordt, hoe erger de klachten worden. Echter, er zijn ook patiënten die lange tijd weinig tot geen klachten en weinig pijn hebben. Helaas is de ziekte erg onvoorspelbaar. Iemand kan zich een week lang goed voelen, om de week daarna een terugslag te krijgen en ineens veel pijn heeft. De dagelijkse dingen die voor andere mensen geen problemen opleveren, kan voor mensen met de ziekte van Bechterew wel lastig zijn. Dingen als het huis schoonmaken of andere klusjes moeten in gedeeltes gedaan worden.

Bij het ouder worden kan er in de wervelkolom een kromming ontstaan, wat zoveel mogelijk moet worden tegengegaan. Vroeger was er nog meer onduidelijkheid over de ziekte van Bechterew dan nu, en werd er patiënten aangeraden om veel rust te nemen. Gevolg was dat de wervelkolom krom kwam te staan. Hedendaags weet men inmiddels wel beter, en wordt de patiënten aangeraden veel te bewegen en een goede, rechte houding aan te nemen.

Behandeling

De behandeling van de ziekte van Bechterew richt zich op het afremmen van uw klachten en op het zo goed mogelijk blijven functioneren. Mensen met de ziekte krijgen van hun reumatoloog medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen zullen een pijnstillende en ontstekingsremmende functie hebben. De pijn zal afnemen en men zal een positieve verandering ten opzichte van de beweeglijkheid van de gewrichten zien. Naast medicatie is dagelijks oefenen zeer belangrijk. Op die manier worden de gewrichten soepel gehouden. Een manueeltherapeut kan patiënten helpen met oefeningen.

Mensen met de ziekte van Bechterew wordt aangeraden veel te sporten. Welke sport maakt niet uit, zolang er maar voldoende bewogen wordt. De patiënt mag voor zichzelf bepalen hoe vaak hij of zij gaat sporten en welke sport hij of zijn beoefent.
Bij ernstige schade aan bepaalde gewrichten, kan de reumatoloog een operatie adviseren.

De klachten en levensloop van de ziekte van Bechterew verschilt per persoon. De één heeft altijd veel last, terwijl de ander minder klachten en minder vaak last heeft. Zolang er alles aan gedaan wordt om de ziekte af te remmen, zoals medicatie en oefenen/sporten, kun je verder niks doen en is het afwachten hoe het loopt.
© 2013 - 2024 Erwink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn: de ziekte van Bechterew  symptomen en behandelingRugpijn: de ziekte van Bechterew symptomen en behandelingDe ziekte van Bechterew is een aandoening aan de wervelkolom die rugpijn veroorzaakt. Lees meer over de oorzaak, symptom…
Ziekte van Bechterew: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Bechterew: symptomen, diagnose en behandelingDe ziekte van Bechterew (ook bekend als syndroom van Bechterew of spondylitis ankylopoëtica) is een vorm van ontsteking…
Reuma: de ziekte van BechterewReuma: de ziekte van BechterewSpondylitis ankylopoetica ofwel, de ziekte van Bechterew, is een reumatische aandoening waarbij vooral gewrichtsontsteki…
Ziekte van Bechterew of Spondylitis ankylopoetica: symptomenZiekte van Bechterew of Spondylitis ankylopoetica: symptomenEen chronische ontsteking van de gewrichten tussen het heiligbeen en de darmbeenderen (sacro-iliacale gewrichten), en va…

Psoriasis, huidziektePsoriasis is een huidziekte, en is chronisch. De ziekte zorgt voor rode plekken op de huid, huidschilfers, het kan erg j…
CML: epidemiologie, etiologie & pathofysiologieCML: epidemiologie, etiologie & pathofysiologieCML is een afkorting voor chronische myeloïde leukemie. Dit is een vorm van leukemie die ongeveer 20% bedraagt van alle…
Erwink (7 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.