Ziekte van Bechterew of Spondylitis ankylopoetica: symptomen
Een chronische ontsteking van de gewrichten tussen het heiligbeen en de darmbeenderen (sacro-iliacale gewrichten), en van de gewrichten tussen de wervels onderling. De ziekte komt vijf keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en vooral bij jonge mannen. Wat zijn de oorzaken en de symptomen van de ziekte van Bechterew? Hoe kan de ziekte behandeld worden en hoe is de prognose? Waar moet je rekening mee houden als je zwanger bent of wil worden? Kun je gewoon werken als je de ziekte van Bechterew hebt?
Inhoud artikel
Ziekte van Bechterew/Spondylitis ankylopoetica
Een
chronische voorschrijdende ontsteking van gewrichten en verstarring, meestal in de wervelkolom en in het bekken. Het kan gebeuren dat er nieuw botweefsel wordt aangemaakt tussen de wervels en deze vergroeien dan met elkaar. De ziekte komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en met name bij mannen die jong zijn. De ziekte van Bechterew begint meestal tussen vijftien en de vijfendertig jaar. Bechterew komt soms meer voor binnen een familie. Er bestaat een variant die soms wordt voorafgegaan door psoriasis (huidziekte) of door een darmziekte (bijvoorbeeld ziekte van Crohn, colitis ulcerosa). De naam van de ziekte komt van V.M. Bechterew, een Russisch zenuwarts die leefde van 1857 tot 1927.
Oorzaken ziekte van Bechterew
Het is onbekend wat de oorzaak is van de ziekte van Bechterew, wel is bij de meeste personen met de ziekte
HLA-B27 in het bloed aan te wijzen. Dit is een antigeen dat overgeërfd kan worden, het is een stof die een immuunreactie kan veroorzaken. Dit zou een verklaring zijn voor het meer voorkomen van de ziekte in bepaalde families. Verschillende elementen spelen een rol bij de ziekte van Bechterew.
Symptomen ziekte van Bechterew
De symptomen verschijnen meestal als iemand jong volwassene is. Dit kan gebeuren in een paar maanden, maar het kan ook om jaren gaan.
- Pijn laag in de rug;
- De pijn kan uitstralen naar het zitvlak of naar de dijen;
- De pijn kan ook hoger in de rug voorkomen (borstkas, nek);
- Ochtendstijfheid en een stijf gevoel na lang stilzitten, het stijve gevoel neemt meestal af als iemand in beweging is;
- Een gevoel van moeheid;
- Na de rug kunnen ook andere gewrichten ontstoken raken, denk aan schouder, knieën, heupen;
- In een later stadium kunnen ook ogen, hart en mogelijk andere organen ontstoken raken
- Als de ontstekingsklachten aanwezig zijn bij het borstbeen, dat kan tot verstarring van de borstkas leiden: benauwdheid;
- Verlies van lichaamsgewicht;
- Lichte verhoging van de lichaamstemperatuur;
- De pijn zal minder worden na het gebruik van een NSAID.
Complicaties ziekte van Bechterew
Als de ziekte niet wordt behandeld dan kan de wervelkolom krom groeien (kyfose, lordose). Iemand gaan dan gebogen lopen. Als de gewrichten tussen ruggengraat en ribben aangedaan raken dan kan iemand de borstkas niet meer zo goed uitzetten. Er kunnen ook ontstekingen en schade ontstaan in andere gebieden dan de gewrichten, denk aan bijvoorbeeld de ogen (uveïtis).
Het stellen van de diagnose ziekte van Bechterew
Een huisarts kan de ziekte vermoeden door de verschijnselen die optreden. Lichamelijk onderzoek zal gedaan worden en mogelijk zal er een röntgenfoto gemaakt worden. Op de foto kan gezien worden of er sprake is van vergroeiingen. Verder bloedonderzoek om te kijken hoe ernstig de ontsteking is en er wordt gekeken naar het HLA-B27-antigeen. De diagnose wordt vaak bevestigd met een CT-scan (van de sacro-iliacale gewrichten).
Behandeling ziekte van Bechterew
- De aandoening is niet te genezen, de behandeling is gericht op het verlichten van de klachten en het voorkomen van vergroeiingen van de wervelkolom.
- Bij de ziekte van Bechterew kan een arts eenvoudige pijnstillers of ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID) voorschrijven. Welke je krijgt, hangt af van de klachten. Ook kunnen biologicals voorgeschreven worden (biologische reumaremmers).
- Fysiotherapie kan helpen door ademhalingsoefeningen, oefeningen ter verbetering van de houding, versterking van de rugspieren. Belangrijk is ook dat misvormingen van de wervelkolom worden voorkomen. Kijk of er in de buurt een Bechterew oefengroep is.
- Lichte regelmatige lichaamsbeweging kan de pijn verlichten en de stijfheid verminderen, denk aan zwemmen.
- Als een gewricht, zoals de heup, is aangedaan dan kan chirurgisch ingrijpen nodig zijn.
- Als iemand steeds minder mobiel wordt, dan kan ergotherapie nodig zijn, er kunnen speciale hulpmiddelen ingezet worden.
Werk en de ziekte van Bechterew
Het is goed om op een aantal zaken te letten:
- Wissel zwaar en licht werk af;
- Geef goed je grenzen aan;
- Neem vaker een korte pauze en pas het werktempo aan;
- Voorkom dat de werkdruk te hoog wordt;
- Schakel de bedrijfsarts in als het niet lukt om te werken.
Zwangerschap en de ziekte van Bechterew
Als de wens er is om zwanger te worden dan is het belangrijk om vooraf het medicijngebruik te bespreken met de arts. De ziekte van Bechterew heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Tijdens de zwangerschap veranderen de rugklachten over het algemeen niet veel. Als de rug, heupen en bekken erg zijn aangedaan is het raadzaam om je tijdens de zwangerschap te laten begeleiden door een gynaecoloog. Door de ziekte van Bechterew heb je een minder beweeglijke borstkas, waardoor je moeilijker via de borstkas kunnen ademen. Hoe minder ruimte er tijdens de zwangerschap in de buik overblijft, hoe moeilijker het wordt om via de buik te ademen. In de loop van de zwangerschap kan de ademhaling voor problemen zorgen. Je kunt hier extra aandacht aan besteden als je zwangerschapsoefeningen doet. Vraag aan een oefen- of fysiotherapeut welke oefeningen geschikt zijn.
Prognose ziekte van Bechterew
De aandoening is ongeneeslijk, maar de meeste mensen met de ziekte van Bechterew raken gering aangedaan. De ziekte zorgt vaak niet voor heel veel problemen in het dagelijkse leven. Zelfs bij mensen die de ziekte in ernstige vorm hebben worden de verschijnselen vaak minder in de loop van hun leven. Op den duur heeft tien tot twintig procent van de mensen met de ziekte van Bechterew grote bewegingsbeperking.