Middenrifbreuk (hiatus hernia)
Een middenrifbreuk komt relatief vaak voor bij mensen van boven het vijftigste levensjaar. De symptomen zijn erg uiteenlopend. Dit is afhankelijk van de grootte en de locatie van de breuk. In dit artikel meer informatie over deze aandoening.
Middenrifbreuk
Het middenrif is een
spiermembraan, dat de borstholte scheidt van de buikholte. Van een middenrifbreuk is er sprake als de maag naar boven in de borstholte uitpuilt via de doorgang van de slokdarm in het middenrif. Deze aandoening komt vrij veel voor bij mensen van boven de vijftig jaar oud, maar is niet vaak ernstig. In ongeveer twintig procent van de gevallen zijn er zelfs geen symptomen waar te nemen.
Soms komt een middenrifbreuk voor in combinatie met een verzwakt
sluitingsmechanisme tussen de maag en slokdarm. Hierdoor kan men een branderig gevoel waarnemen, omdat het zure maagsap de wand van de slokdarm irriteert.
Ernstige gevallen van een middenrifbreuk komen
zelden voor. Meestal is er dan sprake van interne bloedingen en bloedarmoede. Als uit uitpuilende deel door afknelling geen bloed meer krijgt, ontstaat een spoedsituatie waarbij moet worden geopereerd.
Bron: TukTukDesign, Pixabay
Symptomen middenrifbreuk
De volgende symptomen kunnen worden waargenomen:
- Boeren
- Opgeven van voedsel
- Brandend maagzuur (zuurbranden), 1 tot 4 uur na een maaltijd
- Slikklachten, ernstige pijn, bloedingen en zeldzaam: een shock
Oorzaken middenrifbreuk
Een oorzaak kan liggen in een
aangeboren afwijking van het middenrif. Maar meestal is het een gevolg van de leeftijd, waarbij spierzwakte optreedt. Andere risicofactor is een verhoogde druk in de buikholte. Dit kan op verschillende manieren ontstaan: hoesten, niezen, overgeven, persen bij ontlasting, zwaar tillen, bij vetzucht of tijdens een zwangerschap.
Behandeling middenrifbreuk
Een behandeling hoeft
niet erg invasief te zijn, die als erg belastend wordt ervaren.
Probeer te eten in kleine hoeveelheden tegelijk. Vermijd hierbij alcohol en vetrijke voeding. Ga ook niet binnen twee tot drie uur na een maaltijd liggen, dit om brandend maagzuur te voorkomen. Zet het hoofdeinde van uw bed minstens tien centimeter hoger, om het maagzuur niet in uw slokdarm te laten lopen als u ligt. Probeer ook zo min mogelijk strakke kleren te dragen, dus wijde kleding, zonder strak elastiek, riem of ceintuur. Stop ook met
roken, omdat dan de symptomen kunnen verminderen.
Soms is het nodig om toch medicijnen te slikken. Gebruik dan middelen tegen
brandend maagzuur, zogenaamde antacida, die de pH van het maagzuur verhogen. Maar pas op: blij langdurig gebruik moet u naar de dokter gaan, vanwege mogelijke
bijwerkingen als diarree en spijsverteringsklachten. Als u chronische, ernstige klachten heeft, kan de slokdarmkringspier operatief worden vernauwd.
Naar een arts
Als u voortdurend last heeft van brandend maagzuur (zuurbranden), wordt u geadviseerd naar een arts te gaan.