Middenrifbreuk (hiatus hernia)

Middenrifbreuk (hiatus hernia) Een middenrifbreuk komt relatief vaak voor bij mensen van boven het vijftigste levensjaar. De symptomen zijn erg uiteenlopend. Dit is afhankelijk van de grootte en de locatie van de breuk. In dit artikel meer informatie over deze aandoening.

Middenrifbreuk

Het middenrif is een spiermembraan, dat de borstholte scheidt van de buikholte. Van een middenrifbreuk is er sprake als de maag naar boven in de borstholte uitpuilt via de doorgang van de slokdarm in het middenrif. Deze aandoening komt vrij veel voor bij mensen van boven de vijftig jaar oud, maar is niet vaak ernstig. In ongeveer twintig procent van de gevallen zijn er zelfs geen symptomen waar te nemen.

Soms komt een middenrifbreuk voor in combinatie met een verzwakt sluitingsmechanisme tussen de maag en slokdarm. Hierdoor kan men een branderig gevoel waarnemen, omdat het zure maagsap de wand van de slokdarm irriteert.

Ernstige gevallen van een middenrifbreuk komen zelden voor. Meestal is er dan sprake van interne bloedingen en bloedarmoede. Als uit uitpuilende deel door afknelling geen bloed meer krijgt, ontstaat een spoedsituatie waarbij moet worden geopereerd.

Bron: TukTukDesign, PixabayBron: TukTukDesign, Pixabay

Symptomen middenrifbreuk

De volgende symptomen kunnen worden waargenomen:
  • Boeren
  • Opgeven van voedsel
  • Brandend maagzuur (zuurbranden), 1 tot 4 uur na een maaltijd
  • Slikklachten, ernstige pijn, bloedingen en zeldzaam: een shock

Oorzaken middenrifbreuk

Een oorzaak kan liggen in een aangeboren afwijking van het middenrif. Maar meestal is het een gevolg van de leeftijd, waarbij spierzwakte optreedt. Andere risicofactor is een verhoogde druk in de buikholte. Dit kan op verschillende manieren ontstaan: hoesten, niezen, overgeven, persen bij ontlasting, zwaar tillen, bij vetzucht of tijdens een zwangerschap.

Behandeling middenrifbreuk

Een behandeling hoeft niet erg invasief te zijn, die als erg belastend wordt ervaren.

Probeer te eten in kleine hoeveelheden tegelijk. Vermijd hierbij alcohol en vetrijke voeding. Ga ook niet binnen twee tot drie uur na een maaltijd liggen, dit om brandend maagzuur te voorkomen. Zet het hoofdeinde van uw bed minstens tien centimeter hoger, om het maagzuur niet in uw slokdarm te laten lopen als u ligt. Probeer ook zo min mogelijk strakke kleren te dragen, dus wijde kleding, zonder strak elastiek, riem of ceintuur. Stop ook met roken, omdat dan de symptomen kunnen verminderen.

Soms is het nodig om toch medicijnen te slikken. Gebruik dan middelen tegen brandend maagzuur, zogenaamde antacida, die de pH van het maagzuur verhogen. Maar pas op: blij langdurig gebruik moet u naar de dokter gaan, vanwege mogelijke bijwerkingen als diarree en spijsverteringsklachten. Als u chronische, ernstige klachten heeft, kan de slokdarmkringspier operatief worden vernauwd.

Naar een arts

Als u voortdurend last heeft van brandend maagzuur (zuurbranden), wordt u geadviseerd naar een arts te gaan.
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een breuk in het middenrifEen breuk in het middenrifPijn in de buikholte en in de slokdarm, veel op boeren, brandend maagzuur en misselijkheid. Dit zijn de klachten die kun…
Wat te doen tegen brandend maagzuur?Wat te doen tegen brandend maagzuur?Brandend maagzuur is zonder twijfel één van de meest voorkomende problemen in deze maatschappij. Er zijn vele factoren d…
Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Een brandende pijn achter het borstbeen of achter in de keel is geen pretje. De pijn ontstaat door maagzuur dat de slokd…
Brandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur, oorzaken en hulpmiddelenBrandend maagzuur is zeer vervelend en het kan ook pijnlijk zijn. Het is ook niet onschuldig omdat op den duur de slokda…

De impact van CF op het individuDe impact van CF op het individuCF staat voor Cystic Fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd. Het is de meest voorkomende erfelijke ziekte onder het b…
Te veel bloedplaatjes: symptomen, oorzaken en behandelingTe veel bloedplaatjes: symptomen, oorzaken en behandelingBloedplaatjes, je kan niet zonder. Maar het kan wel gebeuren dat je er te veel van hebt. Dit is een probleem en brengt r…
Bronnen en referenties
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 12-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.