Spierkramp, spierscheur en spierverrekking: behandeling

Spierkramp, spierscheur en spierverrekking: behandeling Met de zomer in aantocht krijgen veel mensen de kriebels om te gaan sporten. Dan is het aangeraden om je spieren eerst goed op te warmen vóór je je fysieke inspanningen gaat leveren. Anders bestaat het gevaar op spierproblemen als je een te bruuske beweging maakt. Dan maak je kans op spierkrampen, spierverrekkingen of zelfs spierscheuren. Spierproblemen kunnen bijzonder pijnlijk zijn, maar meestal is er een effectieve oplossing voor te vinden. Hoe ontstaat een spierverrekking en waarin verschilt deze van een spierscheur? En waaruit bestaat de behandeling van deze respectievelijke spierproblemen?

Spierkramp

Pijnscheut

Als je rustig aan het sporten bent, kan er plots een pijnscheut door je spier schieten. Het is een hevige pijn waardoor je plots moet stoppen met je sportieve activiteit en die een heel tijdje kan blijven aanhouden. Het gaat hier om een spierkramp: een pijnlijke samentrekking van een spier op een welbepaalde plek, bijvoorbeeld in je kuit tijdens het fietsen. De spierkramp kan zowel voorkomen tijdens of na de inspanning, en zowel geoefende sporters als niet-geoefende sporters kunnen er last van hebben.

Uitdroging

Zelfs professionele sporters kunnen last krijgen van spierkrampen. Spierkrampen kunnen veroorzaakt worden door uitdroging: als je veel vocht hebt verloren, dan kunnen de spieren gaan samentrekken als je dat vocht niet voldoende hebt aangevuld. Ook een tekort aan magnesium en minerale zouten kan hierbij een rol spelen, net als warmte en koude. Eventueel kan je dit tekort aanvullen met voedingssupplementen (bv. magnesium) die je spieren op lange termijn beter beschermen tegen nieuwe krampen. Vergeet ook niet dat slecht passende schoenen je krampen kunnen bezorgen.
Enkele voorbeelden van supplementen met magnesium die goed zijn tegen spierkrampen:
  • Davitamon Magnesium Spieren & Botten
  • Lucovitaal Magnesium
  • Magnesium C+ Caps tegen Spierkrampen

Behandeling spierkramp

Om de krampen te verdrijven, is het de bedoeling dat je de spier probeert uit te rekken. Dit kan pijnlijk zijn omdat door de kramp de spier precies samentrekt. Om een kramp in je kuitspier weg te krijgen, kan je het volgende doen: strek je been helemaal uit en trek je tenen naar je toe. Tegelijkertijd probeer je je hiel zo ver mogelijk naar beneden te duwen. Neem voor de rest rust in acht en neem voldoende vocht in. Normaal zal de kramp dan na een poosje verdwijnen.

Ontstaan spierscheur

Hevige beweging

Ook bij een spierscheur ontstaat het probleem wanneer je een plotse en hevige beweging maakt. En net als bij een verrekking ligt de oorzaak dikwijls bij een slechte opwarming. Als je aan het sporten bent en je maakt plots een bruuske beweging, kan het zijn dat er een grote druk op de spier komt te staan. Die druk kan zo groot zijn dat er spiervezels gescheurd worden.

Blauwe plek

Je krijgt dan plots hevige pijn en je ziet langzaam een bloeduitstorting opdoemen onder de vorm van een blauwe plek. De geneesheer kan je spier onderzoeken door er aan te voelen: als je spier gescheurd is, dan voelt hij een holte op de pijnlijke plek. Er kan eventueel een echografie gemaakt worden om de spierscheur vast te stellen.

Behandeling spierscheur

Koude kompressen

Een spierscheur kan bijzonder pijnlijk zijn. Het is een blessure die je dwingt om je spier totale rust op te leggen. Je kan ook koude kompressen aanbrengen op de spierscheur waardoor je de pijn kan verminderen. Ook de doorbloeding vermindert dan, zodat je de zwelling en de bloeduitstorting een beetje kan tegenhouden. Bovendien kan je een verband aanbrengen rond de geteisterde spier, maar let op dat je dit niet te strak maakt.

Pijnstiller

Bij een spierscheur is rust aan te raden totdat de spier volledig genezen is. Dit kan een tijdje duren: het volledige herstel van de spier en de voorzichtige revalidatie kan enkele weken in beslag nemen. Denk eraan dat je geen aspirine neemt tegen de pijn, want dit verdunt het bloed. Daardoor kan de bloeding nog groter worden. Een goede pijnstiller tegen spierpijn is bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen. Het beste vraag je je arts of apotheker om een gepaste pijnstiller.

Ontstaan spierverrekking

De spierverrekking ontstaat wanneer de spiervezels in je spier te ver worden uitgerekt. Spierverrekkingen komen regelmatig voor bij al dan niet-professionele sporters die hun spieren vóór de echte sportieve activiteit niet voldoende hebben opgewarmd. Spieren die onvoldoende zijn opgewarmd kunnen bij een hevige beweging te ver worden uitgerekt en dus voor een spierverrekking zorgen. Hou altijd rekening met een degelijke warming-up voordat je aan je sportactiviteit begint.

Behandeling spierverrekking

IJs

Bij een spierverrekking hoef je je geen onnodige zorgen te maken. De spier loopt geen eigenlijke schade op en normaal gezien geraak je ervan af door je spier goed te laten rusten. Een van de veel gebruikte middeltjes in de sportwereld is om gedurende een tiental minuten ijs op de gehavende plek te leggen, waardoor de pijn wat kan verdoofd worden. Verder is vooral geduldig zijn de boodschap: rust enkele dagen en vraag zo weinig mogelijk inspanning van je spier. Gebruik ze pas geleidelijk opnieuw als de pijn helemaal verdwenen is.

Spiergel

Eventueel kan je ook een verzachtende spiergel aanbrengen die de klachten wat kan verlichten. Enkele voorbeelden van effectieve crèmes of gels voor de spieren zijn:
  • Ibuprofen gel
  • Advil Spiergel
  • Perskindol Herstel Belaste Spieren
  • Shilling Olie voor Herstel Spieren

Kinesiologische tape

Aanvullend kan je ook een kinesiologische sporttape rond de geblesseerde spier aanbrengen. Hierdoor wordt de spier ondersteund en verloopt het genezingsproces sneller. Een kinesiologische tape heeft als kenmerk dat het de huid als het ware optilt waardoor de bloedcirculatie rond de getroffen spier verbeterd wordt. Dit maakt dat de spier minder druk ondervindt en minder pijn veroorzaakt. Doordat je minder pijn voelt zal de kans op bijkomende klachten ook lager worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan spierpijn aan een ander been doordat je het been met het oorspronkelijke spierprobleem wilt ontlasten.

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…
Spierkrampen in benen of voetenSpierkrampen in benen of voetenHet gebeurt de meeste mensen wel eens, ineens een ondragelijke kramp in de voet, tenen of kuit. Deze verkrampingen van d…
Is joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggenIs joggen wel zo gezond? Risico's & nadelen van joggenJoggen is voor veel mensen die snel fit willen worden de meest voor de hand liggende keuze. Om te gaan rennen heb je all…
Inhibin kan helpen bij nachtelijke spierkrampInhibin kan helpen bij nachtelijke spierkrampRuim 40% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van kramp in kuiten of voeten gedurende de slaap. Wie vaak las…

Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Tips om menstruatiepijn te verlichtenVeel vrouwen hebben vandaag de dag last van pijnlijke menstruele krampen (dysmenorrhea), in sommige gevallen kan het zo…
Bronnen en referenties
  • https://sportmedishop.nl/herstel/werking-kinesiologie-tape/ (bron geraadpleegd op 26/08/2018).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.