InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Spierkrampen in benen of voeten

Spierkrampen in benen of voeten

Spierkrampen in benen of voeten Het gebeurt de meeste mensen wel eens, ineens een ondragelijke kramp in de voet, tenen of kuit. Deze verkrampingen van de spieren zijn erg pijnlijk en kunnen lang aanhouden. Vaak komen de krampen uit het niets, bijvoorbeeld ís nachts wanneer je ligt te slapen of overdag tijdens het sporten. Hoe komt dit en wat is hier aan te doen?
Een kramp in de spier wordt veroorzaakt door het plotseling samentrekken van deze spier. Wanneer je vaak last hebt van spierkrampen wil het nog wel eens helpen, wanneer je de oorzaak weet. Soms is het niet mogelijk om de oorzaak weg te nemen. In deze gevallen zit er niets anders op dan de symptomen te bestrijden.

Tekort aan vitaminen en mineralen

Een mogelijke oorzaak van spierkramp kan een tekort aan vitamine B-complex, vitamine D, vitamine E, magnesium, calcium of zink zijn. Probeer gezond te eten en neem als aanvulling eens een multi vitaminepreparaat. Mogelijk dat dit een gunstig effect op de klachten heeft. Veel mensen beweren dat het eten van bananen spierkrampen verminderen. Overigens kan een overdaad aan cafeïne of alcohol ook spierkramp veroorzaken.

Problemen met de vochtbalans

Misschien is de vochtbalans verstoord en is dit de reden van spierkrampen. Dit is soms eenvoudig op te lossen door meer of minder te drinken, minder zout te eten of door tekorten door overmatig zweten snel bij te vullen. Dit is niet het geval wanneer er andere redenen zijn voor een verstoorde vochtbalans. Een reden die lastig op te heffen is, is bijvoorbeeld lipoedeem. Wanneer je hier last van hebt, zal je vaker last hebben van spierkrampen. Het dragen van steunkousen kan dan soms helpen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komen spierkrampen ook vaker voor. De redenen hiervoor kunnen legio zijn. Zwangeren hebben vaak last van een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen, vochtbalansproblemen, een lage bloedsuikerspiegel en slechtere doorbloeding. Zorg dus voor voldoende vocht en eet gezond. Neem genoeg beweging en voldoende rust. Probeer op je linkerzij te slapen zodat je baarmoeder niet teveel de doorbloeding naar je benen afknelt. Raadpleeg je verloskundige wanneer je last blijft houden van spierkrampen.

Hoge bloeddruk

Wanneer je vaak last hebt van spierkrampen is het geen gek idee om je bloeddruk eens te laten meten. Wanneer deze te hoog blijkt te zijn, kan de huisarts je mogelijk diuretica, bètablokkers of andere antihypertensiva voorschrijven. Dit helpt tegen een te hoge bloeddruk en waarschijnlijk zal je hierdoor ook minder last krijgen van spierkramp.

Lage bloedsuikerspiegel

Wanneer de krampen komen door een te lage bloedsuikerspiegel kan een druivensuikertabletje uitkomst bieden. Ben je op dieet of sla je geregeld een maaltijd over? Dan kan dit de oorzaak zijn. Voorkom dit door op regelmatige tijden iets te eten en ook wat te eten voordat je je overmatig gaat inspannen.

Slechte doorbloeding

Wanneer je een slechte doorbloeding hebt krijgt de spier te weinig zuurstof en worden den afvalstoffen te langzaam afgevoerd. Dit veroorzaakt de spierkramp. Overbelasting van de spieren door teveel eenzijdige belasting (hardlopen bijvoorbeeld) zorgt voor eenzelfde effect (te weinig zuurstof en teveel afvalstoffen in de spier) en kan daarom dus ook spierkramp veroorzaken. Mogelijk helpen Venal Crème en Venal capsules van Biodermal wanneer een slechte doorbloeding de oorzaak is van de klachten. Verder zou het eten van cayennepeper, gember en knoflook goed zijn voor de bloedsomloop.

Hoe kom je van spierkrampen af?

Wanneer je de oorzaak niet kan vinden of hieraan niets kan doen, is het mogelijk om toch snel van de spierkramp af te komen.
Mogelijke behandelingen van spierkrampen:
  • wanneer je vaak last hebt van nachtelijke spierkrampen zou je Inhibin of Hydrokinine kunnen proberen. Deze middelen (andere naam, maar dezelfde werkzame stoffen) zijn zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Neem dit alleen in ernstige gevallen, want erg gezond is het niet. Overleg altijd even met de huisarts, wanneer je hiernaast nog andere middelen slikt.
  • de pijnlijke spieren insmeren met Tijgerbalsem. Door de warmte gaan de spieren ontspannen en het werkt pijnstillend
  • tegen de pijn kan eventueel een Paracetamol ingenomen worden
  • sommige mensen hebben baat bij het homeopathisch middel Spiroflor SRL gel van VSM
  • het eten van bananen, gember, knoflook en cayennepeper zou spierkrampen kunnen voorkomen.

Lees verder

© 2015 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…
Kramp tijdens het sportenIedere sporter heeft wel een last gehad van kramp tijdens het sporten. Hier zijn verschillende aanleidingen voor en ook…
Magnesium bij spierkrampMagnesium bij spierkrampBij kramp trekken alle spiervezels uit een spiergroep zich ineens samen, wat kan leiden tot een zeer pijnlijke ervaring.…
Bronnen en referenties
  • https://www.salusi.nl/spierkramp-tips-kramp-benen-kuiten-voeten/

Reageer op het artikel "Spierkrampen in benen of voeten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Katinka900
Laatste update: 28-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Voeding en ziekten
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!