Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?

Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen? Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp kan zeer pijnlijk zijn, hoe kun je dit voorkomen?

Wat is kuitkramp?

Kuitkramp is het plotseling samentrekken van de spieren in je kuit. De spier verkrampt, waardoor er een felle, stekende pijn in de kuit optreedt. De kramp in de kuiten wordt als zeer vervelend ervaren. Dit komt o.a. doordat de kramp meestal plotseling tijdens de slaap of tijdens half slapen/half wakker zijn optreedt.

Kramp in de kuiten

Kramp in de kuiten kan iedereen krijgen, maar het kan in de volgende gevallen vaker voorkomen;
 • Ouderen hebben sneller last van kuitkramp.
 • Wanneer je zwanger bent kun je last hebben van kuitkramp, na de zwangerschap verdwijnen de klachten meestal vanzelf weer.
 • Er kan een tekort zijn aan magnesium
 • Veel zitten kan kuitkramp veroorzaken
 • Intensief gesport hebben kan kuitkramp tot gevolg hebben door overbelasting van de spieren.
 • Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, b.v. het Atkins Dieet, kunnen in de eerste strenge dieetfase (inductie) regelmatig last van kuitkramp hebben

Wat kan je doen tegen kuitkramp?

 • Neem vaker een banaan, een banaan is rijk aan magnesium. In plaats hiervan kun je ook een tabletje magnesium per dag nemen (voedingssupplement).
 • Neem dagelijks één multivitaminetablet.
 • Zorg dat je warm blijft tijdens de slaap, het dragen van warme sokken in bed kan helpen.
 • Maak iedere dag een wandeling, lekker doorstappen in de buitenlucht werkt positief op de bloedsomloop en je beenspieren blijven in goede conditie.
 • Drink voldoende, 6-8 glazen per dag is het minimum. Probeer water of kruidenthee te gebruiken.
 • Bepaalde kruiden zoals cayennepeper, gember en knoflook zijn goed voor de bloedsomloop. Knoflook is verkrijgbaar in de vorm van capsules.

Het moment dat je kramp hebt

Word je overvallen door kramp in de kuit, dan kun je het beste zo snel mogelijk opstaan. Plaats het been wat pijn doet naar achter, duw terwijl je het been strekt met je tenen hard op de vloer. Op deze manier hef je de kramp in je kuit op. Wanneer je hele heftige kramp hebt gehad, dan kan het zijn dat je de volgende ochtend een pijnlijke kuitspier hebt. Dit trekt in de regel na een dag weg.

Wanneer de kramp niet overgaat

Wanneer je langdurig last blijft houden van kuitkrampen, ga dan niet te lang met bovenstaande middeltjes aan de slag, maar breng een bezoek aan je huisarts. Je huisarts zal onderzoeken of er lichamelijk niets ernstigs aan de hand is, wat de kuitkramp kan veroorzaken.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp bij krampEerste hulp bij krampKuitkramp. Soms gebeurt het midden in de nacht. Tussen waken en dromen lijkt de pijn op een nachtmerrie. Kramp is een ab…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
Kuitkrampen: oorzaken en behandeling van kramp in de kuitenKuitkrampen: oorzaken en behandeling van kramp in de kuitenKuitkrampen duidt op spierkrampen in de kuiten. Normaal gesproken doet kuitkramp zich voor aan één kant. Kuitkrampen is…
Nachtelijke kuitkramp: oorzaak en behandelingNachtelijke kuitkramp: oorzaak en behandelingHet is erg vervelend om ís nachts wakker te worden door kramp in je kuit. De kuitkramp bestaat uit pijnlijke, plaatselij…

Hoe snel groeien kankercellen in een tumor?Hoe snel groeien kankercellen in een tumor?In gezond weefsel gaan regelmatig cellen verloren, en het is van het grootste belang dat door het proces van celdeling d…
Acne, hoe kom je van puistjes af?Acne, hoe kom je van puistjes af?Acne is een veelvoorkomend huidprobleem. In de puberteit krijgen vrijwel alle jongeren met jeugdpuistjes te maken. De ee…
Ceetee (242 artikelen)
Laatste update: 12-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.