Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tips
Pijnlijke beenkrampen die vooral ’s nachts optreden: de meesten onder ons hebben er wel eens last van gehad. Het gaat om een nachtelijke kuitkramp waardoor je wakker wordt van de pijn. Je slaap kan dan ook danig verstoord geraken door die vervelende nachtelijke kuitkrampen. Je kan er ook last van krijgen in je voeten. Mogelijk ligt een magnesiumtekort aan de basis van dit fenomeen, waar overigens ook vrij veel zwangere vrouwen last van hebben. Een spiergel, magnesiumsupplementen en voldoende water drinken overdag kunnen het probleem verhelpen. Wat zijn de oorzaken van deze nachtelijke beenkrampen en welke tips kunnen nuttig zijn ter behandeling ervan?
Krampen in benen ‘s nachts
Voor ieder van ons is een goede slaap noodzakelijk om overdag naar behoren te kunnen functioneren en de dingen te kunnen doen die we willen doen. Als die
slaap verstoord wordt dan merken we dan ook meteen de gevolgen. Een van de problemen die de kwaliteit van de slaap kunnen verminderen zijn
spierkrampen in de benen, met name in de onderbenen of kuiten. Door samentrekkingen van de spieren in je kuiten zal je wakker worden van de pijn en je ’s ochtends vaak moe voelen.
Symptomen nachtelijke kuitkrampen
Het fenomeen van nachtelijke kuitkrampen manifesteert zich in pijnlijke samentrekkingen van de beenspieren. Het gaat om een pijn die de spieren lijkt aan te vallen waardoor je vanzelf naar je been gaat grijpen. Voor sommige mensen voelt het aan alsof de kramp de spier lijkt te verscheuren. Soms strekken deze nachtelijke krampen zich uit tot in de
voeten. In sommige gevallen is er een zwelling voelbaar in het been. Na enkele minuten gaan deze krampen doorgaans vanzelf over, ook al heb je het gevoel dat het nooit over zal gaan.
Oorzaken nachtelijke beenkrampen
Te weinig vocht
Beenkrampen die vooral ’s nachts optreden kunnen te maken hebben met verschillende oorzaken. Een te laag vochtgehalte kan een belangrijke rol spelen. Vooral wanneer je ’s zomers te veel vocht hebt verloren en te weinig water hebt gedronken kan je last hebben van krampen. Je hebt bijvoorbeeld veel gezweet tijdens een sportinspanning overdag en je hebt daarna je vochtreserves niet voldoende aangevuld. Ook diarree maakt dat je veel vocht verliest, wat mogelijk kan leiden tot plotse krampen 's nachts. Door vaak naar het toilet te gaan speelt je lichaam veel vocht kwijt, waardoor het aangeraden is om ter compensatie hiervan zoveel mogelijk water te drinken als je diarree hebt.
Magnesiumtekort
Magnesium is een mineraal dat een belangrijke functie vervult op het vlak van de spieren en de beenderen. Wanneer je lichaam over te weinig magnesium beschikt, kan je dat onder meer merken aan spierkrampen. Deze spierkrampen in de benen treden vooral 's nachts op.
Andere oorzaken
Ook
zwangere vrouwen hebben vaak last van nachtelijke beenkrampen. Daarnaast kunnen nachtelijke krampen in de benen ook wijzen op problemen met de aders en met de bloedcirculatie, zoals bijvoorbeeld chronische veneuze insufficiëntie en zelfs een bloedklonter (trombose). Voorts kunnen nachtelijke krampen in de benen ook een gevolg zijn van overbelasting, zoals bijvoorbeeld bij sporters die heel erg diep zijn gegaan bij een voor de benen intensieve inspanning (fietsen, joggen, enz...).
Behandeling nachtelijke krampen: tips
Spier strekken
Sommige mensen zijn gebaat met het langzaam uitstrekken van de getroffen spier. Bijt even op de tanden en strek je spier zover mogelijk uit: dit kan de
pijn verminderen. Maar dit is niet altijd de gewenste oplossing: soms is de kramp zo pijnlijk dat er niets anders op zit dan enkele minuten af te wachten.
Voeten hoger dan je hoofd
Om nachtelijke krampen tegen te gaan kan je gebaat zijn met een aangepaste slaaphouding waarbij je je benen een stuk hoger legt dan de rest van je lichaam. Het is een klein trucje dat je goed kan helpen. Wanneer je voeten hoger liggen dan je hoofd kan de hoeveelheid bloed in de benen beter in balans worden gebracht waardoor de kans op
nachtelijke beenkrampen vermindert.
Voldoende water overdag
Overdag is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt, zeker in de warme zomermaanden. Door het zweten verlies je veel vocht waardoor je spieren en organen minder zuurstof krijgen om goed te functioneren. Krampen zijn in dat geval alarmsignalen die je waarschuwen dat je het best meer water drinkt overdag.
Magnesium of hydrokinine
Magnesium is erg belangrijk voor de spieren en bij een tekort hieraan kunnen spieren gaan samentrekken. Krampen zijn dan het logische gevolg. Probeer je niveau aan magnesium weer aan te vullen met aangepaste voedingsproducten en eet voldoende fruit en groenten. Een bloedanalyse door je huisarts kan uitsluitsel brengen over de ernst van het magnesiumtekort, waarna deze
magnesiumsupplementen kan voorschrijven. Ook de spierverslapper hydrokinine kan helpen om krampen te bestrijden.
Enkele
voorbeelden van magnesiumsupplementen:
- Davitamon Magnesium Speciaal voor de Nacht
- Davitamon Magnesium Spieren & Botten
- Pharma Nord Bioactive Magnesium
Spiergel of spray
Het aanbrengen van een verzachtende spiergel of -crème kan verlichting van de klachten brengen. Een crème of balsem kan ervoor zorgen dat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt waardoor de krampen stilaan zullen verdwijnen. Ook wanneer krampen gepaard gaan met onrustige benen kan een spray soelaas bieden.
Enkele
voorbeelden van effectieve middeltjes tegen nachtelijke beenkrampen:
- Dr. Fix Onrustige Benen Spray
- Weleda Venadoron Gel
- Naturalize Benengel
Lees verder