Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tips

Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tips Pijnlijke beenkrampen die vooral s nachts optreden: de meesten onder ons hebben er wel eens last van gehad. Het gaat om een nachtelijke kuitkramp waardoor je wakker wordt van de pijn. Je slaap kan dan ook danig verstoord geraken door die vervelende nachtelijke kuitkrampen. Je kan er ook last van krijgen in je voeten. Mogelijk ligt een magnesiumtekort aan de basis van dit fenomeen, waar overigens ook vrij veel zwangere vrouwen last van hebben. Een spiergel, magnesiumsupplementen en voldoende water drinken overdag kunnen het probleem verhelpen. Wat zijn de oorzaken van deze nachtelijke beenkrampen en welke tips kunnen nuttig zijn ter behandeling ervan?

Krampen in benen s nachts

Voor ieder van ons is een goede slaap noodzakelijk om overdag naar behoren te kunnen functioneren en de dingen te kunnen doen die we willen doen. Als die slaap verstoord wordt dan merken we dan ook meteen de gevolgen. Een van de problemen die de kwaliteit van de slaap kunnen verminderen zijn spierkrampen in de benen, met name in de onderbenen of kuiten. Door samentrekkingen van de spieren in je kuiten zal je wakker worden van de pijn en je s ochtends vaak moe voelen.

Symptomen nachtelijke kuitkrampen

Het fenomeen van nachtelijke kuitkrampen manifesteert zich in pijnlijke samentrekkingen van de beenspieren. Het gaat om een pijn die de spieren lijkt aan te vallen waardoor je vanzelf naar je been gaat grijpen. Voor sommige mensen voelt het aan alsof de kramp de spier lijkt te verscheuren. Soms strekken deze nachtelijke krampen zich uit tot in de voeten. In sommige gevallen is er een zwelling voelbaar in het been. Na enkele minuten gaan deze krampen doorgaans vanzelf over, ook al heb je het gevoel dat het nooit over zal gaan.

Oorzaken nachtelijke beenkrampen

Te weinig vocht

Beenkrampen die vooral s nachts optreden kunnen te maken hebben met verschillende oorzaken. Een te laag vochtgehalte kan een belangrijke rol spelen. Vooral wanneer je s zomers te veel vocht hebt verloren en te weinig water hebt gedronken kan je last hebben van krampen. Je hebt bijvoorbeeld veel gezweet tijdens een sportinspanning overdag en je hebt daarna je vochtreserves niet voldoende aangevuld. Ook diarree maakt dat je veel vocht verliest, wat mogelijk kan leiden tot plotse krampen 's nachts. Door vaak naar het toilet te gaan speelt je lichaam veel vocht kwijt, waardoor het aangeraden is om ter compensatie hiervan zoveel mogelijk water te drinken als je diarree hebt.

Magnesiumtekort

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke functie vervult op het vlak van de spieren en de beenderen. Wanneer je lichaam over te weinig magnesium beschikt, kan je dat onder meer merken aan spierkrampen. Deze spierkrampen in de benen treden vooral 's nachts op.

Andere oorzaken

Ook zwangere vrouwen hebben vaak last van nachtelijke beenkrampen. Daarnaast kunnen nachtelijke krampen in de benen ook wijzen op problemen met de aders en met de bloedcirculatie, zoals bijvoorbeeld chronische veneuze insufficiëntie en zelfs een bloedklonter (trombose). Voorts kunnen nachtelijke krampen in de benen ook een gevolg zijn van overbelasting, zoals bijvoorbeeld bij sporters die heel erg diep zijn gegaan bij een voor de benen intensieve inspanning (fietsen, joggen, enz...).

Behandeling nachtelijke krampen: tips

Spier strekken

Sommige mensen zijn gebaat met het langzaam uitstrekken van de getroffen spier. Bijt even op de tanden en strek je spier zover mogelijk uit: dit kan de pijn verminderen. Maar dit is niet altijd de gewenste oplossing: soms is de kramp zo pijnlijk dat er niets anders op zit dan enkele minuten af te wachten.

Voeten hoger dan je hoofd

Om nachtelijke krampen tegen te gaan kan je gebaat zijn met een aangepaste slaaphouding waarbij je je benen een stuk hoger legt dan de rest van je lichaam. Het is een klein trucje dat je goed kan helpen. Wanneer je voeten hoger liggen dan je hoofd kan de hoeveelheid bloed in de benen beter in balans worden gebracht waardoor de kans op nachtelijke beenkrampen vermindert.

Voldoende water overdag

Overdag is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt, zeker in de warme zomermaanden. Door het zweten verlies je veel vocht waardoor je spieren en organen minder zuurstof krijgen om goed te functioneren. Krampen zijn in dat geval alarmsignalen die je waarschuwen dat je het best meer water drinkt overdag.

Magnesium of hydrokinine

Magnesium is erg belangrijk voor de spieren en bij een tekort hieraan kunnen spieren gaan samentrekken. Krampen zijn dan het logische gevolg. Probeer je niveau aan magnesium weer aan te vullen met aangepaste voedingsproducten en eet voldoende fruit en groenten. Een bloedanalyse door je huisarts kan uitsluitsel brengen over de ernst van het magnesiumtekort, waarna deze magnesiumsupplementen kan voorschrijven. Ook de spierverslapper hydrokinine kan helpen om krampen te bestrijden.
Enkele voorbeelden van magnesiumsupplementen:
  • Davitamon Magnesium Speciaal voor de Nacht
  • Davitamon Magnesium Spieren & Botten
  • Pharma Nord Bioactive Magnesium

Spiergel of spray

Het aanbrengen van een verzachtende spiergel of -crème kan verlichting van de klachten brengen. Een crème of balsem kan ervoor zorgen dat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt waardoor de krampen stilaan zullen verdwijnen. Ook wanneer krampen gepaard gaan met onrustige benen kan een spray soelaas bieden.
Enkele voorbeelden van effectieve middeltjes tegen nachtelijke beenkrampen:
  • Dr. Fix Onrustige Benen Spray
  • Weleda Venadoron Gel
  • Naturalize Benengel

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtelijke spierkrampNachtelijke spierkrampSoms heb je van die nachten dat je je draai niet kan vinden in je slaap. Je woelt en je woelt, maar die ideale slaapposi…
Pijnlijke beenkramp tijdens de zwangerschapZwangerschap is met van alle ongemakken voorzien. Pijnlijke krampen in de benen zijn daar een van. Je kunt er echter mee…
Krampen in de benen voorkomen en verlichtenKrampen in de benen voorkomen en verlichtenKrampen in de benen kunnen te wijten zijn aan vermoeidheid, spierzwakte, dehydratatie, epileren of harsen, overgewicht,…
Beenkrampen: oorzaken en wat te doen?Beenkrampen: oorzaken en wat te doen?Bij kramp trekken je spieren onwillekeurig krachtig samen en dit doet pijn. Kramp kan overal ontstaan en het kan verschi…

Neuspoliepen  hinderlijk maar meestal onschuldigNeuspoliepen hinderlijk maar meestal onschuldigChronische en allergische ontstekingen van de neus (rhinitis) gaan nogal eens gepaard met neuspoliepen. Deze glazige sli…
Ziekte van Fabry: pijn handen, voeten en rode huidvlekjesZiekte van Fabry: pijn handen, voeten en rode huidvlekjesHet hebben van continue pijn of aanvallen van een branderig aanvoelende huid kan de ziekte van Fabry inhouden. De sympto…
Bronnen en referenties
  • http://www.nachtelijkespierkramp.nl/
  • http://www.gezondheidsnet.nl/pijn-kramp-en-andere-beenklachten/wakker-worden-door-spierkramp (bronnen geraadpleegd op 04/01/2016).
Reactie

T. Noordermeer, 08-02-2019
Ik neem al een tijdje magnesium in voor klachten met spieren en krampen, vraag, hoelang moet ik de magnesium innemen, kan het nergens vinden. Reactie infoteur, 12-02-2019
Beste,

Magnesium is inderdaad een supplement dat krampen in de benen tegen kan gaan. Hoelang je magnesium moet innemen hangt van de klachten af. Een magnesiumkuur van 1 à 2 weken lijkt geen probleem te zijn. Eens de krampen verdwenen zijn zou je kunnen stoppen met magnesium.
Wil je raad voor jouw specifieke situatie dan ga je het best even langs bij je arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 25-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.