Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tips

Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tips Pijnlijke beenkrampen die vooral s nachts optreden: de meesten onder ons hebben er wel eens last van gehad. Het gaat om een nachtelijke kuitkramp waardoor je wakker wordt van de pijn. Je slaap kan dan ook danig verstoord geraken door die vervelende nachtelijke kuitkrampen. Je kan er ook last van krijgen in je voeten. Mogelijk ligt een magnesiumtekort aan de basis van dit fenomeen, waar overigens ook vrij veel zwangere vrouwen last van hebben. Een spiergel, magnesiumsupplementen en voldoende water drinken overdag kunnen het probleem verhelpen. Wat zijn de oorzaken van deze nachtelijke beenkrampen en welke tips kunnen nuttig zijn ter behandeling ervan?

Krampen in benen s nachts

Voor ieder van ons is een goede slaap noodzakelijk om overdag naar behoren te kunnen functioneren en de dingen te kunnen doen die we willen doen. Als die slaap verstoord wordt dan merken we dan ook meteen de gevolgen. Een van de problemen die de kwaliteit van de slaap kunnen verminderen zijn spierkrampen in de benen, met name in de onderbenen of kuiten. Door samentrekkingen van de spieren in je kuiten zal je wakker worden van de pijn en je s ochtends vaak moe voelen.

Symptomen nachtelijke kuitkrampen

Het fenomeen van nachtelijke kuitkrampen manifesteert zich in pijnlijke samentrekkingen van de beenspieren. Het gaat om een pijn die de spieren lijkt aan te vallen waardoor je vanzelf naar je been gaat grijpen. Voor sommige mensen voelt het aan alsof de kramp de spier lijkt te verscheuren. Soms strekken deze nachtelijke krampen zich uit tot in de voeten. In sommige gevallen is er een zwelling voelbaar in het been. Na enkele minuten gaan deze krampen doorgaans vanzelf over, ook al heb je het gevoel dat het nooit over zal gaan.

Oorzaken nachtelijke beenkrampen

Te weinig vocht

Beenkrampen die vooral s nachts optreden kunnen te maken hebben met verschillende oorzaken. Een te laag vochtgehalte kan een belangrijke rol spelen. Vooral wanneer je s zomers te veel vocht hebt verloren en te weinig water hebt gedronken kan je last hebben van krampen. Je hebt bijvoorbeeld veel gezweet tijdens een sportinspanning overdag en je hebt daarna je vochtreserves niet voldoende aangevuld. Ook diarree maakt dat je veel vocht verliest, wat mogelijk kan leiden tot plotse krampen 's nachts. Door vaak naar het toilet te gaan speelt je lichaam veel vocht kwijt, waardoor het aangeraden is om ter compensatie hiervan zoveel mogelijk water te drinken als je diarree hebt.

Magnesiumtekort

Magnesium is een mineraal dat een belangrijke functie vervult op het vlak van de spieren en de beenderen. Wanneer je lichaam over te weinig magnesium beschikt, kan je dat onder meer merken aan spierkrampen. Deze spierkrampen in de benen treden vooral 's nachts op.

Andere oorzaken

Ook zwangere vrouwen hebben vaak last van nachtelijke beenkrampen. Daarnaast kunnen nachtelijke krampen in de benen ook wijzen op problemen met de aders en met de bloedcirculatie, zoals bijvoorbeeld chronische veneuze insufficiëntie en zelfs een bloedklonter (trombose). Voorts kunnen nachtelijke krampen in de benen ook een gevolg zijn van overbelasting, zoals bijvoorbeeld bij sporters die heel erg diep zijn gegaan bij een voor de benen intensieve inspanning (fietsen, joggen, enz...).

Behandeling nachtelijke krampen: tips

Spier strekken

Sommige mensen zijn gebaat met het langzaam uitstrekken van de getroffen spier. Bijt even op de tanden en strek je spier zover mogelijk uit: dit kan de pijn verminderen. Maar dit is niet altijd de gewenste oplossing: soms is de kramp zo pijnlijk dat er niets anders op zit dan enkele minuten af te wachten.

Voeten hoger dan je hoofd

Om nachtelijke krampen tegen te gaan kan je gebaat zijn met een aangepaste slaaphouding waarbij je je benen een stuk hoger legt dan de rest van je lichaam. Het is een klein trucje dat je goed kan helpen. Wanneer je voeten hoger liggen dan je hoofd kan de hoeveelheid bloed in de benen beter in balans worden gebracht waardoor de kans op nachtelijke beenkrampen vermindert.

Voldoende water overdag

Overdag is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt, zeker in de warme zomermaanden. Door het zweten verlies je veel vocht waardoor je spieren en organen minder zuurstof krijgen om goed te functioneren. Krampen zijn in dat geval alarmsignalen die je waarschuwen dat je het best meer water drinkt overdag.

Magnesium of hydrokinine

Magnesium is erg belangrijk voor de spieren en bij een tekort hieraan kunnen spieren gaan samentrekken. Krampen zijn dan het logische gevolg. Probeer je niveau aan magnesium weer aan te vullen met aangepaste voedingsproducten en eet voldoende fruit en groenten. Een bloedanalyse door je huisarts kan uitsluitsel brengen over de ernst van het magnesiumtekort, waarna deze magnesiumsupplementen kan voorschrijven. Ook de spierverslapper hydrokinine kan helpen om krampen te bestrijden.
Enkele voorbeelden van magnesiumsupplementen:
  • Davitamon Magnesium Speciaal voor de Nacht
  • Davitamon Magnesium Spieren & Botten
  • Pharma Nord Bioactive Magnesium

Spiergel of spray

Het aanbrengen van een verzachtende spiergel of -crème kan verlichting van de klachten brengen. Een crème of balsem kan ervoor zorgen dat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt waardoor de krampen stilaan zullen verdwijnen. Ook wanneer krampen gepaard gaan met onrustige benen kan een spray soelaas bieden.
Enkele voorbeelden van effectieve middeltjes tegen nachtelijke beenkrampen:
  • Dr. Fix Onrustige Benen Spray
  • Weleda Venadoron Gel
  • Naturalize Benengel

Lees verder

© 2014 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Nachtelijke spierkrampNachtelijke spierkrampSoms heb je van die nachten dat je je draai niet kan vinden in je slaap. Je woelt en je woelt, maar die ideale slaapposi…
Pijnlijke beenkramp tijdens de zwangerschapZwangerschap is met van alle ongemakken voorzien. Pijnlijke krampen in de benen zijn daar een van. Je kunt er echter mee…
Krampen in de benen voorkomen en verlichtenKrampen in de benen voorkomen en verlichtenKrampen in de benen kunnen te wijten zijn aan vermoeidheid, spierzwakte, dehydratatie, epileren of harsen, overgewicht,…
Beenkrampen: oorzaken en wat te doen?Beenkrampen: oorzaken en wat te doen?Bij kramp trekken je spieren onwillekeurig krachtig samen en dit doet pijn. Kramp kan overal ontstaan en het kan verschi…

Neuspoliepen  hinderlijk maar meestal onschuldigNeuspoliepen hinderlijk maar meestal onschuldigChronische en allergische ontstekingen van de neus (rhinitis) gaan nogal eens gepaard met neuspoliepen. Deze glazige sli…
Ziekte van Fabry: pijn handen, voeten en rode huidvlekjesZiekte van Fabry: pijn handen, voeten en rode huidvlekjesHet hebben van continue pijn of aanvallen van een branderig aanvoelende huid kan de ziekte van Fabry inhouden. De sympto…
Bronnen en referenties
  • http://www.nachtelijkespierkramp.nl/
  • http://www.gezondheidsnet.nl/pijn-kramp-en-andere-beenklachten/wakker-worden-door-spierkramp (bronnen geraadpleegd op 04/01/2016).

Reageer op het artikel "Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tips"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Nicky, 10-07-2019 11:21 #6
Goede morgen,
Al bijna drie jaar slik ik magnesium (de Tuinen) tegen nachtelijke been/voetkrampen.
Het helpt echter niet mee! Wat te doen? Wat adviseert u mij, ben 71 jaar.
Met vriendelijke groet,
Nicky

T. Noordermeer, 08-02-2019 16:49 #5
Ik neem al een tijdje magnesium in voor klachten met spieren en krampen, vraag, hoelang moet ik de magnesium innemen, kan het nergens vinden. Reactie infoteur, 12-02-2019
Beste,

Magnesium is inderdaad een supplement dat krampen in de benen tegen kan gaan. Hoelang je magnesium moet innemen hangt van de klachten af. Een magnesiumkuur van 1 à 2 weken lijkt geen probleem te zijn. Eens de krampen verdwenen zijn zou je kunnen stoppen met magnesium.
Wil je raad voor jouw specifieke situatie dan ga je het best even langs bij je arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Walter, 04-10-2018 23:17 #4
Ik voelde de harde pijnplek de volgende avond nog steeds in mijn kuit. Ook was na het wakker schieten de kuit-spier erg koud op die plek, onvoldoende doorbloeding? Als ik mijn sokken ALTIJD aanhoud in bed koelen mijn onderbenen minder af en heb ik er geen last meer van!

Gappy, 11-08-2017 11:25 #3
Ook ik had regelmatig last van beenkramp. Toen heb ik op een gegeven moment een zacht kussen tussen mijn knieën gedaan wanneer ik ga slapen en ik houd dat gedurende gehele nacht er tussen. Nu heb ik al langer dan een jaar geen kramp meer, maar ik slaap wel steeds met dat kussen tussen mijn knieën.

Takiarika, 19-11-2015 15:04 #2
Vergeet niet dat trombose ook een oorzaak van beenkrampen (tevens ook arm krampen) kan zijn! Dit kan fataal zijn dus let er goed op.

Kt Chiang, 08-12-2014 14:04 #1
Ik wil een reactie kwijt op dit artikel, wat je er tegen kunt doen lijkt me nu heel eenvoudig!
Toen ik de klachten kreeg(gratis) wist ik niets en moest ik het nazoeken op internet.
Er is geleken dat de heren huisartsen wel bloedonderzoeken doen, maar daar niet de juiste conclusies aan verbinden. Keer op keer hoor ik van een ander persoon die aan deze krampen lijdt dat de huisarts heeft gezegd dat het niet aan magnesium tekort kan liggen, omdat het onderzoek uitwijst dat er genoeg van aanwezig is of iets dergelijks. Ook bij werd dat gezegd, nee meneer uw magnesium is perfect. Na een paar dagen van Inhibin gebruik, met positieve resultaten, mailde ik mijn huisarts en vertelde hem over mijn ervaring met Inhibin en dat ik daar zo blij van werd.
Toen probeerde hij mij daar vanaf te brengen, ongelooflijk waarom? Heeft dat te maken met een medicijnen intrest, of een belangen verstrengeling? Ik weet het niet meer, ik weet wel dat, het middel Inhibin een middel is dat ik iedereen met deze vorm van krampen kan aanbevelen!

Hoogachtend
KT Chiang

Infoteur: Verdanov
Laatste update: 25-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Krampen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!