Krampen in de benen voorkomen en verlichten

Krampen in de benen voorkomen en verlichten Krampen in de benen kunnen te wijten zijn aan vermoeidheid, spierzwakte, dehydratatie, epileren of harsen, overgewicht, bepaalde medicijnen, lichamelijke inspanningen, hormonale schommelingen, onvoldoende bloedtoevoer, afwijkingen aan de zenuwen of spierziektes. Door rekening te houden met deze oorzaken, kan je krampen in de benen voorkomen en verlichten. Hier volgen enkele tips.

Lymfemassage

Lymfemassage is niet alleen goed om krampen in de benen te voorkomen, maar ook om bestaande krampen te verlichten. Masseer je benen in de richting van je hart van zodra de krampen zich voordoen. Doen de krampen zich geregeld voor, dan kan je elke dag een vijftal minuten uittrekken om je benen te masseren (bijvoorbeeld met een loofah).

Rekken en strekken

Krampen in de benen zijn gemakkelijk te voorkomen door voor elke vorm van lichaamsbeweging je spieren te rekken en te strekken. Je lichaam moet ook aan lichaamsbeweging gewend raken. Begin dus aan een laag ritme en drijf je inspanning en het aantal herhalingen lanzaam op. Tijdens de krampen zelf zijn rekken en strekken ook bijzonder aangewezen. Strek je been naar boven, neem je voet vast en trek je been langzaam naar je toe. Hoe meer je je been gestrekt houd, hoe beter dit is tegen de krampen. Heb je vooral tijdens de nacht last van krampen in de benen, doe dan wat aan lichaamsbeweging alvorens te gaan slapen. Fietsen (bijvoorbeeld op een hometrainer) is perfect om nachtelijke krampen in de benen te voorkomen.

Water

Drink minimum anderhalve liter water gedurende de dag. Dit voorkomt deshydratatie, één van de voornaamste oorzaken van krampen in de benen.

Sportdrankjes

Sportdankjes bevatten sodium en kunnen hierdoor krampen in de benen verergeren. Niet te veel drinken, dus.

Calcium

Van calcium staat bekend dat ze krampen in de benen kunnen voorkomen en verlichten. Voedingsmiddelen waarin veel calcium zit, zijn melk, yoghurt, kaas en sesampasta. Het is echter efficiënter calcium als supplement in te nemen. Deze supplementen mogen geen fosfor bevatten.

Magnesium

Ook magnesium is essentiëel om krampen in de benen te voorkomen en te verlichten. Granen zijn bijzonder rijk aan magnesium, maar ze moeten wel volkoren zijn. Ook als granen fijn gemalen zijn, kunnen ze tot 85% van hun gehalte aan magnesium verliezen. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zijn vers fruit, verse groenten en dadels.

Carnitine

Carnitine is essentiëel voor de gezondheid van de spieren. Om genoeg carnitine uit je voeding te halen, zou je veel rood vlees moeten eten, maar dat veroorzaakt dan weer kanker en hartproblemen. Carnitine als voedingssupplement is dus een betere oplossing.

Multivitaminen

Het nemen van een multivitaminesupplement is in sommige gevallen al voldoende om krampen in de benen te voorkomen. Kies een supplement dat ook mineralen bevat. Vooral calcium, kalium en magnesium zijn belangrijk in het voorkomen van krampen.

Haardroger

Blaas dagelijks met een haardroger enkele minuten lang op de achterkant van je hals. Deze methode staat erom bekend om het hormoonsysteem in evenwicht te brengen.

Wisseldouches

Het nemen van wisseldouches (afwisselend koud en warm water) is ideaal om de bloedsomloop weer op gang te brengen en krampen in de benen te voorkomen en te verlichten. Houd je niet van wisseldouches, denk er dan aan dat een gewone douche nog altijd beter is dan helemaal geen douche.

Harsen

De warmte van het harsen verstoort de bloedsomloop en veroorzaakt bij veel vrouwen krampen in de benen. Ben je hier gevoelig aan, dan kies je beter voor een alternatieve methode van epileren.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke beenkramp tijdens de zwangerschapZwangerschap is met van alle ongemakken voorzien. Pijnlijke krampen in de benen zijn daar een van. Je kunt er echter mee…
Nachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tipsNachtelijke krampen in de benen: oorzaken, behandeling, tipsPijnlijke beenkrampen die vooral ís nachts optreden: de meesten onder ons hebben er wel eens last van gehad. Het gaat om…
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
Nachtelijke spierkrampNachtelijke spierkrampSoms heb je van die nachten dat je je draai niet kan vinden in je slaap. Je woelt en je woelt, maar die ideale slaapposi…

Wat te doen tegen tandpijn?Wat te doen tegen tandpijn?Wat te doen tegen tandpijn? Tandpijn is meestal te voorkomen door dagelijks flossen, tanden poetsen met fluor tandpasta…
Tips om jet lag te voorkomenTips om jet lag te voorkomenJet lag is een term die duidt op veranderingen in het lichaam die te wijten zijn aan een een moeilijke aanpassing aan uu…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.