Zweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tips

Zweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tips Voel je bij het sporten of bij het opstaan een plotse, stekende pijn in de kuit waardoor je haast niet meer kan stappen? Dan heb je allicht te kampen met een zogenaamde zweepslag of "coup de fouet". Een zweepslag is in feite een spierscheur die ontstaat door een al te krachtig opspannen van de kuit. Vooral vlak na het ontstaan van deze zweepslag is het belangrijk om juist te handelen en te weten of masseren of ijs aanbrengen nuttig kan zijn. De pijn kan je bestrijden met een pijnstiller als paracetamol of ibuprofen. Een bijzonder nuttige tip om spierblessures zoals deze te behandelen en zelfs te voorkomen is het dragen van een compressiekous of sportkous. Deze verbetert de bloedcirculatie en verhoogt de stabiliteit van de kuit. Wat mag je wel en niet doen als je last hebt van een zweepslag in de kuitspier?

Wat is een "zweepslag" in de kuit?

Een zogenaamde "zweepslag" in de kuitspier is een plots ontstane spierscheur. De zweepslag dankt haar benaming aan de plotse pijn die je voelt bij het optreden van de spierscheur, een ervaring die aanvoelt als een zweepslag. De medische term voor dit fenomeen is "coup de fouet", wat Frans is voor "slag van de zweep". Deze spierscheur ontstaat wanneer de kuit om wat voor reden dan ook plots en erg krachtig wordt opgespannen, zo krachtig dat de spier het niet kan "houden" en scheurt. De zweepslag kan ook op andere plekken in het been voorkomen, maar treedt toch vooral op in de kuitspier.

Symptomen "coup de fouet"

Bij een zweepslag ervaar je als een donderslag bij heldere hemel een plotse, felle pijn in het onderbeen. Je kuit voelt aan alsof er iets van binnen is geknapt. In sommige gevallen is dat "knappen" ook echt hoorbaar. Meteen na het knappen van de spier treedt er een stekende pijn in de kuit op die het moeilijk maakt om te stappen. De pijn die ontstaat door deze spierscheur in de kuit is vaak zo fel dat je je been haast over de grond moet "meeslepen". Bij het betasten van de bovenkant van de kuit voelt de geteisterde plek pijnlijk en lichtjes gezwollen aan. De spier kan ook een blauwe plek vertonen doordat er bloedvaten gescheurd zijn.

Oorzaken zweepslag in de kuitspier

Beweging

De precieze oorzaak van "coup de fouet" in de kuit moet per patiënt bekeken worden. De oorzaak van deze aandoening heeft doorgaans met sport te maken, maar niet altijd. Ook het maken van een ongecontroleerde, "verkeerde" beweging met het been kan leiden tot een zweepslag. Denk bijvoorbeeld aan het plots opstaan of het plots opspringen vanuit een zithouding. Bij sportactiviteiten ontstaat een spierscheur in de kuit doorgaans bij het maken van een explosieve beenbeweging, zoals het afzetten van je lichaam bij het maken van een sprong (zwemmen, volleybal, basketbal) of het uitvoeren van een versnelling (lopen, sprinten, voetballen, wielrennen).

Trombosebeen

Soms heeft een zweepslag te maken met een trombose, met andere woorden een bloedklonter. Deze kan zorgen voor een plotse, hevige pijn bij het maken van een beweging. Je kan een pijnscheut gewaarworden die aanvoelt als een pijnlijke kramp. Wanneer de pijn in de kuit na verloop van tijd toeneemt en je been ook dikker wordt, is er mogelijk sprake van een trombose. In dat geval ga je het best meteen naar je arts om verdere complicaties te vermijden.

Genezing spierscheur

De zweepslag kan erg pijnlijk zijn maar geneest in de meeste gevallen vanzelf. De spiervezels zullen met het vorderen van de tijd op eigen kracht herstellen. Een lichte spierscheur kan al genezen na twee of drie weken. Bij een zwaardere spierscheur moet je rekenen op zes à twaalf weken voor een volledige genezing. Het nemen van medicijnen of het volgen van fysiotherapie hebben dan ook weinig zin in het geval van een spierscheur. Eventueel kan je in het beginstadium wel pijnstillers nemen als je erg veel pijn hebt.

Enkele voorbeelden daarvan zijn:
 • Paracetamol
 • Ibuprofen
 • Voltaren K

Behandeling en tips

Wat doen bij coup de fouet?

 • been laten rusten
 • been omhoog leggen
 • ijs aanbrengen (alleen de eerste 24 uur)
 • ondersteunend verband aanbrengen

Wat niet doen?

 • stretchen
 • masseren

Tip: compressiekous

Bloedcirculatie

Een bijzonder nuttige tip om blessures zoals zweepslag in de kuit te behandelen is het dragen van een compressiekous of sportkous. Dit type van kousen is vooral bekend bij mensen met problemen met de bloedcirculatie, zoals bejaarden, mensen met bloedafwijkingen, enz. Maar ook professionele en recreatieve sporters maken meer en gebruik van compressiekousen of sportkousen, en dit doordat ze zorgen voor een betere afvoer van afvalstoffen. Hierdoor kan je beter recupereren en dus beter presteren.

Stabiliteit

Het dragen van een compressiekous kan bij een zweepslag zorgen voor een vlotter herstel. Daarnaast verhoogt deze kous de stabiliteit en het comfort van de getroffen kuitspier bij het maken van bewegingen. Maar ook ter voorkoming van blessures kan het dragen van een compressiekous nuttig zijn: de kous zorgt dankzij een betere bloedcirculatie ook voor meer stabiliteit en fitheid in de spieren.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van sportkousen en compressiekousen:
 • Disporta Venotrain sportkous
 • Sigvaris sportkous
 • Sockwell compressiekous
 • Solvacare compressiekous

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweepslag kuit of kuitspier: symptomen en behandelingZweepslag kuit of kuitspier: symptomen en behandelingDe medische term voor zweepslag is coup de fouet. Een zweepslag vindt vaak plaats in de musculus gastrocnemius of kuitsp…
Sportcompressiekous tegen blessures aan je benenSportcompressiekous tegen blessures aan je benenDe compressiekous is nog een relatief nieuw voorbehoedsmiddel in de strijd tegen blessures aan de benen. Zoals kramp, zw…
Pijn in kuit: symptomen en oorzaken van een pijnlijke kuitPijn in kuit: symptomen en oorzaken van een pijnlijke kuitPijn in de kuit of kuitpijn duidt op pijnlijke kuitspieren. De kuit is het spiergebied dat zich bevindt aan de achter-bo…

Stijve gewrichten en spierenStijve gewrichten en spierenVoor veruit de meeste mensen geldt, dat de gewrichten en spieren allemaal net iets strammer en stijver worden naarmate d…
Dhat syndroom: angst om vitale levenssappen te verliezenDhat syndroom: angst om vitale levenssappen te verliezenHet dhat syndroom is een cultuurgebonden psychische aandoening dat wordt gezien in Azië, bij bepaalde culturen in India.…
Bronnen en referenties
 • https://www.thuisarts.nl/zweepslag-van-kuit/ik-heb-zweepslag-van-kuit
 • http://www.sportcompressiekleding.nl/alles-over-blessures/zweepslag (bronnen geraadpleegd op 19/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 20-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.