Stijve gewrichten en spieren

Stijve gewrichten en spieren Voor veruit de meeste mensen geldt, dat de gewrichten en spieren allemaal net iets strammer en stijver worden naarmate de leeftijd vordert. Reden te meer om zoveel als mogelijk actief te blijven. Er zijn genoeg mogelijkheden om fit te blijven en de verschijnselen van het ouder wordende lichaam nog even achter je te laten. Maar zoals alles komt het niet vanzelf, je moet er wel wat voor doen.

Het lichaam wordt ouder

We willen er vaak niet aan geloven, maar het lichaam waar we een heel leven in “huizen” wordt langzaam ouder en dus gaat de conditie van al die lichaamsdelen achteruit. Dit proces is niet te stoppen. Gelukkig kan je het wel binnen de perken houden als je goed voor je lichaam bent en dat wil zeggen dat je gezond eet, niet te veel aan de alcohol zit of rookt en voldoende beweging krijgt.

Met name om die strammer wordende ledematen soepel te houden, is beweging belangrijk. Eigenlijk begint dit proces al bij zo’n 40 jaar en sommige mensen hebben er dan ook al last van. Aangezien je nog in de bloei van je leven bent, kan je de hele wereld nog aan. Toch is beweging op iedere leeftijd belangrijk en als je het soepel houdt, helpt dit als je ouder wordt en het mogelijk echt tot problemen kan leiden. Beweeg dus op iedere leeftijd!

Wat zijn stramme spieren en gewrichten eigenlijk?

Onze gewrichten laten ons voortbewegen en vormen de verbinding tussen de botdelen. Het aanwezige kraakbeen zorgt er voor dat oppervlakken mooi op elkaar aansluiten en de druk de juiste verdeling krijgt. Het aanwezige smeermiddel (Glucosamine) helpt hierbij en zorgt er voor dat de afvalstoffen die in de gewrichten worden gevormd ook daadwerkelijk afgevoerd worden. Dat wil dus ook zeggen dat wanneer het smeermiddel afneemt, de gewrichten stroever worden en je minder soepel gaat bewegen. Een ouder wordend lichaam maakt niet meer zoveel smeermiddel aan.

De praktijk is ook dat je vaak in de ochtenduren moeizamer op gang komt, evenals na een grote inspanning. Dit heeft te maken met de verkalking van het bot en de spieren en we hebben de neiging steeds minder te gaan bewegen. Terwijl het tegenovergestelde juist te bedoeling is.

Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay

Oplossen probleem

Strikt genomen kan je een ouder wordend lichaam niet meer jong en even vitaal als van een 25 jarige krijgen. Onder meer de spiermassa die iemand op die leeftijd heeft, is nu eenmaal anders en neemt gedurende de jaren af.

Eten

Maar er zijn wel een aantal zaken die je kunt ondernemen en dat is in ieder geval je voedingspatroon bekijken. Kalkrijke voeding is zinvol, zilvervliesrijst, veel vers fruit en groenten. Verder zijn zure melkproducten zoals als karnemelk en kwark goed. Eet verder bij voorkeur de magere vleessoorten en drink voldoende (de norm van 1,5 liter is prima, kan je iets meer hebben doe dat dan).

Bewegen

Behalve je voeding is bewegen belangrijk. Het lichaam soepel houden door dagelijks te lopen en de ledematen goed in te zetten, is belangrijk. Probeer een uur of wat te lopen en doe je dit in een mooie omgeving, dan werkt het ook nog ontspannend en daarmee ook uitermate goed tegen stress. De dag beginnen met een loopje is eigenlijk het beste. Zo zet je je lichaam direct in een “prettige” stand. Beweeg meteen de armen mee en doe ook dagelijks wat vingeroefeningen. Maar als je liever zwemt dan is dat ook bij uitstek geschikt om alles weer soepel te krijgen … en yoga (103541) is ook goed om de spieren op gang te krijgen. Er zijn speciale yogagroepjes voor ouderen met net even iets andere oefeningen.

Mindset

Hoewel menigeen er nog niet aan wil, is de mindset ook belangrijk om lekker soepel oud te worden. Als je goed in je vel zit, dan onderneem je meer en heb je meer lol in het leven … wat je persoonlijke levensduur ook weer ten goede komt. Niet zeuren, maar ondernemen … ga niet achter de geraniums zitten en ga samen of alleen aan de slag. Lekker bezig blijven is ook de hersenen blijven trainen met puzzels, schaken of geheugenspelletjes en les een spannend boek.

Tenslotte

Ouder worden doen we allemaal, je hebt het voor een deel zelf in de hand op wat voor manier dit het geval is. Gezonde voeding, bewegen, voldoende sociale contacten en veel lachen … en je komt al een eind in de richting.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GewrichtsklachtenGewrichtsklachtenGewrichtsklachten kunnen behoorlijk vervelend zijn. Stramme spieren en pijnlijke gewrichten vormen een belemmering op on…
Stijve vingers: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Stijve vingers: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Stijve, pijnlijke vingers is een vervelend probleem, gezien de handen bij vrijwel elke handeling in het dagelijks leven…
Tijgerbalsem: oud en beproefd middel bij pijnlijke spierenTijgerbalsem: oud en beproefd middel bij pijnlijke spierenTijgerbalsem wordt al meer dan 100 jaar gebruikt tegen stijve, pijnlijke spieren door mensen over de hele wereld. Deze b…
Natuurlijke methoden bij pijnlijke en stijve gewrichtenNatuurlijke methoden bij pijnlijke en stijve gewrichtenHeel veel mensen hebben last van gewrichtspijn, doordat ze bijvoorbeeld een gewrichtsziekte, zoals artritis of artrose h…

Groene nagels: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieGroene nagels: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieEen groene nagel kan worden veroorzaakt door twee soorten micro-organismen, te weten de bacterie Pseudomonas aeruginosa…
Zweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tipsZweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tipsVoel je bij het sporten of bij het opstaan een plotse, stekende pijn in de kuit waardoor je haast niet meer kan stappen?…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.