Natuurlijke methoden bij pijnlijke en stijve gewrichten

Natuurlijke methoden bij pijnlijke en stijve gewrichten Heel veel mensen hebben last van gewrichtspijn, doordat ze bijvoorbeeld een gewrichtsziekte, zoals artritis of artrose hebben. Gewrichtspijnen komen heel erg veel voor als gezondheidsaandoening, waar dan ook ter wereld. Onze gewrichten zorgen ervoor dat wij ons goed kunnen bewegen, maar zorgen ook voor een goede beweging tussen een of meerdere botten in ons lichaam. Bij pijnlijke en stijve gewrichten krijgen steeds meer mensen moeite met bewegen en het dagelijks functioneren. Er zijn verschillende medicijnen die op recept verkrijgbaar zijn voor mensen met gewrichtspijn, maar er zijn ook een aantal natuurlijk middelen en mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u een dag pijnloos en soepel kunt doorbrengen.

Inhoud


Gewrichten

Onze gewrichten bestaan vaak uit een of meerdere botten die elkaar raken tijdens het bewegen. Tussen deze twee botten zit een laagje rekbaar weefsel dat het kraakbeen wordt genoemd. Het kraakbeen is nodig om de botten te beschermen en om de bewegingen soepel te houden. Rondom het gewricht zit het gewrichtskapsel met de gewrichtsholte, waarin een dun vlieslaagje zit dat als een soort smeerolie voor de gewrichten functioneert. Dit vlieslaagje is het bindweefsel. Het bindweefsel dat over het gewrichtskapsel heen zit, is iets steviger dan het bindweefsel in de gewrichtsholte. Dit stevige bindweefsel is ook voor de bescherming van de gewrichten. Verschillende bindweefselstrengen, ook wel ligamenten genoemd, verbinden de verschillende delen van de gewrichten met elkaar.

Hoe ontstaan pijnlijke gewrichten of stijve gewrichten?

Klachten met gewrichten, zoals pijn en stijfheid, kunnen ontstaan door een verstoorde werking tussen de botten en het kraakbeen of bindweefsel, maar kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld een infectie, ziekten, of zelfs door onbekende oorzaken. Soms is erfelijke aanleg ook de boosdoener. De meeste gewrichtsaandoeningen die door een ontsteking worden veroorzaakt vallen onder de noemer artritis (gewrichtsontsteking). Artritis komt van de Griekse woorden artros (gewricht) en itis (ontsteking) Artrose komt het meeste voor en vooral bij oudere mensen. Het hoort bij het verouderingsproces en slijtage is hierbij de hoofdoorzaak.

Klachten en symptomen artrose

 • Pijn van het gewricht tijdens of na het gebruiken van het gewricht.
 • Gewrichtsklachten bij weersveranderingen.
 • Gezwollen gewricht en minder soepel.
 • Pijn die uitstraalt naar andere lichaamsdelen.
 • Er kunnen harde knobbeltjes naast het eindgewricht van een vinger ontstaan.

Klachten en symptomen artritis

 • Pijnlijke en gezwollen kleine hand- en voetgewrichten.
 • Overal pijn en een stijf gevoel, vooral bij het 's morgen opstaan of na een tijdlang zitten.
 • Moeilijk kunnen bewegen van de aangedane gewrichten.
 • Krachtverlies van de spieren die om de gewrichten liggen.
 • De betreffende gewrichten zijn gezwollen, doen zeer en voelen warm aan.

Natuurlijke methoden

Naast de reguliere medicijnen en de ontstekingsremmers, die op doktersrecept verkrijgbaar zijn, kunnen er ook natuurlijke middelen uit de natuur gebruikt worden bij pijnlijke en stijve gewrichten. Denk aan kruidengeneeskunde of homeopathie, maar ook aromatherapie heeft een gunstige werking bij pijnlijke en stijve gewrichten.

Kruidengeneeskunde

Er zijn verschillende planten en kruiden die een sterke geneeskrachtige werking hebben, maar ook een pijnstillende of kalmerende werking hebben. Ook gezonde voedingsmiddelen zijn heel belangrijk voor een goede lichamelijke gezondheid en sommige voedingsstoffen, zoals omega 3-vetzuren hebben een positieve invloed op onze spieren en gewrichten. Bij pijnlijke en stijve gewrichten door artrose of artritis kunnen er een aantal natuurlijke middelen gebruikt worden.

Gember

Het gebruik van gember kan helpen om pijnklachten bij artritis te verlichten. Al eeuwenlang staat gember bekend als een volksmedicijn tegen gewrichtspijnen. Het wordt dan ook ook veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. In gember zitten werkzame bestanddelen die pijn kunnen verminderen en zorgen voor de beweeglijkheid van spieren en gewrichten. Gember heeft ook een positieve werking op de bloedstroming en zorgt er zo voor dat bepaalde stoffen die de ontsteking bevorderen uit de buurt worden gehouden van de pijnlijke en aangedane gewrichten. De hormoonachtige stoffen die de pijn en zwelling veroorzaken bij artritis, kunnen geblokkeerd worden door het gebruik van gember. Hierdoor worden de pijn en zwelling minder. Gember kan op verschillende manieren gebruikt worden.
 • Insmeren; regelmatig de pijnlijke en gezwollen gewrichten insmeren met geraspte gemberwortel. Hierdoor wordt een bepaalde pijnprikkel aan het lichaam onttrokken.
 • Innemen; u kunt ook een keer per dag een halve theelepel gemberpoeder of 35 gram verse gember innemen.
 • Thee; een thee kunt u maken met behulp van een gemberthee zakje of door een halve theelepel geraspte gemberwortel toe te voegen aan een kop heet water.

Aromatherapie

Deze vorm van therapie is op basis van oliën van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Kortweg gezegd is het een behandeling van geuren. Aromatherapie wordt veel gebruikt bij klachten die voortkomen uit spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren prikkelen het onderbewuste en brengen een verstoord zenuwstelsel weer terug in evenwicht. Toch kan aromatherapie ook gebruikt worden bij pijnlijke en stijve gewrichten. Geschikte etherische oliën voor pijnlijke en stijve gewrichten zijn berkenolie, jeneverbes olie, zwarte peper olie, rozemarijnolie of sassafras olie. U kunt bijvoorbeeld een mengsel maken van 100 ml. basisolie, zoals amandelolie en daar 50 druppels sassafras olie en 50 druppels zwarte peper olie aan toevoegen. Wrijf vervolgens uw pijnlijke en stijve gewrichten hiermee in. U kunt ook 5 druppels rozemarijnolie toevoegen aan een verwarmde kleipasta en die op uw gewrichten leggen.

Eucalyptusolie

Eucalyptus heeft ontzettend veel krachtige eigenschappen, waaronder een verkoelende en verfrissende werking, maar het is ook een natuurlijke pijnbestrijder. Bovendien werkt de olie ontstekingsremmend, wat dus erg belangrijk is als u last heeft van artritis.
Breng een paar druppeltjes van deze olie op uw pijnlijke en stijve gewrichten en wrijf het in uw huid. Laat de olie het werk doen en laat het rustig intrekken. Gebruik deze olie echter niet in combinatie met een warm kompres, omdat u dan kans heeft op huidirritatie.

Extra supplementen

Vitaminen, mineralen en andere voedingsmiddelen hebben een gunstig effect op onze gezondheid en zijn soms onmisbaar voor het lichaam. Vitamine C, E en A bevatten bijvoorbeeld antioxidanten en deze zijn weer heel belangrijk om celbeschadiging te voorkomen. Ook de olie dat in vissen voorkomt heeft een goede werking op de gewrichten. Maar er zijn ook andere supplementen die verlichting kunnen geven.

Glucosamine

Bij mensen met een milde of gematigde vorm van artrose kunnen glucosamine- en chondroïtinesupplementen een verzachtende werking hebben op de gewrichten. Ook zorgen ze dat het kraakbeen wat langzamer slijt. Glucosamine is een stof die ons lichaam zelf aanmaakt uit glucose (suiker) en aminozuren. Het komt voor in bijna al onze weefsels en is als bouwstof nodig voor ons kraakbeen en bindweefsel. In combinatie met chondroïnesulfaten dat een soort verbinding is tussen meerdere glucosamine vormen, heeft het een gunstige werking op pijnlijke en stijve gewrichten bij artrose. Het middel is te verkrijgen bij de apotheek.

SAMe-supplementen

SAMe staat voor S-adenosylmethionine. Dit is een stof die voorkomt in ons lichaam en een hele belangrijke rol speelt bij het opbouwen en afbreken van de cellen in ons lichaam. Deze stof kan het niveau van bepaalde moleculen in het bloed verhogen, die een grote rol spelen bij het goed houden van het kraakbeen, door ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof wordt geleverd. Deze moleculen worden proteoglycanen genoemd. Deze SAMe-supplementen hebben dezelfde ontstekingsremmende werking als de pijnstilling ibuprofen. Neem twee keer op een dag 400 mg. U kunt ook beginnen met twee keer 800 mg. per dag, maar doe dit niet langer dan twee weken. Ga daarna weer over op twee keer 400 mg.

Bijwerkingen
Eventuele bijwerkingen van SAMe-supplementen kunnen misselijkheid zijn of een algeheel verstoorde spijsvertering, ook wel dyspepsie genoemd. SAMe-supplementen kan zonder probleem gebruikt worden naast andere medicijnen, tenzij u medicijnen gebruikt voor een manische depressie (bipolaire stoornis) of voor de ziekte van Parkinson. Als dat het geval is, moet u eerst contact opnemen met uw huisarts en overleggen of u SAMe-supplementen mag gebruiken.

Vitamine C

In vitamine C zitten werkzame stoffen (antioxidanten) die ervoor zorgen dat de botten worden afgebroken door schadelijke stoffen (de vrije radicalen). Vitamine C zorgt ervoor dat het risico op artrose verminderd wordt, maar remt ook de ontwikkeling van artrose. Neem 500 mg. vitamine C per dag.

Omega 3-vetzuren

Door meer vette vis te eten, zoals makreel, zalm of sardines kunnen klachten als pijnlijke en stijve gewrichten verminderd worden. De werkzame stoffen in omega 3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking. U kunt ook kiezen voor visoliecapsules of levertraan. De omega 3-vetzuren die in levertraan zitten hebben een zeer positieve werking op de slijtage van het kraakbeen dat de oorzaak is van artrose. Deze vetzuren vertragen de slijtage. Neem drie keer per dag een omega 3 supplement van 200 mg. bij het eten. Een andere goede vervanging voor omega 3-vetzuren is om een eetlepel lijn- of vlaszaadolie per dag in te nemen, deze bevatten ook veel omega 3-vetzuren. De olie kan ook heel goed toegevoegd worden aan een saladedressing of in combinatie met een glas sinaasappelsap.

Lees verder

© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stramme, pijnlijke handen: oorzaken van stijve, stramme handStramme, pijnlijke handen: oorzaken van stijve, stramme handLast van stramme handen? Stijfheid in de handen en gewrichten wat zich uit in stramme, pijnlijke handen, hangt waarschij…
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…
Artritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica: symptomen, diagnose en behandelingArtritis psoriatica is een reumatische ziekte die mensen treft die last hebben van de ziekte psoriasis. Dat is een huidz…
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…

Honing, een wondermiddel in de wondzorgHoning, een wondermiddel in de wondzorgHoning is iets wat kennen als een suikerige pasta om in eten te gebruiken. Toch heeft honing veel meer toepassingen. Een…
Cocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus gebruiken tegen reisziekteCocculus indicus is een homeopathisch middel dat onder andere gebruikt kan worden om wagenziekte of andere vormen van re…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Artritis
 • http://www.bewegenzonderpijn.com/voeding-artrose/
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/glucosamine#wat-doet-glucosamine-en-waarbij-gebruik-ik-het
 • Boek: 1001 veilige remedies ISBN: 9789064078187
 • http://www.visolie-info.nl/reumatoide-artritis/
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 18-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.