Stramme, pijnlijke handen: oorzaken van stijve, stramme hand

Stramme, pijnlijke handen: oorzaken van stijve, stramme hand Last van stramme handen? Stijfheid in de handen en gewrichten wat zich uit in stramme, pijnlijke handen, hangt waarschijnlijk samen met een medische aandoening zoals reumatoïde artritis (RA), een auto-immuunziekte. Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Artritis kan ertoe leiden dat je last krijgt van pijn, stijfheid, zwelling en warme gewrichten in de handen, polsen, enkels of voeten. Pijn in de gewrichten van hand en pols kan ook samenhangen met artrose, jicht, artritis psoriatica en systemische lupus erythematosus. Ongeacht de oorzaak, is adequate behandeling nodig in een zo vroeg mogelijk om verergering van de klachten te voorkomen.

Oorzaken stramme, pijnlijke handen


Artrose van de hand: stijfheid en pijn in de pols, vinger of duim

Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn. Artrose is géén slijtage of verouderingsproces. Dat is een hardnekkig misverstand. Artrose is een reumatische aandoening. Volgens het Reumafonds is artrose de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit, waardoor het zachter en dunner wordt. Kraakbeen i weefsel in de gewrichten. Om de uiteinden van botten van bijvoorbeeld het polsgewricht of kniegewricht, zit een laagje kraakbeen en gewrichtsvocht. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de botten gemakkelijk over elkaar heen glijden. Als het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat, wrijven botten tegen elkaar en dit veroorzaakt pijn en zwelling. Artrose meest van invloed op de heupen, knieën, onderrug, nek en handen. Bij artrose van de hand ontstaan klachten als stijfheid en pijn in de pols, vinger of duim.

Pijn in de pols / Bron: Istock.com/maska82Pijn in de pols / Bron: Istock.com/maska82

Stramme, pijnlijke handen door reumatoïde artritis van de hand

Reumatoïde artritis (RA), ook wel kortweg 'reuma' genoemd, is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel aanwezig is. Reumatoïde artritis is een chronische auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van afwijkende antilichamen (autoantilichamen). Antilichamen zijn eiwitten die heel specifiek en gericht een ander molecuul (een antigen) kunnen herkennen en binden. Antilichamen beschermen het lichaam door onder meer schadelijke indringers als bacteriën en virussen rechtstreeks aan te vallen. Bij RA, maakt het lichaam antilichamen aan tegen de eigen gezonde cellen en weefsels. RA is vaak van invloed op de handen en polsen en verspreidt zich naar andere delen van het lichaam. De aangetaste gewrichten zijn symmetrisch, wat betekent dat dezelfde gewrichten aan beide zijden van het lichaam betrokken zijn.

Stijve, stramme handen / Bron: Alice Day/Shutterstock.comStijve, stramme handen / Bron: Alice Day/Shutterstock.com

Stijve, stramme handen bij diabetes

Bij mensen met diabetes is een verstijving van de handen een veel geziene complicatie. Dit fenomeen staat bekend als 'diabetische cheiroarthropathie' of 'diabetische stijve hand syndroom'. Hierbij zijn alle gewrichten en pezen van de vingers betrokken. Deze worden langzaamaan stijver en ook het onderhuidse weefsel wordt wat strakker en harder. Het strekken van de vingers kan op den duur problemen geven, wat leidt tot functiebeperkingen. Niet alleen een vuist maken gaat dan moeilijk, maar je ervaart ook problemen bij het pakken van kleine dingen of bij het kracht zetten. Een slechte diabetesregulatie kan hieraan bijdragen, maar het komt ook voor bij mensen die al lang diabetes hebben. Het blijkt dat versuikerd en verstijfd bindweefsel niet meer wegtrekt en daarom moet je in een vroeg stadium beginnen met oefeningen. Deze fysiotherapeutische oefeningen moeten gericht zijn op het behouden van soepelheid en het tegengaan van toenemende stijfheid.

Jicht in vingers: pijn, roodheid en zwelling

Een pijnlijke ontsteking in een gewricht

Jicht is een ontsteking van één of meer gewrichten, wat wordt veroorzaakt door verhoogde bloedspiegels van urinezuur. Dit leidt tot de vorming van solide kristallen binnen de gewrichten, wat ontstekingen veroorzaakt. Jicht is meestal van invloed op het gewricht van de grote teen, maar het kan ook in andere gewrichten voorkomen zoals de enkels, knieën, pols, ellebogen en vingers. De ziekte wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van jichtaanvallen van meerdere dagen tot twee weken en remissies. Jicht is gewoonlijk monoarticular, wat betekent dat het slechts één gewricht beïnvloedt.

Symptomen van jicht aan de vingers

Jicht aan de vingers kan leiden tot heftige gevoeligheid en pijn in de vingers, wat gepaard gaat met warmte, zwelling en ontsteking van de vingers. Meestal die je een rode glanzende huid. Daarnaast kun je last krijgen van een schilferende, jeukende huid rond en op de aangetaste vinger(s). De aangedane vingers kun je moeilijk bewegen. Je kunt ook last krijgen van koorts en misselijkheid en braken. Voorts kunnen er knobbels ontstaan door de ophoping van de gekristalliseerde urinezuren. Deze jichtknobbels worden ook wel tophi's genoemd. Ze zijn meestal niet pijnlijk maar wel hinderlijk en ze worden vaak als cosmetisch storend ervaren.

Pijnlijke, ontstoken gewrichten door artritis psoriatica

Volgens de literatuur heeft ongeveer 5 à 23 procent van de mensen met psoriasis ook artritis. Psoriasis is een huidziekte die wordt gekenmerkt door verdikte, droge plekken op de huid en veranderingen in de nagels. Artritis treft in het begin meestal slechts één of meerdere gewrichten. De gewrichtsklachten kunnen zich allengs uitbreiden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Krachtverlies in de handen: vermoeide vingers en futloosheidKrachtverlies in de handen: vermoeide vingers en futloosheidDe handen zijn enorm belangrijk. Zonder handen wordt het leven bijzonder vermoeilijkt. Denk aan alle handelingen die je…
Carpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingCarpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingAls het kanaal waar de zenuwen en buig pezen doorheen lopen in de pols gezwollen raakt, en daardoor klachten veroorzaakt…
Gewrichtspijn: pijn in de vingers, schouders en knieënGewrichtspijn: pijn in de vingers, schouders en knieënPijn is erg vervelend en zeer ongewenst. Pijn in de gewrichten is extra erg omdat gewrichten elke dag gebruikt moeten wo…

Granuloma annulare: Huidaandoening met knobbels in ringvormGranuloma annulare: Huidaandoening met knobbels in ringvormGranuloma annulare is een chronische huidaandoening die vaak optreden bij kinderen en jongvolwassenen. De patiënt heeft…
Ziekte van Glanzmann: BloedstollingsaandoeningZiekte van Glanzmann: BloedstollingsaandoeningDe ziekte van Glanzmann is een zeldzame aangeboren bloedstollingsaandoening. De bloedplaatjes klonteren niet meer samen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Witizia, Pixabay
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/artrose/over-de-ziekte
  • https://www.cwz.nl/patient/aandoeningen/beschadigd-of-abnormaal-kraakbeen/
  • https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose-van-hand
  • https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/zo-werkt-het-immuunsysteem
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/artritis-psoriatica
  • http://www.bloedsuiker.nl/467/4032/diabetes-stijve-vingers-en-een-pijnlijke-schouder.html
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/maska82
  • Afbeelding bron 2: Alice Day/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 22-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.