Krachtverlies in de handen: vermoeide vingers en futloosheid

Krachtverlies in de handen: vermoeide vingers en futloosheid De handen zijn enorm belangrijk. Zonder handen wordt het leven bijzonder vermoeilijkt. Denk aan alle handelingen die je uitvoert met je handen: typen, schilderen, schrijven en dagelijkse bezigheden. Vermoeidheid in de vingers is een kwaal die bij veel mensen kan optreden. Ook korte perioden van krachtverlies en futloosheid in de vingers en handen is een niet te onderschatten probleem. Hoe ontstaat dat slap gevoel en kan je hier iets aan doen? Hoe los je vermoeidheid op in je handen?

Krachtverlies in je handen

De handen en vingers zijn bijzonder complex. Pezen, zenuwen en spieren zorgen er samen voor dat je vingers en handen optimaal kunnen functioneren. Je gebruikt je handen voor zo ongelooflijk veel zaken, waarschijnlijk vaker dan je zelf in eerste instantie zult denken. Krachtige vingers zijn belangrijk om je dagelijkse bezigheden te kunnen blijven doen. Wanneer de kracht in je vingers verdwijnt en deze voor een lange of korte periode even niet meer werken is dat enorm vervelend en soms een grote belemmering.

Spierverslapping in de handen

Heb jij wel eens het gevoel dat je helemaal geen vuist meer kan maken met je handen? Je kracht is totaal verdwenen. Niet alleen een slap en moe gevoel in je handen zijn vaak de klacht. Ook stramme en krampachtigheid komt vaak voor. Krachtverlies in je handen kent vele mogelijke oorzaken maar vaak is de oorzaak niet duidelijk aan te tonen.

Reumatoïde atritis en handen

Bij deze chronische ziekte ontstaan er overal in je lichaam kleine ontstekingen. De ontstekingen ontstaan vaak in de gewrichten van het lichaam. Je hand (pols) is ook een gewricht waar deze ontstekingen kunnen ontstaan. Mensen met deze ziekte ervaren daar ook vaak pijn en ongemak. Reumatoïde atritis is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat je lichaam zichzelf aanvalt door, in dit geval, kleine ontstekingen. Doordat je lichaam zichzelf aanvalt ben je sowieso al vaak moe en slap. Soms zijn er echter betere perioden en heb je meer energie. Op slechte dagen voel je je niet lekker en ben je futloos. Reumatoïde atritis gaat in principe niet vanzelf over.

Carpale Tunnel Syndroom

Een verlammend gevoel in je handen komt ook voor. Je voelt je kracht als het ware wegvloeien uit je handen waardoor deze even kortstondig niet meer bruikbaar zijn. Erg vervelend voor veel mensen. Het carpale tunnel syndroom kan de boosdoener zijn. Bij deze ziekte zijn zenuwen betrokken. Met name de nervus medianus is hier belangrijk. Deze zenuw, de middelste armzenuw, zit namelijk bekneld en dat geeft irritaties en verlammingen.

Suikerziekte

Veel mensen denken niet direct aan suikerziekte als het gaat om een moe en slap gevoel in de ledematen en handen. Een slap gevoel kan ontstaan doordat de glucose niet goed wordt opgenomen in je lichaamscellen. Wanneer dat het geval is kun je moe en verslapt raken. Suikerziekte heeft alles te maken met insuline. Bij mensen met een verstoorde aanmaak van insuline wordt glucose niet goed opgenomen in de lichaamscellen. Een van de symptomen van deze ziekte is een moe en slap gevoel. Een ander symptoom van suikerziekte is onder andere dat je veel en vaak moet plassen. Ga bij twijfel altijd even naar de huisarts.

Weinig gebruik van de handen: geen beweging

Wanneer je weinig lichaamsbeweging krijgt kun je ook een slap gevoel krijgen. Vaak concentreert dat slap gevoel zich niet alleen in de handen. Ook andere delen van je lichaam raakt snel uitgeput. Wanneer je weinig beweegt heb je weinig spiermassa. Als je tevens weinig gebruik maakt van je spieren in je handen en je onderarm kunnen je handen snel uitgeput raken bij lichte en korte inspanning.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandeling van het carpale tunnelsyndroomOorzaken en behandeling van het carpale tunnelsyndroomHet carpale tunnelsyndroom is een vervelende aandoening. In het midden van je onderarm tot in je hand loopt de carpale t…
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Carpale tunnel syndroomCarpale tunnel syndroomEen dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de duim, wijsvinger en middelvinger kan duiden op het carpale tunnel syndroom.…
Tintelende duim, wijsvinger of middelvinger: zenuwbeknellingTintelende duim, wijsvinger of middelvinger: zenuwbeknellingEen tintelende vinger is een vervelend probleem. Heb je last van een (voortdurende) pijn en een doof en tintelend gevoel…
Rennie helpt tegen brandend maagzuur maar niet langdurigRennie helpt tegen brandend maagzuur maar niet langdurigVeel mensen nemen dagelijks één of meerdere Rennies omdat zij last hebben van brandend maagzuur. Dit is een veel voorkom…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.