Carpale tunnel syndroom

Carpale tunnel syndroom Een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de duim, wijsvinger en middelvinger kan duiden op het carpale tunnel syndroom. Deze aandoening komt vaak voor tijdens de zwangerschap, maar kan ook geheel andere oorzaken hebben.

Oorzaak carpale tunnel syndroom

Het carpale tunnel syndroom ontstaat doordat een zenuw in de pols/ het begin van de handpalm bekneld is. Deze zenuw ligt in een tunnel, tezamen met de buigpezen. Omdat de zenuw vrij zacht is, is deze extra gevoelig voor druk. Druk op de zenuw kan ontstaan door een zwelling door bijvoorbeeld vocht of een ontsteking. Bij bepaalde aandoeningen zoals reuma of diabetes komt het ook vaker voor. Vrouwen hebben er ook vaker last van dan mannen.

In de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap komt het carpale tunnel syndroom ook vaker voor als gevolg van het vasthouden van vocht. Hierdoor wordt de zenuw afgekneld. De klachten verdwijnen na de bevalling weer, nadat het vocht in het lichaam ook is afgenomen. Blijven de klachten na de bevalling wel aanhouden, dan is nader onderzoek toch nodig.

De klachten

Bij het carpale tunnel syndroom bestaan de klachten uit gevoelloosheid in de duim, wijsvinger en middelvinger, maar dit kan ook doortrekken naar de andere vingers. Ook kan er alleen een tinteling of een dof gevoel ontstaan, of een verdikt gevoel. Soms trekt dit gevoel door naar de hele arm. Soms ook is er sprake van pijn. Vaak is er ook minder grijpkracht in de hand.

Vaak ontstaan deze klachten 's nachts of in de vroege ochtend. Ook bij bepaalde handelingen waarbij men de zenuw afknelt, kan het ontstaan. Meestal komt het aan één arm voor, maar het kan ook aan beiden armen voorkomen. In de nacht komt het vaak aan de arm voor waarop men ligt of druk uitoefent.

Behandeling

Wanneer de klachten tijdens de zwangerschap ontstaan, is dit vaak het gevolg van het vasthouden van vocht. Hierdoor kan de oorzaak niet weg genomen worden, deze verdwijnt vanzelf weer na de bevalling. Hoe vervelend de klachten ook zijn, het is een tijdelijke zwangerschapsaandoening.

Wanneer de klachten door een andere oorzaak ontstaan, kan in eerste instantie een spalkje worden aangebracht waardoor de pols rust krijgt. Verdwijnen de klachten niet,dan zal er eerst onderzocht moeten worden wat de oorzaak is. Soms kan er sprake zijn van een breuk De aandoening kan bewezen worden door middel van een elektromyografie. Hiermee wordt gemeten hoe snel er prikkels door de zenuw gaan. Bij het carpale tunnel syndroom gaan deze prikkels minder snel.

Soms worden de polsbanden doorgesneden. Het kanaal waardoor de zenuw loopt, wordt zo ruimer. Op deze manier heeft de zenuw meer ruimte en zal minder snel bekneld raken. Na deze operatie is het raadzaam een aantal weken rustig aan te doen met de hand en geen wringende bewegingen te maken of grote kracht te gaan zetten. Vaak is daarna wel fysiotherapie nodig om de bewegingen weer goed onder controle te krijgen. Wanneer het carpale tunnel syndroom aan beiden handen voorkomt, worden de handen nooit tegelijk behandeld, omdat men anders weinig functie meer heeft.

Soms blijft na de operatie het verminderde gevoel in de vingers bestaan. Niet altijd gaat dit helemaal over. De pijn en het tintelend gevoel zullen vaak wel verdwijnen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Dove tintelende vingers: het carpaal tunnel syndroomSommige mensen hebben voortdurend een doof gevoel in de hand of ze hebben last van tintelende vingers. In veel gevallen…
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…
Tintelende duim, wijsvinger of middelvinger: zenuwbeknellingTintelende duim, wijsvinger of middelvinger: zenuwbeknellingEen tintelende vinger is een vervelend probleem. Heb je last van een (voortdurende) pijn en een doof en tintelend gevoel…

Overgang en menopauze: klachten en behandelingOvergang en menopauze: klachten en behandelingDe overgang is een natuurlijk proces waar iedere vrouw vroeger of later mee te maken krijgt. Sommigen hebben er amper la…
Borstkanker mannen: symptomen, oorzaak en behandelingBorstkanker mannen: symptomen, oorzaak en behandelingBorstkanker bij mannen komt niet vaak voor. Borstkanker bij mannen symptomen zijn onder meer onderhuidse knobbeltjes en…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Spalk
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Fysiotherapeut
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 10-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.