Rennie helpt tegen brandend maagzuur maar niet langdurig

Rennie helpt tegen brandend maagzuur maar niet langdurig Veel mensen nemen dagelijks één of meerdere Rennies omdat zij last hebben van brandend maagzuur. Dit is een veel voorkomende klacht waar mensen veel last van kunnen hebben.. Rennie is al een oud middel dat goed helpt tegen de klachten. Toch is het niet verstandig om dit middel langdurig in te nemen. De maagwand kan geïrriteerd raken en op de lange duur kan men last krijgen van de nieren. Daarom is het verstandig om de oorzaak van de klachten op te sporen en te kijken of men kan stoppen met de inname van Rennie.

Rennie is een zelfzorgmedicijn

Rennie is een zelfzorgmedicijn. Het middel bestaat uit twee bestanddelen die het maagzuur oplossen in water. 680 mgr. Calciumcarbonaat is het belangrijkste ingrediënt, gevolgd door 80 mgr. magnesiumcarbonaat. Tevens bevat een tablet ook talk, paraffine, pepermuntaroma, aardappelmeel, citroenaroma en suiker. Het werkt snel en effectief bij brandend maagzuur. Rennie is een middel wat het zuur neutraliseert en daarmee verlichting geeft bij brandend maagzuur en ook bij zure oprispingen. We kunnen Rennies kopen in verpakkingen van 24, 30, 48, 60, 96 of 120 kauwtabletten.

Soorten en smaken Rennie in 2020 te koop

We kennen:
 • Rennie duo
 • Rennie anijs
 • Rennie pepermunt
 • Rennie deflatine
 • Rennie sinaasappel
 • Rennie suikervrij

Rennie wordt geproduceerd door Bayer

Bayer is een Concern dat in 2020 vestigingen heeft in 79 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Leverkussen in Duitsland. De missie van Bayer is: Science For A Better Life. Er zijn drie secties te weten:
 • Health science; de afdeling waar producten ontwikkelt ter preventie en behandeling van ziekten.
 • Crop science; de afdeling waar men middelen produceert voor gewasbescherming en biotechnologie.
 • Material science; de afdeling waar men producten ontwikkelt en zoekt naar hoogwaardige materialen. Dit kunnen verpakkingsmaterialen zijn maar ook materialen voor de auto industrie.

Het ontstaan van Rennie

Het middel Rennie is uitgevonden door apotheker John Rennie in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Hij voorspelde al in die jaren dat Rennie pastilles zoals ze toen werden genoemd in veel huishoudingen gebruikt zouden gaan worden. De reclames in de kranten laten vanaf 1936 al zien dat Rennie veelvuldig werd gebruikt zowel thuis, als ook op kantoor, tijdens het winkelen en op reis.

De slokdarm

De slokdarm vormt de verbinding tussen de keelholte en de maag en heeft een lengte van ongeveer 30 cm. Van buiten naar binnen bestaat de slokdarm uit een slijmvlieslaag, een bindweefsellaag en de spierlaag. Aan het einde van de maag zit een sluitspier en als deze niet goed functioneert ontstaan problemen als brandend maagzuur en zure oprispingen. Op de lange duur kan zelfs de Barrett- slokdarm ontstaan. Hierbij is de wand niet bekleed met een witte slijmvlieslaag maar met een roze slijmvlieslaag. Ongeveer 0,5% van alle mensen met een Barrett-slokdarm zal slokdarmkanker ontwikkelen. De aandoening komt vooral voor bij mannen die langdurig last van brandend maagzuur hebben gehad.

Wat is brandend maagzuur

Bij brandend maagzuur stroomt maagzuur en galsappen terug in de slokdarm. Deze raakt aan de binnenwand geïrriteerd. Er ontstaat een laagje epitheel aan de binnenbekleding van de slokdarm. Als de sluitspier tussen maag en slokdarm verslapt is dan ontstaat brandend maagzuur. Om de klachten te verminderen is het aan te raden één of twee tabletten Rennie op te zuigen maar beslist niet meer dan 16 tabletten per etmaal.

Wat zijn zure oprispingen

Zure oprispingen ontstaan als maagzuur terugloopt in de slokdarm. Het geeft een branderig gevoel in de slokdarm achter het borstbeen en in de keel. Men proeft een zure smaak en zelfs kan het voorkomen dat er moeite is met slikken. Hiervoor kan men dan Rennie duo gebruiken. Vaak betreft het mensen met overgewicht. of als er sprake is van stress.

Opgeblazen gevoel of winderigheid

Veel mensen hebben regelmatig een opgeblazen gevoel en last van winderigheid. We laten allemaal zo'n tien tot twintig winden per dag. Soms hebben mensen last van steken in de buik en misselijkheid. Ook kan er sprake zijn van een rommelig geluid in de darmen. Er is dan een teveel aan gas in de darmen ontstaan. Dit is carbondioxine. Soms is er sprake van teveel lucht happen tijdens het eten. Een goed middel om de winderigheid te verminderen is Rennie deflatine.

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn een paar oorzaken aan te wijzen zoals:
 • Te snel eten
 • Te pittig eten
 • Roken
 • Teveel alcohol
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Onregelmatig eten
 • Stress
 • Overgewicht
 • Te snel gaan liggen met volle maag

Veranderen van leefstijl om klachten te verminderen

Men kan proberen door een wat andere leefstijl om de klachten te verminderen en op te lossen. Denk hierbij aan:
 • Minder grote porties eten
 • Vaker een kleine portie nemen
 • Langzamer eten
 • Niet roken
 • Minder of geen alcohol drinken
 • Chocolade vermijden
 • Geen koolzuurhoudende dranken nemen
 • Gewicht in de gaten houden en veel bewegen
 • Niet met volle maag naar bed gaan
 • Niet plotseling bukken
 • Bij het slapen gaan het hoofdeinde van het bed iets verhogen of een extra kussen nemen
 • Stress vermijden.

Wanneer mag Rennie niet worden gebruikt

Als men een gestoorde nierfunctie heeft dan mag men géén Rennie gebruiken. Dit komt omdat er een te hoge concentratie magnesium in het bloed kan ontstaan. Het gevolg daarvan kan weer zijn dat men last krijgt van een te lage bloeddruk of misselijkheid. Ook kan men Rennie beter niet langer dan 14 dagen achter elkaar gebruiken. Langdurig gebruik moet worden afgeraden. Blijven de klachten bestaan dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Bij langdurige klachten van brandend maagzuur kan er een slokdarmontsteking ontstaan en zelfs op de lange duur is zelfs slokdarmkanker niet uitgesloten. Rennie zal de rijvaardigheid niet beïnvloeden. Het middel mag wel worden gebruikt door patiënten die een zoutloos dieet hebben. Gebruikt men ook andere medicijnen dan is het raadzaam om met de apotheek te overleggen hoe men Rennie het beste kan gebruiken. Meestal zal worden aangeraden om Rennie pas één of twee uur na de andere medicijnen te gebruiken. Vanzelfsprekend dient men Rennie te bewaren zoals men alle geneesmiddelen bewaart en dit is zodanig dat kinderen geen toegang hebben tot het middel. Bij zwangerschap is het verstandig om de arts te raadplegen.

Middelen die soms ook effectief werken

Sommige mensen kiezen er voor om kamillethee met honing te drinken voor het slapen gaan. Ook een banaan kan verlichting geven. Lavendelthee is ook een veel gebruikt middel. Soms kan het helpen om zuur met zuur te bestrijden en is een beetje yoghurt een goede oplossing. Mensen kunnen ook baat hebben bij aardappelsap. Zo kan ieder kijken welk middel het beste past om de klachten te verminderen
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Tekort aan maagzuur, vaak niet goed onderkendEen bekend probleem waar veel mensen last van kunnen hebben is brandend maagzuur. Bijna altijd wordt de oorzaak gezocht…
Pantoprazol: een medicijn bij maagklachtenPantoprazol: een medicijn bij maagklachtenDoor brandend maagzuur, eten dat terug de slokdarm in komt, een opgeblazen of vol gevoel, misselijkheid of door een maag…

Krachtverlies in de handen: vermoeide vingers en futloosheidKrachtverlies in de handen: vermoeide vingers en futloosheidDe handen zijn enorm belangrijk. Zonder handen wordt het leven bijzonder vermoeilijkt. Denk aan alle handelingen die je…
Gewrichtsslijtage door veelvuldig sportenGewrichtsslijtage door veelvuldig sportenSporten is gezond, maar bij een langdurige overmatige belasting kan er gewrichtsslijtage ontstaan. Deze slijtage wordt o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
 • Bayer
 • Rennie
 • www.spijsvertering.info
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 15-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.