Oorzaken en behandeling van het carpale tunnelsyndroom

Oorzaken en behandeling van het carpale tunnelsyndroom Het carpale tunnelsyndroom is een vervelende aandoening. In het midden van je onderarm tot in je hand loopt de carpale tunnel. In deze carpale tunnel bevindt zich de midden armzenuw. Wanneer deze zenuw wordt afgekneld ontstaat het carpale tunnelsyndroom. Dit carpale tunnelsyndroom kan vervelende klachten met zich mee brengen zoals een dof gevoel in de vingers en krachtverlies in de handen. Het carpale tunnelsyndroom komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Het kan ontstaan wanneer je een bepaalde beweging vaak maakt, maar ook door zwangerschap en overgewicht. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van het carpale tunnelsyndroom af te komen.

Wat is het carpale tunnelsyndroom?

De carpale tunnel is een tunnel die loopt vanaf je arm tot in je handpalm. De onderkant van de carpale tunnel bestaat uit handwortelbeentjes. De bovenkant wordt afgesloten door het peesblad. In de carpale tunnel zitten de buigpezen. Deze zorgen ervoor dat je je hand kan buigen. Daarboven ligt de middelste armzenuw. Bij het carpale tunnelsyndroom passen de buigpezen en de armzenuw eigenlijk niet in de tunnel. De buigpezen zijn gezwollen waardoor de middelste armzenuw klem zit en wordt afgekneld waardoor het carpale tunnelsyndroom ontstaat.

De mogelijke oorzaken

Het carpale tunnelsyndroom kan door verschillende oorzaken ontstaan. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Een bepaalde beweging die veel en herhaaldelijk gemaakt wordt.
 • Zwaar werk met handen
 • Suikerziekte
 • Zwangerschap
 • Overgewicht
 • Reuma
 • Begin van de overgang

Welke klachten kunnen optreden?

Er kunnen verschillende klachten optreden bij het carpale tunnelsyndroom. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

 • Dof en tintelend gevoel aan de binnenkant van de hand.
 • Een pijnlijk gevoel in de hand.
 • Deze pijn kan uitstralen door de hele arm tot de schouder.
 • De hand kan aanvoelen alsof hij opgezwollen is
 • Er zit minder kracht in de hand.

De behandeling van het carpale tunnelsyndroom

Het carpale tunnelsyndroom kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om er af te komen. Mensen met het carpale tunnelsyndroom hebben dit meestal aan één hand. Maar het kan ook aan beide handen voorkomen. Hoe kun je hier van afkomen?

 • Wanneer je het carpale tunnelsyndroom hebt doordat je veel dezelfde bewegingen maakt, kun je er vanaf komen door deze bewegingen minder of helemaal niet meer te maken.
 • Er kan een spalkje van kunststof worden gedragen om de pols rust te geven.
 • Sommige mensen hebben vooral s'nachts last van het carpale tunnelsyndroom. Deze mensen kunnen een speciale nachtspalk gebruiken.
 • Wanneer het carpale tunnelsyndroom door zwangerschap komt, verdwijnen de klachten meestal na de zwangerschap.
 • Ook een injectie of een plaatselijke verdoving kan helpen om de buigpezen minder gezwollen te maken.
 • Wanneer echt niks helpt tegen het carpale tunnelsyndroom zal er een operatie uitgevoerd moeten worden. Bij de operatie wordt het peesblad doorgesneden waardoor de zenuw weer de ruimte krijgt.

Verminderen van pijn klachten

Het carpale tunnelsyndroom komt geregeld voor. Je kan er in mindere mate last van hebben, maar sommige mensen hebben serieuze klachten. Wanneer je het vermoeden hebt dat het om het carpale tunnelsyndroom gaat, zal je voor de zekerheid onderzocht moeten worden. Je krijgt een electromyografie, hierbij worden de handzenuwen met stroomstootjes doorgemeten. Wanneer de diagnose is gesteld kan men op zoek gaan naar de oorzaak en nog belangrijker een oplossing. Allereerst zal geprobeerd worden de klachten te verminderen door bepaalde bewegingen niet meer te maken of een spalkje. Als dit niet helpt kan een injectie worden gegeven. Als laatste redmiddel om van het carpale tunnelsyndroom af te komen is een operatie noodzakelijk. Uiteindelijk is deze vervelende aandoening in vrijwel alle gevallen te verhelpen.
© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Carpale tunnelsyndroomCarpale tunnelsyndroomWanneer men last heeft van de hand en pols, is meestal de aandoening carpale tunnelsyndroom aan de orde. Dit kenmerkt zi…
Carpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingCarpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingAls het kanaal waar de zenuwen en buig pezen doorheen lopen in de pols gezwollen raakt, en daardoor klachten veroorzaakt…
Carpaal tunnelsyndroom: pijn in de polsCarpaal tunnelsyndroom: pijn in de polsHet carpaal tunnelsyndroom is een klachtenpatroon dat wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste armzenuw. D…

Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctTips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctHoe kunt u een angina pectoris herkennen en wat gebeurt er bij een hartinfarct? Hart- en vaatziekten hebben grote invloe…
Hoe ontstaat een tumor?Hoe ontstaat een tumor?Een tumor is een gezwel waarvan de kwaad- of goedaardigheid in het midden wordt gelaten. Andere woorden voor een tumor z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Witizia, Pixabay
 • http://www.werkendlichaam.nl/10031/1/carpaal-tunnel-syndroom.html
 • https://plastischechirurgie.slingeland.nl/kenniscentrum/Handchirurgie/Carpale-Tunnel-Syndroom/1848/1892
 • http://www.arthrosis.be/wat-een-carpal-tunnel-syndroom
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 13-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.