InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarct

Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarct

Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarct Hoe kunt u een angina pectoris herkennen en wat gebeurt er bij een hartinfarct? Hart- en vaatziekten hebben grote invloed op iemands leven, ze ontstaan als het hart weinig of geen bloed krijgt. Er is vaak veel angst en onzekerheid over het eigen functioneren. Naast het slikken van de voorgeschreven medicijnen en het volgen van een revalidatieprogramma kan er gebruik worden gemaakt van ondersteunende tips speciaal voor hart- en vaatziekten.

Angina pectoris en hartinfarct

Hart- en vaatziekten ontstaan als het hart weinig of geen bloed krijgt. Dit wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagaderen van het hart, beter bekend als aderverkalking (artherosclerose). Als dit kortdurend is spreekt men van angina pectoris en als het langdurig is noemen we het een hartinfarct. Oorzaken van de vaatvernauwing kunnen zijn: stress, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes, roken, overgewicht of een te hoge bloeddruk. Ongezonde voeding in combinatie met te weinig beweging zijn eveneens risicofactoren.

Wat gebeurt er bij angina pectoris

Bij angina pectoris heeft iemand pijn in de hartstreek en voelt zich benauwd. Net als bij een hartinfarct kan er sprake zijn van pijn die uitstraalt naar de linkerarm. Die pijn wordt veroorzaakt door vernauwde kransslagaders die het hart van zuurstof voorzien. Meestal ontstaan de klachten na inspanning en na rust zakt de pijn. Een "tabletje onder de tong" brengt snel verlichting van de pijn. Als de klachten verergeren kan het nodig zijn om de doorgang in het bloedvat (bloedvaten) vrij te maken (dotteren).

Wat gebeurt er bij een hartinfarct

Bij een hartinfarct of hartaanval sterft door zuurstofgebrek een stukje van de hartspier af. Daarbij heeft iemand vaak al een tijd pijn in de hartstreek of last van benauwdheid. Hierbij heeft men een plotselinge en felle pijn op de borst die vaak doorstraalt naar de linkerarm, de buik of de kaak. Daarbij kunnen misselijkheid en transpiratie voorkomen.

Bij een hartinfarct vermindert de pijn niet na rust

Bij een infarct vermindert de pijn niet na rust zoals bij angina pectoris het geval is en kan het ook optreden in rust. Hierbij wordt een kransslagader helemaal afgesloten en zal het deel van het hart dat door deze ader van bloed wordt voorzien afsterven. Niet iedereen overlijdt na een hartinfarct, dit hangt af van de ernst van het infarct. Een klein deel van de mensen die een hartinfarct hebben gehad ervaren trouwens geen pijn, dat noemen we een stil infarct. Aan de hand van een ECG of door bloedanalyse kan worden vastgesteld of iemand een hartinfarct heeft gehad.

Hartrevalidatie

Bij hartrevalidatie is het de bedoeling dat de zieke niet alleen lichamelijk maar ook op psychisch en sociaal vlak weer zo goed mogelijk mee kan doen. Vaak is de patiënt onzeker en ziet hij zijn toekomst somber in, maar het is erg belangrijk dat hij actief meehelpt aan zijn eigen genezing.

Naast de medicijnen die er moeten worden geslikt en een persoonlijk revalidatieprogramma zijn er zaken die bij kunnen dragen tot een sneller herstel. De eetgewoontes, of de patiënt rookt of drinkt of dat hij gewend is te sporten zijn hierop van invloed.
Ter ondersteuning kunt u gebruikmaken van onderstaande tips, het is absoluut niet de bedoeling dat deze adviezen de voorgeschreven medicatie gaan vervangen.

Ondersteunende tips bij hart- en vaatziekten

 • ga over op zoutarm voedsel en drink niet meer dan anderhalve liter vocht per dag
 • blijf op gewicht, bekijk daarvoor de BMI-waarde voor een gezond gewicht
 • vermijd het gebruik van koffie, alcohol en tabak
 • neem driemaal per dag 1 eetlepel honing om de hartspier te verstevigen
 • bij pijnklachten kunnen hete omslagen op de linkerkant van de borst helpen
 • vermijd dierlijke vetten en stap over op plantaardige vetten zoals zonnebloemolie, maisolie en olie van tarwekiemen
 • neem elke dag een halve theelepel vitamine C
 • neem tegen aderverkalking 3 magnesiumcapsules, ze remmen de bloedstolling en laten het cholesterolgehalte dalen; in plaats daarvan kunt u ook bananen eten, want bananen bevatten veel kalium en magnesium
 • drink dagelijks een glas vruchtensap of melk met pectine; pectine is een gelei vormende stof die het cholesterolgehalte laat dalen, pectine komt ook voor in zure appels
 • eet vaak asperges; asperges werken in op de waterhuishouding van het lichaam en bevorderen de afscheiding van urine

Beweging bij hart- en vaatziekten

Zwemmen is een uitstekende beweging voor het hele lichaam, maar als u liever fietst of wandelt is dat ook prima. Doe dit altijd in overleg met de arts. Rust roest, maar het is niet de bedoeling dat u zich overmatig inspant. Helemaal funest is het als u gaat lopen stressen, zorg daarom voor een goede ontspanning in de natuur of neem een lekker warm bad voor het slapen gaan. Aan het bad kunt u valeriaan of lavendel toevoegen.

Een hartkwaal is heel ingrijpend, iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om. Voor het herstel is het belangrijk dat u praat over uw gevoelens met uw directe omgeving of met lotgenoten.

Lees verder

© 2015 - 2020 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Angina pectoris: symptomen, behandelingAngina pectoris: symptomen, behandelingAngina pectoris geeft een drukkende pijn op de borst, die uitstraalt naar de armen, ellebogen, kaak, gezicht of rug. Een…
Hartaandoening angina pectorisBij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door ee…
Angina pectoris: aderverstoppingAngina pectoris is een ziekte waarbij de kransslagader van het hart vernauwd of volledig afgesloten is. Het gevolg hierv…
Hart- en vaatziekten: Belangrijkste ziekten en hun symptomenDe term "hart- en vaatziekten" is een algemene verzamelnaam voor meerdere ziekten en aandoeningen van het hart en/of de…
Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Het gaat hier om patiënten met een hoger risico op complicaties door hoge bloeddruk. Een complicatie van hoge bloeddruk…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hartinfarct
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Angina_pectoris
 • Medische kennis voor hulpverleners Martha van Endt-Meijling
 • Hademar Bankhofer: Hexenschuss und Heiserkeit

Reageer op het artikel "Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarct"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 20-05-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Tips bij aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!