Kramp in buik maar niet ongesteld: oorzaken en behandeling

Kramp in buik maar niet ongesteld: oorzaken en behandeling Menstruatiekrampen voel je vooral in de (onder)buik en het bekkengebied en ontstaan in de baarmoeder, die samentrekt om het slijmvlies aan de binnenwand van de baarmoeder af te stoten. Wanneer er geen zwangerschap ontstaat, laat het baarmoederslijmvlies (wat dikker is geworden opdat een bevrucht eitje zich daar kan innestelen) los, en op die plek ontstaat een wond, wat het bloedverlies verklaart tijdens de menstruatie. Dat samentrekken van de baarmoeder geeft de krampen en steken vlak voor en tijdens de menstruatie. Maar wat kan kramp in de buik veroorzaken als je niet ongesteld bent? De belangrijkste oorzaken van wel krampen (linksonder en rechtsonder) maar niet ongesteld passeren de revue.

Oorzaken kramp in buik maar niet ongesteld


Kramp in buik maar niet ongesteld / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comKramp in buik maar niet ongesteld / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Een vroeg teken van zwangerschap

Als de menstruatie uitblijft

Als een vrouw last heeft van krampen maar er treedt geen menstruatie op, dan is er een grote kans dat ze zwanger is, omdat dit de meest voorkomende oorzaak is van kramp in de onderbuik wanneer de menstruatie uitblijft. Tijdens de vroege zwangerschap begint de baarmoeder zich voor te bereiden op de snelle groei van het embryo, wat begint zodra de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt te maken met een beetje bloedverlies, wat innestelingsbloeding wordt genoemd. Andere symptomen die kunnen optreden in het begin van de zwangerschap zijn onder andere gevoelige en gezwollen borsten, smaakverandering, ochtendmisselijkheid en het donkerder worden van de tepelhoven.

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest kan uitwijzen of je zwanger bent. Bij een zwangerschap zal het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) aanwezig zijn in je urine en de zwangerschapstest reageert op deze stof in de urine. Een zwangerschapstest kun je het beste doen vanaf de dag dat je menstruatie had moeten beginnen of als je overtijd bent.

Wel krampen maar niet ongesteld: late menstruatie

Verlate menstruatie of menstruatie overslaan

Kramp kan een symptoom zijn dat de eisprong plaatsvindt. De eisprong vindt 14 dagen vóór de menstruatie plaats. De eisprong kan plaatsvinden op een moment dat je het niet verwacht. Soms is de menstruele cyclus namelijk onregelmatig, wat betekent dat je cyclus de ene maand langer of korter duurt dan de andere maand. Veel vrouwen hebben last van een onregelmatige cyclus. Het komt ook voor dat je ineens een maand niet ongesteld wordt.

Onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus is normaal als de vruchtbaarheid net op gang komt (bij tienermeisjes), maar ook bij vrouwen in de overgang of vrouwen die net zijn bevallen. Andere oorzaken van een onregelmatige cyclus kunnen zijn het gebruik van bepaalde medicijnen (moet in de bijsluiter staan vermeldt), geestelijke invloeden als aanhoudende stress en depressie, extreme gewichtstoename of gewichtsafname, overmatig sporten en het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS).

Endometriose

Het endometrium is de binnenbekleding van de baarmoeder, maar wanneer het groeit buiten de baarmoeder, dan ontwikkelt zich endometriose. Endometriose kan leiden tot heftige pijn tijdens de menstruatie. Je kunt ook steeds last hebben van krampen, buikpijn en (lage) rugpijn, ook als je niet ongesteld bent.

Perimenopauze

Deze fase treedt net vóór de menopauze op, waarbij de eierstokken geleidelijk hun werking verliezen en minder vrouwelijk geslachtshormoon gaan afgeven. Deze periode kan gepaard met onregelmatige menstruaties, opvliegers en kramp.

Normale en buitenbaarmoederlijke zwangerschap / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Normale en buitenbaarmoederlijke zwangerschap / Bron: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Milde kramp is een veelvoorkomend symptoom van vroege zwangerschap, maar hevige krampen kunnen duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra-uteriene graviditeit, EUG). Dit is een ernstige aandoening waarbij een bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder bevindt. De meeste vrouwen vinden het moeilijk om onderscheid te maken tussen kramp als gevolg van een normale zwangerschap en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Andere symptomen zijn eveneens vergelijkbaar zoals gevoelige borsten, misselijkheid en frequent urineren. Bloedverlies is veelal het eerste duidelijke verschijnsel van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit gaat gepaard met krampen van de eileider, meestal is de pijn gelokaliseerd aan één kant van de buik (links of rechts) of onder in de buik (linksonder of rechtsonder) en de krampende pijn kan al aan het bloedverlies voorafgaan. Neem bij vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap direct contact op met je arts.

Eierstokcyste

Eierstokcysten zijn met vocht gevulde blaasjes, die zich ontwikkelen in de eierstokken. Er bestaan vele soorten eierstokcysten, waarvan de functionele eierstokcyste de meestvoorkomende is. Dit type vormt zich bij sommige vrouwen in de vruchtbare leeftijd, wanneer er een ‘functionele’ fout in de ovulatie optreedt. De meeste cysten zijn goedaardig en veroorzaken geen klachten. Als er wel klachten optreden, treden pijn en onregelmatige vaginaal bloedverlies op de voorgrond. Sommige eierstokcysten verdwijnen na verloop van tijd spontaan en behoeven niet behandeld te worden. Doch soms is een operatie nodig.

Eierstokkanker

Een tumor van de eierstokken is niet een veel voorkomende oorzaak van krampen. Eierstokkanker wordt beschouwd als een sluipmoordenaar die andere aandoeningen zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS) nabootst. Eierstokkanker verloopt vaak gedurende langere tijd onopgemerkt en geeft weinig tot geen klachten. Waarschuwingssignalen zijn onder meer:
 • voortdurende vage pijn of krampen in de buik of rug;
 • onregelmatig vaginaal bloedverlies;
 • misselijkheid; en
 • een opgeblazen gevoel.

De behandeling van eierstokkanker bestaat veelal uit een operatie en chemotherapie.

Anderen oorzaken van kramp in buik

Aandoeningen en medicijnen

Andere mogelijke oorzaken van krampen terwijl je niet ongesteld bent, omvatten eetstoornissen (anorexia en boulimia), obesitas, prematuur ovarieel falen (een aandoening waarbij een vrouw voor haar veertigste stopt met menstrueren) en andere ziekten en medicijnen die de normale menstruele cyclus kunnen verstoren.

Huisarts raadplegen

Er zijn heel veel mogelijke redenen voor het hebben van krampen zonder dat je ongesteld bent. Het is daarom het beste om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en eventuele behandeling.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kramp en spierkramp tijdens de zwangerschapKramp en spierkramp tijdens de zwangerschapHevige kramp en spiertrekken tijdens de zwangerschap is heel vervelend en een veelvuldig voorkomend probleem onder zwang…
Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Hoe ontstaat kramp en hoe kun je het voorkomen?Je bent aan het wandelen of leuk aan het sporten. En dan opeens uit het niets krijg je zomaar kramp in je benen of op an…
Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Kramp in de kuiten, wat kun je er tegen doen?Veel mensen herkennen het, midden in de nacht wakker worden doordat de kramp op dat moment in je kuit schiet. Kuitkramp…
Kramp tijdens het sportenIedere sporter heeft wel een last gehad van kramp tijdens het sporten. Hier zijn verschillende aanleidingen voor en ook…

Goedaardige geelzucht: syndroom van Dubin-JohnsonGoedaardige geelzucht: syndroom van Dubin-JohnsonAls de lever niet goed werkt of is aangetast, dan kan geelzucht ontstaan. Sommige varianten kunnen veel overlast of erns…
Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctTips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctHoe kunt u een angina pectoris herkennen en wat gebeurt er bij een hartinfarct? Hart- en vaatziekten hebben grote invloe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Nastco
 • http://www.md-health.com/Cramps-But-No-Period.html
 • http://zwangerworden.nl/ik-wil-zwanger-worden/innesteling/
 • http://www.antoniusziekenhuis.nl/1822865/1850369/hevig_bldverlies_menstruatie.pdf
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/buitenbaarmoederlijke-zwangerschap/item41919
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Prematuur_ovarieel_falen
 • http://www.freya.nl/web_folders/folder19.php
 • http://www.thuisarts.nl/premenstrueel-syndroom/ik-heb-premenstrueel-syndroom
 • http://plazilla.com/page/4295017027/menstruatie-klachten-verminderen
 • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Reacties

Rikarika (infoteur), 11-06-2016 #5
Ik heb last van slijm verlies het voelt alsof het uit mij loopt en lichte ongesteldheids gevoel. Daarbij ook gevoelige borsten. 4 dagen geleden seks gehad voor het eerst onbeschermd, omdat ik en mijn vriend al bijna 5 jaar samen zijn. ik heb ook het gevoel als ik net ben wezen plassen dat ik nog steeds moet er staat een druk op mijn onder lichaam. mijn onderbuik en binnen en buiten kant vagina. Verder geen bloed verloren wel veel slijm. Zou dit iets kunnen betekenen? En bij me eierstokken lijkt het wel een ploppende zachte beweging. Reactie infoteur, 15-08-2016
Vaginale afscheiding (witte vloed) is een natuurlijk verschijnsel. De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm aan. Soms komt daar wat van naar buiten. De afscheiding kan veranderen doordat schimmels of bacteriën zich (tijdelijk) uitbreiden. Vaak gaat dat vanzelf over. Als je last hebt van bijkomende klachten, zoals jeuk, zwelling, bovenmatige afscheiding of stinkende afscheiding, of je hebt last van het gevoel niet uitgeplast te zijn, maak dan een afspraak met de huisarts om dit te bespreken.

Anoniem, 16-03-2016
Hallo. Ik heb pijn in m'n buik er komt alleen bruin spul wat op slijm lijkt en een beetje bloed heel klein beetje! Wat is dit!? Reactie infoteur, 08-05-2016
Bruine vaginale afscheiding duidt vaak op een natuurlijk proces in het vrouwelijk lichaam. Bruine of lichtbruine vaginale afscheiding wordt veroorzaakt doordat er een kleine hoeveelheid bloed met je afscheiding meekomt. Als je afscheiding vies ruikt of als het gepaard gaat met jeuk, roodheid of andere klachten zoals buikpijn, dan kun je beste even contact opnemen met je huisarts. Lees hier verder: http://goo.gl/v2mqRf.

Anoniem, 10-02-2016
Waarom verklaart obesitas het uitblijven van menstruatiebloed terwijl er wel hevige krampen zijn? Reactie infoteur, 22-02-2016
Het Antonius Ziekenhuis schrijft daarover in de folder 'Zwanger worden en overgewicht': "De kans dat overgewicht gezondheidsproblemen geeft hangt o.a. af van de verdeling van het gewicht over uw lichaam. Het gaat daarbij met name om de vetverdeling. Ophoping van vet bij de buik zorgt voor grotere problemen dan ophoping van vet rond de heupen en benen. Een indruk van de vetverdeling krijgt u door de middelomtrek te meten. Vanaf een middelomtrek van 88 cm nemen de risico’s snel toe. In buikvet worden namelijk hormonen aangemaakt. Meer buikvet zorgt voor meer hormoonproductie, vooral van het geslachtshormoon testosteron. Dit testosteron wordt weer omgezet in het hormoon oestrogeen. Normaal gesproken stijgt de hoeveelheid oestrogeen alleen als er een eiblaasje groeit. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen altijd verhoogd is, denken de hersenen dus dat er al een groeiend eiblaasje is. De hersenen maken dan geen FSH (Follikel Stimulerend Hormoon); het hormoon dat de eierstok moet stimuleren om een eiblaasje te laten rijpen. Het gevolg is: geen groei van een eiblaasje, geen eisprong en geen menstruatie. Zo zorgt het overtollige lichaamsvet er dus voor dat de menstruatiecyclus verstoord raakt."

Ebru, 07-11-2015
Hi ik ben 2 maanden lang gewoon normaal ongesteld geworde maar deze maand ben ik 3 weken overtijd ik heb ernstige menstruatie krampen en pijn aan mijn borsten het wilt maar niet komen en ik iriteer me er regelmatig aan ik heb 2 maanden geleden wel de morningafterpil geslikt zou dat een reden kunnen zijn? Reactie infoteur, 18-11-2015
Na de morningafterpil kan uw volgende menstruatie op een andere dag beginnen dan u gewend bent. De bloeding kan ook wat heviger zijn dan normaal. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts.

Anoniem, 06-08-2015
Ben 6 weken geleden bevallen met 23 weken en 2 dagen. Heb sinds een paar dagen last van menstruatie krampen maar het zet niet Door. Weet u misschien wat het kan zijn? Reactie infoteur, 11-08-2015
Ik kan alleen een algemeen antwoord geven, welke niet van toepassing hoeft te zijn op uw situatie. Raadpleeg bij aanhoudende klachten uw huisarts.
Na de bevalling duurt het even voor een vrouw weer ongesteld wordt of menstrueert. Dit komt door de aanwezige hormonen en het geven van borstvoeding. Als je borstvoeding geeft, dan onderdrukt het hormoon 'prolactine' de opbouw van baarmoederslijmvlies en de eisprong. De eerste menstruatie kan zich 6 tot 8 weken na de bevalling al aandienen, maar het kan ook maanden duren. Het lichaam moet haar normale menstruatiecyclus weer terugvinden. Hierdoor kan de menstruatie de eerste tijd erg onregelmatig zijn.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.