Hart- en vaatziekten: Belangrijkste ziekten en hun symptomen

De term "hart- en vaatziekten" is een algemene verzamelnaam voor meerdere ziekten en aandoeningen van het hart en/of de bloedvaten. Als groep van aandoeningen zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één bij zowel mannen als vrouwen. Meer dan 30% van de mensen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. Maar welke ziekten vallen nu onder deze categorie? En wat zijn de belangrijkste symptomen, klachten en indicatoren, die wijzen op een hart- of vaatziekte? Hoe herken je ze?

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten zijn ziekten of aandoeningen aan het hart of de bloedvaten. Dat wil zeggen dat ofwel het hart, dat zuurstofrijk bloed rond moet pompen om ons lichaam te kunnen laten functioneren, ziek is ofwel dat het transportsysteem in de vorm van de aderen of slagaderen is aangedaan. Een combinatie van beide komt ook regelmatig voor.

Hart- en vaatziekten worden vaak in één adem genoemd en dat heeft een heel specifieke reden. De oorzaak van beide typen aandoeningen is vaak hetzelfde en dat is de afsluiting van een bloedvat door bijvoorbeeld slagaderverkalking (met een moeilijk woord ook wel atherosclerose genoemd), een bloeding of een bloedstolsel (trombose).

Wat zijn de belangrijkste hart- en vaatziekten?

De meest voorkomende hart- en vaatziekten zijn een hartinfarct, angina pectoris, een beroerte (CVA) en vernauwingen van de slagaders in de benen (in de volksmond beter bekend als etalagebenen).

Hartinfarct

Bij een hartinfarct sterft een stukje van de hartspier af als gevolg van zuurstofgebrek. De oorzaak is in vrijwel alle gevallen een afsluiting van één van de kransslagaderen. Het hartinfarct is met stip doodsoorzaak nummer één in Nederland en dat terwijl maar liefst 30% van de infarcten door de patiënt zelf niet eens wordt opgemerkt.

Angina Pectoris
Angina Pectoris is de Latijnse benaming van kramp of pijn op de borst. Ook bij deze aandoening is er sprake van zuurstofgebrek bij de hartspier door een vernauwing van een kransslagader. Het gevolg is de gekende pijn op de borst, die meestal wordt ervaren als een drukkend gevoel dat vooral optreedt bij emoties en inspanning.

Beroerte of Cardio Vasculair Accident (CVA)

Bij een beroerte of CVA is er sprake van een herseninfarct of een hersenbloeding in het brein. In 80% van de gevallen gaat het om een infarct, waarbij een bloedvat in de hersenen tijdelijk verstopt raakt. Bij een hersenbloeding scheurt er een ader, waardoor er veel bloed in de hersenen terecht komt. In beide gevallen worden de hersenen vaak ernstig beschadigd en een beroerte kan ofwel tot de dood leiden ofwel tot verder moeten leven met ernstige beperkingen.

Vernauwing van de kransslagaders (etalagebenen)

Bij een vernauwing van een kransslagader in of naar de benen toe kan er een zuurstoftekort ontstaan in de spieren. Hierdoor wordt de doorbloeding heel erg beperkt. Dit geeft heel veel pijn bij staan en lopen, waardoor mensen met deze aandoening vaak even moeten stoppen met lopen tot de pijn weer is weggeëbd. Steeds meer mensen worden tegenwoordig opgenomen met klachten die wijzen op een vernauwing van de kransslagaderen.

Wat zijn de belangrijkste symptomen of klachten bij hart- en vaatziekten?

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het ook raadzaam om alert te zijn op signalen, die wijzen op een naderend infarct of beroerte. Tijdige behandeling kan de ernstige gevolgen van hart- en vaatziekten vaak ondervangen en vroeg ingrijpen is dan ook essentieel. Wanneer de volgende signalen en symptomen frequent voorkomen kan dat een reden zijn om te kiezen voor een grondige check-up:
 • Pijn op de borst in rust of bij inspanning (zowel drukkende als stekende pijn)
 • Hartkloppingen en/of een onregelmatige hartslag
 • Blijvende vermoeidheid
 • Benauwdheid of kortademigheid
 • Transpireren, misselijk en/ of onwel worden
 • Uitvalsverschijnselen (niet meer goed kunnen bewegen, praten of zien bijvoorbeeld)
 • Krachtverlies in armen of benen
 • Pijn in de aderen
 • Pijn in de benen bij het lopen of in rust

Wanneer je je zorgen maakt over chronische klachten maar niet snel of eenvoudig een doorverwijzing krijgt is een zogenaamde preventieve scan een aanrader. Hier worden hart, hersenen, longen en alle belangrijke aderen gescand en worden vernauwingen en afsluitingen snel gevonden. Een bodyscan bij een particuliere kliniek wordt vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenOntstekingen risicofactor bij ontstaan hart- en vaatziektenDiverse risicofactoren bij het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn inmiddels algemeen bekend. Dit zijn bijvoorbeeld d…
Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Hoge bloeddruk medicatie bij risico patiënten (HVZ)Het gaat hier om patiënten met een hoger risico op complicaties door hoge bloeddruk. Een complicatie van hoge bloeddruk…
Tips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctTips bij hart- en vaatziekten: angina pectoris / hartinfarctHoe kunt u een angina pectoris herkennen en wat gebeurt er bij een hartinfarct? Hart- en vaatziekten hebben grote invloe…
Hart-en vaatziektenHart-en vaatziektenSymptomen, vrouwen, doodsoorzaak, cijfers, behandeling. Hart-en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1. Vooral mensen va…

Münchhausen syndroom en Münchhausen by proxyMünchhausen syndroom en Münchhausen by proxyMünchhausensyndroom is een psychische aandoening waarbij de patiënt zichzelf gefingeerde klachten e/o verwondingen toebr…
Bronnen en referenties
 • Heart, Artery and Vein Health
 • What is Vascular Disease?
 • Heart and Vein Center: Diagnosis of Heart and Vein Diseases
Reactie

Kris, 22-02-2012
Vraagje? Ik heb de specifieke symptomen van etalagebenen. Bij diverse scans en onderzoeken is vastgesteld dat bij het linkerbeen de slagaders zo goed als verstopt zijn in het onderbeen. Heb ik door aangepaste verzorging (voeding, wandelen) kans dat deze aderen terug wat vrij komen? Kunnen die aderen ontstopt worden door operatief ingrijpen of door medicatie? Ik had reeds de symptomen even te moeten stoppen met wandelen tot de pijn over was. Dit is evenwel nadien terug vanzelf verdwenen maar er is dus vast gesteld dat ik tamelijk zware problemen heb dienaangaand.
Mag ik vriendelijk vragen om een eerlijk antwoord, hoop geven kan misschien een tijdelijk goed gevoel geven maar ik ben iemand van aanpakken en ken liever de waarheid.

Alvast bedankt voor uw aandacht en een eventueel eerlijk richtinggevend antwoord.
Met vriendelijke groeten.
kris Reactie infoteur, 02-04-2012
Beste Kris, ik zou toch echt de huisarts vragen of je doorverwezen kunt worden naar een fleboloog, een specialist in aderen, in het ziekenhuis. Deze kan meer gericht ingaan op je klachten en op wat de mogelijkheden zijn voor verbetering. Beweging is zeker goed en roken is af te raden bij deze aandoening. Maar of er operatief moet en kan worden ingegrepen en of je andere dingen kunt doen om tot verlichting van klachten te komen moet echt worden bepaald door een specialist. Vraag hier om, je hebt er recht op! Succes, sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 27-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.