Pijn in de handen of pijnlijke hand: oorzaken van handpijn

Pijn in de handen of pijnlijke hand: oorzaken van handpijn Pijn in handen of een pijnlijke hand kan zeer vervelend zijn en interfereren met je dagelijkse bezigheden. Je kunt last hebben van zeurende, stekende, brandende of doffe handpijn. De pijn kan gevoeld worden aan de bovenkant van je handen of meer in je handpalm. Wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn in de handen en pijnlijke vingers of duim? Er zijn een aantal aandoeningen die een pijnlijke hand kunnen veroorzaken. Een aantal aandoeningen veroorzaken maar weinig hinder, toch interfereren ze vaak met de dagelijkse activiteiten en worden ze op den duur wel hinderlijk en pijnlijk. De aandoeningen die de revue passeren zijn: artrose (of eigenlijk: 'rhizartrose' of 'duimartrose'), Carpaal Tunnel Syndroom, ganglion cyste, trigger finger, reumatoïde artritis en dystrofie. Ook besteden we aandacht aan de klacht van sommige zwangere vrouwen over slapende handen en soms pijn en tinteling in hand of onderarm, wat samenhangt met het Carpaal Tunnel Syndroom.
Pijn in de handen / Bron: Alice Day/Shutterstock.comPijn in de handen / Bron: Alice Day/Shutterstock.com

Oorzaken van pijn in de handen

Palmpalm of pijn in de palm van de hand kan het gevolg zijn van schade door acuut letsel aan de botten, gewrichten of zelfs zenuwen van de hand. Onze handen dienen als hulpmiddelen om contact te maken met de rest van de wereld, dus als we een symptoom hebben als palmpijn, kan dit van invloed zijn op alles wat we doen.

Symptomen van pijnlijke hand

Pijn in de handen kan gepaard gaan met andere symptomen. Symptomen van palmpijn zullen vaak afhangen van de onderliggende conditie. De volgende zijn enkele van de meest voorkomende symptomen, afhankelijk van de oorzaak.

Symptomen door trauma

Traumatische symptomen die gepaard gaan met handpijn:

Neuromusculaire problemen

Pijnlijke handen kunnen gepaard gaan met de volgende neuromusculaire symptomen:

Andere symptomen

Andere mogelijke symptomen die gepaard gaan met pijn in de handen:

Pijn in de hand / Bron: FineShine/Shutterstock.comPijn in de hand / Bron: FineShine/Shutterstock.com

Pijn in handen door artrose

Duimartrose

Artrose -in de volksmond 'slijtage' genoemd- is een slijtage van de gewrichtsoppervlakken, welke zich vooral manifesteert aan de basis van de duim ter hoogte van het CMC gewricht, dit staat voor Carpo Meta Carpaal gewricht. Deze aandoening wordt ook wel 'rhizartrose' of 'duimartrose' genoemd. Het CMC gewricht is gelegen tussen het middenhandsbeen van de duim en de handwortel.

Pijn, stijfheid en functieverlies

Artrose komt meer frequent voor bij oudere mensen. Pijn (gewrichtspijn), stijfheid en functieverlies (bewegingsvermindering van de duim) zijn kenmerkend voor deze aandoening. Er is geen aanwijsbare oorzaak, artrose is te wijten aan een veelvuldig en jarenlang gebruik van de duim. Een ernstige verstuiking van de duim met een letsel van de gewrichtsbanden of een breuk in het gewricht kan de de artrose versnellen.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Tintelingen of gevoelloosheid

Het carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt door compressie van een belangrijke zenuw -de nervus medianus- ter hoogte van de pols, in de carpale tunnel. Dit geeft tintelingen of gevoelloosheid aan de binnenkant van de hand, die uitstraalt naar vooral de duim en wijsvinger, middelvinger of (een deel van de) ringvinger, maar niét de pink. Er treedt een krachtverlies op in de hand, vooral in de duimspieren en je kan last hebben van nachtelijke pijn. Bij ongeveer een kwart van de mensen met CTS verdwijnen de klachten zonder behandeling binnen één jaar.

Slapende handen, pijn of tintelingen tijdens zwangerschap

Het Carpaal Tunnel Syndroom komt vaak voor als je zwanger bent. Sommige zwangere vrouwen krijgen last van slapende handen, pijn of tintelingen in handen of onderarmen en dan meestal 's nachts. Er zijn echter ook zwangeren die er bij de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden last van krijgen. De klachten hangen samen met vochtophoping in een tunneltje in de onderarm -de zogeheten carpale tunnel- waar de pezen en een zenuw van de hand en vingers doorlopen. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat er veel meer vocht vastgehouden wordt dan normaal. Door deze vochtophoping in dit tunneltje raken zenuwen bekneld, wat de klachten als tintelingen, slapende handen en soms zelfs (nachtelijke) pijn veroorzaakt. Ook kun je te maken krijgen met verminderde kracht in de handen. Een speciaal aangemeten brace kan uitkomst bieden.

Pijn in beide handen bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom. De pijn is onder meer gelokaliseerd in spieren, gewrichtsaanhechtingen en pezen in het hele lichaam. Het is een chronische aandoening, die de gewrichten niet aantast zoals artritis. De twee belangrijkste verschijnselen zijn pijn in allerlei delen van het lichaam, gecombineerd met flinke vermoeidheid. Andere klachten zijn ook mogelijk, onder meer een tintelend gevoel in vingers en tenen en sommige mensen klagen erover dat hun handen en voeten aanvoelen alsof ze opgezwollen zijn, terwijl dat niet het geval is.

Een ganglion cyste op de pols / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een ganglion cyste op de pols / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ganglion cyste

Aan de bovenkant of aan de onderkant van hand en polsregio kan zich spontaan een goedaardige uitstulping of zwelling (cyste) ontwikkelen, die ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of vanuit een peesschede. Dit wordt een 'ganglion cyste' genoemd. Ze kunnen in het begin pijn doen. Als gevolg van druk van de zwelling op aangrenzende pezen of zenuwen kan krachtsverlies of een bewegingsbeperking optreden. Veel ganglia verdwijnen spontaan, dus zonder enige behandeling.

Trigger finger: peesontstekingen hand/vingers

Een trigger finger is zeker bij volwassenen één van de meest voorkomende aandoeningen aan de hand. De trigger finger wordt ook wel 'snapping finger', 'tendovaginitis stenosans' (TVS), of 'hokkende vinger' genoemd. Een trigger finger is een aandoening van de pezen in de hand, die de vingers buigen, waarbij je vaak last hebt van een pijnlijke zwelling aan de basis van de vinger of duim. Je kunt je vinger moeilijk buigen en strekken en je voelt daarbij vaak een schokje.

Pijn in handen door reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten. Het zijn vooral de gewrichten van de handen en voeten, de knieën, de polsen en de enkels die zijn aangedaan.

Dystrofie

Dystrofie wordt ook wel 'posttraumatische dystrofie' of 'complex regionaal pijnsyndroom' genoemd. Dystrofie is een aandoening die kan optreden na een letsel of een operatie. Deze aandoening kan worden gezien als een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een letsel of operatie. Een klein letsel zoals een kneuzing van de hand, kan al een ernstige vorm van dystrofie geven. De volgende verschijnselen treden hierbij op:
 • pijn, welke toeneemt bij inspanning;
 • gezwollen lichaamsdeel;
 • verschil in huidtemperatuur (warm bij een warme dystrofie en koud bij de koude dystrofie) en huidverkleuring van het aangedane gebied (rood of blauw);
 • verminderde beweeglijkheid en pijn bij het aanraken van de huid.

Thoracic Outlet Syndroom

Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS), ook wel aangeduid als costo claviculair syndroom, schoudergordelsyndroom en neurovasculair compressie syndroom, is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaat-zenuwbundel, gelegen in het schoudergebied, bekneld raakt. Bij een TOS zitten er zenuwen, spieren en soms ook bloedvaten in je schouder in de knel, als gevolg waarvan er klachten in de arm ontstaan. Typische klachten zijn pijn in je schouders, nek, arm en hand. Vaak ervaar je een tintelend, prikkend of slapend gevoel in je arm of hand aan de zijde waar de beknelling zich bevindt. Je arm kan blauw of wit verkleurd zijn. Vooral als je met je armen boven je hoofd werkt (bijvoorbeeld bij het ophangen van de was of het kammen van je haar), heb je last van klachten. De aandoening wordt vooral gezien bij jongvolwassen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar, veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Pijn aan de hand door spieren

Spierpijn en hoge spierspanning a.g.v. stress

Als gevolg van stress spannen spieren zich aan. Dit gebeurt zodat het lichaam zich kan verweren bij een stresssituatie. Het is alleen wel belangrijk om daarna de spieren te ontspannen. Bij chronische stress gebeurt het vaak dat de spieren niet meer ontspannen, maar dat de spieren gespannen blijven. Na verloop van tijd kunnen de spieren pijnlijk aanvoelen, vooral de nek- en schouderspieren. Pijnlijke kuitspieren, trillende handen, pijn onder in de rug, knikkende knie of het slap voelen in de benen zijn evenwel ook mogelijk. Hoge spierspanning en spierpijn zijn vaak terug te leiden naar stress.

Spierkrampen

Je handen zijn samengesteld uit veel verschillende spieren die doorlopend worden gebruikt. Pezen die verbonden zijn met botten, helpen om je vingers te bewegen en de greep te verbeteren. Overmatig gebruik van deze handstructuren kan leiden tot spierkrampen die kunnen leiden tot pijn in de handpalm.

Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Fenomeen van Raynaud / Bron: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bloedvaten

Het fenomeen van Raynaud

Fenomeen van Raynaud ontstaat door vernauwing van de bloedvaten die de perifere gebieden van het lichaam voeden, zoals de neus en vingers. Het kan leiden tot verkleuring, verdoving en pijn in het getroffen gebied. Door koude temperaturen verergeren de klachten.

Bloedsomloop

Net als andere organen en weefsels in het menselijk lichaam, hebben handen een constante bloedtoevoer nodig om te overleven en normaal te kunnen functioneren. Aandoeningen zoals perifere arteriële ziekte (PAD) beperken vaak de bloedtoevoer naar distale ledematen zoals de handen en benen die kunnen leiden tot pijnontwikkeling. Vasculitis wordt gekenmerkt door ontsteking van de bloedvaten en leidt tot palmpijn als gevolg van een infectie, verwonding of auto-immuuntoestand.

Infecties

Lokale en systemische bacteriële infecties kunnen in het algemeen leiden tot pijn in de handen. Schimmelinfecties en virale infecties veroorzaken over het algemeen geen pijn.

Huidaandoeningen

De huid van je handen komt elke dag in contact met veel verschillende ziekteverwekkers. Hoewel de huid een goede eerste verdedigingslinie is, is het vatbaar voor inflammatoire huidaandoeningen die het onderliggende weefsel kunnen beschadigen, waardoor het wordt blootgesteld aan infecties. Allergenen kunnen ook een reactie op de huid veroorzaken, waardoor deze ontstoken raakt, zoals te zien is bij contacteczeem.

Alarmsymptomen pijnlijke hand

Neem bij de volgende symptomen contact op met een huisarts:
 • bij aanhoudende pijn aan één hand of beide handen, zelfs na het nemen van voldoende rust en het innemen van pijnstillers
 • bij verergerende klachten
 • bij bijkomende symptomen zoals stijfheid of zwelling
 • in geval van een onbekende oorzaak van de pijnlijke hand(en)
 • bij klachten die komen en gaan

Behandeling van pijnlijke handen

Er zijn meerdere mogelijke behandelingen bij handpijn.

Bescherming tegen de kou

Tijdens koude perioden van het jaar, vooral in de herfst en winter, kunnen aan kou blootgestelde handen leiden tot pijn en stijfheid in de gewrichten (stijve gewrichten). De aanschaf van wollen handschoenen van goede kwaliteit kan helpen om dit te voorkomen. Als het dragen van handschoenen in de buitenlucht niet mogelijk is, wrijf dan eenvoudigweg met je handen om je handen op te warmen.

Handoefeningen

Langdurig gebruik van een toetsenbord en muis kan pijn in de handen en polsen tot gevolg hebben. Door je handen en handspieren regelmatig uit te rekken en te strekken, kun je handpijn verlichten.

Medische hulp

Als je een ernstige handblessure hebt opgelopen, met name als de huid openligt of als je wat gebroken hebt, is het ten zeerste aan te bevelen om zo spoedig mogelijk professionele medische hulp in te schakelen. Afhankelijk van de verwonding is spoedeisende zorg nodig, omdat er veel delicate zenuwen en bloedvaten in de hand aanwezig zijn. Als je bent gebeten door een hond of ander dier, is het belangrijk om de wond te reinigen teneinde schadelijke bacteriën uit de wond te verwijderen, evenals het gebruik van antibiotica als voorzorgsmaatregel. Na een verwonding waarbij je bloedt heb je soms ook een tetanusprik nodig. De tetanusbacterie zit in straatvuil. Raadpleeg je huisarts voor advies.

Immobilisatie van de hand

Immobilisatie van de hand door een spalk helpt bij het stabiliseren van de positie van je vinger, duim of pols. Een spalk kan wekenlang worden gedragen om beweging te beperken en het genezingsproces te ondersteunen.

Corticosteroïde injectie

Een injectie met corticosteroïden in het gewricht, in de peesschede of rond de zenuw remt de ontsteking, maar het vermindert ook de zwelling en de pijn en kun je weer beter bewegen.

Ibuprofen om pijn en zwelling tegen te gaan bij een gekneusde hand / Bron: Martin SulmanIbuprofen om pijn en zwelling tegen te gaan bij een gekneusde hand / Bron: Martin Sulman

Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's)

NSAIDS's verminderen pijn, ontsteking en zwelling. Langdurig gebruik van deze geneesmiddelen kan echter leiden tot leverschade en maagklachten.

Warmte en koude toepassen

Warmte is een goede therapie voor de verlichting van stijfheid, terwijl koude effectief is voor het verminderen van pijn. Er kunnen speciale warme / koude kompressen worden gekocht.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Gewrichtspijn: pijn in de vingers, schouders en knieënGewrichtspijn: pijn in de vingers, schouders en knieënPijn is erg vervelend en zeer ongewenst. Pijn in de gewrichten is extra erg omdat gewrichten elke dag gebruikt moeten wo…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…

Wat als je een blaasontsteking hebt?Wat als je een blaasontsteking hebt?Een blaasontsteking is een veel voorkomende ontsteking wanneer bacteriën via de opening van de urinebuis zich verspreide…
Hoornvliesinsnijding: radiale keratotomieHoornvliesinsnijding: radiale keratotomieEen hoornvliesinsnijding is een techniek die wordt toegepast bij bijziendheid. Iemand die bijziend is, ziet afbeeldingen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Astrid Gast
 • Bel Marra Health. Pain in palm of hand: Palm pain causes and treatment. https://www.belmarrahealth.com/pain-palm-hand-palm-pain-causes-treatment/ (ingezien op 27-12-2018)
 • Thuisarts. Ik krijg een corticosteroïd-injectie in een pees of gewricht. https://www.thuisarts.nl/gewrichtsklachten/ik-krijg-corticostero%C3%AFd-injectie-in-pees-of-gewricht (ingezien op 27-12-2018)
 • www.orthopedie-azdamiaan.be
 • www.orthopedieherentals.be
 • Afbeelding bron 1: Alice Day/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: FineShine/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 4: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Tcal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 6: Martin Sulman
Reacties

A. V. D. Heiden, 04-11-2017
Sinds begin van dit jaar last van duimartrose en trigger duim (aan zelfde hand), loop nu bij handtherapeut, maar snap t niet helemaal meer, moet oefeningen doen voor m n artrose maar mijn triggerduim werkt niet erg mee. Die verschiet telkens als ik mijn oefeningen moet doen, dit kan toch niet goed zijn? Reactie infoteur, 06-11-2017
Een triggerfinger vraagt om een aparte behandeling (o.a. het tot rust brengen van de pees) en mogelijk dat de oefeningen voor de artrose hiermee kunnen interfereren. Vraag uw huisarts om advies.

R. Hermes, 24-10-2017
Geen van de verschijnselen hierboven herken ik. Ik ben een sologitarist en speel vrijwel dagelijks, maar ik weet niet of dit de oorzaak is van het volgende.
Ik ervaar de laatste maanden vrijwel dagelijks regelmatig pijnscheuten in mijn linkerduim. Ze durende enkele seconden en verdwijnen dan weer. Ze treden soms ook op in ruststand. Het is niet zo dat ik verga van de pijn, het is eerder irritant, vervelend, zeurderig en ik kan er niets tegen doen.
Hebt u enig idee wat dit is? Reactie infoteur, 06-11-2017
U kunt dit het best na laten kijken door uw huisarts. Zo nodig zal de huisarts u verwijzen naar een specialist in het ziekenhuis of een hand- en polscentrum.

Jolien, 13-03-2017
Hallo ik heb sinds een paar weken last van een soort groeipijn maar ik weet niet of dat groeipijn is. Ik ben 14 jaar ik hoop een antwoord hier op te krijgen wat jullie denken wat het kan zijn. Reactie infoteur, 16-03-2017
Groeipijn wordt vaak diep in het been gevoeld, in de vorm van scherpe pijnscheuten, en soms ook in de armen. Het doet zich meestal voor in twee periodes in het leven. In de eerste plaats bij kinderen tussen ongeveer 3 en 5 jaar oud (peuters), dan later bij kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Je kunt je klachten het beste bespreken met je huisarts. Hij of zij kan een diagnose stellen (kijken wat er aan de hand is).

Ingrid, 09-03-2017
5 jaar terug ben Ik geopereerd Aan CTS beide Handen en Quervain Aan de linkerpols. Nu heb Ik alweer enige Jaren last van pijnlijke Handen en Polsen. Echo gehad van beide Polsen en uitslag is evidente vocht collectie in de 1e en 6e loge. Ook weinig mobiel in medianus. Wat zou dit kunnen zijn? Met name tijdens mijn werk (data analiste) ervaar Ik veel pijnklachten. Een polscorcet geeft veel drukpijn en als Ik hem afdoe na 4 uur werken zijn mijn handen en onderarmen echt heel pijnlijk en stijf en heel irritant. De huisarts en fysiotherapeut raden me rust aan Maar de werkgever ziet dat niet zitten. Reactie infoteur, 09-03-2017
U kunt het beste het advies van de huisarts en fysiotherapeut ter harte nemen. Neem zo nodig contact op met de bedrijfsarts.

Joceline, 15-01-2017
Sinds een aantal weken sta ik elke dag op met een pijnlijke linker hand. Ik weet niet of het mijn spieren of gewrichten zijn, maar als ik mijn vingers een paar keer buig en strek, gaat de pijn weer weg. Ik vind het vreemd dat het juist mijn linker hand is, terwijl ik rechtshandig ben. Vanochtend had ik diezelfde pijn ook in de tenen van mijn rechter voet. Elke ochtend lijkt het erger te worden. Heeft u een idee wat dit kan zijn? Reactie infoteur, 06-02-2017
Het is belangrijk om dit te laten onderzoeken door de huisarts. Ochtendstijfheid en pijn kan wijzen op artritis.

Emily, 25-11-2016
Ik weet niet wat ik heb. Af en toe, maar de laatste tijd steeds vaker, heb ik last van pijnscheuten in mijn linkerhandrug. Het zijn felle pijnscheuten waar geen kramp ofzo aan te pas komt. En het is echt enkel in mijn linkerhand. Ik weet niet wat dit zou kunnen zijn. Reactie infoteur, 03-12-2016
U kunt dit het beste laten beoordelen door de huisarts. Hij of zij kan een diagnose stellen of u zo nodig verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Dennis Kemper, 16-03-2016
Ik heb sinds een paar weken veel pijn in mijn beide duimgewrichten. Wanneer ik een mijn vuisten bal doen eigenlijk mijn beide handen in het geheel zeer. Heb ook weinig kracht in mijn handen… bijvoorbeeld bij het opentrekken van een blikje hondenvoer of het opentrekken van een hersluitbaar plastic zakje. Er zijn ook tintelingen waarneembaar in beide handen. dit voel ik in de vingers.
Waar duidt dit op. Er is geen zwelling in de handen waarneembaar. Bij gebalde vuisten voelen mijn handen wel heel strak aan.
kent iemand deze symptomen?… zoja wat kan dit zijn. Reactie infoteur, 14-08-2016
Krachtverlies in de hand of krachtvermindering van de hand is een zeer vervelende klacht, wat allerlei mogelijke oorzaken kan hebben: http://goo.gl/24mDhQ. Het is verstandig om met dit probleem naar de huisarts te gaan.

Babs, 17-12-2015
Ik heb in een keer een stekende pijn bij de onderste knokkel van duim wat kan dat zijn? Reactie infoteur, 18-12-2015
Pijnklachten aan een vinger of duim kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Pijn in de duim kan onder meer wijzen op artroseklachten van de duimbasis, ook wel de 'huisvrouwenduim' genoemd. De symptomen zijn: zeurende pijn aan de basis van de duim, zwelling met verminderde kracht en bewegingsbeperking van de duim. Andere mogelijk oorzaken van pijn aan de duim worden hier beschreven: http://goo.gl/sTUKMh.

Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Matty, 04-11-2015
Hoi hoi, Ik ben linkshandig, maar heb pijn aan mijn rechter wijsvinger. Ik kan er alles mee, maar als ik druk op de zijkant en gedeeltelijk op de bovenkant van deze vinger ga ik door de grond van de pijn. Mijn pijn is dan niet te houden. Wat zou dit kunnen zijn, ik heb het nu 5 dagen. Groeten van Matty Reactie infoteur, 11-11-2015
We hebben een apart artikel geschreven over mogelijke oorzaken van pijn aan een vinger: http://goo.gl/sTUKMh. De informatie in dat artikel is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Myra, 16-10-2015
Ik heb pijn bij mijn knokkel wijsvinger en nu ook mijn duim en het lijkt erop dat het nu door mijn arm trekt, een vervelend gevoel dat ik niet echt kan uitleggen.
Als het zo blijft ga ik maar eens een afspraak maken met de huisarts. Reactie infoteur, 18-10-2015
Dat is inderdaad verstandig. De huisarts kan u lichamelijk onderzoeken en bekijken of er mogelijk sprake is van het carpaal tunnel syndroom (CTS) of iets anders wat uw klachten veroorzaakt.

Monique, 11-09-2015
Ik heb tussen de knokkel van wijsvinger en middelvinger onstekingen beiden handen. en tussen middelvinger en ringvinger ook. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen. Heb via reumatoloog al foto's van handen laten maken en echo is oud letsel aan bot zegt ze maar doen ze niets meer. Bloedonderzoek urineonderzoek. Maar nu ketst ze het terug naar de huisarts. Ik kan vaak wel huilen van de pijn. Vooral bij mijn werk, ik werk in de zorg. Ik kan niet wringen mensen niet optillen. Ondersteunen en niet eens een fles opendraaien. Ben radeloos moet toch iets te vinden zijn is zo duidelijk te zien dat het niet goed is. Reactie infoteur, 07-10-2015
Mogelijk is er artrose in het spel. Artrose in uw vingers en aan de basis van de duim kan erfelijk zijn, maar u kunt het ook krijgen als u lange tijd zwaar handwerk heeft gedaan. Uw vinger kan dik en warm zijn. Dan is het gewricht ontstoken. Bij artrose kunnen uw vingers er wat 'knokig' gaan uitzien. Dat komt doordat er wat extra bot aangroeit. Dit gebeurt vooral aan de randen van de vingergewrichtjes. Het is belangrijk dat de (huis)arts een goede diagnose stelt en op basis daarvan een behandelplan opstelt.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.