Pijn aan de onderarm: oorzaken en behandeling onderarmpijn

Pijn aan de onderarm: oorzaken en behandeling onderarmpijn Pijn aan de onderarm verwijst naar elke vorm van pijn of ongemak van de arm tussen je pols en elleboog. Pijn aan de onderarm kent veel mogelijke oorzaken. Het kan ontstaan ​​door verwonding of ontsteking van een van de weefsels of structuren van de onderarm, waaronder spieren, botten, bloedvaten, pezen en huid. Iedereen kan op enig moment last krijgen van een pijnlijke onderarm. Vaak moet de oorzaak gezocht worden in een blessure als gevolg van overbelasting of een trauma. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Milde pijnklachten kunnen met rust en pijnstillers, vanzelf verdwijnen. In meer ernstige gevallen is een medische behandeling nodig, waaronder medicijnen op doktersvoorschrift, een operatieve ingreep, of fysiotherapie.
Pijn in onderarm / Bron: Eskymaks/Shutterstock.comPijn in onderarm / Bron: Eskymaks/Shutterstock.com

Wat is pijn aan de onderarm?

Pijn aan de onderarm duidt op ongemak of pijn in het deel van de arm, welke is gelegen tussen de elleboog en de pols. De pijn kan alleen in de onderarm worden gevoeld, maar soms ook in andere delen van het lichaam, zoals elleboog, pols, hand en vingers. De pijn kan alleen aanwezig zijn bij het bewegen van de onderarm, handen of vingers, omdat veel van de spieren die hiervoor nodig zijn zich in de onderarm bevinden. De pijn kan ook voortdurend aanwezig zijn en blijven, ook in rust. Soms is onderarmpijn niet te wijten aan een probleem binnen de onderarm of nabijgelegen structuren. Je kan ook erg veel last van de armen krijgen wanneer bepaalde zenuwen geïrriteerd raken.

Anatomie van de onderarm

Het is belangrijk om eerst de anatomie van de onderarm onder de loep te nemen, aangezien een ziekte, stoornis of verwonding van deze structuren de reden kan zijn voor pijn aan de onderarm.

Botten

De onderarm is het gebied dat ligt tussen de elleboog en de pols. Hij heeft twee lange botten, welke bekend staan als het spaakbeen en de ellepijp. Beide beenderen maken een onderdeel uit van zowel de elleboog als de pols en zijn met elkaar verbonden door een dun maar zeer sterk membraan. De voorzijde van de kop van de ellepijp heeft een punt dat aangrijpt in de kransvormige holte van het onderarmbeen wanneer de onderarm wordt gebogen.

Gewrichten

Er zijn meerdere gewrichten - tussen het spaakbeen en de ellepijp en tussen deze botten en het opperarmbeen in de elleboog en de carpale botten bij de pols. Spaakbeen en ellepijp grijpen op twee punten op elkaar in: het proximale radio-ulnaire gewricht, dat anatomisch behoort tot het elleboogsgewricht en het distale radio-ulnaire gewricht, dat anatomisch los ligt van het polsgewricht. Diverse ligamenten dienen om de botten en structuren van deze verbindingen op hun plaats te houden, waarbij tevens kracht en steun wordt toegevoegd.

Spieren en pezen

De onderarm is hoofdzakelijk samengesteld uit spieren en de pezen. De spieren kunnen worden verdeeld in twee compartimenten: het vooraanzicht en het achteraanzicht. De spieren van de onderarm maken allerlei bewegingen mogelijk van arm, hand en vingers.

Zenuwen

Drie belangrijke zenuwen lopen door de onderarm en voorzien de huid en spieren van de onderarm en innerveren tevens delen van de hand en vingers. Deze zenuwen zijn de:
 • mediane zenuw, welke van de onderarm via een doorgang in de pols (de carpale tunnel) naar je hand loopt;
 • ellepijpzenuw (nervus ulnaris), welke goeddeels langs de ellepijp loopt; en
 • nervus radialis, de zenuw aan de strekzijde van de onderarm.

Aderen

Aderen in de onderarm voorzien de onderarm en hand en vingers van bloed: onder meer de radiaire slagader en ulnaire slagader. Naast de bloedvaten liggen de lymfevaten en lymfeklieren.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van een pijnlijke onderarm is pijn. De pijn wordt vaak scherp, stekend, brandend, zeurend of dof genoemd, of vergeleken met speldenprikken of messteken. Als er sprake is van een ontsteking, dan gaat de pijn gepaard met roodheid en zwelling in de onderarm. Een peesontsteking in arm kan bijvoorbeeld symptomen veroorzaken in of rond je elleboog, pols en hand. Bijkomende symptomen van pijn in de onderarm zijn onder meer:
 • warmte
 • zwakte of krachtverlies
 • kloppende of pulserende pijn
 • brandend gevoel
 • stijfheid, vaak erger na het slapen
 • ernstige pijn bij een poging om de pols, elleboog of onderarm te gebruiken
 • onvermogen om gewicht te dragen op de onderarm, pols of elleboog
 • gevoelloosheid in de pols, handen, vingers of elleboog
 • een knobbeltje op de onderarm

Oorzaken van pijn aan de onderarm

Veel voorkomende oorzaken van pijn aan de onderarm zijn sportblessures, overbelastingsletsels, breuken, beknelde zenuwen, of ongevallen (trauma). De pijn kan ook worden veroorzaakt door een algemene infectie, zoals verkoudheid of griep, die pijn in het lichaam veroorzaakt, of een infectie van de weefsels van de onderarm zelf. In zeldzame gevallen kan pijn onderarm worden gekoppeld aan een goedaardige tumor, zoals een cyste, of een kwaadaardige tumor (kanker).

Letsel aan de onderarm door volleybal / Bron: Keijj44, PixabayLetsel aan de onderarm door volleybal / Bron: Keijj44, Pixabay

Letsel aan de onderarm

Letsel aan de onderarm is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn. Het komt frequent voor na valpartijen, ongevallen met fietsen, scooters en brommers en bij verschillende sporten. Het kan hierbij gaan om een huidverwonding, waarbij ook het onderhuidse weefsel is aangetast. Ook kunnen de spieren en andere structuren beschadigd zijn geraakt. Er kan ook sprake zijn van een botbreuk of een ontwrichting. Een onderarmbreuk (spaakbeen of ellepijp) is vaak het gevolg van een val op een uitgestrekte arm of directe kracht op je onderarm, bijvoorbeeld door een ongeluk of valpartij.

Overbelasting van de onderarm

Overmatig gebruik van de onderarm en druk op de structuren in de onderarm, kunnen ook leiden tot pijnklachten. Het kan hierbij gaan om een peesontsteking, ook wel tenosynovitis of tendinitis genoemd. Vooral de pezen van de hand en de onderarm, zijn gevoelig voor een ontsteking. Sommige van de langste pezen beginnen in de onderarm hier beginnen en strekken zich uit tot aan de vinger. Een golferselleboog (mediale epicondylitis) duidt op een ontsteking aan de binnenzijde van de elleboog van de aanhechting van de spieren. Een tenniselleboog (laterale epicondylitis) is een overbelastingssyndroom waarbij de pees van de strekspieren van de hand is overbelast.

Reumatische ziekten

Er zijn verschillende reumatische aandoeningen die bijna elk gewricht kunnen beïnvloeden het lichaam. Vooral artrose kan aanleiding geven tot pijn aan de onderarm. Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn. Artrose in de hand begint meestal met ochtendstijfheid en pijn in de pols, vinger of duim. Bij artrose in de elleboog heb je last van pijn, bewegingsbeperking en soms slotklachten. Reumatoïde artritis, vaak kortweg reuma genoemd, is te zien in de pols en de kleine gewrichten van de vingers. Septische artritis is een bacteriële ontsteking in een gewricht en kan elk gewricht aantasten. De bacteriën kunnen bijvoorbeeld via een wondje in een gewricht terechtkomen.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Pijnlijke onderarm door zenuwproblemen

Neuropathie of zenuwaandoeningen kunnen ook leiden tot pijn in de onderarm. Het kan hierbij gaan om onder meer de volgende aandoeningen:

Beknelling van de cervicale zenuwwortels

Dit geeft klachten geven als schietende of uitstralende pijn in de schouder of de arm. Dit kan gepaard gaan met een doof of tintelend gevoel, wat verergert of juist opgewekt wordt door het buigen of draaien van de nek of door het strekken van de arm.

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) waarbij de middelste handzenuw (nervus medianus) bekneld raakt in de carpale tunnel in de hand, gelegen aan de handpalmzijde van de pols. CTS veroorzaakt hoofdzakelijk pijn aan de pols, de hand en vingers, soms met uitstralingspijn richting de schouder.

Elleboogzenuw (nervus ulnaris) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Elleboogzenuw (nervus ulnaris) / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Cubitaal tunnel syndroom

Dit dit wijst op een zenuwbeknelling van de elleboogzenuw, de nervus ulnaris. Dit geeft vaak uiteenlopende klachten, waaronder tintelingen aan de binnenzijde van de onderarm, pink en ringvinger, en een doof gevoel in de ringvinger en pink en in de handpalm.

Problemen met de bloedvaten

Een enkele keer kunnen problemen met de bloedvaten pijn in de onderarm veroorzaken. Personen met acute ischemie van een arm hebben een aantal kenmerkende symptomen, zoals pijn in rust, bleekheid en veranderingen in kleur en temperatuur van de aangedane arm, een doof gevoel in de arm en verlamming. Een aderontsteking of tromboflebitis is een ontsteking van de bloedvaten. Een oppervlakkige ader in de onderarm kan gaan ontsteken doordat er een bloedstolsel is ontstaan. Er ontstaat in de arm een stugge en dikke streng, met daarbij een rode, pijnlijke, warme zwelling. Lymfangitis is een ontsteking van het lymfevatensysteem en dit kan ook leiden tot gelokaliseerde pijn in de onderarm, gevoeligheid en de aanwezigheid van een rode streep op de huid waar de ontsteking zich bevindt.

Behandeling

Zelfzorg

De behandeling van pijn aan de onderarm hangt af van de oorzaak en de ernst ervan. In het geval van een blessure, zoals peesbeschadiging, zenuwbeknelling of overmatig gebruik, kan je meestal volstaan met zelfzorgmaatregelen:

Rust
Het verminderen van de activiteit waarbij de onderarm betrokken is, zal ht herstel bevorderen van de gewonde pees, ligament, spier, bot of zenuw. Je moet periodiek rusten in plaats van gedurende langere tijd inactief te blijven. In geval van sportgerelateerde pijn aan de onderarm, is het verstandig om tijdelijk met de uitoefening van die sport te stoppen totdat de pijn volledig is weggeëbd.

Ibuprofen tegen pijn in de onderarm / Bron: Martin SulmanIbuprofen tegen pijn in de onderarm / Bron: Martin Sulman
Pijnstillers
Paracetamol kan helpen tegen de pijn. Je kunt ook Ibuprofen of andere ontstekingsremmende medicijnen gebruiken om pijn te behandelen.

Immobilisatie
Als bewegen zeer pijnlijk is, kan een spalk of verband nodig zijn om de beweging te beperken en pijn te minimaliseren.

Warme of koude kompressen
Het gebruik van een koude kompres kan ontstekingen en pijn helpen verminderen. Je kunt ook warmte toepassen als de zwelling is afgenomen. Dit helpt tegen de pijn.

Medische behandeling

Fysiotherapie
Je kunt gebaat zijn bij speciale versterkende oefeningen voor de onderarm. De huisarts kan je hiervoor verwijzen naar een fysiotherapeut. Het is wel belangrijk dat je de belasting van je onderarm weer langzaam opbouwt.

Injecties
Soms kan verlichting van de klachten geboden worden middels ontstekingsremmende medicijnen.

Operatie
Bij een pijnlijke onderarm als gevolg van een beknelde zenuw, kan een operatieve ingreep nodig zijn. Ook bij een andere verwonding is soms een operatie vereist om het probleem te verhelpen.

Prognose

Pijn aan de onderarm is een vervelende klacht die tot problemen kan leiden in het dagelijks functioneren. Dankzij een goede balans tussen rust en het gestructureerd uitvoeren van activiteiten, is het meestal wel mogelijk om goed te gaan met deze pijn. Bij een aanhoudende pijnlijke onderarm is mogelijk sprake van artritis of een andere onderliggende aandoening die verdere medische aandacht behoeft.

Preventie

Door het in acht nemen van enkele voorzorgsmaatregelen is het mogelijk om de pijn aan de onderarm te voorkomen. Denk hierbij aan:
 • activiteiten vermijden die de onderarm zwaar belasten (waaronder repetitieve werkzaamheden)
 • de onderarm versterken en de grijpkracht verhogen door middel van weerstandstraining
 • een ergonomisch toetsenbord en muis gebruiken, thuis op het werk
 • regelmatig pauzeren bij computergebruik

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderarmpijn: Oorzaken en behandeling van pijn aan onderarmOnderarmpijn: Oorzaken en behandeling van pijn aan onderarmDe onderarm is het gebied tussen de pols en de elleboog van de arm. De onderarm bevat verschillende oppervlakkige, direc…
Spierpijn in de onderarmSpierpijn in de onderarmDe onderarm is het gedeelte tussen de elleboog en de pols. Vaak komt spierpijn in de bovenarm voor maar kan ook in de on…
De tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog: symptomen, oorzaak en behandelingDe tenniselleboog is een letsel in de arm die voor langdurige problemen kan zorgen. Hoe ontstaat een tenniselleboog, wat…
Last van een tennisarm: Symptomen en genezingLast van een tennisarm: Symptomen en genezingEen tennisarm is een vervelende aandoening waar je aanzienlijk last van kunt hebben. Het is een niet-bacteriële ontsteki…

Trichomoniasis: Seksueel overdraagbare aandoeningTrichomoniasis: Seksueel overdraagbare aandoeningTrichomoniasis is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening die veroorzaakt is door een parasiet. Veel pati…
Genitale wratten: SOA door humaan papillomavirus (HPV)Genitale wratten: SOA door humaan papillomavirus (HPV)Genitale wratten behoren tot de meest voorkomende seksueel verworven aandoeningen, veroorzaakt door het humaan papilloma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • Healthline. What Is Forearm Tendonitis, and How’s It Treated? https://www.healthline.com/health/forearm-tendonitis (ingezien op 7-10-2018)
 • http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec05/ch074/ch074e.html
 • http://www.isala.nl/patienten/folders/6621-botten-botbreuken
 • https://www.healthgrades.com/symptoms/forearm-pain
 • http://www.healthhype.com/forearm-pain-lower-arm-causes-muscles-bones-joints-nerves.html
 • https://www.tenniselbowsecretsrevealed.com/3-likely-causes-of-forearm-pain-near-your-elbow-with-action-plan/
 • Martín Vigué. Atlas van het menselijk lichaam. Rebo Productions BV, 13e druk 2011.
 • Medical News Today. What are the causes of forearm pain? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320782.php (ingezien op 7-10-2018)
 • Afbeelding bron 1: Eskymaks/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Keijj44, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 4: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 5: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.