Onderarmpijn: Oorzaken en behandeling van pijn aan onderarm

Onderarmpijn: Oorzaken en behandeling van pijn aan onderarm De onderarm is het gebied tussen de pols en de elleboog van de arm. De onderarm bevat verschillende oppervlakkige, directe en diepe spieren. De structuren zijn door pezen en ligamenten aan elkaar verbonden. De onderarm is nodig voor alledaagse arm- en handbewegingen. Pijn in de onderarm is een erg lastig symptoom dat het dagelijks leven vaak verstoort. Typen op een toetsenbord of een voorwerp vastnemen met de hand is dan bijvoorbeeld niet meer goed mogelijk. De onderarmpijn is het resultaat van een gewrichtsontsteking, een beknelde zenuw, een onderliggende aandoening, het overmatig gebruik van de onderarm of een verwonding. Rust en gecontroleerd activiteiten uitvoeren zijn vaak nodig om de pijnlijke onderarm te verhelpen, maar soms is een medische behandeling nodig.

Oorzaken van pijnlijke onderarm

Pijn aan de onderarm kent diverse oorzaken.

Artritis

Artritis (gewrichtsontsteking) verschijnt mogelijk in de pols of de elleboog. Deze ontsteking veroorzaakt doffe onderarmpijn.

Beknelde zenuw

Wanneer zenuwen samengedrukt worden, veroorzaakt dit pijn, gevoelloosheid of een tintelend gevoel in en rond het getroffen gebied. Een beknelde zenuw is het resultaat van diverse syndromen die de onderarm aantasten, zoals bijvoorbeeld het carpaletunnelsyndroom.

Angina pectoris (aandoening met pijn op de borst) veroorzaakt soms pijn aan de onderarm / Bron: Pexels, PixabayAngina pectoris (aandoening met pijn op de borst) veroorzaakt soms pijn aan de onderarm / Bron: Pexels, Pixabay

Onderliggende aandoening

Bepaalde medische aandoeningen, zoals angina pectoris (pijn op de borst) veroorzaken eveneens pijn in de onderarm.

Overmatig gebruik

Patiënten die bepaalde sporten beoefenen, zoals tennis en gewichtheffen, plaatsen erg veel druk op de spieren in de onderarm waardoor deze overbelast worden. Het overmatig gebruik van computers leidt soms ook tot spierspanning in de onderarm. Deze aandoening staat bekend als RSI (repetitive strain injury: overbelastingsblessure). Pijn veroorzaakt door RSI komt steeds vaker voor op de werkplek gezien meer en meer mensen computerwerk verrichten.

Verwonding

Een acuut trauma, zoals een valpartij, veroorzaakt mogelijk een fractuur (breuk) in één van de onderarmbeenderen of veroorzaakt schade aan de ligamenten en pezen.

Andere oorzaken

Ook andere oorzaken zijn bekend voor een pijnlijke onderarm:
 • een slechte houding, zoals een slechte nekhouding of de schouders te veel naar voren buigen, waardoor compressie (samendrukking) van de zenuwen in de onderarm tot stand komt
 • problemen met de aderen en bloedsomloop
 • zenuwschade door bijvoorbeeld diabetes mellitus (diabetische neuropathie) of een schildklieraandoening

Symptomen

Het soort pijn aan de onderarm varieert en is afhankelijk van de oorzaak. Door een beknelde zenuw ontstaat bijvoorbeeld schietende pijn, terwijl elleboogartritis gepaard gaat met een doffe pijn in de onderarm. Overbelastingsletsels, zoals RSI, veroorzaken beide soorten pijn.

Behandeling van onderarmpijn

Het type behandeling hangt af van de oorzaak en ernst van de pijn in de onderarm.

Zelfzorg

Bij peesbeschadiging, een beknelde zenuw of overmatig gebruik volstaan meestal patiënt enkele zelfzorgmaatregelen om de pijn te verlichten.

Immobilisatie
Wanneer het bewegen van de onderarm erg veel pijn doet, is een spalk of verband nodig om de beweging te beperken en de pijn te minimaliseren.

Vrij verkrijgbare pijnstillers zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, PixabayVrij verkrijgbare pijnstillers zijn inzetbaar / Bron: Stevepb, Pixabay
Pijnstillers
Ibuprofen of andere ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers zijn inzetbaar om de pijn te behandelen.

Rusten
Het verminderen of stopzetten van de activiteit waarvoor de onderarm nodig is, helpt bij de genezing van de pees, het ligament, de spier, het bot of de zenuw. Een patiënt moet periodiek rusten in plaats van gedurende langere tijd inactief te blijven. Wanneer de pijnlijke onderarm het resultaat is van het beoefenen van een bepaalde sport, moet de patiënt de sport wel volledig vermijden totdat de pijn ook helemaal verdwenen is. Eventueel raadpleegt hij een arts om zeker te zijn wanneer hij weer met de sport mag starten.

Warmte of koude toepassen
Het gebruik van een coldpack vermindert ontstekingen en pijn. Soms is een patiënt ook gebaat met warmtetherapie nadat de zwelling is afgenomen. Ook het toepassen van warmte vermindert de pijn.

Professionele medische zorg

Fysiotherapie
De patiënt is vaak gebaat bij speciale versterkende oefeningen voor de onderarm. De arts verwijst de patiënt hiervoor door naar een fysiotherapeut. Het is wel belangrijk dat de patiënt niet te snel start met de oefeningen aangezien de blessure anders mogelijk verergert. Medisch advies is dus steeds nodig alvorens fysiotherapie op te starten.

Injecties
Sommige patiënten hebben ontstekingsremmende medicijnen nodig om de pijn te verminderen.

Operatie
Sommige patiënten met onderarmpijn als gevolg van een beknelde zenuw, hebben een operatie nodig. Ook bij een andere verwonding is soms chirurgie vereist om het probleem te verhelpen.

Prognose van pijn aan onderarm

Pijn aan de onderarm is een vervelend symptoom en leidt vaak tot problemen met het dagelijks functioneren. Dankzij een goede balans tussen rust en het gestructureerd uitvoeren van activiteiten, is het meestal wel mogelijk om om te gaan met de onderarmpijn. Bij een aanhoudende pijnlijke onderarm is mogelijk sprake van artritis of een onderliggende aandoening die verdere medische aandacht vereist.

Preventie

Dankzij enkele voorzorgsmaatregelen is het mogelijk om de pijn aan de onderarm te voorkomen:
 • activiteiten vermijden die de onderarm zwaar belasten, zoals tennis of bepaalde soorten gewichtheffen
 • de onderarm versterken en de grijpkracht verhogen door weerstandstraining.
 • een ergonomisch toetsenbord gebruiken op het werk
 • regelmatig pauzeren na langdurig computergebruik

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopathie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voo…
Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingPijn als gevolg van een beknelde zenuw in de heup kan ernstig zijn. Misschien heb je pijn als je beweegt, loopt of op de…
Beknelde zenuw in bovenbeen: oorzaken meralgia parestheticaBeknelde zenuw in bovenbeen: oorzaken meralgia parestheticaEen beknelde zenuw in het bovenbeen wordt meralgia paresthetica genoemd. Meralgia paresthetica is een aandoening die wor…

RSI (Repetitive Strain Injury): OverbelastingsblessureRSI (Repetitive Strain Injury): OverbelastingsblessureRepetitive strain injury (RSI) verwijst naar veel mogelijke problemen. Deze aandoening is geassocieerd met herhaalde act…
Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis: symptomen, oorzaak en behandeling (met spray)Sinusitis, ook bekend als een sinusinfectie of bijholteontsteking, is een ontsteking van de sinussen of bijholten die le…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 29 september 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Forearm Pain Near the Wrist Symptom, Causes & Questions, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/forearm-pain-near-wrist/
 • Forearm pain relief cause and treatment, https://deeprecovery.com/forearm-pain-treatment-and-relief/
 • Understanding Forearm Pain: What Causes It and How to Find Relief, https://www.healthline.com/health/forearm-pain
 • What are the causes of forearm pain?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320782.php?sr
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.