Beknelde zenuw in arm of elleboog: oorzaken en behandeling

Beknelde zenuw in arm of elleboog: oorzaken en behandeling Een beknelde zenuw in arm of elleboog is een zeer vervelende klacht die kan interfereren met je dagelijkse activiteiten. Een beknelde zenuw ontstaat wanneer er te veel druk wordt uitgeoefend op de zenuw door botten, pezen, spieren of kraakbeen. Het kan op verschillende plaatsen in je lichaam beginnen, meestal in de gewrichten. Als er een beknelde zenuw in je elleboog zit, wordt dit 'nervus ulnaris compressie' genoemd. Het kan je arm en hand pijnlijk, gevoelloos of zwak maken.
Elleboogzenuw / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Elleboogzenuw / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorzaken van beknelde zenuw in arm of elleboog

De elleboogzenuw (nervus ulnaris) is een zenuw die over de hele lengte van je arm loopt. De elleboogzenuw is afkomstig uit de plexus brachialis (een knooppunt van zenuwen dat boven het sleutelbeen zit) en innerveert zowel spieren in de onderarm en hand als de huid van de hand (ringvinger en pink). Het meest kwetsbare punt van de elleboogzenuw is bij de elleboog. Als je ooit je elleboog hard hebt gestoten en een tintelend gevoel in je vingers hebt gehad, heb je je elleboogzenuw samengeperst. Langdurig op je elleboog leunen kan ook de zenuwen irriteren. Wanneer je je elleboog buigt, dwing je de zenuwen om zich rond de botten in het gewricht uit te strekken. Als je bijvoorbeeld slaapt met gebogen ellebogen of als je je ellebogen lang gebogen houdt, leg je meer druk op de elleboogzenuw. Een opeenhoping van vocht in de elleboog (een gezwollen elleboog), bijvoorbeeld veroorzaakt door een aandoening zoals slijmbeursontsteking, kan ook de zenuw samenpersen.

Symptomen

Een van de eerste tekenen dat je een beknelde zenuw in de elleboog hebt, is zwakte in je hand. Je kunt vaak dingen niet meer goed vasthouden of minder goed zware dingen optillen. Je hand kan ook gevoeliger zijn en makkelijker pijn doen. De ringvinger en pink zijn mogelijk niet zo sterk en flexibel als voorheen. Andere symptomen van compressie van de elleboogzenuw zijn:
  • tintelingen of gevoelloosheid in de hand, met name de ringvinger en pink
  • gevoeligheid voor kou in de aangedane arm of hand
  • gevoeligheid of irritatie bij de elleboog

Deze symptomen zijn vaak intermitterend aanwezig, dat wil zeggen dat de klachten komen en gaan. Je merkt ze misschien meer op als je elleboog gebogen is. Je kunt zelfs midden in de nacht wakker worden met een tintelend gevoel in je vingers.

Wie kan er last van krijgen?

De oorzaak voor compressie van de elleboogzenuw is lang niet altijd bekend. Je zult je misschien niet herinneren dat je je elleboog hebt verwond of je elleboog te veel hebt gebogen. Het risico op een beknelde zenuw in de elleboog is in de volgende gevallen groter:
  • bij artrose van de elleboog
  • als de elleboog gebroken is geweest
  • als de elleboog ontwricht is geweest
  • als je je elleboog herhaaldelijk hebt verwond, bijvoorbeeld door sportblessures

Overleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de huisarts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Huisarts raadplegen

Als een beknelde zenuw in de elleboog gedurende lange tijd niet wordt behandeld, kan dit blijvende schade veroorzaken. Spieren die door de zenuw worden bestuurd, kunnen stijver en kleiner worden. Dit kan niet altijd worden teruggedraaid. Om dit probleem te voorkomen, is het van belang om tijdig je huisarts te raadplegen bij ernstige pijn, zwakte of tintelingen in je arm of hand. Ook bij aanhoudende (minder ernstige) klachten, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van het probleem begint meestal met een beoordeling van je medische geschiedenis en je levensstijl. Als je veel zwaar werk doet of contactsporten speelt, zijn dit nuttige gegevens voor de arts die een diagnose moet stellen. De arts zal vragen stellen over je klachten (aard, lokalisatie, kwaliteit van de sensatie, intensiteit of frequentie en duur van de klacht, het verloop over de tijd) en daarna lichamelijk onderzoek doen.

Lichamelijk onderzoek

De huisarts zal waarschijnlijk een lichamelijk onderzoek van de arm en elleboog uitvoeren door op de plek te tikken waar de zenuw het bot in je elleboog kruist. De arts kan ook willen zien of de zenuw zelf uit zijn juiste positie glijdt wanneer je je elleboog buigt. Mogelijk zal de arts vragen om je armen in verschillende posities te plaatsen en je nek van links naar rechts te draaien om te zien of dat pijn, gevoelloosheid of andere klachten veroorzaakt. De huisarts kan de kracht in je vingers en hand controleren en testen op gevoel(loosheid) in die gebieden.

Röntgenfoto

Mogelijk dat er een röntgenfoto wordt gemaakt zodat de huisarts kan zoeken naar sporen van botbreuken of artrose.

Zenuwgeleidingsonderzoek

Bij dit onderzoek stimuleert de arts op verschillende plaatsen je elleboogzenuw. Een plek waarbij het langer duurt om een reactie te ontlokken, kan duiden op compressie van de zenuw.

Behandeling van een beknelde zenuw in arm of elleboog

Zodra de diagnose is gesteld en duidelijk is dat er sprake is van een beknelde zenuw en wat de oorzaak ervan is, kan bepaald worden wat de meest geschikte behandeling is. Niet-chirurgische behandelingen bestaan uit:
  • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen: NSAID's zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen kunnen pijn en ontsteking verminderen.
  • Een spalk of brace: deze kunnen je elleboog recht houden, vooral tijdens het slapen.
  • Een elleboogbeschermer: dit helpt de druk op het gewricht te verminderen.
  • Fysiotherapie: dit zal de kracht en flexibiliteit van je arm en hand verbeteren.

Als dit onvoldoende soelaas biedt, kan een operatie nodig zijn.

Zelfzorg

Na een operatieve ingreep kan je door middel van fysiotherapie de kracht in je arm en hand terugkrijgen. Mogelijk is gedurende een paar weken een spalk nodig om te zorgen dat de elleboog goed geneest. Voorzichtigheid is geboden om en letseltrauma aan je elleboog te voorkomen. Mogelijk is het zinvol om maatregelen te nemen op je werkplek en regelmatig te pauzeren bij langdurig typewerk of andere bezigheden waarbij de getroffen arm/elleboog betrokken is.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopathie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voo…
Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingPijn als gevolg van een beknelde zenuw in de heup kan ernstig zijn. Misschien heb je pijn als je beweegt, loopt of op de…
Beknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingBeknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingEen beknelde zenuw (zenuwcompressie) treedt op wanneer omringende weefsels te veel druk uitoefenen op de zenuw. Zenuwen…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…

Verrekkingen en verstuikingen: Locatie en symptomenVerrekkingen en verstuikingen: Locatie en symptomenZowel verstuikingen (distorsies) als verrekkingen zijn veelvoorkomende verwondingen waarbij het weefsel uitgetrokken wor…
Dysautonomie: Aandoening aan het autonome zenuwstelselDysautonomie: Aandoening aan het autonome zenuwstelselNaar schatting lijden wereldwijd zeventig miljoen mensen aan dysautonomie. Dysautonomie (autonome dysfunctie) is een aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/tongwongboot
  • https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/beklemming-van-de-elleboogzenuw
  • https://www.webmd.com/pain-management/pinched-nerve-in-elbow#1
  • https://www.antoniusziekenhuis.nl/plexus-brachialis-letsel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elleboogzenuw
  • https://kenniscentrum-kjp.nl/wp-content/uploads/2018/04/Model-ingevuld-kind.pdf
  • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Syda Productions/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.