Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandeling

Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandeling Een beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopathie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voor wanneer iets de zenuwen onder druk zet bij de laatste vijf wervels in je rug; de 5 lendenwervels (lumbale wervels). De symptomen van deze aandoening kunnen van invloed zijn op je rug, heupen, benen, enkels en voeten. Vaak kan de aandoening behandeld worden met vrij verkrijgbare pijnstillers, fysiotherapie en aanpassingen van je levensstijl. Soms moet de arts de beknelde zenuw behandelen met meer invasieve maatregelen, zoals spinale pijnbestrijding (pijnbestrijding via wervelkanaal) of een operatie.
Wervelkolom / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wervelkolom / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Symptomen van een beknelde zenuw in de onderrug

Er zijn verschillende symptomen die je kunt ervaren met een beknelde zenuw in je onderrug:

Oorzaken van een beknelde rugzenuw

Een beknelde zenuw in de onderrug kan uit het niets verschijnen of het kan worden veroorzaakt door een traumatische verwonding. De kans is groter dat je last krijgt van klachten als je ergens tussen de 30 en 50 jaar oud bent. Dit komt omdat je wervels met het ouder worden comprimeren en de tussenwervelschijven in de loop van de tijd degenereren en dus in kwaliteit achteruitgaan. Enkele oorzaken van een beknelde zenuw in de onderrug zijn:
 • hernia
 • uitpuilende tussenwervelschijf
 • trauma of letsel, zoals van een val of ongeluk
 • wervelkanaalstenose (een vernauwing van het wervelkanaal)
 • rekoefeningen voor de rug
 • vorming van osteophyten, botuitsteeksels, die vaak bij artrose ontstaan aan de randen van gewrichtsvlakken
 • wervelafglijding (spondylolisthesis)
 • foraminale stenose (stenose duidt op een vernauwing en is een aandoening van de wervelkolom en foraminale stenose is het gevolg van een vernauwing van de opening)
 • degeneratie (achteruitgang)
 • reumatoïde artritis

Een veel voorkomende oorzaak van een beknelde zenuw in de onderrug is een hernia, waarbij een tussenwervelschijf uitpuilt. Een hernia kan overal in de rug ontstaan, maar treedt meestal op in de onderrug alwaar vanuit de wervelkolom zenuwen naar de benen lopen.

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal vragen stellen over je klachten en daarna lichamelijk onderzoek uitvoeren. De arts zal de symptomen in de buurt van de wervelkolom controleren, waaronder:
 • beperkt bewegingsbereik
 • evenwichtsproblemen
 • veranderingen in reflexen in je benen
 • spierzwakte
 • veranderingen in gevoel in de onderste ledematen

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl
Soms is er vervolgonderzoek nodig in de vorm van:
 • Röntgenopnamen van de wervelkolom.
 • MRI-scan: toont de zachte weefsels, inclusief de tussenwervelschijven, je ruggenmerg en de zenuwen in de onderrug.
 • CT-scan: toont een zeer gedetailleerd beeld van je onderrug.

Al deze onderzoeken helpen bij het stellen van de diagnose.

Behandeling

Zodra de arts de oorzaak heeft vastgesteld van de beknelde zenuw in de onderrug, kan aangevangen worden met de behandeling. Veelal zal een niet-invasieve behandeling ingezet kunnen worden ter verlichting van de klachten.

Medicijnen

Niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's) kunnen helpen bij een beknelde zenuw. Deze soorten medicijnen kunnen ontstekingen verminderen en pijn verminderen.

Fysiotherapie

Behandeling van een fysiotherapeut kan zich richten op de symptomen. Je fysiotherapeut geeft je instructies voor rekoefeningen en oefeningen die je ruggengraat stabiliseren.

Zelfzorgmaatregelen

Je arts kan bepaalde adviezen geven ten aanzien van aanpassingen in de levensstijl die kunnen helpen de klachten te verminderen, zoals je zit- of werkhouding. Blijven bewegen (vooral wandelen) kan helpen bij het voorkomen van zenuwpijn. Veranderingen in de slaappositie is soms ook nuttig. Je slaaphouding kan de symptomen van zenuwpijn verergeren. Bespreek de beste slaaphouding voor de pijn met je arts en onderzoek hoe of je je slaaphouding moet aanpassen ter verlichting van de pijn, zoals het slapen met een kussen tussen je benen.

Injectie met corticosteroïden

De arts kan een injectie met corticosteroïden aanbevelen als de klachten aanhouden of verergeren. Dit kan zwelling en andere symptomen in het getroffen gebied verlichten.

Chirurgie

Het laatste redmiddel voor de behandeling van een beknelde zenuw in de onderrug is het ondergaan van een operatieve ingreep. Er zijn veel chirurgische methoden en de arts zal een procedure aanbevelen die zich op de oorzaak van de klachten richt. Een microdiscectomie kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd in geval van een lumbale hernia. Hierbij wordt een deel van of de hele tussenwervelschijf (discus) verwijderd, zodat er weer ruimte komt voor de beknelde zenuwen en je minder pijn ervaart.

Huisarts raadplegen

Je moet een arts raadplegen als de symptomen van een beknelde zenuw je dagelijkse leven verstoort of als de klachten aanhouden of zelfs verergeren.

Prognose

Er zijn veel mogelijke behandelingen voor een beknelde zenuw in je onderrug. Vaak kan het probleem verholpen worden met een aantal maatregelen en pijnbestrijding. Het gebruik van NSAID's, wandelen en actief blijven, en overbelasting van de rug voorkomen, zijn vaak de eerste maatregelen die geadviseerd worden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingPijn als gevolg van een beknelde zenuw in de heup kan ernstig zijn. Misschien heb je pijn als je beweegt, loopt of op de…
Beknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingBeknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingEen beknelde zenuw (zenuwcompressie) treedt op wanneer omringende weefsels te veel druk uitoefenen op de zenuw. Zenuwen…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Beknelde zenuw in arm of elleboog: oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in arm of elleboog: oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in arm of elleboog is een zeer vervelende klacht die kan interfereren met je dagelijkse activiteiten.…

Kuitpijn: Oorzaken van pijnlijke kuitKuitpijn: Oorzaken van pijnlijke kuitDe kuit bevindt zich aan de achterkant van het been, net onder de knie. De kuit bestaat uit drie spieren (gastrocnemius,…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Maridav/Shutterstock.com
 • https://www.maasstadziekenhuis.nl/aandoeningen-ziektebeelden/aandoeningen/wervelkanaalstenose/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wervelkolom
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Osteofyt
 • https://www.haaglandenmc.nl/specialismen/ziektebeeld/discectomie-operatie
 • https://www.healthline.com/health/back-pain/pinched-nerve-in-lower-back#Treatments
 • https://www.bernhoven.nl/Spinale_pijnbestrijding_(pijnbestrijding_via_wervelkanaal)
 • https://www.isala.nl/patientenfolders/7422-wervelafglijding-spondylolisthesis/
 • https://www.fysiomasters.nl/fysiotherapie/stenose/
 • https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/lage-rughernia
 • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/© james steidl
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.