Beknelde zenuw bovenrug: oorzaken, symptomen en behandeling

Beknelde zenuw bovenrug: oorzaken, symptomen en behandeling Een beknelde zenuw in de bovenrug kan voor allerlei klachten en symptomen zorgen, waaronder pijn, branderigheid, gevoelloosheid en tintelingen. Een beknelde zenuw treedt op wanneer een zenuw te ver uitgerekt is of wanneer het samengedrukt wordt door omringend bot of weefsel. In de bovenrug zijn de spinale zenuwen of ruggenmergzenuwen kwetsbaar voor verwonding door verschillende factoren. In sommige gevallen kan een beknelde zenuw in de bovenrug worden veroorzaakt door een slechte houding of een sportblessure.

Beknelde zenuw in de bovenrug

De ruggengraat in je bovenrug staat bekend als de thoracale wervelkolom, welke bestaat uit 12 borstwervels, rugwervels of vertebrae thoracicae. Tussen twee wervels lopen zenuwwortels, die belangrijk zijn voor het doorgeven van pijnsignalen. Ze kunnen samengedrukt of verdrukt worden door een hernia of afwijkingen van nabijgelegen ligamenten of botten. Artrose, een acuut letsel of chronische schade als gevolg van herhaalde bewegingen zijn veel voorkomende oorzaken van zenuwcompressie in de bovenrug. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn een infectie of kanker waarbij de wervelkolom betrokken is. Beknelde zenuwen kunnen pijn of andere symptomen veroorzaken.

Symptomen

Een beknelde zenuw in je bovenrug kan scherpe pijn veroorzaken die meer pijn kan doen op het moment dat je naar één kant draait of wanneer je je houding aanpast. Je kunt deze pijn meer aan je rechter- of linkerzijde voelen, afhankelijk van waar de zenuw wordt gecomprimeerd of geïrriteerd. Soms kan de pijn door de ruggengraat of door je romp uitstralen, zodat je het in je schouders en borst voelt. Je kunt ook een tintelend gevoel van speldenprikken voelen in dezelfde gebieden.

Andere symptomen van een beknelde zenuw in de bovenrug zijn spierzwakte in je rug en schouders of elke andere spier(groep) die wordt geënerveerd door de aangedane zenuw. Je rugspieren werken mogelijk niet goed samen wanneer je voorover probeert te buigen of achterover leunt. Je zou je stijf kunnen voelen als je probeert te bewegen. Zelfs lange tijd zitten kan moeilijk zijn en tot klachten leiden met een beknelde zenuw in je bovenrug.

Oorzaken

Een veel voorkomende oorzaak van beknelde zenuwen aan de rugzijde is een hernia. Dit is een uitstulping van de tussenwervelschijf die op een zenuw drukt, waardoor pijnklachten ontstaan. Dit wordt radiculopathie genoemd, een aandoening met een beknelde zenuw in de wervelkolom. Radiculopathie kan zich in elk deel van de wervelkolom ontwikkelen. Je rug bestaat uit drie delen:
 • lumbale wervelkolom, gevormd door de wervels van de onderrug
 • cervicale wervelkolom, bestaande uit halswervels, nekwervels
 • lumbale wervelkolom, bestaande uit lendenwervels

De belangrijkste oorzaak van hernia is leeftijdsgerelateerde slijtage. Tussenwervelschijven drogen door de jaren heen uit en verliezen een deel van hun vloeistof en worden minder flexibel en kwetsbaarder voor scheurtjes en hernia. Deze degeneratie van de tussenwervelschijf kan langzaam in de bovenrug plaatsvinden. Het kan ook worden versneld door iets zwaars boven je hoofd te tillen.

Druk op de spinale zenuwen kan ook komen van botsporen, abnormale groei van het bot veroorzaakt door artrose of trauma aan het bot. Botsporen kunnen de vorm van de wervels in de buurt van zenuwen samenknijpen. Reumatoïde artritis, een ontstekingsziekte die de gewrichten aantast, kan zich soms in je ruggengraat ontwikkelen. De ontsteking van het ruggenmerg kan druk uitoefenen op de spinale zenuwen of ruggenmergzenuwen.

Huisarts raadplegen

Milde pijn in de bovenrug of tinteling die na een paar dagen vervaagt, kan gewoon het gevolg zijn van een tijdelijke ontsteking die druk op de zenuwen uitoefent. Deze symptomen vereisen geen doktersbezoek. Als de zenuwpijn echter een terugkerend probleem is, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Als je rugklachten of gevoelloosheid hebt die enkele dagen aanhoudt zonder verlichting, moet je snel een arts raadplegen. En als er pijn door je wervelkolom schiet, maak dan meteen een afspraak. Bij tintelingen of gevoelloosheid in je armen of benen is ook een snel bezoek aan je huisarts gewenst.

CT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Tyler Olson/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Je huisarts kan mogelijk een beknelde zenuw in de bovenrug diagnosticeren door vragen te stellen over je klachten, je medische geschiedenis in ogenschouw te nemen en door lichamelijk onderzoek te doen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld:
 • MRI-scan. Deze pijnloze, niet-invasieve test gebruikt een krachtige magneet en radiogolven om afbeeldingen te maken van de binnenkant van je lichaam. In tegenstelling tot een röntgenfoto, die voornamelijk botten en grote organen toont, kan een MRI gedetailleerdere beelden van zacht weefsel laten zien, zoals de tussenwervelschijven in je wervelkolom. Een MRI kan soms tekenen van zenuwcompressie oppikken.
 • CT-scan. Deze pijnloze en niet-invasieve onderzoek geeft gedetailleerde beelden van je zenuwwortels.
 • Echografie, die geluidsgolven gebruikt om afbeeldingen te maken, kan ook zenuwcompressie detecteren in de bovenrug.
 • Zenuwgeleidingsonderzoek (EMG). Dit controleert zenuwimpulsen en hoe je zenuwen en spieren hierop reageren.
 • Elektromyografie (EMG). Een onderzoek waarbij wordt gekeken naar de functie van je zenuwen en spieren.

Behandeling van een beknelde bovenrugzenuw

Rust

Rust is de meest voorkomende behandeling voor een beknelde zenuw in de bovenrug. Je moet je onthouden van activiteiten die je bovenrug kunnen belasten, zoals het optillen van zware voorwerpen boven je hoofd of andere inspannende activiteiten. Het is wel belangrijk om te blijven bewegen.

Geneesmiddelen

Samen met rust kun je verlichting van de pijn ervaren door niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's) te gebruiken, zoals ibuprofen en naproxen. Corticosteroïd-injecties kunnen ook ontstekingen en pijn in de getroffen gebieden verminderen.

Fysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczFysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fysiotherapie

Je huisarts kan fysiotherapie aanbevelen om de spieren van je bovenrug te trainen en te versterken. Versteviging van deze spieren kan de druk op de zenuwen verminderen. Een fysiotherapeut kan je ook helpen met tips en adviezen waarop je bepaalde taken uitvoert, zoals tuinwerk of het tillen van zware voorwerpen, om de belasting van je rugspieren te verlichten. Het aanpassen van je staande en zittende houding kan ook deel uitmaken van fysiotherapie. De fysiotherapeut kan je ook oefeningen meegeven om thuis te doen.

Chirurgie

Als rust en fysiotherapie onvoldoende soelaas bieden, kan een operatie helpen om een ​​pijnlijke beknelde zenuw in de bovenrug te behandelen. Dit kan inhouden dat een deel van een hernia of een botspoor wordt verwijderd. Hoewel een operatie behoorlijk effectief kan zijn, is het meestal een laatste redmiddel. Andere meer conservatieve benaderingen genieten de voorkeur.

Prognose

In de meeste gevallen treedt volledig herstel van een beknelde zenuw op met weinig meer dan enige rust en pijnstilling. Bij het eerste teken van een beknelde zenuw in je bovenrug, is het belangrijk om een comfortabele houding aan te nemen. Als de pijn of gevoelloosheid na de rust aanhoudt, raadpleeg dan je huisarts voor goede diagnostiek en aanbevelingen voor behandeling. Sommige ernstig beschadigde zenuwen zullen mogelijk niet regenereren of herstellen tot hun vorige volledige sterkte. Als dit het geval is, kunnen fysiotherapie en andere behandelingen je helpen goed om te gaan met eventuele restverschijnselen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Beknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingBeknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingEen beknelde zenuw (zenuwcompressie) treedt op wanneer omringende weefsels te veel druk uitoefenen op de zenuw. Zenuwen…
Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingPijn als gevolg van een beknelde zenuw in de heup kan ernstig zijn. Misschien heb je pijn als je beweegt, loopt of op de…
Beknelde zenuw in arm of elleboog: oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in arm of elleboog: oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in arm of elleboog is een zeer vervelende klacht die kan interfereren met je dagelijkse activiteiten.…

Athetose: Neurologisch symptoom met bewegingsproblemenAthetose: Neurologisch symptoom met bewegingsproblemenAthetose (athetosis) is een neurologisch symptoom waarbij een patiënt langzame, onvrijwillige, ingewikkelde, kronkelende…
Kuitkrampen: oorzaken en behandeling van kramp in de kuitenKuitkrampen: oorzaken en behandeling van kramp in de kuitenKuitkrampen duidt op spierkrampen in de kuiten. Normaal gesproken doet kuitkramp zich voor aan één kant. Kuitkrampen is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aggergakker, Unsplash (bewerkt)
 • http://www.pijn.com/nl/patienten/behandeling-pijn/interventionele-pijnbehandeling/zenuwwortel-blokkades
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spinale_zenuw
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wervelkolom
 • https://www.livestrong.com/article/259490-symptoms-of-a-pinched-nerve-in-the-upper-back/
 • https://www.healthline.com/health/pinched-nerve-in-upper-back
 • Afbeelding bron 1: Tyler Olson/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 18-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.