Tintelende of pijnlijke vingers

Last van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende speldenprikken? Misschien hebt u het Carpaal Tunnelsyndroom, een beknelde zenuw in de pols. Een eenvoudige ingreep kan u van uw klachten verlossen.

Tintelende vingers door beknelde zenuw

De nervus medianus is een zenuw die dient voor het gevoel in duim, wijsvinger, middelvinger, en de helft van de ringvinger. De zenuw loopt samen met spieren en pezen door de pols en kan door verschillende oorzaken bekneld raken met als gevolg tintelende of pijnlijke vingers. We spreken dan van het Carpaal Tunnelsyndroom. Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en dient zich meestal aan rond het 50e levensjaar.

Symptomen

Behalve tintelende of pijnlijke vingers kan het Carpaal Tunnelsyndroom zich ook door de volgende symptomen kenmerken:
  • Duim niet meer in alle richtingen kunnen bewegen
  • Gevoel van speldenprikken
  • Gevoelsverlies in de vingers
  • Pijn in vingers en hand, uitstralend naar onderarm en schouder
  • Slapende hand

Oorzaken

Het Carpaal Tunnelsyndroom is vaak een kwestie van aanleg in combinatie met andere oorzaken:
  • Ontsteking als gevolg van reuma
  • Overbelasting
  • Repetitief werk
  • Vochtophoping in de pezen tijdens de overgang of zwangerschap
  • Zenuwontsteking

Wat kunt u er tegen doen

Stelt u zich zo snel mogelijk onder behandeling. Hoe meer schade de zenuw oploopt, des te langer duurt het herstel. Er zijn verschillende oplossingen voorhanden:

Nachtspalk

Naar binnen gebogen polsen lokken klachten uit. Door de polsen gedurende de nacht gestrekt te houden met een spalk kunnen klachten voorkomen worden.

Injectie met Cortisone

In geval van gezwollen pezen kan een injectie van cortisone verlichting geven. Indien de klachten zich blijven voordoen zal een operatie noodzakelijk zijn.

Operatie

Het betreft hier de meest uitgevoerde handoperatie. Een kleine operatieve ingreep van een half uur en onder plaatselijke verdoving kan alle klachten wegnemen. Hand en vingers kunt u meteen na de operatie weer bewegen en de tintelingen en pijn verdwijnen meteen. Na acht tot twaalf weken is er sprake van volledig herstel.

Tips om Carpaal Tunnelsyndroom te voorkomen

  • Let op uw slaaphouding (polsen gestrekt houden)
  • Stretch zo nu en dan handen en polsen
  • Vermijd repetitief werk (typen, musiceren etc.)
© 2009 - 2024 Zalomeya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carpaal Tunnel Syndroom: Symptomen, oorzaken en behandelingWat is het Carpaal Tunnel Syndroom of Carpale Tunnel Syndroom? Wat zijn de oorzaken van deze vervelende aandoening, die…
Carpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingCarpaal tunnelsyndroom: symptomen, behandelingAls het kanaal waar de zenuwen en buig pezen doorheen lopen in de pols gezwollen raakt, en daardoor klachten veroorzaakt…
Carpaal tunnelsyndroom: pijn in de polsCarpaal tunnelsyndroom: pijn in de polsHet carpaal tunnelsyndroom is een klachtenpatroon dat wordt veroorzaakt door een beknelling van de middelste armzenuw. D…
Carpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersCarpaal Tunnel Syndroom: pijnlijke, tintelende vingersBij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is er sprake van een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pol…

Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het manne…
Medicamenteuze behandeling van schizofrenieMedicamenteuze behandeling van schizofrenieSchizofrenie is een aandoening die veel onbegrip en soms zelfs angst bij de omgeving oproept. Schizofrenie staat met nam…
Zalomeya (41 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.