Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?

Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het? Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron vermindert, wordt het ook als haargroeimiddel, en tegen kaalheid gebruikt. Haaruitval, kaal worden, haarverlies... Bij lage dosering vermindert de werkzame stof Finasteride het effect van testosteron op de haargroei. Aard wat mannen worden vaak al vroeg kaal en de meeste mannen vinden dit vervelend.

Haaruitval of kaalheid in een vroeg stadium bestrijden

Haaruitval of kaalheid kan al heel jong beginnen. heel soms hebben jongemannen van 15 jaar er zelfs al last vast. ‘Kaal worden’ is vaak erfelijk bepaald. Is je vader al jong kaal geworden dan is de kans best groot dat jij dit ook geërfd hebt. Maar meestal treedt kaalheid of haarverlies op als mannen wat ouder worden, tussen 20 en 30 jarige leeftijd komt het al best vaak voor. Naarmate mannen ouder worden, komt het steeds vaker voor. Ook andere klachten komen dan vaker voor, zoals erectieproblemen (slappe penis) en andere ouderdomsverschijnselen. De haargrens kan bij kaalheid terugtrekken, er kunnen inhammen op het voorhoofd ontstaan en kale plekken op het hoofd. Hoe eerder de kaalheid begint hoe groter de kans op volledige kaalheid, naarmate de tijd verstrijkt. Propecia is de geregistreerde merknaam van het haargroeimiddel. Onderzoek heeft aangetoond dat dit als haargroeimiddel echt werkt. Het bevat de werkzame stof Finasteride in lage dosering, namelijk 1 mg.

Kaal worden stoppen

Kaalheid, haarverlies, inhammen op het voorhoofd... Mannen worden kaal en voelen zich daar vaak ongemakkelijk bij. Een haargroeimiddel is tegenwoordig geen sprookje meer. Propecia is een haargroeimiddel wat werkelijk werkt. Tegen kaalheid wordt het per 1 mg per dag voorgeschreven. Het middel wordt in hogere dosering van 5 milligram, voorgeschreven aan mannen met prostaatproblemen. Dankzij het middel wordt de doorstroming van de urinebuis dan beter en klachten zoals ‘vaak naar de wc moeten, steeds moeten plassen en aandrang voelen,’ worden minder. De werkzame stof Finasteride behoort tot de groep anti-androgene. Dit houdt in dat Finasteride effect heeft op de hormonen. Mannen die het middel voorgeschreven krijgen om een vergrote prostaat te behandelen slikken dus hogere dosering dan mannen die het middel voorschreven krijgt om de haargroei te bevorderen. Als haargroeimiddel wordt 1 milligram Propecia per dag voorgeschreven. Door Propecia in de lagere dosering gaat er vaak op kale plekken op het hoofd weer haar groeien. Een ideaal middel tegen kaalheid dus.

Procepia tegen kaalheid, haarverlies of kaal worden

Propecia wordt dus voorgeschreven door artsen, bij prostaatvergroting (5 mg), of tegen kaalheid (1 mg). Propecia (Finasteride) in de 1 mg dosering is een medicijn tegen vroege stadia van kaalheid bij mannen.

Haaruitval

Kaalheid bij mannen (alopecia androgenetica) komt veel voor. Het is een vorm van haaruitval, en laat kale plekken op het hoofd achter. Veel mannen vinden het heel erg om kaal te worden en kunnen er geestelijk veel last van ondervinden. Kaalheid is vrijwel altijd erfelijk bepaald. Kaal worden komt steeds vaker voor naarmate mannen ouder worden, maar kan ook op jonge leeftijd al voorkomen.

Kaalheid herkennen

  • Kaalheid begint vaak met inhammen op het voorhoofd.
  • Kaalheid begint vaak met een ronde plek achter op het hoofd.
  • De haargrens kan terugwijken.
  • Haren kunnen dunner worden en uitvallen.

Kaalheid behandeling

Vroeger kon men tegen kaalheid niets ondernemen. Mannen werden aangeraden het hoofd regelmatig te masseren met allerlei smeerseltjes en watertjes, die helaas geen enkele effect hadden op de haargroei. Tegenwoordig is er wel iets tegen kaalheid te doen. Minoxidil is een lotion die uitwendig de haargroei bevordert, Propecia 1mg is en tablet en dit werkt van binnenuit. Propecia (finasteride) is een medicament voor de behandeling van vroege stadia van haarverlies bij mannen (alopecia androgenetica). Het middel heeft effect op het mannelijke hormoon testosteron, met als gevolg dat er weer haar gaat groeien op kale plekken op het hoofd.

Propecia als behandeling

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat Propecia haaruitval stopt en haargroei kan verbeteren, met name bij mannen in de leeftijd van 18-41 jaar. Finasteride is de werkzame stof van Propecia, en deze stof wordt over het algemeen goed verdragen. Een lastige bijwerking kan zijn dat het libido terugloopt. Minder zin in vrijen dus. Tegen kaalheid heeft het bewezen effect. Vaak leidt de behandeling tot omkering van het haaruitval probleem, waardoor nieuwe haargroei ontstaat.

Haargroeimiddelen

Een ander haargroeimiddel waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het werkt, is dus Minoxidil Lotion. In tegenstelling tot Propecia, wordt Minoxidil uitwendig gebruikt. U kunt meer over beide behandelingen lezen, onderaan dit artikel, bij gerelateerde links.
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Finasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatFinasteride. Haargroeimiddel, en behandeling prostaatHaargroeimiddel Finasteride wordt voorgeschreven als tegen prostaatvergroting en als haargroeimiddel. Het is een zogenaa…
Propecia, het middel tegen haarverliesPropecia, het middel tegen haarverliesHaarverlies is toch vaak de grootste nachtmerrie van vele mannen en de kans is groot dat het gebeurt. Bij de meeste mann…
Haarproblemen: Wat is alopecia androgenetica?Alopecia androgenetica is een vorm van haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. De meest gebruikte term voo…
Haaruitval: kaalheid bij mannenHaaruitval en kaalheid komt bij heel veel mannen vol. Toch kan het als zeer vervelend worden ervaren. Dit artikel beschr…

Dikkedarmontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingDikkedarmontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingEen ontsteking van de dikke darm wordt 'dikkedarmontsteking' genoemd. De medische benaming van dikkedarmontsteking is 'c…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Doker online
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.