Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandeling

Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandeling Pijn als gevolg van een beknelde zenuw in de heup kan ernstig zijn. Misschien heb je pijn als je beweegt, loopt of op de aangedane heup ligt. De pijn kan aanvoelen als een scherpe pijn, of het kan branden of tintelen. Je kunt ook gevoelloosheid ervaren die zich over je been kan uitspreiden. Een beknelde zenuw ontstaat wanneer weefsels op de zenuw drukken en tintelingen of zelfs zwakte veroorzaken. Een beknelde zenuw in je heup kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder lange tijd zitten in een bepaalde houding, zwangerschap, hernia, artrose en overgewicht of obesitas.

Wat is een beknelde zenuw?

Een beknelde zenuw in de heup kan scherpe pijn in de dij, heup of lies veroorzaken. Zenuwen zenden pijnsignalen uit. Dit betekent dat wanneer er iets mis gaat met een zenuw, de symptomen erg ongemakkelijk kunnen zijn. Een veel voorkomend probleem is wanneer een zenuw wordt samengedrukt of gecomprimeerd door nabijgelegen pezen, ligamenten of botten. Wanneer een zenuw bekneld raakte, worden de zenuwsignalen verergerd of onderbroken door druk, irritatie of wrijving. Dit staat medisch bekend als radiculopathie.

Symptomen van beknelde zenuw in de heup

In de heup kan een beknelde zenuw de volgende symptomen veroorzaken:

Meestal zal de pijn of gevoelloosheid verergeren bij beweging. De zenuw wordt verder geïrriteerd door de structuur die ertegenaan drukt.

Oorzaken

Courante oorzaken

Een beknelde zenuw kan worden veroorzaakt door een relatief klein incident, zoals slapen in een onjuiste houding of een ernstige gebeurtenis, zoals een ongeluk. Enkele van de meer voorkomende oorzaken van een beknelde zenuw in de heup zijn:
 • herhaalde stress op de heupen, rug en nabijgelegen gewrichten, zoals lang wandelen, staan ​​of langere tijd in een bepaalde positie zitten
 • vallen, auto-ongelukken of sportblessures, die de spieren en gewrichten blesseren
 • slapen in een positie die de heupen en rug belast
 • heupbuigers (een groep spieren waaronder de heupspieren en die van de bovenbenen/-dijen) die te strak zijn, wat kan worden veroorzaakt door te sporten zonder uit te rekken voor en na de activiteit

Andere oorzaken

Mogelijke andere oorzaken zijn:
 • Hernia: een hernia in de rug kan druk uitoefenen op de zenuwwortels die naar het heupgebied lopen, waardoor er pijn en andere symptomen ontstaan.
 • Piriformis syndroom: de piriformis-spier loopt van de onderrug naar de heup en kan de grote zenuw (de nervus ischiadicus) die door het heupgebied loopt beknellen, waardoor klachten als pijn en ongemak ontstaan.
 • Slijmbeursontsteking: de slijmbeurs in de heup kan ontstoken raken door overmatig gebruik, wat pijn en stijfheid in het gebied tot gevolg heeft.
 • Artrose: slijtage van het heupgewricht kan leiden tot irritatie van de omliggende weefsels en zenuwen, wat kan resulteren in pijn en ongemak.

Risicofactoren

Er zijn bepaalde risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van een beknelde heupzenuw vergroten. Enkele van de mogelijke risicofactoren zijn:

Leeftijd

Met het voortschrijden der jaren neemt het risico op het ontwikkelen van beknelde zenuwen toe. Dit komt doordat de flexibiliteit en elasticiteit van weefsels in het lichaam na verloop van tijd afnemen.

Overmatige lichaamsbeweging

Activiteiten met veel repetitieve bewegingen of bewegingen die belastend zijn voor de heup kunnen leiden tot overbelasting van de zenuwen en omliggende structuren. Dit kan uiteindelijk leiden tot een beknelde zenuw.

Zwaarlijvigheid

Overgewicht kan extra druk uitoefenen op de heupzenuwen, waardoor het risico op beklemming toeneemt.

Letsels of trauma

Een verwonding of ongeval warabij je heup en omliggende structuren betrokken zijn, kan leiden tot zwelling en ontsteking. Dit kan op zijn beurt ijdragen aan het ontstaan van een beknelde zenuw.

Onderliggende medische aandoeningen

Bepaalde aandoeningen zoals artrose, een lumbale hernia (een uitstulping van de tussenwervelschijf), diabetes mellitus en andere metabole aandoeningen kunnen het risico op het ontwikkelen van beknelde zenuwen verhogen.

Zittende levensstijl

Een sedentaire levensstijl kan bijdragen aan spierzwakte en stijfheid, waardoor de kans op het ontstaan van beknelde zenuwen toeneemt.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder de heupzenuwen belasten en leiden tot beklemming.

Anatomische variaties

Sommige mensen kunnen anatomische variaties hebben, zoals een nauwere doorgang waar de zenuw doorheen loopt. Dit vergroot het risico op beknelde zenuwen.

Ibuprofen / Bron: Martin SulmanIbuprofen / Bron: Martin Sulman

Zelfzorg

Geringe beknelde zenuwen kunnen meestal thuis worden behandeld. Nuttige huismiddeltjes voor een beknelde zenuw in de heup zijn:
 • Rust. Het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, kan irritatie en stress op de zenuw verminderen, waardoor deze kan genezen.
 • Ontstekingsremmers. Deze kunnen de zwelling verminderen, waardoor de druk kan afnemen van de zenuw. Veel voorkomende ontstekingsremmers zijn ibuprofen en naproxen.
 • Warmtepads en koude kompressen. Wissel af tussen de twee of gebruik degene die het meeste verlichting van de klachten oplevert.
 • Heup buigen en strekken in stand. Dit kan de druk op te strak zittende spieren of pezen verlichten.

Huisarts raadplegen voor behandeling

Iedereen die heuppijn ervaart die langer dan een paar dagen aanhoudt en niet beter wordt met rust- en vrij verkrijgbare pijnstillers, doet er verstandig om om zijn of haar huisarts te raadplegen. Ernstig samengeknepen zenuwen kunnen leiden tot littekens in het getroffen gebied of blijvende zenuwbeschadiging als ze niet worden behandeld. Ook moeten andere medische oorzaken voor de pijn door de arts worden uitgesloten. In ernstigere gevallen kan een arts specifieke behandelingen aanbevelen voor een beknelde zenuw, zoals:
 • fysiotherapie
 • corticosteroïd-injectie direct op de plaats van de beknelde zenuw
 • orale corticosteroïd-geneesmiddelen

Prognose

Een beknelde zenuw in de heup is zelden ernstig, maar de pijn kan het dagelijks leven danig verstoren. Thuismiddeltjes en oefeningen (onder leiding van een fysiotherapeut) kunnen het probleem meestal oplossen, maar het is het beste om een arts te raadplegen als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden.

Preventie

Om een beknelde zenuw in de heup te voorkomen, is het van belang om goed voor je spieren te zorgen. Als je een baan of hobby hebt waarvoor je zware lasten moet tillen, neem dan de juiste houding in acht. Neem de volgende tips in acht:
 • Als je iets moet optillen, buig dan door je knieën en til met rechte rug.
 • Vraag om hulp bij het tillen van zware of onhandig gevormde voorwerpen.
 • Vermijd het tillen van zware voorwerpen als je geblesseerd bent, om erger te voorkomen
 • Andere preventiemaatregelen om te overwegen zijn het handhaven van een gezond gewicht en regelmatige lichaamsbeweging. Met name het versterken van je hoofd- en rugspieren kan toekomstige verwondingen helpen voorkomen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Zenuwaandoeningen van de benenZenuwaandoeningen van de benenUit het onderste gedeelte van de wervelkolom ontspringen zenuwen die de benen laten functioneren. Zonder de sturing van…
Beknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingBeknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingEen beknelde zenuw (zenuwcompressie) treedt op wanneer omringende weefsels te veel druk uitoefenen op de zenuw. Zenuwen…
Beknelde zenuw: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieBeknelde zenuw: symptomen, oorzaken, behandeling & preventieEen beknelde zenuw duidt op de ongemakkelijke sensatie, pijn of gevoelloosheid die wordt veroorzaakt wanneer verhoogde d…

Perry-syndroom: Progressieve neurologische aandoeningPerry-syndroom: Progressieve neurologische aandoeningHet uiterst zeldzame Perry-syndroom is een progressieve neurologische aandoening waarbij een patiënt kampt met bewegings…
Beknelde zenuw in de nek: oorzaken, symptomen en behandelingBeknelde zenuw in de nek: oorzaken, symptomen en behandelingEen beknelde zenuw in de nek is een zeer vervelende klacht die behoorlijk kan interfereren met je dagelijkse bezigheden.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Injurymap, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.thuisarts.nl/gewrichtsklachten/ik-krijg-corticostero%C3%AFd-injectie-in-pees-of-gewricht
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321098.php
 • https://www.healthline.com/health/pinched-nerve-in-hip
 • https://www.livestrong.com/article/23314-treatment-pinched-nerve-hip/
 • https://www.hethuisartsenteam.nl/Medische-informatie/nieuwsberichten/adviezen-voor-lage-rugpijn
 • OLVG. Beknelde zenuw. https://www.olvg.nl/medische-informatie/beknelde-zenuw/ (ingezien op 26-2-2023)
 • Praktijk de Bilt. Wij helpen je graag bij een beknelde zenuw in de heup. https://depraktijkdebilt.nl/wij-helpen-je-graag-wanneer-je-last-hebt-van-een-beknelde-zenuw-in-je-heup/ (ingezien op 30-7-2023)
 • Afbeelding bron 1: Martin Sulman
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.