Beknelde zenuw in de nek: oorzaken, symptomen en behandeling

Beknelde zenuw in de nek: oorzaken, symptomen en behandeling Een beknelde zenuw in de nek is een zeer vervelende klacht die behoorlijk kan interfereren met je dagelijkse bezigheden. Beknelde zenuwen treden op wanneer andere delen van het lichaam, zoals bot en kraakbeen, te veel druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen of deze samendrukken. Beknelde zenuwen kunnen vrijwel overal voorkomen en worden soms veroorzaakt door iets ernstigs, zoals artrose, een hernia of een traumatische verwonding. In andere gevallen zijn gecomprimeerde zenuwen terug te voeren tot iets veel eenvoudiger, zoals een slechte houding of repetitieve bewegingen (overbelasting). Een beknelde zenuw in de nek kan ernstig, vermoeiend en zelfs angstaanjagend zijn. Maar het is ook heel goed te behandelen. Wat je geknelde zenuw ook veroorzaakt, er zijn veel manieren om de symptomen te verlichten. Eerst moet duidelijk zijn dat je nekpijn het gevolg is van een beknelde zenuw. Je huisarts kan een diagnose stellen en op basis daarvan een behandelplan opstellen.
Nekpijn door beknelde zenuw in de nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comNekpijn door beknelde zenuw in de nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Beknelde zenuw in de nek

Cervicale radiculopathie

Een beknelde zenuw in de nek wordt aangeduid als 'cervicale radiculopathie'. Het is een pijn die in de nek ontstaat en uitstraalt naar de schouder, schouderblad, arm en/of hand, en zelfs naar de vingers. Je kunt bij cervicale radiculopathie ook last krijgen van zwakte in arm en hand. Hoewel de meeste mensen die worden getroffen door cervicale radiculopathie ouder zijn van 50 jaar, komt het ook vaak voor bij atleten, arbeiders die zwaar werk verrichten of werken met trillende machines en mensen die lange tijd zittend doorbrengen. Mensen met artrose in de nek zijn ook vatbaar voor een beknelde zenuw in de nek.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is vaak zeer effectief in het verminderen van symptomen en het verbeteren van houding, kracht en functie. In feite herstellen de meeste mensen die worden behandeld met conservatieve fysiotherapie van hun klachten zonder chirurgische ingreep.

Oorzaken van een beknelde nekzenuw

Compressie van de zenuwwortels

Er zijn zenuwwortels die uit het ruggenmerg komen vanuit het midden van je wervelkolom. Wanneer de cervicale (nek) zenuwwortels samengedrukt raken, kan dit nekpijn en/of gevoelloosheid en een tinteling in arm en schouder veroorzaken. De compressie van de zenuwwortels kan om verschillende redenen gebeuren. Bij wat jongere mensen is dit meestal het gevolg van een hernia van de nekwervels als gevolg van trauma. In andere, meer chronische gevallen en ouderen, vindt een beknelde zenuw in de nek vaak plaats vanwege artrose en het uitdrogen van de zachte kern in een of meerdere tussenwervelschijven wat voor degeneratie zorgt.

Cervicale wervel met tussenwervelschijf / Bron: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Cervicale wervel met tussenwervelschijf / Bron: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De cervicale wervelkolom bestaat uit bestaat uit 7 halswervels. De wervel wordt gescheiden door een tussenwervelschijf, een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Het doel van de tussenwervelschijven is om de ruggengraat schokabsorptie te geven terwijl het lichaam beweegt en aan andere externe krachten blootstaat.

Beknelde nekzenuw

Er zijn meerdere oorzaken van een beknelde nekzenuw:
 • Artrose waardoor de tussenwervelschijf wat inzakt.
 • Veroudering.
 • Hernia of uitpuilende tussenwervelschijven.
 • Spinale stenose (wervelkanaalvernauwing), een vernauwing van bepaalde delen van de wervelkolom.
 • Tumor die de zenuwwortel treft.

Wanneer spinale zenuwen of ruggenmergzenuwen worden getroffen, kunnen berichten of signalen niet goed worden doorgegeven aan de spieren wat voor problemen kan zorgen in de aansturing en sensatie. Aangezien de cervicale zenuwen de arm innerveren, kan dit resulteren in zwakte in de arm. Ook kan het gebied van de arm niet sensaties overbrengen, dus dit kan door de hersenen worden geïnterpreteerd als pijn, gevoelloosheid of tintelingen.

C5-C6, gevolgd door C6-C7, is de meest voorkomende locatie voor radiculopathie in de nek / Bron: Anatomography, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)C5-C6, gevolgd door C6-C7, is de meest voorkomende locatie voor radiculopathie in de nek / Bron: Anatomography, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)

Symptomen van beknelde nekzenuw

De symptomen van een beknelde zenuw in de nek kunnen variëren afhankelijk van de betrokken zenuwwortel, maar de symptomen worden meestal aan dezelfde kant van de aangedane zenuw gevoeld. Een beknelde nekzenuw kan de volgende symptomen geven:
 • Nekpijn, pijn in het schouderblad, schoudergewricht, bovenste deel van borstkas of arm. De pijn kan naar de vingers uitstralen.
 • Pijn wordt meestal omschreven als een scherpe pijn.
 • Algemene doffe pijn of gevoelloosheid in de regio's die worden geïnnerveerd door de beknelde zenuw.
 • Zwakte in schouder, arm of hand.
 • Pijn die verergerd wordt door nekbewegingen.
 • Gevoelsvermindering.

De volgende gebieden worden door de spinale zenuwen of ruggenmergzenuwen geïnnerveerd en kunnen de volgende symptomen veroorzaken:
 • C5 zenuwwortel: zwakte in de deltaspier (musculus deltoideus, welke als een kap om het schoudergewricht heenloopt) en bovenarm; schouderpijn en gevoelloosheid.
 • C6 zenuwwortel: zwakte in de biceps (de grote spier in de bovenarm die als hoofdfunctie heeft de elleboog te buigen) en polsspieren; gevoelloosheid aan de duimkant van de hand.
 • C7 zenuwwortel: zwakte in de triceps (de spieren aan de achterkant van de bovenarm); gevoelloosheid en tintelingen in de achterkant van de arm en de middelvinger.
 • C8 zenuwwortel: zwakte in de greep; gevoelloosheid in de pink.

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

Onderzoek en diagnose

De huisarts stelt allerlei vragen over je klachten en hij neemt je medische geschiedenis in ogenschouw. Daarna volgt lichamelijk onderzoek met speciale tests om beter vast te stellen waar het getroffen gebied is en met name welke zenuw betrokken is en waar de disfunctie ligt. De arts informeert onder meer naar:
 • Hoe je pijn begon: begon het spontaan of is er sprake van een trauma aan de nek?
 • De locatie van de symptomen: is deze consistent of is de locatie veranderd sinds de pijn begon?
 • Welke factoren verergeren de pijn?
 • Welke factoren verlichten de pijn?
 • Wat voor werkzaamheden doe je?

De huisarts test vervolgens het bewegingsbereik van je nek en je bovenste ledematen. Aanvullend onderzoek kan bestaan uit beeldvormend onderzoek, zoals een MRI-scan.

Behandeling van een beknelde zenuw

Behandeling van een beknelde nekzenuw kan bestaan uit:

Pijnbestrijding

Misschien heb je al vrij verkrijgbare pijnstillers geprobeerd voordat je je ooit realiseerde dat je een beknelde zenuw had. Als deze niet helpen, praat dan met je huisarts over sterkere pijnstillers. Soms zal een arts en een ontstekingsremmend geneesmiddel (corticosteroïd) inspuiten, wat de geprikkelde zenuwen rust geeft.

Manuele therapie

Manuele therapie wordt gedaan door een fysiotherapeut met specialisatie manueel therapeut en is bedoeld voor klachten van het gehele bewegingsapparaat maar is bij uitstek gespecialiseerd in de wervelkolom. De fysiotherapeut past manueeltherapeutische technieken toe om druk en compressie in de cervicale regio te verlichten.

Aanpassingen van houding en werkplek

Aanpassingen van je (werk)houding en werkplek is de belangrijkste sleutel tot herstel. Werkplekaanpassingen kunnen nodig zijn om een ​​beter werkende werkhouding te bevorderen. Een fysiotherapeut kan suggesties geven over hoe je moet zitten, staan ​​en dagelijkse functies kunt uitvoeren met goede lichaamshouding, zodat je niet je nek overbelast.

Oefeningen

De fysiotherapeut kan oefeningen aanbevelen die gericht zijn op bewegingsbereik en versterking en stabilisatie van de nek en schouders.

Operatieve ingreep

Als alle andere behandelmethoden falen, kan een operatieve ingreep nodig zijn. Bij een nekhernia kan bijvoorbeeld een operatie nodig zijn als er sprake is van ernstige uitval van een zenuw met verlammingsverschijnselen.

Preventie van cervicale radiculopathie

Cervicale radiculopathie en en de daarmee samenhangende zenuwpijn kan worden voorkomen. Het handhaven van de juiste houding, is de sleutel tot het voorkomen van cervicale degeneratieve schade. Dit omvat de manier waarop je zit en jezelf positioneert terwijl je aan het werk bent, of terwijl je de telefoon gebruikt en andere draaiende/buigende bewegingen maakt die je de hele dag doet. Bovendien is het handhaven van een gezonde levensstijl door voldoende beweging belangrijk teneinde spierflexibiliteit en spierkracht te handhaven voor de bovenste ledematen, de schouders, de bovenrug. Een gezond gewicht helpt ook om de krachten op je wervelkolom te minimaliseren, omdat overgewicht de compressiekrachten op je wervelkolom in de loop van de tijd kan vergroten.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelingEen beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopathie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voo…
Beknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingBeknelde zenuw in heup: symptomen, oorzaken en behandelingPijn als gevolg van een beknelde zenuw in de heup kan ernstig zijn. Misschien heb je pijn als je beweegt, loopt of op de…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…
Beknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingBeknelde zenuw (zenuwcompressie): Symptomen en behandelingEen beknelde zenuw (zenuwcompressie) treedt op wanneer omringende weefsels te veel druk uitoefenen op de zenuw. Zenuwen…

Perry-syndroom: Progressieve neurologische aandoeningPerry-syndroom: Progressieve neurologische aandoeningHet uiterst zeldzame Perry-syndroom is een progressieve neurologische aandoening waarbij een patiënt kampt met bewegings…
Verrekkingen en verstuikingen: Locatie en symptomenVerrekkingen en verstuikingen: Locatie en symptomenZowel verstuikingen (distorsies) als verrekkingen zijn veelvoorkomende verwondingen waarbij het weefsel uitgetrokken wor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Csaba Deli
 • https://www.jeroenboschziekenhuis.nl/nekhernia-operatie
 • https://www.nvvn.org/patienteninfo/wervelkolom-en-ruggenmerg/nekhernia/
 • http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003847.html
 • https://www.fysiodouma.nl/wiki/cervicale-radiculopathie/
 • https://stridestrong.com/pinched-nerve-treatment/
 • https://paindoctor.com/pinched-nerve-in-neck-treatments/
 • https://www.origene.nl/discopathie-de-oorzaak-symptomen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tussenwervelschijf
 • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: debivort, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Anatomography, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.1)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/© james steidl
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 30-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.