Nekpijn: oorzaken nekpijn, pijn in schouder en nekklachten

Nekpijn: oorzaken nekpijn, pijn in schouder en nekklachten Nekpijn of pijn in de nek is een veel voorkomende klacht. Nekpijn komt vaak voor. Ongeveer een derde deel van de mensen heeft jaarlijks last van nekpijn. Er zijn ongeveer 60 specifieke oorzaken van nekpijn bekend. De meeste oorzaken van pijn in de nek zijn niet ernstig. Er kan sprake zijn van spierverrekking door een onverwachtse beweging of nekklachten als gevolg van een langdurig verkeerde houding op het werk of elders. Een verkeerde slaaphouding komt ook vaak voor. De pijn kan uitstralen naar de rechterkant of linkerkant van de nek, schouder en bovenarm. Veel nekpijn of schouderpijn lijkt scherp van aard, maar de pijn kan ook worden ervaren als dof, brandend, krampend, of stekend. Pijn in de nek of nekpijn kan leiden tot een stijve nek of schouder en verlies van het bewegingsbereik, oftewel functieverlies. Wat te doen bij nekpijn?

Nekpijn of pijn in de nek

Een stijve nek en een vergeten weekend

Sophie, een energieke vrouw van 32, stond op een ochtend op met een nek die zo stijf was als een plank. “Het gaat wel over,” dacht ze, terwijl ze haar weekendplannen enthousiast bleef doorzetten. Maar na een middag shoppen en een avondje dansen, voelde het alsof er een betonblok op haar schouders lag. Uiteindelijk bracht ze haar zondag languit op de bank door, met een warme pittenzak in haar nek. Wat bleek? Een verkeerd kussen én een overbelaste houding hadden haar nekspieren compleet in de knoop gezet. Moraal van het verhaal? Soms vraagt je lichaam om een pauze, en die negeren is zelden een goed idee!

Nekpijn / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comNekpijn / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Nekpijn, stijfheid en uitstralingspijn

Nekpijn is een courante klacht. Ongeveer een derde deel van de bevolking heeft in de loop van een jaar wel eens last van nekpijn. 14% hunner heeft langer dan 6 maanden klachten.[1] Slechts een klein deel van deze mensen bezoekt een huisarts. Dit doen ze vooral bij aanhoudende klachten en wanneer ze er door in hun dagelijkse leven worden beperkt. De meest gemelde klacht is nekpijn, hetgeen vaak gepaard gaat met een stijf gevoel en/of uitstralende pijn naar het hoofd, arm of schouderregio.[2]

Acute en chronische nekpijn

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische nekpijn. Er wordt van acute nekpijn gesproken als deze korter dan 6 weken duurt. Bij chronische nekpijn houden de klachten langer dan 6 maanden aan. Er zijn volgens de International Association for the Study of Pain (IASP) ongeveer 60 specifieke oorzaken voor nekpijn bekend.[3] Het blijkt dat er in de meeste gevallen geen oorzaak wordt gevonden. Er is dan sprake van aspecifieke of mechanische nekpijn, waarbij er geen aanwijzingen zijn voor een beschadiging of afwijking van specifieke anatomische structuren in de nek. Tumoren, infecties, fracturen en vasculaire oorzaken komen relatief weinig voor.[4]

Nekpijn wereldwijd: wie, waar en waarom

Nekpijn: wie krijgt het en hoe vaak?
Stel je voor: je zit in een drukke wachtkamer, en uit de tien mensen om je heen hebben er drie op dit moment of ooit last van nekpijn gehad. Dat klopt behoorlijk, want volgens studies heeft ongeveer 30% van de wereldbevolking elk jaar last van nekpijn. Maar hier zit natuurlijk een hoop variatie in.

Meer vrouwen dan mannen hebben last van nekpijn / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayMeer vrouwen dan mannen hebben last van nekpijn / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Bij vrouwen komt het nét iets vaker voor dan bij mannen. Misschien omdat vrouwen gemiddeld vaker zittend werk doen en multitasken als geen ander – denk aan werken, kinderen verzorgen, én de hele dag door telefoons checken. Ook leeftijd speelt een rol: nekpijn piekt meestal rond de 35-50 jaar, maar zelfs kinderen kunnen er last van hebben. Kinderen? Jep, vooral door urenlang gamen of met hun hoofd diep in hun smartphone.

In Nederland heeft zo’n 20-25% van de volwassenen jaarlijks nekklachten. In België zijn de cijfers vergelijkbaar, al zijn er aanwijzingen dat Belgen vaker manuele therapie zoeken. Overzeese gebieden, zoals Aruba en Curaçao, rapporteren minder gevallen van chronische nekpijn. Mogelijk komt dit door een actiever buitenleven en minder kantoorbaan-gerelateerde klachten.

💡 Voorbeeld: Eva, een 42-jarige kantoormedewerker uit Amsterdam, heeft sinds haar dertigste regelmatig last van een stijve nek. Als ze vakantie viert op Curaçao, merkt ze dat haar klachten afnemen. "Misschien is het de warmte, misschien beweeg ik daar gewoon meer," zegt ze.

Klimaat en nekklachten: zit de kou in je nek?
Klimaat lijkt inderdaad invloed te hebben op nekpijn. In koudere klimaten, zoals Nederland en België, zie je vaker spanningsgerelateerde nekklachten. Denk aan strakke spieren door urenlang in een tochtige ruimte werken of simpelweg de kou in de spieren. In warmere regio’s, zoals het Caribisch gebied, worden die spieren minder snel stijf.

Wandelen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesWandelen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages
Toch komt daar weer iets anders om de hoek kijken: werkhouding. Terwijl de airco’s in tropische kantoren volop draaien, zitten mensen vaak kromgebogen achter hun bureau – en dat leidt alsnog tot nekklachten.

👉 Probeer eens wat vaker te bewegen, waar je ook woont. Een korte wandeling kan wonderen doen.

Genetica: zit nekpijn in je familie?
Je zou het misschien niet meteen denken, maar je genen kunnen invloed hebben op hoe vatbaar je bent voor nekpijn. Onderzoek laat zien dat mensen met een familiegeschiedenis van gewrichtsklachten, zoals artrose, meer kans hebben om nekproblemen te ontwikkelen. Dit betekent niet dat het gegarandeerd gebeurt, maar het is goed om alert te zijn.

  • Casus: Jan, een 48-jarige schilder, heeft al jaren last van een stijve nek. Zijn vader kampte vroeger met iets soortgelijks, maar dat werd toen "ouderdom" genoemd. Toen Jan naar een fysiotherapeut ging, bleek dat ze allebei een lichte vorm van artrose in hun nekwervels hadden. "Het is fijn om te weten dat het geen aanstellerij is," zegt Jan.

Nederland versus België: kleine verschillen, grote impact
Hoewel de levensstijl in Nederland en België grotendeels overeenkomt, zien we subtiele verschillen in hoe nekpijn wordt ervaren en behandeld. In Nederland stappen mensen vaker naar de fysio, terwijl Belgen sneller kiezen voor medicijnen of manuele therapie. Bovendien speelt werkcultuur een rol. Nederlanders werken vaker parttime, wat mogelijk de druk op nek en schouders wat verlaagt.

👉 Fun fact: In België is de term "cervicalgie" veel gebruikelijker dan in Nederland. Het klinkt indrukwekkend, maar betekent gewoon nekpijn.

Wereldwijd: van kantoren in Tokio tot stranden in Brazilië
Over de hele wereld verschilt de frequentie van nekpijn, afhankelijk van levensstijl en werkgewoonten. In Japan, waar mensen lange uren maken achter een bureau, komt nekpijn opvallend veel voor. In Brazilië, waar mensen meer buiten zijn en fysiek actief blijven, lijkt het juist minder vaak voor te komen. Maar let op: met de opkomst van technologie en thuiswerken zie je dat nekpijn overal ter wereld toeneemt, zelfs in landen waar het eerder zeldzaam was.

💡 Een voorbeeld? Carlos, een 29-jarige IT’er uit São Paulo, klaagt over nekpijn sinds hij volledig thuiswerkt. "Ik had nooit gedacht dat ik zo’n probleem zou hebben in een warm land waar iedereen beweegt," zegt hij. Maar na een paar sessies met een fysiotherapeut én het aanpassen van zijn werkplek, voelt hij verbetering.

Samenvatting: nekpijn kent geen grenzen
Of je nu in een regenachtig Nederland woont, in het zonnige Curaçao of in het drukke Tokio: nekpijn kan iedereen treffen. Vrouwen, mannen, kinderen en ouderen hebben elk hun eigen risico’s en triggers. Toch kun je met een paar simpele aanpassingen – van houding tot meer beweging – al een wereld van verschil maken. Je nek verdient het! 💪

Wat er écht gebeurt bij nekpijn: een blik onder de motorkap van je nek

Je nek: een ingewikkeld bouwwerk
Stel je nek voor als een soort menselijke torenkraan: sterk, flexibel en cruciaal voor alles wat je doet. In die nek zitten zeven wervels, met daartussen zachte schijfjes (de tussenwervelschijven) die als schokdempers werken. Daaromheen vind je spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten – een drukte van jewelste. Alles werkt samen om je hoofd, dat toch zo’n vijf kilo weegt, rechtop te houden en soepel te bewegen. Best knap, toch?

Maar die complexiteit is ook meteen de valkuil. Als er ergens iets uit balans raakt – een spier die verstrakt, een zenuw die geprikkeld raakt of een schijfje dat wat verslijt – dan voel je dat meteen.

Spierpijn en spanning: de boosdoeners van alledag
Je kent het vast: een lange werkdag achter de computer, en ineens voelt je nek aan alsof er een baksteen op ligt. Spieren in je nek en schouders kunnen snel gespannen raken door overbelasting of een verkeerde houding. Denk aan uren turen naar een scherm of een verkeerde slaaphouding.

Wat gebeurt er precies? Bij overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in de spiervezels. Dit activeert je lichaam om ontstekingsstoffen vrij te maken – een proces dat bedoeld is om te herstellen, maar ondertussen ook pijn veroorzaakt. Het voelt alsof je nek ‘vast’ zit, omdat je spieren letterlijk in de verdediging schieten en zich aanspannen om verdere schade te voorkomen.

👉 Praktisch voorbeeld: Lisa, een freelance ontwerper, merkte na een nacht doorwerken dat haar nek zo stijf was dat ze haar hoofd amper kon draaien. Na een bezoekje aan de fysio bleek het een klassieke spanningsnek te zijn – een gevolg van urenlang zitten zonder pauze.

Zenuwpijn: een stekende verrassing
Soms voelt nekpijn anders: scherp, brandend of alsof er een elektrische schok doorheen gaat. Dit komt vaak door irritatie van de zenuwen in je nek. Stel je voor dat een zenuw, bijvoorbeeld door een hernia, bekneld raakt. Dit geeft niet alleen pijn in je nek, maar kan ook uitstralen naar je armen of schouders. De zenuwen sturen continu waarschuwingssignalen naar je hersenen: “Hier klopt iets niet!” En dat voel je.

💡 Herkenbaar? Denk aan iemand die plotseling pijnscheuten in zijn arm voelt na een verkeerde beweging. Dit is een typisch voorbeeld van uitstralende zenuwpijn.

Tussenwervelschijven: slijtage of een ongelukje
Die schijfjes tussen je wervels zijn als kleine, elastische kussens. Maar zoals bij een oud matras kan ook hier slijtage optreden, wat we degeneratie noemen. Als een schijf uitdroogt of inscheurt, verliest hij zijn dempende werking. Dit kan druk uitoefenen op omliggende zenuwen, met nekpijn als resultaat. Bij een hernia puilt zo’n schijf zelfs uit – alsof je favoriete kussen te veel dons heeft verloren.

👉 Casus: Marco, een vrachtwagenchauffeur, voelde na jarenlange ritten een doffe pijn die naar zijn schouder straalde. Een MRI liet zien dat hij een lichte hernia had, waarschijnlijk door constante trillingen en een slechte zithouding.

Artrose: de nek die niet meer soepel wil draaien
Bij artrose, een vorm van slijtage in de gewrichten, raken de kraakbeenlaagjes tussen je nekwervels dunner. Hierdoor schuurt het bot direct op het andere bot, wat ontstekingen en stijfheid veroorzaakt. Vaak hoor je mensen met artrose zeggen: "Mijn nek kraakt alsof er grind in zit." Dat komt doordat de wervels minder soepel bewegen.

💡 Wist je dat dit vooral voorkomt bij mensen boven de 50? Maar ook jongere mensen kunnen artrose krijgen, zeker als ze intensief werk doen of ooit een nektrauma hebben gehad.

Whiplash: als een ongeluk je nek op hol brengt
Bij een whiplash wordt je nek als een elastiekje naar voren en achteren geslingerd, meestal door een auto-ongeluk. Dit veroorzaakt microscopische schade aan spieren, ligamenten en zenuwen. Het probleem? Deze schade is vaak moeilijk zichtbaar op scans, terwijl de klachten – zoals pijn, stijfheid en zelfs hoofdpijn – duidelijk aanwezig zijn.

👉 Voorbeeld: Na een kop-staartbotsing merkte Kim dat ze weken later nog steeds moeite had om haar nek normaal te bewegen. De diagnose? Een post-whiplashsyndroom dat fysiotherapie vereiste.

Ontstekingen: als je immuunsysteem doorslaat
Soms ligt de oorzaak dieper, zoals bij reumatische aandoeningen. Bij reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew valt je eigen immuunsysteem de gewrichten in je nek aan. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en stijfheid. Vaak is dit een sluipend proces, waarbij je langzaam merkt dat je nek minder mobiel wordt.

👉 Tip: Als je nekklachten hebt die gepaard gaan met koorts of andere ontstekingssymptomen, is het slim om dit direct met een arts te bespreken.

Samenspel van factoren
Nekpijn ontstaat zelden door één enkele oorzaak. Het is vaak een cocktail van spierbelasting, zenuwirritatie en mogelijke slijtage. Voeg daar nog stress, een slechte werkhouding of een oude blessure aan toe, en je hebt een recept voor klachten. Je nek is sterk, maar als hij overbelast raakt, schreeuwt hij om aandacht – en dat merk je snel.

💡 Tip van de dag: Luister naar je nek voordat hij echt begint te protesteren. Kleine aanpassingen in je houding of dagelijkse routines kunnen al een wereld van verschil maken.

Hoofdpijn als bijkomende klacht van nekpijn / Bron: Istock.com/JackFHoofdpijn als bijkomende klacht van nekpijn / Bron: Istock.com/JackF

Oorzaken van een stijve nek

In vogelvlucht

Een stijve nek kan komen door:
  • pijnlijke nekspieren;
  • slijtage van de halswervels;
  • irritatie van het botvlies; of
  • een blessure aan pezen of banden.

Bijkomende klachten

Een stijve nek kan leiden tot andere lichamelijke klachten, zoals zere schouders of armen, hoofdpijn en hoge rugpijn (rugpijn in bovenrug).

Meestal niet ernstig

De meeste oorzaken van pijn in de nek zijn niet ernstig. Er kan sprake zijn van spierverrekking door een onverwachtse beweging of nekklachten als gevolg van een langdurig verkeerde houding op het werk of elders. Slijtage of degeneratie van botten of kraakbeen onder invloed van het verouderingsproces of jarenlange overbelasting, is ook een veel voorkomende oorzaak, vooral bij mensen vanaf middelbare leeftijd. Soms kan pijn in de nek wijzen op een ernstige aandoening. Bij kinderen met een plotseling begin van een stijve nek, zijn ouders soms bang dat dit het begin van een hersenvliesontsteking (meningitis) kan betekenen. Schakel bij één van de volgende klachten direct medische hulp in:
  • Stekende pijn in de schouder of pijn uitstralend tot in de armen/handen;
  • Nekpijn en gevoelloosheid of verlies van kracht in armen of handen (krachts- en/of gevoelsverlies);
  • Verandering van plas- of ontlastingspatroon;
  • Nekstijfheid (bij kin op de borst: het verschijnsel dat het hoofd niet of met grote moeite voorover gebogen kan worden) en hoge koorts.

Dit worden alarmsymptomen genoemd.

Oorzaken van nekpijn

Pijn in de nek kan het gevolg zijn van verscheidene oorzaken, variërend van spierverrekking, overbelasting en whiplash tot ziekten zoals reumatoïde artritis en meningitis. De meest voorkomende oorzaken van nekpijn zijn:
  • verkeerde houding, beweging of belasting;
  • spondylose;
  • spierverrekking of spierscheuring;
  • koude luchtstroom of tocht;
  • whiplash;
  • zenuwbeknelling als gevolg van een verschoven wervel;
  • hernia; en
  • bepaalde ziekten.

Verkeerde houding, beweging of belasting

Nekpijn kan ontstaan door:
  • weinig afwisseling in de houding, zoals bij bureauwerk en veel werken met de laptop of computer;
  • weinig afwisseling in beweging, bij monotoon werk waarbij steeds dezelfde handeling wordt verricht (bijvoorbeeld lopende band werk);
  • verkeerde of eenzijdige belasting, door bijvoorbeeld het hoofd langdurig naar achteren gebogen te houden bij het verven van een plafond of door bijvoorbeeld zware tassen te dragen over één schouder.

Slapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.comSlapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com
Nekspieren, vooral die in de achterkant van de nek, kunnen door een verkeerde houding vermoeid raken doordat de nekspieren voortdurend aanspannen zijn. Deze toestand van verhoogde spanning, is in feite een overmatige spierbelasting en veroorzaakt pijn. Spierspanningen kunnen ook worden veroorzaakt door aanhoudende emotionele stress, neerslachtigheid, moedeloosheid en slapeloosheid.

Overigens is een verkeerde slaaphouding (buikligging), waarbij het steunweefsel van de nek (kapsels en banden) gedurende langere tijd op spanning staan, misschien wel de meest voorkomende oorzaak bij rug- en nekklachten. De klachten kunnen worden versterkt door een kwalitatief slecht kussen of matras.

Klachten door een verkeerde houding voorkomen
De klachten die samenhangen met een verkeerde houding, beweging of belasting, kunnen weggenomen worden door 'statische' houdingen regelmatig te onderbreken door de spieren te laten ontspannen en voor afwisseling te zorgen. Een goede slaap- en/of werkhouding is ook van belang.

Zeurende pijn in nek en schouder door spondylose

Cervicale en lumbale spondylose is artrose (slijtage) van de nek en lendenwervelkolom, waarbij pijn en verstijving kunnen optreden. Naast beperkte beweeglijkheid van de hals, kan er zwakte in één of beide armen optreden, pijn in het achterhoofd en pijnscheuten of zeurende pijn van de schouders naar de handen. Het komt vooral voor bij mensen vanaf middelbare leeftijd. Het wordt door het normale verouderingsproces veroorzaakt, maar een ongeval of jarenlange overbelasting kan de situatie versnellen. De klachten kunnen chronisch van aard zijn, of alleen onder bepaalde omstandigheden optreden, zoals plotseling het hoofd draaien, boven het hoofd werken of slapen in de verkeerde houding.

Spierverrekking of spierscheuring

In de hals of nek kan een spiertje verrekt of gescheurd zijn door een onverwachtse beweging en komt het meest voor bij mensen die intensief sporten. Een spierverrekking kan ook optreden als gevolg van tijdelijke overbelasting van de spier.

Nekpijn door koude luchtstroom of tocht

Kou slaat op de botten en gewrichten en dit kan een stijf gevoel in de nek geven.

Whiplash door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comWhiplash door een auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Pijn in de nek door whiplash

Als gevolg van plotselinge bewegingen van hoofd en nek ten opzichte van de romp, kunnen verschillende weefsels in de nek beschadigd raken zoals spieren, wervels, pezen en banden. Dit wordt whiplash of zweepslag genoemd. Een plotselinge beweging kan het gevolg zijn van een auto-ongeluk of andere gebeurtenissen zoals een ongeval tijdens het sporten, een val of simpelweg doordat iemand een ander onverwachts van achteren hard in de rug duwt.

Zenuwbeknelling door een verschoven wervel

Een verschoven wervel kan een zenuwbeknelling tot gevolg hebben. In veel gevallen is dit de oorzaak van nek- of rugklachten of hoofdpijn. De pijn kan plaatselijk zijn, maar in ernstige gevallen kan de pijn ook uitstralen tot vingertoppen of tenen toe. Er worden twee soorten spondylolisthesis onderscheiden:
  • degeneratief (door veroudering en slijtage); en
  • traumatisch (bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, een val, een slechte werkhouding of een vertilling).

Zere nek en pijnklachten door nekhernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf, welke op een zenuw drukt waardoor pijnklachten ontstaan. De symptomen van de hernia bestaan uit pijn die in de arm uitstraalt, hetgeen soms gepaard gaat met een doof of prikkelend gevoel.

Uitstralingspijn door hartaanval

Hoewel er een probleem met het hart is, kan een hartaanval pijn in de schouder of nek veroorzaken, wat bekend staat als 'uitstralingspijn'.

Aneurysma / Bron: Martin SulmanAneurysma / Bron: Martin Sulman

Zere nek door aneurysma

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Wanneer dit is gelokaliseerd n de hersenen, is sprake van een 'hersenaneurysma' of 'cerebraal aneurysma'. Een aneurysma in de hersenen kan blijven uitstulpen zonder te scheuren. Dit kan druk veroorzaken op de omliggende zenuwen, waardoor zich symptomen voordoen als hoofdpijn, dubbelzien, duizeligheid, tinnitus (oorsuizen), evenwichtsverlies, stijve nek, gevoeligheid voor licht, braken, toevallen en bewusteloosheid.

Nekpijn door ziekten

Pijn in de nek kan soms worden veroorzaakt door ziekten, zoals onder meer:
  • Reumatoïde artritis, een vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten.
  • Meningitis of hersenvliesontsteking, een potentieel levensbedreigende infectie van de hersenvliezen waarbij direct medisch ingrijpen noodzakelijk is.
  • Ziekte van Bechterew, een reumatische aandoening, die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten (vooral in de rug en het bekken).
  • Infecties, zoals griep of verkoudheid: griep en ernstige verkoudheid kunnen onder meer aanleiding geven tot nekpijn.
  • Kanker: in zeldzame gevallen kan pijn in de nek worden veroorzaakt door kwaadaardige tumoren in de wervelkolom. De kanker kan zijn uitgezaaid naar een lymfeklierstation in de hals.

Risicofactoren voor pijn in de schouder en nek

Risicofactoren voor pijn in de schouder en nek zijn atletische activiteiten, zwaar tillen, het gooien van voorwerpen, het verplaatsen van (zware) bagage of andere zware voorwerpen, en veroudering.

Symptomen van schouder- en nekpijn

Pijn

Veel nekpijn of schouderpijn lijkt scherp, maar de pijn kan ook worden ervaren als dof, brandend, krampend, of stekend. Pijn kan leiden tot een stijve nek of schouder en verlies van het bewegingsbereik, oftewel functieverlies. Er kan ook hoofdpijn ontstaan.

Krachtverlies

Krachtverlies kan het gevolg zijn van ernstige pijn door spier- of botbeweging. De zenuwen kunnen echter ook gewond raken. Het is belangrijk om krachtverlies door spier- of zenuwschade te onderscheiden van onvermogen of angst om te bewegen door pijn of ontsteking.

Gevoelloosheid

Als de zenuwen afgeknepen, gekneusd of beschadigd zijn, dan kan dit leiden tot een brandende of tintelende sensatie, een verlies van gevoel of een veranderde sensatie wat lijkt op een slapende arm.

Koude arm of hand

Een koud aanvoelende arm of hand suggereert dat de slagaders, aderen of beide zijn gewond of geblokkeerd. Dit kan betekenen dat er niet genoeg bloed in de arm komt.

Kleurveranderingen

Een blauwe of witte tint op de huid van je arm of schouder is een ander teken dat de slagaders of aderen verwond kunnen zijn. Roodheid kan duiden op een infectie of ontsteking. Er kunnen ook bloeduitstortingen opgemerkt worden.

Zwelling

Dit kan de hele arm betreffen of de zwelling is gelokaliseerd ter plaatse van de betrokken structuren (bijvoorbeeld een fractuurgebied of een ontstoken bursa). Ontwrichting of vervorming kan een gezwollen uitstraling veroorzaken of, paradoxaal genoeg, een verzonken huidgedeelte.

Misvorming

Een misvorming kan aanwezig zijn als er sprake is van een breuk of ontwrichting. Gescheurde ligamenten kunnen een abnormale positionering van de benige structuren veroorzaken.

Naar de huisarts met nekpijn / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesNaar de huisarts met nekpijn / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Wanneer naar de huisarts met nekpijn?

Indien de nekklachten langer dan zes weken aanhouden of vergezeld gaan met de volgende alarmsymptomen, is het raadzaam een afspraak te maken bij de huisarts:
  • Pijn van onduidelijke oorsprong bij kanker of osteoporose of botontkalking in de voorgeschiedenis. Dit om metastase (uitzaaiing) of pathologische fractuur uit te sluiten.
  • Heftige uitstralende pijn naar één arm met sensibiliteitsverlies (gevoelsverlies) en/of krachtverlies en reflexafwijkingen. (Let vooral op de symmetrie van de reflexen.) Dit kan wijzen op een nekhernia.
  • Nekpijn of pijn in de nek met geleidelijk progressief krachtverlies of sensibiliteitsverlies in armen of benen. Dit om myelumcompressie, ofwel verdrukking (compressie) van het ruggenmerg, en/of van de zenuwwortels, uit te sluiten.
  • Nekpijn of nekstijfheid, gepaard met hoge koorts. Dit kan wijzen op hersenvliesontsteking of meningitis, ook wel nekkramp genoemd.

Onderzoek en diagnose

Anamnese en lichamelijk onderzoek
De arts zal onderzoeken of je hoofd scheef staat in een soort dwangstand. Ook zal de arts vragen stellen over de plek waar je de pijn ervaart: waar heb je het meeste pijn heeft en hoe de uitstraling precies? Hoe ervaar je de pijn? Als een dof, zeurend gevoel of meer scherp van aard? De arts zal je nek bevoelen en bekijken of er sprake is van een duidelijk links-rechtsverschil in tonus van de nekspieren. De huisarts zal ook onderzoek doen naar de beweeglijkheid van de nek.

Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311
Aanvullend onderzoek
Bloedonderzoek kan zinvol zijn. De bepaling van de bezinkingssnelheid (BSE) kan zinvol zijn bij een vermoeden van kanker, reuma of infectie. Daarnaast kan beeldvormend onderzoek ingezet worden, bijvoorbeeld:
  • Met een bot- of skeletscan kunnen verschillende soorten aandoeningen van het skelet in beeld brengen zoals artrose, botbreuken en gekwetste peesaanhechtingen;
  • Een discografie is een onderzoek waarbij gekeken wordt of een tussenwervelschijf een oorzaak is voor je nekpijn;
  • Een elektromyografie is een onderzoekstechniek waarbij de elektrische activiteit van spieren wordt gemeten;
  • Een MRI van de cervicale wervelkolom, van de nekwervels;
  • Een myelografie is een techniek om een afbeelding van het ruggenmerg te maken;
  • Een röntgenfoto waarbij een vernauwing van de wervelschijfruimte (spinale stenose), de aanwezigheid van artrose en breuken, zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Medische behandelingen voor schouder- en nekpijn

Nekpijn vaarwel: van klassieke remedies tot verrassende innovaties

Fysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczFysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Fysiotherapie: de gouden standaard

Als je nek voelt alsof hij vastgeroest is, dan is fysiotherapie vaak je eerste redder in nood. Een fysio kan je spieren weer soepel maken met gerichte oefeningen en technieken zoals dry needling (ja, dat zijn naalden, maar nee, het doet niet echt pijn!). 💡 Wist je dat manuele therapie – een soort gespecialiseerde fysiotherapie – vaak nóg sneller verlichting kan geven? Denk aan het voorzichtig manipuleren van je nek om blokkades los te maken. Geen quick fix, maar wél effectief.

Wat te doen bij eenvoudig letsel?

Geef je nek- en schouderregio gedurende de eerste twee tot drie dagen rust en begin langzaamaan weer met het doen van activiteiten. Dit bespoedigt het herstel en voorkomt spierstijfheid. Gebruik een coldpack of vul een plastic zak met gemalen ijs en wikkel deze in een vochtige handdoek (om bevriezing te voorkomen). Leg het ijs maximum 20 minuten per uur op de pijnlijke plek. Pijnbestrijding kan met paracetamol of ibuprofen. Breng geen warmte aan in de eerste week na een letsel omdat het de zwelling en pijn kan doen verergeren.

Warmte, koude en een beetje hightech

Voor de doe-het-zelvers: een warme pittenzak of een icepack kan wonderen doen. Warmte ontspant de spieren, terwijl koude ontstekingen kan verminderen. 👉 Probeer beide eens af te wisselen en ontdek wat voor jou werkt. Nieuw op het toneel? Warmtepleisters met infraroodtechnologie – alsof je een mini-spa op je nek plakt. Bonus: je kunt ze gewoon onder je kleren dragen.

Massagetherapie: ontspanning op maat

Niets zo heerlijk als een goede massage, toch? Zeker als het gaat om die pijnlijke spieren in je nek. Van Zweedse massages tot deep tissue-technieken, er is voor ieder wat wils. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de meer exotische varianten, zoals shiatsu of Thaise massage, waarbij drukpunten en stretchings worden gecombineerd. Probeer het maar eens zonder te glimlachen – dat lukt je niet!

Innovatieve behandelingen: van laser tot robotica

Voor wie klaar is om de toekomst in te stappen: low-level lasertherapie (LLLT) is een veelbelovende nieuwe aanpak. Hierbij wordt een zachte laser gebruikt om de doorbloeding en celherstel te stimuleren. En dan is er nog robot-assisted fysio, waarbij slimme apparaten je bewegingen begeleiden en je nek helpen versterken. Het klinkt futuristisch, maar het werkt echt.

Injectietherapie: snelle verlichting

Als de pijn écht ondraaglijk is, kan je arts injecties voorstellen. Denk aan een corticosteroïde-injectie om ontstekingen te kalmeren of een botulinetoxine (botox) shot om overactieve spieren te ontspannen. Ja, botox is niet alleen voor rimpels – het kan je nek letterlijk van zijn pijn ontdoen. 💉

Elektrotherapie: een prikkelend alternatief

TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) klinkt misschien als een martelwerktuig, maar het is een superzachte manier om pijn te verminderen. Kleine elektrische stroompjes stimuleren de zenuwen en helpen je nekspieren ontspannen. Handig: er zijn draagbare TENS-apparaatjes die je gewoon thuis kunt gebruiken.

Chirurgische opties: een laatste redmiddel

Als niets anders helpt en de pijn je leven beheerst, kan een operatie overwogen worden. Van het losmaken van beknelde zenuwen tot het plaatsen van een kunstmatige tussenwervelschijf, er zijn verschillende technieken die gericht zijn op het wegnemen van de oorzaak van de pijn. Het is geen lichte beslissing, maar voor sommige mensen levensveranderend.

Medicatie: de vertrouwde pijnstillers

Pijnstillers blijven een basisbehandeling voor nekpijn. Paracetamol is vaak de eerste keus, omdat het mild is voor je maag. Voor iets meer pit kunnen NSAID's zoals ibuprofen of diclofenac ingezet worden. Deze verminderen niet alleen de pijn, maar ook de ontsteking. Heb je echt flinke pijn? Dan kan je arts spierontspanners voorschrijven, zoals diazepam, om de verkramping te verminderen. Let op: deze middelen zijn krachtig, dus gebruik ze met mate!

Houdingscorrectie: recht je rug

Vaak komt nekpijn voort uit een verkeerde houding. Een ergonomische werkplek, zoals een goed afgestelde bureaustoel en een beeldscherm op ooghoogte, kan al wonderen doen. Soms is een brace of zachte nekkraag nuttig om tijdelijk ondersteuning te bieden en je nek wat rust te geven. Combineer dit met een houdingstraining bij de fysiotherapeut om langdurig resultaat te boeken.

Chiropractie: gericht op je wervelkolom

Bij chiropractie wordt de focus gelegd op de wervelkolom en de uitlijning ervan. Door gerichte manipulaties helpt een chiropractor de druk op zenuwen te verminderen en de mobiliteit te herstellen. Het voelt soms een beetje "krakerig", maar veel mensen ervaren directe verlichting.

Ultrageluidstherapie: diepe weefselverzorging

Ultrageluidstherapie is een subtiele maar effectieve aanpak. Met behulp van geluidsgolven worden de diepere lagen van je nekspieren verwarmd, waardoor de doorbloeding en het herstel worden bevorderd. Het is volledig pijnloos en kan als aanvulling op fysiotherapie worden gebruikt.

Oefentherapie: spieren versterken

Bij oefentherapie, zoals Cesar of Mensendieck, leer je niet alleen hoe je je nek correct gebruikt, maar ook hoe je dagelijkse bewegingen minder belastend maakt. Het doel? Je nekspieren versterken en toekomstige klachten voorkomen. Een eenvoudige set oefeningen, zoals nekrols en schouderophalingen, kun je vaak al thuis uitvoeren.

Nekpijn de baas: slimme tips en zelfzorg voor elke dag

Wat kun je zelf doen bij schouder- en nekpijn? Een spierverrekking, een eenvoudig sportletsel of een ander soort trauma die slechts lichte pijn veroorzaken, kunnen thuis worden behandeld. Als de oorzaak van de pijn niet bekend is of als de symptomen suggereren dat er sprake is van een ernstige aandoening, neem dan contact op met je huisarts zodat hij kan bekijken wat er aan de hand is en wat de beste behandeling is.

Warmte en koude: een eenvoudige start

Een warme pittenzak, een warmtekruik of zelfs een warme douche kan wonderen doen voor gespannen nekspieren. Warmte stimuleert de doorbloeding en helpt spieren ontspannen. 👉 Tip: Leg een warme doek op je nek tijdens het tv-kijken voor een dubbel effect van ontspanning. Voor acute pijn werkt koude juist beter. Een icepack (of gewoon een zak diepvrieserwten) vermindert zwelling en kalmeert geïrriteerde zenuwen.

💡 Probeer beide: 20 minuten warmte gevolgd door 10 minuten koude om te ontdekken wat jouw spieren nodig hebben.

Beweeg slim en vaak

Rust is belangrijk, maar te lang stilzitten kan je nek juist verstijven. Maak kleine bewegingen, zoals een kin-tot-borst stretch of schouderophalingen. Ga ook bewust wandelen, waarbij je probeert je hoofd recht te houden en niet voorover te buigen.

👉 Werk je veel achter een scherm? Zet een timer om elk half uur even te bewegen. Zelfs simpele bewegingen zoals het rollen van je schouders kunnen een groot verschil maken.

Ergonomisch werken: een nekvriendelijke werkplek

Zit je veel achter de computer? Zorg dan dat je scherm op ooghoogte staat en je toetsenbord dichtbij is. Een stoel met goede ondersteuning voor je onderrug helpt ook.

💡 Investeer in een verstelbare monitorstandaard en een ergonomische muis. Klinkt als luxe, maar je nek zal je dankbaar zijn. Voor telefoongesprekken kun je beter een headset gebruiken in plaats van je toestel tussen je oor en schouder te klemmen.

Gebruik een nekrol of orthopedisch kussen

Wakker worden met nekpijn is een slecht begin van je dag. Een orthopedisch kussen dat je nek ondersteunt, kan dit voorkomen. Slaap bij voorkeur op je zij of rug, omdat slapen op je buik je nek in een onnatuurlijke draai dwingt.

👉 Extra tip: Rol een handdoek op tot een stevige nekrol en plaats deze in je kussensloop voor een snelle en goedkope oplossing.

Zelfmassage: je eigen nektherapeut

Last van knopen in je nek? Probeer zelfmassage! Gebruik je duim of wijsvinger om zachtjes in cirkelbewegingen op pijnlijke plekken te drukken. Voor moeilijk bereikbare gebieden kun je een massagebal of een tennisbal tegen de muur gebruiken. Rol de bal langzaam over je spieren om spanning los te maken.

💡 Een foam roller kan ook effectief zijn. Ga op je rug liggen en rol voorzichtig over de roller met je schouders en nek.

Avocado bevat veel magnesium / Bron: StevenGiacomelli, PixabayAvocado bevat veel magnesium / Bron: StevenGiacomelli, Pixabay

Hydratatie en voeding: verzorg je spieren van binnenuit

Spieren hebben vocht en voeding nodig om soepel te blijven. Drink voldoende water en eet voedingsmiddelen rijk aan magnesium, zoals spinazie, noten en avocado's. Magnesium helpt spierkrampen te voorkomen en bevordert herstel.

👉 Overweeg een magnesiumsupplement als je vaak last hebt van stijve spieren. Of probeer een magnesiumolie om direct op je nek te smeren voor een lokaal ontspannend effect.

Houd je nek mobiel met stretchbanden

Stretchbanden (ook wel weerstandsbanden genoemd) zijn niet alleen voor fanatieke sporters. Ze kunnen helpen je nekspieren op een veilige manier te versterken. Begin met lichte oefeningen, zoals het zachtjes duwen van je hoofd tegen de band om spanning op te bouwen.

💡 Deze banden zijn klein, goedkoop en makkelijk thuis te gebruiken – ideaal voor dagelijks onderhoud van je nekspieren.

Innovatieve tools: van massagepistolen tot warmtesjaals

Technologie staat voor niets! Massagepistolen met zachte vibraties helpen diepe spierknopen losmaken. Kies een model met een lage intensiteit om gevoelige nekspieren niet te overbelasten. Ook verwarmde elektrische sjaals zijn een aanrader: ze combineren warmte en comfort terwijl je gewoon je dagelijkse ding doet.

👉 Voor wie onderweg verlichting zoekt, zijn er draagbare nekmassagers met infraroodwarmte. Een kleine investering, maar groot gemak.

Let op je houding: rechtop en ontspannen

We hebben het allemaal wel eens gehoord: "Zit rechtop!" Maar hoe vaak doe je het ook echt? Zorg ervoor dat je oren in lijn zijn met je schouders en je kin niet naar voren steekt. Een goede houding vermindert druk op je nek.

💡 Een praktische truc: Stel je voor dat er een touwtje aan de bovenkant van je hoofd zit dat je recht omhoog trekt. Dit helpt om automatisch een betere houding aan te nemen.

Eenvoudige hulpmiddelen voor thuis

Heb je al gehoord van de theracane? Dit gebogen hulpmiddel helpt je om triggerpoints in je nek zelf aan te pakken. Of probeer een nekhamer: een zachte rubberen hamer die trillingen in je spieren creëert om spanning te verminderen.

👉 Een zachte gel-halsband kan ook verlichting bieden door je nek even rust te geven zonder hem volledig te immobiliseren.

💡 Met deze tips en tools kun je veel zelf doen om nekpijn te verminderen en erger te voorkomen. Zet de stappen die bij jou passen en geef je nek de aandacht die het verdient – elke dag weer!

Prognose

Omdat de meeste nek- en schouderpijn door spierverrekking of spierscheuring wordt veroorzaakt, kun je een volledig herstel verwachten of herstellen met slechts weinig restverschijnselen en functiebeperkingen. Sommige aandoeningen vereisen opname in een ziekenhuis, chirurgische behandeling, fysiotherapie of andere rehabilitatiemaatregelen. De mate van herstel kan volledig of beperkt zijn. Sommige aandoeningen kunnen terugkeren of blijvend zijn. In dat geval zal de behandeling zich richten op het leren omgaan met je beperkingen en het gebruiken van mogelijkheden.

Schouderpijn en nekpijn voorkómen

Om letsel te voorkomen, is het zinvol om je leefomgeving te controleren op mogelijke gevaren. Neem vervolgens maatregelen om je woning en de brede leefomgeving veiliger te maken. Op een juiste manier schouders en nek trainen, kan het risico op letsel verminderen. Bij het uitvoeren van gevaarlijke taken moet iemand anders aanwezig zijn om de kans op letsel te verminderen. Als je bijvoorbeeld een ladder beklimt die niet geborgd is, moet een tweede man de ladder vasthouden. Ken je beperkingen en voer geen activiteiten uit waarbij je niet over de juiste opleiding, vaardigheden, hulpmiddelen of kracht beschikt om het uit te voeren. Draag voorts veiligheidsgordels en gebruik andere beveiligingssystemen om de kans op letsels te verminderen.

Noten:
  1. Borghouts JAJ, Koes BW, Bouter LM. The clinical course and prognostic factors of non-specific neck pain. Pain 1998;77:1-13.
  2. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 6 Special: WONCA Europe 2004 Quality in Practice:306-309.
  3. Bogduk N. The Neck. Bailliere's Clinical Rheumatology 1999;13:261-85.
  4. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 6 Special: WONCA Europe 2004 Quality in Practice:306-309.

Lees verder

© 2011 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Pijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek komt bij redelijk veel mensen voor, zeker sinds de opmars van smartphone en tablet. Bij het gebruik van d…
Nekpijn? Laat je hoofd niet hangen!Nekpijn staat op de derde plaats van chronische pijnklachten bij volwassenen. Meestal wordt nekpijn veroorzaakt door ove…
Dr. Ho Electro Stimulator bij rugpijn en nekklachtenDr. Ho Electro Stimulator bij rugpijn en nekklachtenDr. Ho Electro Stimulator systeem is een systeem dat ontworpen is door arts Dr. Ho, om rugpijn en nekklachten te vermind…

Veel voorkomende oorzaken van hoofdpijn en duizeligheidVeel voorkomende oorzaken van hoofdpijn en duizeligheidHoofdpijn en duizeligheid komen vaak tegelijkertijd voor. Heel veel mensen hebben er af en toe last. Vaak is er naast ho…
Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsPost-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tipsMaandenlang had je naar de zomervakantie uitgekeken maar toch heeft deze niet gebracht wat je ervan verwachtte. En dan i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Csaba Deli
  • Bogduk N. The Neck. Bailliere's Clinical Rheumatology 1999;13:261-85.
  • Borghouts JAJ, Koes BW, Bouter LM. The clinical course and prognostic factors of non-specific neck pain. Pain 1998;77:1-13.
  • Huisarts en Wetenschap, jaargang 2004, nummer 6 Special: WONCA Europe 2004 Quality in Practice:306-309.
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 11-1-2025)
  • MedicineNet. Shoulder and Neck Pain. http://www.medicinenet.com/shoulder_and_neck_pain_health/article.htm (ingezien op 27-8-2017)
  • T.O.H. de Jongh (Redacteur) , H. de Vries (Redacteur) , H.G.L.M. Grundmeijer (Redacteur) , B.J. Knottnerus (Redacteur). Diagnostiek van alledaagse klachten: Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen. : Bohn Stafleu van Loghum, april 2011.
  • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/JackF
  • Afbeelding bron 5: PrinceOfLove/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 7: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 8: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 9: Istock.com/anna1311
  • Afbeelding bron 10: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
  • Afbeelding bron 11: StevenGiacomelli, Pixabay
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 11-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.