Stijve nek: oorzaak en verhelpen van stijve nek en schouders

Stijve nek: oorzaak en verhelpen van stijve nek en schouders Een stijve nek (en schouders) is een vervelende klacht. Een stijve nek wordt gekenmerkt door stijfheid, pijn en moeite met het bewegen van de nek, vooral wanneer je probeert om je hoofd te draaien naar links of naar rechts. Een stijve nek kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals hoofdpijn, nekpijn, pijn in de schouder en/of pijn in de arm, en kan behoorlijk interfereren met je dagelijkse werkzaamheden. Een stijve nek kan optreden na een nachtje slapen, door een verkeerde slaaphouding of een kussen dat niet voldoende ondersteunend is. Maar een verkeerde werkhouding of langdurige bepaalde werkzaamheden verrichten (plafond schilderen), kan ook zorgen voor een stijve nek, evenals een aanrijding. Langdurige werken achter een computer of veelvuldig bezig zijn met een smartphone, is ook killing voor je nek. Urenlang voorovergebogen naar je scherm kijken, is een veelvoorkomende oorzaak van nekpijn en stijve nek. Hoe je een stijve nek kunt verhelpen, hangt af van de oorzaak.

Een stijve nek en schouders

"Weer te lang achter mijn laptop gezeten," dacht Anouk, terwijl ze haar nek voorzichtig naar links probeerde te draaien. Het voelde alsof haar spieren compleet vastzaten, en elke beweging was een kleine marteling. Gisteren had ze nog urenlang aan haar presentatie gewerkt, gebogen over haar bureau zonder pauzes te nemen. Nu voelde het alsof haar nek letterlijk in beton was gegoten. "Dit moet beter," mompelde ze, terwijl ze met één hand haar nek masseerde en met de andere haar telefoon pakte om op zoek te gaan naar tips voor verlichting.

Stijve nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comStijve nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com
Een stijve nek kan optreden als gevolg van aandoeningen en ziekten van elke structuur in de nek, waaronder de zeven nekwervels, die samen de cervicale wervelkolom worden genoemd. De nekwervels vormen een natuurlijke, voorwaartse kromming en zijn onderling verbonden door tussenwervelschijven. Deze wervels omringen het ruggenmerg en het wervelkanaal, waar zenuwen door lopen. Verder zijn in de nek en de hals nekspieren, slagaders, aders, lymfeklieren, schildklier, bijschildklier, slokdarm, strottenhoofd en luchtpijp, aanwezig.

Anatomie en fysiologie van de nek

De nek, ook wel de cervicale wervelkolom genoemd, is een fascinerend en complex deel van het menselijk lichaam. Het is de verbinding tussen het hoofd en de romp en vervult cruciale functies, zoals beweging, ondersteuning en bescherming van het ruggenmerg. Begrijpen hoe deze structuur werkt, maakt duidelijk waarom nekpijn zo veel voorkomt en hoe subtiele verstoringen grote impact kunnen hebben op je dagelijks leven.

De cervicale wervelkolom: stevig, maar flexibel
De nek bestaat uit zeven wervels (C1 t/m C7), die kleiner zijn dan de wervels in de rug, maar samen een verbazingwekkende combinatie van kracht en flexibiliteit bieden.

  • C1 (atlas): Draagt het gewicht van het hoofd, vergelijkbaar met de Griekse mythische Atlas die de wereld droeg.
  • C2 (axis): Deze wervel heeft een tandachtige structuur, de dens, die het mogelijk maakt om je hoofd te draaien (bijvoorbeeld om "nee" te knikken).
  • C3-C7: Deze wervels bieden stabiliteit en mobiliteit, waardoor je hoofd kan buigen, draaien en zijwaarts kan kantelen.

Tussen elke wervel ligt een tussenwervelschijf, een soort schokdemper die beweging soepel maakt en druk verdeelt. De wervels worden ondersteund door sterke spieren, banden en pezen die samenwerken om de nek stabiel te houden.

Zenuwen en ruggenmerg: het controlecentrum
In de nek loopt het ruggenmerg, een bundel zenuwen die signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam verzendt. Vanuit het ruggenmerg ontspringen acht paar cervicale zenuwen (C1-C8), die niet alleen de nek en schouders aansturen, maar ook de armen en handen.

  • C3-C5: Deze zenuwen voeden de diafragmafunctie, essentieel voor ademhaling.
  • C6-C8: Spelen een rol bij hand- en armbewegingen.

Een compressie of irritatie van deze zenuwen, bijvoorbeeld door een hernia, kan leiden tot pijn, tintelingen of zelfs krachtverlies – vaak uitstralend naar de schouders, armen of vingers.

Spieren van de nek: de werkpaarden
De nek bevat talloze spieren die zowel fijne als grote bewegingen mogelijk maken.

  • De trapezius: Een grote spier die van de schedel naar de schouders loopt en helpt bij hoofdbewegingen én schouderbewegingen.
  • De sternocleidomastoïdeus: Deze tweekoppige spier draait en buigt het hoofd, perfect voor een snelle blik over je schouder.
  • De scalene spieren: Klein, maar krachtig, helpen bij ademhaling en stabiliseren de nek.

Als deze spieren gespannen of overbelast raken, bijvoorbeeld door langdurig zitten of stress, kan nekpijn ontstaan. Zelfs een klein knoopje (triggerpoint) kan uitstralende pijn veroorzaken.

Bloedvaten: levenslijnen naar de hersenen
Door de nek lopen belangrijke bloedvaten, zoals de halsslagaders (arteriae carotis) en de wervelslagaders (arteriae vertebralis), die zuurstofrijk bloed naar de hersenen transporteren. Een storing in deze bloedstroom, bijvoorbeeld bij langdurige druk op de nek, kan leiden tot duizeligheid of hoofdpijn.

Fysiologie: de harmonie van beweging en balans
De nek combineert stabiliteit en mobiliteit op een unieke manier. Gemiddeld weegt je hoofd zo’n 4,5 tot 5 kg (vergelijkbaar met een bowlingbal!) en wordt het constant in evenwicht gehouden. Zelfs kleine afwijkingen, zoals een slechte houding of buigen over je telefoon, kunnen extra druk uitoefenen op de spieren en tussenwervelschijven. Wist je dat een hoofd dat 15 graden naar voren buigt, ongeveer 12 kg druk op je nek zet?

Bij nekpijn ontstaat vaak een vicieuze cirkel: overbelaste spieren raken gespannen, wat leidt tot pijn en verminderde doorbloeding. Dit maakt het moeilijker voor weefsels om te herstellen, wat de pijn kan verergeren.

Waarom raakt de nek vaak uit balans?
De nek is gevoelig voor problemen omdat hij constant in beweging is en een groot gewicht draagt. Veelvoorkomende oorzaken van nekpijn zijn:

  • Slechte houding, zoals naar voren buigen over een scherm.
  • Stress, dat spierspanning in de nek en schouders verhoogt.
  • Plotselinge bewegingen, zoals bij een whiplash.
  • Veroudering, wat kan leiden tot slijtage (artrose) en uitdroging van tussenwervelschijven.

Een blik in de praktijk
Neem Sophie, een 32-jarige marketeer. Ze zit dagelijks urenlang achter haar laptop en kijkt continu naar haar telefoon. Door haar voorovergebogen houding en stress ontwikkelt ze pijn en stijfheid in haar nek. Haar fysiotherapeut legde uit hoe haar nekspieren, door langdurige spanning, ontstoken raakten. Met houdingscorrectie, oefeningen en bewuste schermpauzes kon Sophie haar klachten verminderen.

Epidemiologie: een wereldwijd veelvoorkomend ongemak

Een stijve nek is een veelvoorkomend probleem dat zowel kinderen als volwassenen treft, variërend van tijdelijk ongemak tot een symptoom van onderliggende gezondheidsproblemen. Factoren zoals geslacht, leeftijd, leefstijl, voeding, en zelfs het klimaat spelen een rol in de prevalentie. Laten we de epidemiologie van een stijve nek op een toegankelijke en gedetailleerde manier verkennen, met een kijkje in Nederland, de overzeese gebiedsdelen, België en de rest van de wereld.

Meer vrouwen dan mannen hebben last van een stijve nek / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayMeer vrouwen dan mannen hebben last van een stijve nek / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Verschillen tussen mannen, vrouwen en leeftijden
Bij volwassenen komt een stijve nek vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit wordt deels toegeschreven aan hormonale verschillen en een hogere gevoeligheid voor spierspanning door stress. Vrouwen tussen de 35 en 55 jaar vormen de grootste risicogroep, vaak door een combinatie van werk, huishoudelijke taken en het langdurig dragen van zware tassen. Bij mannen treedt een stijve nek vaker op na fysieke overbelasting, zoals sporten of zwaar tillen.

Kinderen hebben minder vaak last van een stijve nek, met uitzondering van bepaalde oorzaken zoals verkeerde slaaphouding, langdurig schermgebruik of infecties zoals een keelontsteking. Bij adolescenten komt nekstijfheid echter steeds vaker voor door het constante gebruik van mobiele telefoons – het zogenaamde "tech-neck" syndroom.

In cijfers: wereldwijd ervaart ongeveer 30% van de volwassenen jaarlijks nekklachten, waarvan een groot deel nekstijfheid betreft. In Europa varieert dit percentage tussen de 20 en 40%.

Klimaat en leefomgeving
Het klimaat speelt een verrassende rol bij nekstijfheid. In koude, vochtige omgevingen, zoals Nederland, wordt spierstijfheid vaker gerapporteerd, vooral in de wintermaanden. Mensen klagen dan over een stijve nek bij het opstaan, vaak veroorzaakt door spierspanning als reactie op de kou. In de tropische overzeese gebiedsdelen, zoals Curaçao en Aruba, treedt nekstijfheid minder vaak op door de warmte, maar kan uitdroging door onvoldoende waterinname een factor zijn bij spierkrampen.

Wereldwijd zien we hogere percentages nekstijfheid in stedelijke gebieden waar mensen vaker een zittende leefstijl hebben. In plattelandsregio’s, zoals in ontwikkelingslanden, worden nekklachten vaker veroorzaakt door fysieke arbeid of het dragen van zware lasten op het hoofd of de nek.

Spinazieblaadjes / Bron: Lecic/Shutterstock.comSpinazieblaadjes / Bron: Lecic/Shutterstock.com
Voeding en leefstijl: een impactvolle combinatie
Voeding speelt indirect een rol bij een stijve nek. Een dieet dat rijk is aan magnesium (zoals in noten, spinazie en bananen) ondersteunt de spierfunctie en kan helpen bij het voorkomen van spierstijfheid. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan echter leiden tot verhoogde spierspanning. Daarnaast kan uitdroging – vaak veroorzaakt door onvoldoende waterinname of overmatig alcoholgebruik – bijdragen aan spierkrampen, waaronder in de nek.

Leefstijl is een van de grootste beïnvloedende factoren. Mensen die veel tijd achter een bureau doorbrengen zonder pauzes of die met een slechte houding werken, lopen een verhoogd risico. Dit geldt ook voor mensen die vaak naar een scherm kijken met het hoofd naar voren gebogen, wat leidt tot overbelasting van de nekspieren. Stress is een belangrijke boosdoener, omdat het spierspanning in de nek verhoogt en vaak leidt tot stijfheid.

Nederland, België en de overzeese gebiedsdelen
In Nederland komt een stijve nek bij ongeveer 1 op de 5 volwassenen jaarlijks voor, met een lichte stijging in de wintermaanden. Stress en schermgebruik worden vaak als oorzaken genoemd. In de overzeese gebiedsdelen ligt de prevalentie iets lager, rond de 15%, doordat warmte en beweging een beschermend effect hebben.

België toont vergelijkbare cijfers als Nederland, maar kent een lichte toename bij mensen die in de dienstensector werken. Kantoorwerkers klagen vaak over nekstijfheid door een verkeerde zithouding en langdurig schermgebruik.

Wereldwijd zien we grote verschillen: in geïndustrialiseerde landen, zoals de VS en Japan, is de prevalentie vergelijkbaar met Nederland, maar in minder ontwikkelde regio’s is nekstijfheid vaker gerelateerd aan fysieke arbeid.

Genetica en andere factoren
Genetica speelt een beperkte, maar niet verwaarloosbare rol. Mensen met een familiegeschiedenis van aandoeningen zoals artrose of spierspanning hebben een verhoogd risico op nekklachten. Daarnaast kunnen structurele afwijkingen, zoals scoliose, de kans op nekstijfheid vergroten.

Psychologische factoren, zoals angst en depressie, hebben ook een sterke invloed. Deze gaan vaak gepaard met verhoogde spierspanning, wat kan leiden tot een stijve nek.

Een voorbeeld uit de praktijk
Marianne, een 42-jarige secretaresse uit Rotterdam, begon na een paar drukke weken nekstijfheid te ervaren. Ze bracht uren achter haar computer door zonder pauze en merkte dat haar nek steeds strammer werd. Haar huisarts legde uit dat haar houding en stress een rol speelden. Met een paar simpele aanpassingen, zoals vaker pauzeren, een betere zithouding en magnesiumsupplementen, verminderde haar stijfheid binnen een week.

Pathofysiologie en ontstaansmechanisme

Een stijve nek lijkt misschien een eenvoudig ongemak, maar het ontstaansmechanisme is een complex samenspel van spieren, zenuwen, gewrichten en zelfs mentale factoren. De nek, of cervicale wervelkolom, is ontworpen om flexibiliteit en stabiliteit te combineren, maar juist deze balans maakt het gebied kwetsbaar. Laten we dieper ingaan op de processen die leiden tot een stijve nek.

Spieren en spanning: de eerste verdachten
Een van de meest voorkomende oorzaken van een stijve nek is spierspanning, vaak veroorzaakt door langdurige overbelasting of plotselinge bewegingen. De belangrijkste spieren in de nek – zoals de trapezius, sternocleidomastoïdeus en scalene spieren – raken gespannen door slechte houdingen (zoals voorovergebogen zitten) of stress. Deze spanning beperkt de normale beweging van de nek en veroorzaakt pijn.

Wanneer spieren overbelast raken, ontstaat er een ophoping van afvalstoffen, zoals lactaat, door onvoldoende doorbloeding. Dit leidt tot irritatie van de spiervezels en triggerpoints, kleine gevoelige knopen die uitstralende pijn kunnen veroorzaken. Dit proces, bekend als myofasciale pijn, is een veelvoorkomende oorzaak van nekstijfheid.

De rol van gewrichten: vastgelopen mechaniek
De cervicale wervelkolom bestaat uit zeven wervels, verbonden door facetgewrichten en ondersteund door tussenwervelschijven. Deze gewrichten zorgen voor soepele bewegingen van het hoofd. Bij een stijve nek kunnen de facetgewrichten vastlopen door overbelasting, verkeerde bewegingen of een slechte slaaphouding. Dit leidt tot irritatie van het gewrichtskapsel, wat pijn en stijfheid veroorzaakt.

Bij langdurige belasting kunnen degeneratieve veranderingen, zoals artrose, optreden. Dit proces wordt gekenmerkt door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten, wat leidt tot ontstekingen en beperkte bewegingsvrijheid.

Zenuwen en sensitisatie: pijnsignalen in overdrive
Het ruggenmerg en de zenuwen die door de nek lopen, zijn nauw verbonden met pijnperceptie. Irritatie of compressie van de cervicale zenuwwortels, bijvoorbeeld door een uitpuilende tussenwervelschijf, kan uitstralende pijn en spierspanning veroorzaken.

Bij chronische nekklachten kan centrale sensitisatie optreden: de zenuwbanen in het ruggenmerg en de hersenen worden overgevoelig, waardoor normale prikkels als pijn worden ervaren. Deze overgevoeligheid kan de nekspieren aanspannen, wat een vicieuze cirkel van pijn en stijfheid creëert.

Ontstekingen en microtrauma: lokale boosdoeners
Ontstekingsprocessen spelen een belangrijke rol bij nekstijfheid. Microtrauma’s, zoals kleine spierscheurtjes door overbelasting, veroorzaken een ontstekingsreactie waarbij stoffen zoals prostaglandines en cytokines vrijkomen. Deze stoffen verhogen de gevoeligheid van zenuwuiteinden in de nek, wat pijn en stijfheid versterkt.

Bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis of een infectie kan een meer systemische ontstekingsreactie optreden. Dit leidt tot zwelling en stijfheid in de gewrichten van de nek.

De impact van slechte houding: een sluipende oorzaak
Langdurig buigen over een scherm of werken met een verkeerde zithouding legt een enorme belasting op de nekspieren en -gewrichten. Een hoofd dat slechts 15 graden naar voren buigt, kan de druk op de nekspieren verdubbelen, terwijl een hoek van 45 graden deze druk verhoogt tot wel 20 kg. Deze overbelasting veroorzaakt spierspanning, wat de bewegingsvrijheid van de nek verder beperkt.

Daarnaast kan een verkeerde slaaphouding, zoals slapen met een te hoog of te laag kussen, leiden tot een verkeerde uitlijning van de wervelkolom. Dit veroorzaakt stijfheid en pijn bij het ontwaken.

Psychologische factoren: stress en spanning
Stress is een grote speler in het ontstaan van een stijve nek. Bij stress activeert het lichaam de vecht-of-vluchtreactie, wat leidt tot een verhoogde spierspanning, vooral in de nek en schouders. Chronische stress houdt deze spierspanning in stand, zelfs als er geen fysieke belasting is.

Daarnaast speelt mentale belasting, zoals angst of vermoeidheid, een rol bij verhoogde pijnperceptie. Dit kan leiden tot aanhoudende nekstijfheid, zelfs zonder duidelijke fysieke oorzaak.

Een blik in de praktijk: hoe het mechanisme samenkomt
Tom, een 38-jarige softwareontwikkelaar, bracht dagen achter zijn laptop door tijdens een strakke deadline. Hij merkte toenemende stijfheid en pijn in zijn nek, die uitstraalde naar zijn schouders. Zijn fysiotherapeut legde uit dat de slechte houding zijn nekspieren had overbelast, wat leidde tot triggerpoints en spierspanning. Daarnaast verhoogde zijn stressniveau de pijnperceptie, wat de klachten verergerde. Met houdingscorrectie, ontspanningsoefeningen en spiertherapie herstelde Tom in enkele weken.

Oorzaken van een stijve nek

Een stijve nek wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde beweging of tocht. Het kan ook komen door schade aan de botten, zenuwen en/of spieren van de nek. Een stijve nek komt vooral door een blessure aan pezen of banden, pijnlijke nekspieren, slijtage van de halswervels of irritatie van het botvlies. Een stijve nek is echter ook een symptoom van meningitis ofwel hersenvliesontsteking, samen met hoofdpijn en koorts. Een stijve nek kan ook ontstaan door continue samentrekkingen of spasmen van de nekspieren.

Hieronder passeren de belangrijkste oorzaken van een stijve nek de revue.

Spanningshoofdpijn / Bron: Istock.com/JackFSpanningshoofdpijn / Bron: Istock.com/JackF

Stijve nek en hoofdpijn door spierspanning

Spanningshoofdpijn

Bij spanningshoofdpijn verschilt de plek van de pijn van persoon tot persoon. Vaak zijn bij deze vorm van hoofdpijn ook nek en schouders stijf en pijnlijk. Er zijn verschillende uitlokkende factoren, waaronder stress, inspanning, vermoeidheid, ooginspanning, houdings- en bewegingsfouten, hormonale schommelingen en voeding. In geval van een stijve nek moet vaak de oorzaak gezocht worden bij houdings- en bewegingsfouten. Want indien je je schouders, nek en hoofd verkeerd gebruikt, kunnen je spieren overbelast raken. Ze zijn dan doorlopend te veel aangespannen, wat klachten veroorzaakt. Het kan te maken hebben met een verkeerde werkhouding, zoals onderuitgezakt zitten met een te holle rug of te opgetrokken schouders. Maar ook je matras en kussen kunnen leiden tot een verkeerde houding. Langdurig in een voorovergebogen houding bezig zijn met je smartphone of tablet, kan ook nekklachten geven. Steeds meer kinderen klagen hierover.

Stress en spanning

Stress is als een onzichtbare kracht die zich stilletjes door je lichaam beweegt, en je nek is vaak het eerste slachtoffer. Wanneer je spanning opbouwt, trekken je spieren zich samen en blijven ze in een constante staat van paraatheid, alsof je lichaam zich voorbereidt op een dreiging die maar niet verdwijnt. Deze constante aanspanning leidt tot pijnlijke en stijve nekspieren, vaak gepaard met een zwaar gevoel in de schouders en hoofd. Het is alsof je een zware last met je meedraagt, zonder dat je het doorhebt.

Als stress chronisch wordt, kunnen de klachten zich opstapelen. De nekpijn wordt vergezeld door hoofdpijn, vermoeidheid en zelfs slaapstoornissen. Je lichaam probeert je te vertellen dat het tijd is om te ontspannen, maar in plaats daarvan blijf je doorgaan. Het is een vicieuze cirkel: hoe meer spanning je opbouwt, hoe stijver je nek, en hoe moeilijker het wordt om te ontspannen. Regelmatig pauzes nemen, mindfulness, en lichte rek- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om je nek weer los te krijgen.

Stijve nek door overbelasting

Door overbelasting kunnen de nekspieren verzuren. Het melkzuur wordt normaal als afvalproduct afgevoerd, maar bij een stijve nek zal het melkzuur zich in het spierweefsel ophopen. Dit geeft nekklachten wat kan aanvoelen als hevige spierpijn. Dat zorgt voor een beperking van de beweeglijkheid van de nek; het draaien van het hoofd gaat lastig en je ervaart pijn als je dat wel probeert. Door rust te nemen zal de stijve nek vak binnen enkele dagen wegtrekken.

Slaapgerelateerde problemen: De nachtelijke saboteur

Een verkeerde slaaphouding kan een verrassend grote impact hebben op je nek. Of je nu op een te zacht kussen ligt, in een rare houding in slaap valt, of je nek verdraait tijdens de nacht—de ochtend begroet je vaak met een stijve nek die lijkt te zeggen: "Zo kun je niet beginnen aan de dag." De spieren in je nek raken 's nachts overbelast en wanneer je wakker wordt, voelt elke beweging als een trekkoord dat vastzit.

De oplossing is eenvoudiger dan je denkt: een goed kussen en een ondersteunend matras kunnen wonderen doen. Het juiste kussen houdt je hoofd in lijn met je wervelkolom, zodat je nekspieren ontspannen blijven terwijl je slaapt. Probeer ook om niet te slapen op je buik, aangezien dit vaak leidt tot nekverdraaiingen die de stijfheid kunnen verergeren.

Verrekte spier of blessure

Veruit de meest voorkomende oorzaak van een stijve nek is een verrekte spier of een blessure. De nekspieren kunnen stijf worden als reactie op pijn. In de hals of nek kan een spiertje verrekt of gescheurd zijn. Dit kan komen door een plotselinge, onverwachtse beweging, of door overbelasting. Het komt vooral voor bij mensen die intensief sporten. In het bijzonder de levator scapulae is gevoelig voor letsel. Door deze spier kun je het schouderblad optrekken richting je nek. Aan de achterkant en zijkant van de hals, verbindt deze schouderbladspier de cervicale wervelkolom met de schouder. Je kunt hier last van krijgen door in een verkeerde positie te slapen, een sportblessure en het veelvuldig draaien van je hoofd van links naar rechts (bijvoorbeeld bij zwemmen). Overmatige stress, wat kan leiden tot spanningen in de nek, is een andere trigger. Ook een verkeerde lichaamspositie, waarbij het hoofd langdurig naar achteren gebogen wordt, kan de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld bij het schilderen van een plafond.

Stijve nek door auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.comStijve nek door auto-ongeval / Bron: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Stijve nek door auto-ongeval

Een whiplash is een van de meest voorkomende verwondingen veroorzaakt door een auto-ongeluk, na een aanrijding van achteren (kop-staartbotsing). Een whiplash is een nekletsel waarbij het hoofd een plotselinge beweging naar voren, achteren of zijwaarts heeft gemaakt. Doordat het hoofd ten opzichte van de romp een andere beweging maakt, raken je zenuwen en spieren in de nek overbelast. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een whiplash kunt herkennen.

Nekpijn en stijve nek

Na de eerste impact van het auto-ongeluk geeft je lichaam endorfines af die je hartslag verhogen en je helpen om de stress van het beoordelen van de schade aan je auto te doorstaan, verzekeringsinformatie uit te wisselen, een schadeformulier in te vullen en te beslissen wat je vervolgens moet doen. Zodra de eerste stress van de situatie is verdwenen, is nekpijn of een stijve nek het meest voorkomende vroege waarschuwingsteken dat je een whiplash hebt. Veel mensen voelen ook stijfheid of pijn in hun schouders of bovenrug.

Hoofdpijn

De meeste hoofdpijn als gevolg van een whiplash begint aan de basis van de schedel en straalt uit richting de achterkant van het hoofd of in de richting van de oren. Een whiplash-hoofdpijn kan zich zowel in een scherpe pijn als in een doffe hoofdpijn manifesteren.

Wazig zien / Bron: Martin SulmanWazig zien / Bron: Martin Sulman

Duizeligheid of wazig zien

Een ander veel voorkomend waarschuwingssignaal van een whiplash is duizeligheid veroorzaakt door zenuwbeschadiging van de nek. Veel slachtoffers van duizeligheid na een auto-ongeluk verklaren dat het lijkt alsof de kamer draait. Deze duizeligheid kan van enkele minuten tot meerdere dagen duren als deze niet wordt behandeld.

Slaperigheid of extreme vermoeidheid

Bij stressvolle situaties laten onze bijnieren cortisol vrij, wat je de 'boost' energie geeft die je nodig het om snel beslissingen te nemen en alert te blijven om vragen te beantwoorden. Wanneer je echter terugkeert naar een veilige plaats, ontspannen je spieren zich en moeten ze zich opladen. Als je gewond bent geraakt, moet je lichaam zich herstellen en gebruikt het veel energie ten behoeve van het genezingsproces te beginnen. Hierdoor kun je je extreem moe of slaperig voelen.

Depressie / Bron: Johan Larson/Shutterstock.comDepressie / Bron: Johan Larson/Shutterstock.com

Moeite met slapen

Na een auto-ongeluk, als je eindelijk genoegen neemt met de broodnodige nachtrust, kunnen pijn en stijfheid in je nek het moeilijk maken om te slapen. Dit kan leiden tot slaaptekort en depressieve klachten (en soms zelfs een depressie).

Aandoeningen van de halswervelkolom

Radiculopathie (beknelde zenuw)

Cervicale wervelkolom aandoeningen, zoals een radiculopathie, kunnen leiden tot pijn en stijfheid. Bij radiculopathie is sprake van een beknelde zenuw in de wervelkolom, waardoor in het verzorgingsgebied van de zenuw klachten ontstaan. Dit geeft pijnklachten en een doof gevoel of tintelingen.

Mogelijke aandoeningen

Veel problemen in de cervicale wervelkolom kunnen leiden tot een stijve nek. De stijfheid kan een reactie zijn op de onderliggende aandoening in de cervicale wervelkolom. Het kan hierbij gaan om onder meer de volgende aandoeningen:
  • Nekhernia / hernia cervicalis;
  • Cervicale kanaalstenose of vernauwing van het halswervelkanaal; en
  • cervicale osteoartritis (achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen in je nek, waardoor je wervels beschadigd raken).

Hersenvliesontsteking kan optreden bij waterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.comHersenvliesontsteking kan optreden bij waterpokken / Bron: 9Gawin/Shutterstock.com

Hersenvliesontsteking of meningitis

Een hersenvliesontsteking is een niet veel voorkomende oorzaak van stijve nek. Bacteriële hersenvliesontsteking is echter een potentieel ernstige aandoening, waardoor het vermeldenswaardig is. Bij deze aandoening raakt het hersenvlies ontstoken, wat klachten kan geven als hoge koorts, sufheid, verwardheid en een stijve nek. Het lukt je niet goed om je nek voorover te buigen. Bij vermoeden van hersenvliesontsteking, moet je direct medische hulp inschakelen.

Andere oorzaken van een stijve nek

Artrose

Met de jaren komen niet alleen ervaring en wijsheid, maar soms ook stijfheid in de nek door artrose. Artrose is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten, zoals die in je nek, langzaam verdwijnt. Het gevolg? Je nek voelt stijf en pijnlijk aan, vooral na rustperiodes zoals het slapen. Het voelt alsof je nek zijn soepelheid verliest, en elke draai van je hoofd gaat gepaard met een ongemakkelijke, trekkende pijn.

Artrose is een aandoening die niet te genezen is, maar je kunt de symptomen wel beheersen. Regelmatige, milde beweging, zoals wandelen of zwemmen, helpt om de gewrichten soepel te houden. Fysiotherapie en soms pijnstillers of ontstekingsremmers kunnen ook verlichting bieden. Hoewel het verouderingsproces niet te stoppen is, hoeft artrose je niet te laten vastlopen.

Kaakproblemen (TMJ): Pijn die de nek in trekt

Problemen met het kaakgewricht (temporomandibulair gewricht, TMJ) kunnen veel verder gaan dan alleen pijn in de kaak. De spanning in je kaak kan uitstralen naar je nek, waardoor je wakker wordt met stijfheid en pijn die zich een weg banen van je kaken naar je schouders. Het lijkt alsof je hele hoofd en nek in een strakke greep zitten, en zelfs kauwen of praten kan de pijn verergeren.

TMJ-problemen komen vaak voort uit klemmen of knarsen met de tanden, vooral 's nachts. Een gebitsbeschermer kan helpen om de spanning te verminderen, en ontspanningstechnieken kunnen voorkomen dat je kaakspieren te gespannen worden. Als de pijn aanhoudt, kan een bezoek aan een kaakspecialist of fysiotherapeut verlichting bieden.

Angst of paniekaanvallen

Angst nestelt zich niet alleen in je gedachten, maar grijpt ook je lichaam vast. Tijdens momenten van intense angst of paniekaanvallen, verstrakken je spieren—vooral die in de nek en schouders. Het voelt alsof je nek in een constante kramp zit, en je kunt de spanning niet van je afschudden. Deze stijfheid kan zelfs dagen na een paniekaanval blijven hangen, als een fysieke herinnering aan de stress die je lichaam heeft doorstaan.

Hoewel deze nekspanning vervelend is, kan het worden verminderd met ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Angst- en paniekstoornissen kunnen vaak effectief worden behandeld met therapie en, indien nodig, medicatie, waardoor de fysieke gevolgen zoals nekstijfheid afnemen.

Spinale stenose

Spinale stenose in de nek is alsof je lichaam je vertelt dat er iets vastzit—letterlijk. Deze aandoening, waarbij het wervelkanaal vernauwt, kan leiden tot zenuwcompressie, wat een gevoel van stijfheid, pijn en zelfs tintelingen in je nek veroorzaakt. Het lijkt alsof elke beweging van je nek je beperkt wordt door een onzichtbare grens die je niet kunt overschrijden zonder pijn te ervaren.

Behandeling kan bestaan uit fysiotherapie om de nek sterker en flexibeler te maken, maar soms is een operatie nodig om de druk op de zenuwen te verlichten. Hoewel de symptomen van spinale stenose je kunnen beperken, kunnen de juiste behandelingen helpen om de pijn te verlichten en de beweeglijkheid te herstellen.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische aandoening die wijdverspreide pijn en stijfheid veroorzaakt, en de nek is vaak een van de eerste plaatsen waar je het voelt. Elke beweging kan voelen als een worsteling, en de stijfheid lijkt constant aanwezig, alsof je nek weigert om te ontspannen. De pijn kan subtiel zijn of juist intens, variërend van dag tot dag, en het is moeilijk om er grip op te krijgen.

Ofschoon fibromyalgie niet te genezen is, kunnen medicatie, fysiotherapie, en stressmanagement helpen om de symptomen onder controle te houden. Het is een aandoening die vraagt om zorg en aandacht, maar met de juiste aanpak hoeft het je leven niet volledig te beheersen.

Wie loopt risico op een stijve nek en wat verhoogt de kans?

Een stijve nek is een vervelende klacht die iedereen kan overkomen, van jonge professionals tot ouderen. Maar wie loopt nu eigenlijk het meeste risico, en welke factoren vergroten de kans op dit ongemak? In onderstaande schema’s brengen we risicogroepen en risicofactoren overzichtelijk in kaart.

Risicogroepen voor een stijve nek

RisicogroepBeschrijving
KantoormedewerkersLangdurig achter een bureau zitten zonder een ergonomische werkhouding verhoogt de kans op spierspanning in de nek.
BeroepschauffeursLange uren in dezelfde houding, vaak met beperkte beweging, maken chauffeurs kwetsbaar voor nekklachten.
SportersSporten zoals gewichtheffen, boksen of zwemmen belasten de nekspieren intensief, wat kan leiden tot overbelasting of stijfheid.
OuderenMet de leeftijd neemt de kans op artrose en degeneratieve veranderingen in de nekwervels toe, wat kan resulteren in een stijve nek.
Mensen met een verkeerde slaaphoudingEen kussen dat de nek onvoldoende ondersteunt of slapen in een onnatuurlijke houding kan 's ochtends tot een stijve nek leiden.
Stressgevoelige mensenChronische stress zorgt voor spanning in de nek- en schouderspieren, wat vaak resulteert in stijfheid.
Zwangere vrouwenHormonale veranderingen en een verschuivend zwaartepunt belasten de nekspieren, vooral in de latere stadia van de zwangerschap.
Mensen met een traumaEen whiplash door een auto-ongeluk of val kan langdurige nekstijfheid veroorzaken, zelfs na herstel.
Kinderen en jongerenOvermatig gebruik van smartphones of tablets ("text neck") kan bij jongeren leiden tot nekstijfheid door een slechte houding.
RokersRoken vermindert de bloedtoevoer naar de spieren en wervels, wat het herstel bij nekproblemen vertraagt en stijfheid verergert.

Risicofactoren voor een stijve nek

RisicofactorBeschrijving
Slechte houdingLangdurig gebogen zitten of staan, zoals bij het werken aan een bureau of scrollen op een telefoon, belast de nekspieren en kan stijfheid veroorzaken.
Langdurige immobiliteitTe weinig beweging tijdens het werk of reizen, zoals bij lange vluchten, kan spierspanning en stijfheid in de nek veroorzaken.
Verkeerde slaaphoudingSlapen zonder een goed ondersteunend kussen of in een onnatuurlijke houding kan de nekspieren overbelasten.
Stress en spanningEmotionele spanning zorgt voor verkramping van de spieren, vooral in de nek en schouders, wat kan leiden tot stijfheid.
Overbelasting door fysieke activiteitIntensieve fysieke inspanning of sporten zonder warming-up verhoogt het risico op stijve spieren, inclusief de nek.
Blootstelling aan kou of tochtPlotselinge kou of blootstelling aan tocht kan spierspanning veroorzaken, wat vaak resulteert in een stijve nek.
Chronische aandoeningenAandoeningen zoals artrose, fibromyalgie of reumatoïde artritis verhogen de kans op chronische nekklachten en stijfheid.
Acute letselsEen plotselinge beweging of ongeval, zoals een val of whiplash, kan leiden tot spierspanning en stijfheid in de nek.
Gebruik van zware tassen of rugzakkenHet dragen van een zware tas op één schouder kan de nekspieren aan één kant overbelasten en stijfheid veroorzaken.
Onvoldoende hydratatieUitdroging beïnvloedt de spierfunctie en kan leiden tot kramp en stijfheid in de nek.

Beschermende factoren van nekstijfheid

Een stijve nek kan je dag flink verpesten, maar met de juiste gewoontes kun je dit probleem voorkomen. Van een goede houding tot slimme ontspanningstechnieken, er zijn veel manieren om je nek soepel en pijnvrij te houden. Hier is een uitgebreid overzicht van beschermende factoren die je nek gezond houden.

Beschermende factorBeschrijving
Ergonomische werkplekZorg ervoor dat je bureau en stoel op de juiste hoogte staan en dat je scherm op ooghoogte is. Een goede werkhouding vermindert spanning in de nek.
Regelmatige bewegingBeweeg elk uur, ook tijdens lange werkdagen. Korte wandelingen of lichte stretches helpen de doorbloeding te verbeteren en spanning te voorkomen.
Goede slaaphoudingGebruik een kussen dat je nek goed ondersteunt en vermijd slapen op je buik. Een matras met medium stevigheid helpt je wervelkolom uitgelijnd te houden.
HydratatieDrink voldoende water om uitdroging te voorkomen, wat de elasticiteit van je spieren en gewrichten verbetert en stijfheid in de nek vermindert.
Kracht- en stretchingsoefeningenOefeningen zoals nekstretching versterken de nek- en schouderspieren en verbeteren de flexibiliteit, waardoor je minder vatbaar bent voor stijfheid.
StressmanagementVerminder spanning door ontspanningstechnieken zoals bidden, ademhalingsoefeningen of massages. Stress is een grote boosdoener bij nekspanning.
Voorkomen van zware lastenDraag rugzakken met beide schouderbanden of verdeel het gewicht gelijkmatig. Dit voorkomt overbelasting van de nekspieren.
Warme en koude therapieBij milde spanning kun je een warme kompres gebruiken om je spieren te ontspannen. Koude kompressen kunnen ontstekingen verminderen na intensieve activiteit.
Vermijden van langdurige schermtijdBeperk de tijd die je op je telefoon of tablet doorbrengt. Houd je scherm op ooghoogte en vermijd de veelvoorkomende “text neck”.
Regelmatige massagesMassages verbeteren de bloedcirculatie en verminderen spierspanning in de nek en schouders, waardoor stijfheid wordt voorkomen.
Goede lichaamshoudingSta rechtop met je schouders naar achteren en vermijd dat je hoofd te ver naar voren hangt. Dit verdeelt de belasting gelijkmatig over je wervelkolom.
Warm blijvenBescherm je nek tegen koude lucht of tocht met een sjaal. Lage temperaturen kunnen leiden tot spierkramp en stijfheid.
Lichte dagelijkse activiteitenVermijd langdurige inactiviteit door regelmatig lichte activiteiten te doen, zoals wandelen of tuinieren, om je spieren soepel te houden.
Fysiotherapie en chiropractieBij terugkerende klachten kan een fysiotherapeut of chiropractor helpen om spanningen in de nek te verlichten en je houding te verbeteren.
Gezonde voedingEet voeding die rijk is aan magnesium, calcium en vitamine D om je spieren en botten gezond te houden. Denk aan bladgroenten, noten en zuivelproducten.

Bijkomende symptomen van nekstijfheid

Een stijve nek kan gepaard gaan met andere symptomen en klachten, zoals:

Hoofdpijn en nekpijn
Hoofdpijn komt vaak voor bij mensen met een stijve nek, omdat gespannen spieren in de nek kunnen uitstralen naar het hoofd. Nekpijn zelf is meestal het meest voor de hand liggende symptoom en kan variëren van een zeurende pijn tot scherpe steken bij bewegingen.

Pijn en stijfheid in schouder en arm
ARTIKEL=149011]Pijn in de schouder(s)[/ARTIKEL] en stijfheid in de schouder, komen vaak samen voor met nekstijfheid. Daarnaast kan pijn in een arm optreden, vaak als gevolg van beknelde zenuwen of een ontsteking in het nekgebied.

Duizeligheid en wazig zien
Duizeligheid kan optreden wanneer de spieren rond de nek en schedelbasis gespannen zijn, wat invloed heeft op de bloedtoevoer naar het hoofd. Wazig zien is een minder vaak voorkomend symptoom, maar kan in sommige gevallen optreden door spanning in de nek die druk uitoefent op nabijgelegen zenuwen.

Vermoeidheid en slaapproblemen
Slaperigheid of extreme vermoeidheid kan het gevolg zijn van de constante spanning en pijn die een stijve nek veroorzaakt. Moeite met slapen en slaapgebrek komen vaak voor, omdat de pijn het vinden van een comfortabele slaaphouding belemmert.

Spierspanning en algemene ongemakken
Spierspanning in het nekgebied kan uitstralen naar andere delen van het lichaam en algemene stijfheid veroorzaken. Deze spanning kan ook bijdragen aan een gevoel van stijfheid en beperking in de beweging van de nek en omliggende gebieden.

Wanneer medische hulp inschakelen?

Een stijve nek kan vaak thuis worden behandeld met rust, beweging en eenvoudige maatregelen, maar in sommige gevallen is professionele hulp nodig. Het is belangrijk om te weten wanneer je een huisarts moet raadplegen en wanneer het een situatie is die onmiddellijke aandacht vereist. Dit kan je helpen om op tijd te handelen en ernstigere problemen te voorkomen. Laten we dit helder uitleggen, zodat je precies weet wat te doen als jouw nek je in de steek laat. 💡

Wanneer de huisarts raadplegen?

Neem contact op met de huisarts als de stijve nek:

  • Langdurig aanhoudt: Als de nekstijfheid langer dan een week blijft bestaan zonder verbetering, kan dit wijzen op een onderliggende oorzaak, zoals spierspanning door stress of een beginnende artrose.
  • Pijn uitstraalt: Pijn die doorloopt naar de schouders, armen of handen kan duiden op een zenuwcompressie, zoals bij een hernia.
  • Bewegingsvrijheid ernstig beperkt: Als je moeite hebt om je hoofd naar één kant te draaien of je nek bijna niet kunt bewegen, kan dit wijzen op een ernstiger mechanisch probleem.
  • Andere symptomen heeft: Denk aan tintelingen, krachtverlies in de armen of handen, of aanhoudende hoofdpijn. Dit kan een aanwijzing zijn voor zenuwproblemen.
  • Terugkerend is: Als de stijfheid regelmatig terugkomt zonder duidelijke oorzaak, kan een diepere medische evaluatie nodig zijn.
  • Veroorzaakt wordt door stress: Als je merkt dat stress of angst je nekklachten verergert, kan de huisarts je doorverwijzen voor fysiotherapie of ontspanningstechnieken.

Wanneer direct medische hulp inschakelen?

Soms kan een stijve nek wijzen op een medisch noodgeval. Zoek direct medische hulp (bel 112 of ga naar de Spoedeisende Hulp) als:

  • Koorts of grieperige klachten optreden: Een stijve nek gecombineerd met koorts, misselijkheid of sufheid kan een teken zijn van hersenvliesontsteking (meningitis). Andere symptomen hierbij zijn overgevoeligheid voor licht, hoofdpijn en verwardheid.
  • Plotselinge, hevige pijn optreedt: Als de nekstijfheid gepaard gaat met een plotselinge, scherpe pijn, kan dit wijzen op een whiplash, een dissectie van de halsslagader, of zelfs een aorta-aneurysma in zeldzame gevallen.
  • Neurologische symptomen aanwezig zijn: Als je duizeligheid, verlamming, moeite met spreken of zien ervaart, kan dit wijzen op een beroerte of een ander ernstig neurologisch probleem.
  • Na een trauma of ongeluk: Nekstijfheid na een val, een auto-ongeluk of een sportblessure kan wijzen op een ernstige verwonding, zoals een wervelfractuur of schade aan het ruggenmerg.
  • Bij kinderen met een stijve nek: Als een kind klaagt over een stijve nek met koorts of misselijkheid, moet dit altijd serieus genomen worden. Dit kan wijzen op hersenvliesontsteking of een andere infectie.
  • Bij ademhalingsmoeilijkheden: Een stijve nek in combinatie met moeite met ademhalen kan wijzen op een allergische reactie, een infectie zoals epiglottitis, of een andere obstructie in de luchtwegen.

Een voorbeeld uit de praktijk
Sanne, een 28-jarige marketingmedewerker, kreeg last van een stijve nek na een intensieve week vol deadlines. Ze dacht dat het stress was, maar na drie dagen begon ze ook koorts te krijgen en werd ze misselijk. Ze besloot naar de huisarts te gaan, die haar doorverwees naar het ziekenhuis. Daar bleek ze een milde vorm van meningitis te hebben, waarvoor ze op tijd behandeld kon worden. Haar snelle actie voorkwam ernstigere complicaties.

Onderzoek en behandeling

Bij een onderzoek naar de oorzaak van een stijve nek door een huisarts zal de arts een aantal stappen doorlopen om de oorzaak vast te stellen. Hier is een overzicht van de stappen:

Anamnese: Je klachten in kaart brengen

De huisarts begint met een gesprek waarin je je klachten beschrijft. Vragen zoals: Hoe lang heb je al last van de stijve nek? Is er een specifieke beweging geweest die de klachten verergerde? Heb je nog andere symptomen, zoals hoofdpijn, tintelingen, of pijn in je schouders of armen? Het doel is om een volledig beeld te krijgen van de mogelijke oorzaken, zoals een verkeerde houding, een blessure, of meer ernstige oorzaken zoals een hernia of infectie.

Daarnaast zal de arts vragen naar je dagelijkse activiteiten: werk je veel achter een computer, slaap je in een bepaalde houding, of heb je onlangs een ongeluk gehad? Dit helpt om vast te stellen of je nekproblemen verband houden met overbelasting, een verkeerde slaaphouding of trauma.

Lichamelijk onderzoek: Het lichaam vertelt het verhaal

Na de anamnese volgt een lichamelijk onderzoek. De huisarts zal je nek voorzichtig palperen (voelen) om te controleren op stijfheid, gevoeligheid, of spierspanning. Het bewegingsbereik van je nek wordt getest: kun je je hoofd zonder moeite van links naar rechts draaien of naar voren en achteren buigen? Ook zal de arts letten op pijnlijke of beperkte bewegingen.

Daarnaast kan de arts de zenuwreflexen controleren door een simpele tik op je gewrichten te geven, om te zien of er mogelijk sprake is van een beknelde zenuw. Bij aanwijzingen van zenuwcompressie kan de huisarts ook kijken naar symptomen in je armen of handen, zoals tintelingen of krachtverlies.

Aanvullend onderzoek: Verder kijken waar nodig

Als de huisarts vermoedt dat er sprake is van een onderliggende aandoening, zoals een hernia, cervicale artrose of spinale stenose, kan verder onderzoek nodig zijn. Dit kan een röntgenfoto zijn om de botstructuur in je nek te bekijken, een MRI-scan om zachte weefsels zoals zenuwen en tussenwervelschijven te beoordelen, of een bloedtest om te controleren op ontstekingen bij bijvoorbeeld een infectie of auto-immuunziekte.

In sommige gevallen kan de huisarts ook een verwijzing geven naar een fysiotherapeut, neuroloog of orthopedisch chirurg, afhankelijk van de vermoedelijke oorzaak van de klachten.

Fysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczFysiotherapie / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Conclusie en behandelplan

Op basis van het onderzoek stelt de huisarts een diagnose en bespreekt de behandelopties. Dit kan variëren van rust en pijnstilling tot fysiotherapie of verdere specialistische behandeling.

Stijve nek verhelpen en behandelen

In de meeste gevallen wordt een stijve nek veroorzaakt door spierspanning of spierverrekking. Deze klachten kunnen vaak adequaat worden behandeld en binnen enkele dagen verholpen zijn. Als algemene regel geldt dat raadzaam is om medische hulp in te schakelen als de stijve nek niet binnen een week verdwenen is, als de klachten verergeren, of als de nekklachten gepaard geen met andere verontrustende symptomen, zoals bij hersenvliesontsteking het geval is. Ook is het verstandig om een arts te raadplegen als er sprake is van een onderliggende medische aandoening die behandeling behoeft.

Spierspanning behandelen

In de behandeling van spierspanningshoofdpijn ligt de nadruk op een behandeling zonder medicijnen. Het is allereerst belangrijk om te achterhalen wat de uitlokkende factoren zijn of wat de factoren zijn die de klachten doen verergeren. Door deze factoren te vermijden, kunnen de klachten afnemen of in het geheel verdwijnen. Soms is aanpassing van je werk(plek) geboden. Verder zijn er een aantal therapieën mogelijk, zoals ontspanningstherapieën om beter om te gaan met stress en spanning en cognitieve (gedrags)therapie om beter met de gevolgen van de pijn om te gaan. Daarnaast kunnen eenvoudige ontspanningsoefeningen helpen om de nekspieren te ontspannen en stijve nek en nekpijn te voorkomen.

Warmte tegen nekstijfheid

Warmte aanbrengen op de pijnlijke plek in de vorm van crèmes, gels, een warme kersenpitzak, of een warme douche, kan de pijn verlichten.

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin SulmanParacetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend / Bron: Martin Sulman

Pijnstillers

Gebruik zo nodig pijnstillers om de pijn te verzachten en om te blijven bewegen. Het is daarbij belangrijk dat je de pijnstillers op een vast tijdstip inneemt en een 'spiegel' opbouwt, zodat de pijn niet telkens de kop opsteekt. Doe dit gedurende een aantal dagen en gebruik bij voorkeur paracetamol: 4 maal per dag 2 keer 500 mg.

Behandeling van onderliggende aandoeningen

Hernia of zenuwcompressie
Als een stijve nek wordt veroorzaakt door een cervicale hernia of een beknelde zenuw, kan fysiotherapie helpen om de druk op de zenuw te verminderen. Bij ernstige klachten kan een injectie met corticosteroïden de ontsteking verminderen. In sommige gevallen is minimaal invasieve chirurgie, zoals een microdiscectomie, nodig om de hernia te verwijderen.

Reumatoïde artritis of artrose
Ontstekingsremmende medicijnen zoals NSAID’s of DMARD’s (zoals methotrexaat) kunnen de symptomen van deze aandoeningen verlichten. Biologische geneesmiddelen, zoals TNF-alfa-remmers, bieden een meer geavanceerde aanpak bij hardnekkige klachten.

Osteoporose
Bij botgerelateerde nekklachten door osteoporose kan de behandeling bestaan uit calcium- en vitamine D-supplementen. Bisfosfonaten en nieuwere geneesmiddelen zoals denosumab versterken de botten en verminderen het risico op verdere schade.

Spiergerelateerde problemen
Bij triggerpoints of myofasciale pijn kunnen behandelingen zoals dry needling of shockwave-therapie helpen om de spierknopen los te maken en de doorbloeding te verbeteren.

Infecties
Bij nekstijfheid door infecties, zoals meningitis of een infectie van de wervelkolom, is een directe medische behandeling nodig. Antibiotica of antivirale middelen worden hierbij ingezet.

Innovatieve behandelingen

Shockwave-therapie
Hoge-energiegolven stimuleren het herstelproces in spieren en pezen. Deze niet-invasieve methode wordt steeds vaker gebruikt bij spiergerelateerde nekklachten en heeft goede resultaten laten zien.

Lasertherapie (Low-Level Laser Therapy - LLLT)
Deze pijnloze techniek gebruikt laserlicht om ontstekingen te verminderen en de weefselgenezing te bevorderen. Het is met name effectief bij spierspanning en ontstekingen in de nek.

Botox-injecties
Bij ernstige spierspanning die niet reageert op andere therapieën, kan Botox worden gebruikt om de spieren te ontspannen. Deze behandeling biedt tijdelijke verlichting en wordt vooral ingezet bij chronische nekklachten.

Radiofrequente ablatie (RFA)
Deze techniek wordt gebruikt bij chronische pijn door gewrichtsproblemen. Hierbij worden kleine zenuwtakken verwarmd met radiofrequentie-energie om pijnsignalen te blokkeren. Dit kan maandenlange verlichting geven.

VR-therapie
Virtual Reality wordt steeds meer toegepast als pijnbestrijdingsmethode. Patiënten leren via VR ontspanningstechnieken of worden afgeleid van hun pijn, wat helpt bij het verminderen van chronische nekklachten.

Aanvullende fysieke therapieën

Manuele therapie en chiropractie
Deze technieken richten zich op het herstellen van de mobiliteit van de cervicale gewrichten. Een chiropractor of manueel therapeut kan blokkades en bewegingsbeperkingen in de nek verhelpen.

Massage en myofasciale therapie
Door massage wordt de spierspanning verminderd en de bloedcirculatie verbeterd. Bij myofasciale therapie wordt gericht gewerkt aan het losmaken van het bindweefsel rond de spieren.

Kinesiotaping
Elastische tape wordt gebruikt om de nekspieren te ondersteunen en de doorbloeding te verbeteren. Dit kan de pijn verminderen en het herstel bevorderen.

Ondersteunende hulpmiddelen en leefstijlaanpassingen

Ergonomie en houding
Pas je werkplek aan: zorg voor een goed afgestelde stoel, een computerscherm op ooghoogte en regelmatige pauzes. Dit vermindert nekbelasting en voorkomt terugkerende klachten.

Nekbrace of ondersteuning
Bij acute nekklachten kan een zachte nekbrace tijdelijk verlichting bieden. Dit moet echter beperkt worden gebruikt om spierverzwakking te voorkomen.

Slaapkwaliteit verbeteren
Een goed matras en een ergonomisch kussen zijn essentieel. Kies een kussen dat de natuurlijke kromming van de nek ondersteunt.

Voorbeeld: innovatie in actie

Peter, een 45-jarige bouwvakker, kreeg na jaren van zwaar werk een stijve nek met uitstralende pijn naar zijn schouders. Zijn arts stelde vast dat hij een beginnende hernia had. Naast fysiotherapie probeerde hij shockwave-therapie, wat de spanning in zijn spieren sterk verminderde. Na enkele sessies voelde hij aanzienlijke verbetering, zonder dat hij medicijnen of chirurgie nodig had.

Stijve nek: oefeningen

Nekoefeningen

Er zijn een aantal eenvoudige oefeningen die je kunt uitvoeren bij een 'gewone' stijve nek. Het kan je nek beetje bij beetje losmaken. Eenvoudige nekoefeningen kunnen verlichting van de klachten geven. Deze bewegingen zorgen ervoor dat de gewrichten en spieren in de nek samenwerken. Wanneer deze oefeningen zes tot acht keer per dag worden gedaan, kan een stijve nek voorkomen worden. Doe deze oefeningen voorzichtig, zonder iets te forceren en op een rustig tempo.

Verschillende oefeningen

De oefeningen zijn:
  • Hoofd buigen: buig je hoofd bijvoorbeeld tien keer naar voren en naar achteren en blijf daarbij naar voren kijken.
  • Over je schouder kijken: Vervolgens kun je eerst links en dan rechts over je schouder naar achteren kijken. Tien keer herhalen.
  • Oor naar schouder brengen: beweeg daarna je linkeroor naar je linkerschouder en vervolgens je rechteroor naar je rechterschouder. Tien keer herhalen.

Zelfzorgmaatregelen en praktische tips bij een stijve nek

Een stijve nek kan je dag flink in de war gooien. Je wordt wakker, probeert op te staan en bam – daar is die pijnlijke beperking. Of misschien was het een marathon sessie achter je laptop, en voel je je nu net een robot die vastgelopen is. Een stijve nek komt in alle soorten en maten: van een lichte irritatie tot een flinke pijn die zelfs je schouders en hoofd erbij betrekt. Het goede nieuws? Er zijn volop praktische maatregelen die je kunt nemen om de boel weer los te krijgen.

De kunst is om verder te kijken dan de standaard tips. Natuurlijk, iedereen kent de basics zoals "beweeg regelmatig" en "stretch voorzichtig". Maar soms is het tijd om wat innovatiever te denken. Want wist je dat een simpel hulpmiddel zoals een massagebal wonderen kan doen? Of dat een goede houding tijdens het autorijden ook een wereld van verschil maakt? Kleine aanpassingen en hulpmiddelen kunnen al snel een groot effect hebben op je bewegingsvrijheid en comfort.

Of je nu last hebt van een stijve nek door een verkeerde beweging, een ongelukje, of simpelweg door slechte gewoontes, er zijn oplossingen. In de volgende opsomming vind je twaalf praktische en soms verrassende manieren om je nek weer soepel te krijgen. Geen zweverige adviezen, maar hands-on technieken die je direct kunt toepassen. Pak ze erbij, experimenteer en voel je nek langzaam maar zeker weer ontspannen.

Gebruik van een koud-warm compress afwisselend

Stel je voor: je nek voelt aan alsof hij volledig vastzit. Dat was precies het geval bij Lisa (32), die na een lange dag achter haar laptop nauwelijks haar hoofd kon draaien. Haar redding? Het oude en simpele, maar effectieve koud-warm compress. Eerst een zak bevroren erwten op de pijnlijke plek voor tien minuten, daarna een warm kompres. Dit spel van kou en warmte helpt niet alleen om de pijn te verzachten, maar stimuleert ook de doorbloeding en ontspant stijve spieren. Tip van Lisa: gebruik een washandje met warm water en voeg een paar druppels eucalyptusolie toe. Het geeft een subtiele ontspannende geur en werkt heerlijk verfrissend.

Het toepassen van triggerpoint-massage met een massagebal

Jan (45) kreeg een massagebal cadeau van zijn collega’s, en dat ding bleek een gamechanger. Hij gebruikte het door de bal tegen de muur te plaatsen en er met zijn stijve nekspieren zachtjes overheen te rollen. Door druk uit te oefenen op die knopen in de spieren, ofwel triggerpoints, merkte hij dat de spanning langzaam verdween. Wat hij niet wist, is dat zo'n simpele bal een goedkoop alternatief is voor een professionele massage. Combineer het met wat kokosolie voor een gladde, warme ervaring, en je hebt de perfecte DIY-ontspanning.

Instellen van een ergonomische werkplek, inclusief een laptopstandaard

Toen Marco (29) doorhad dat zijn nekklachten erger werden door acht uur per dag naar beneden te kijken op zijn laptop, besloot hij actie te ondernemen. Een simpele investering in een laptopstandaard en een extern toetsenbord bleek een wereld van verschil. Door zijn scherm op ooghoogte te zetten, kon hij zijn nek in een natuurlijke houding houden. Wist je dat slechte werkhouding een van de grootste boosdoeners is voor nekklachten? Voeg daar nog een goed verlicht bureau aan toe, en je bent klaar om je nek wat liefde te geven. Vergeet daarbij niet dat een gezonde leefstijl met voldoende beweging de basis vormt voor een soepel lichaam.

Hydrotherapie met een warme douche direct op de nekspieren

Na een koude, regenachtige dag kroop Emma (41) onder een warme douche. Ze richtte de straal direct op haar stijve nek en liet het warme water als een mini-massage over haar spieren stromen. Het resultaat? Een heerlijk ontspannen nek en schouders. Warme hydrotherapie ontspant niet alleen de spieren, maar stimuleert ook de bloedcirculatie. Emma voegt er tegenwoordig wat druppels lavendelolie aan toe om de ervaring extra rustgevend te maken. Kleine moeite, groot effect!

Tijdelijke nekbrace dragen voor stabilisatie

Voor Anne (28) was een tijdelijke nekbrace dé oplossing toen ze na een lange autoreis met een stijve nek thuiskwam. Ze had het gevoel dat haar hoofd letterlijk te zwaar was voor haar nek, en de brace gaf haar de stabiliteit die ze nodig had. Zo’n brace beperkt overmatige beweging en geeft de spieren tijd om te ontspannen. Natuurlijk, je wilt zo’n ding niet te lang dragen, want je spieren moeten ook weer zelf aan de slag, maar voor die eerste paar dagen van acute pijn is het een uitkomst. Combineer het gebruik van een brace met een paar druppels kokosolie om de huid soepel te houden en irritatie te voorkomen.

Toepassen van magnesiumolie direct op de nekspieren

Wie had gedacht dat een spray wonderen kan doen? Karim (35) zweert bij magnesiumolie. Hij ontdekte het per ongeluk toen een collega het aanraadde na een sportsessie. Een paar sprays direct op de nekspieren en licht inwrijven – binnen no time voelde hij de spanning afnemen. Magnesium speelt een cruciale rol bij spierontspanning, en deze olie werkt lokaal en snel. Plus, geen gedoe met pillen of poeders! Bonus: magnesiumolie kan ook helpen bij vermoeidheid, wat vaak samengaat met aanhoudende nekklachten.

Gebruik van een verstelbare autostoel voor betere ondersteuning

Ruben (42) kreeg zijn nekklachten door jarenlang forenzen zonder ooit naar zijn autostoelinstellingen te kijken. Pas toen hij een fysiotherapeut bezocht, realiseerde hij zich hoe belangrijk een goed ingestelde autostoel is. Hij paste de hoogte van de hoofdsteun aan, kantelde de stoel iets naar achteren en zorgde dat zijn rug volledig werd ondersteund. Het resultaat? Geen stijve nek meer na een rit van twee uur. Dit is een van die dingen die mensen vaak over het hoofd zien, maar als je het goed doet, scheelt het zó veel ongemak. Ruben’s tip: combineer dit met een nekrol of kussen als extra comfort.

Voldoende water drinken na een massage / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken na een massage / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Probeer een elektrische nekstimulator (TENS-apparaat)

Toen Sandra (50) een TENS-apparaat cadeau kreeg, had ze geen idee wat ze ermee moest doen. Nu zweert ze erbij. Dit apparaatje stuurt kleine elektrische impulsen door de spieren, waardoor pijnsignalen worden onderdrukt en de spieren zich ontspannen. Het voelt een beetje alsof je een mini-massage krijgt, maar dan zonder dat iemand je nek aanraakt. Het is ideaal voor wie niet veel tijd heeft en toch verlichting zoekt. Sandra merkte bovendien dat haar algehele spierspanning verminderde, wat ook de kans op terugkerende klachten verkleinde. Combineer dit met voldoende water drinken om je spieren gehydrateerd en soepel te houden.

Regelmatig draaien van de schouders (kleine cirkels)

Wie dacht dat schouderbewegingen alleen voor fitnessfanaten zijn, heeft het mis. Sophie (37) ontdekte het belang van kleine schoudercirkels toen ze na een stressvolle werkweek met een pijnlijke, stijve nek zat. Door haar schouders elke ochtend vijf minuten in kleine cirkels te draaien – eerst naar voren, daarna naar achteren – merkte ze al snel verlichting. Deze eenvoudige beweging stimuleert de bloedsomloop in je nek- en schouderspieren en vermindert spanningen. Combineer dit met een paar druppels pepermuntolie op je schouders, en je voelt je letterlijk een stuk lichter. Het beste? Je kunt dit overal doen: aan je bureau, voor de spiegel of zelfs terwijl je wacht op de waterkoker.

Houdinganalyse door een fysiotherapeut of chiropractor

Tom (45) had jarenlang last van terugkerende nekklachten, totdat hij besloot een fysiotherapeut te bezoeken. De oorzaak? Een verkeerde houding door urenlang achter zijn bureau te zitten zonder pauze. De fysiotherapeut gaf Tom tips om zijn houding te corrigeren: rechte rug, schouders naar achteren en het scherm op ooghoogte. Bovendien leerde hij eenvoudige oefeningen om zijn nekspieren te versterken. Een goede houding is als een fundering voor een huis – zonder dat valt alles in elkaar. Tom merkte dat met deze kleine aanpassingen, gecombineerd met voldoende water drinken, zijn klachten niet alleen afnamen, maar ook wegbleven.

Gebruik van een speciaal orthopedisch kussen tijdens het slapen

De nacht is dé tijd voor je lichaam om te herstellen, maar met een slecht kussen gooi je dat voordeel zo overboord. Iris (29) wisselde haar oude, zachte kussen in voor een orthopedisch kussen, speciaal ontworpen om je nek en hoofd in de juiste positie te ondersteunen. Het verschil was enorm. Waar ze eerst wakker werd met een stijve nek, stond ze nu fris en pijnvrij op. Het geheim zit in de ergonomische vorm, die je nek in een natuurlijke houding houdt. Voeg daar een goede slaaphouding aan toe – op je rug of zij – en je geeft je nek de rust die hij verdient. Probeer ook eens een lavendelspray op je kussen voor een extra ontspannende nachtrust.

Huisarts met patiënt met aanhoudende stijfheid van de nek en pijn / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesHuisarts met patiënt met aanhoudende stijfheid van de nek en pijn / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Direct contact opnemen met de huisarts bij aanhoudende pijn

Laten we eerlijk zijn: als de pijn aanhoudt, moet je niet blijven doormodderen. Neem het voorbeeld van Claire (53), die wekenlang rondliep met een stijve nek en tintelingen in haar arm. Toen ze eindelijk naar de huisarts ging, bleek dat ze een beknelde zenuw had. Tijdige diagnose en behandeling – in haar geval een combinatie van fysiotherapie en lichte pijnstillers – zorgden ervoor dat ze snel weer opknapte. Wacht niet te lang en trek aan de bel als je klachten niet binnen een week verbeteren of als je andere symptomen ervaart, zoals krachtverlies. Uiteindelijk is je gezondheid het belangrijkste, en zoals Claire nu weet: beter te vroeg dan te laat!

Prognose van een stijve nek: Hoe snel ben je weer soepel?

Een stijve nek. Het klinkt misschien als een onschuldig probleem, maar het kan behoorlijk irritant zijn. Die plotselinge pijn en beperkte beweging maken simpele dingen als achterom kijken in de auto of naar je computerscherm staren een hele uitdaging. Het goede nieuws? In de meeste gevallen is een stijve nek geen blijvende straf en kun je redelijk snel weer vooruit. Maar wat kun je verwachten als je nek besluit om te protesteren?

Meestal is het tijdelijk: Je nek wil gewoon een pauze
De meeste stijve nekken ontstaan door spierspanning of een verkeerde houding. Denk aan een slechte slaappositie (wie kent het niet, dat knusse maar moordende kussen op vakantie?), te lang achter je laptop hangen, of simpelweg stress. Deze soorten nekklachten verdwijnen vaak binnen een paar dagen tot een week met wat simpele zelfzorg. Een beetje rust, een warme kruik, en misschien een zachte nekstretchoefening doen al wonderen.

  • Neem Eva, bijvoorbeeld. Ze had een drukke week op kantoor en merkte dat haar nek steeds stijver werd. Na een avondje relaxen met een warm kompres en een paar ontspanningsoefeningen voelde ze zich de volgende dag al een stuk beter. “Het was alsof mijn nek me een subtiel seintje gaf om wat gas terug te nemen,” grapte ze later.

Soms duurt het langer: Als spierspanning koppig blijft
In sommige gevallen wil je nekspier gewoon niet opgeven en blijft de stijfheid hangen. Dit gebeurt vooral als de oorzaak niet wordt aangepakt, zoals een werkplek die ergonomisch net zo goed door een draak is ontworpen, of stress die blijft opbouwen. Deze nekklachten kunnen weken duren, maar zijn vaak goed te behandelen met fysiotherapie, massages of het aanpassen van je dagelijkse gewoontes. Denk aan een betere bureaustoel, een beeldscherm op ooghoogte, en vaker pauzeren.

Innovatieve behandelingen zoals dry needling of kinesiotaping worden steeds populairder en kunnen helpen om vastzittende spieren te ontspannen. Dit is vaak een goede optie als de traditionele ‘warmte en rust’-aanpak niet genoeg is.

Wanneer het meer aandacht nodig heeft: Signalen van iets groters
In zeldzamere gevallen kan een stijve nek een symptoom zijn van een ernstiger onderliggend probleem. Denk aan een zenuwinklemming door een hernia of zelfs een infectie zoals meningitis (al komen deze gelukkig niet vaak voor). Als je stijve nek gepaard gaat met koorts, misselijkheid, of aanhoudende tintelingen in je armen, is het slim om meteen medische hulp te zoeken. Deze situaties vragen om een meer specifieke aanpak, en hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten.

Blijvende nekproblemen? Het komt zelden voor
Langdurige nekklachten zijn gelukkig een uitzondering. In de meeste gevallen herstelt je lichaam zichzelf met een beetje hulp van rust, oefeningen of therapie. Zelfs bij chronische aandoeningen zoals artrose is er vaak veel mogelijk om je nek soepel te houden. Met een combinatie van medische behandelingen en aanpassingen in je dagelijkse routine kun je je klachten meestal goed beheersen.

En voor de hardnekkige types onder ons, nieuwe technologieën zoals gepersonaliseerde fysiotherapieschema’s met apps of zelfs VR-oefeningen maken het makkelijker om je nek weer fit te krijgen. Het klinkt futuristisch, maar het werkt verrassend goed.

De boodschap van je nek: Rust, balans en een beetje liefde
Een stijve nek is vaak een herinnering van je lichaam dat je iets moet aanpassen. Misschien een betere houding, wat meer beweging, of gewoon even stoppen met alles op je schouders nemen – letterlijk en figuurlijk. En als je goed naar die signalen luistert, is de kans groot dat je nek je binnen een paar dagen weer vergeven heeft.

Dus, pak die warmtekruik, probeer wat simpele oefeningen, en geef je nek wat welverdiende aandacht. Want laten we eerlijk zijn: een soepel draaiende nek maakt alles nét even makkelijker – of je nu achterom kijkt in de auto of gewoon nee wilt schudden tegen je zoveelste Zoom-call.

Preventie

Hier zijn enkele slimme manieren om te voorkomen dat je een stijve nek krijgt:
  • Let op je houding: Of je nu zit, staat of ligt—houd je rug recht en zorg ervoor dat je hoofd niet te ver naar voren of naar achteren hangt. Dit helpt om je nekspieren te ontlasten en voorkomt overbelasting.
  • Maak je werkplek ergonomisch: Zorg ervoor dat je computerscherm op ooghoogte staat en je stoel goed is afgesteld, zodat je nek niet constant gebogen is. Een goed ingerichte werkplek kan wonderen doen voor je nekgezondheid.
  • Beweeg regelmatig: Sta elke 30 minuten op om even te rekken en strekken, vooral als je lang zit. Simpele nekrotaties en schouderrollen houden de spieren soepel en voorkomen stijfheid.
  • Gebruik een goed kussen en matras: Je nek verdient een goede nachtrust. Kies een kussen dat je nek goed ondersteunt en een matras dat je wervelkolom in een rechte lijn houdt.
  • Vermijd stress: Stress laat je nekspieren aanspannen als een veer. Leer ontspanningstechnieken om de spanning uit je nek te halen.
  • Let op je telefoongebruik: Vermijd de "tech-neck" door je smartphone op ooghoogte te houden en niet urenlang voorovergebogen naar je scherm te kijken. Je nek zal je dankbaar zijn.
  • Sport met zorg: Bij intensieve sporten is het belangrijk om je nek goed te ondersteunen en plotselinge, snelle bewegingen te vermijden. Een blessure voorkomen is beter dan genezen!

Deze tips helpen je om een stijve nek te voorkomen en geven je de vrijheid om soepeler door het leven te gaan zonder die vervelende stijfheid!

Lees verder

© 2016 - 2025 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een stijve nek? Oorzaken, behandeling & tipsLast van een stijve nek? Oorzaken, behandeling & tipsWie al eens last heeft gehad van een stijve nek, weet dat je hoofd dan erg zwaar kan aanvoelen. Het draaien van de nek w…
Diabetische stijve hand syndroom: symptomen en behandelingDiabetische stijve hand syndroom: symptomen en behandelingHet diabetische stijve hand syndroom, ook wel geschaard onder 'beperkte gewrichtsbeweeglijkheid' ('limited joint mobilit…
Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Stijve nek: oorzaken en hoe kom je hier vanaf?Iedereen heeft wel eens last van een stijve nek. Vastzittende spieren kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerde houdi…
De geneeskracht van stijve ogentroostDe geneeskracht van stijve ogentroostStijve ogentroost geeft je mooie, heldere en jonge ogen. Wallen en rode ogen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je lanta…

Adenocarcinoom van slokdarm: Vorm van slokdarmkankerAdenocarcinoom van slokdarm: Vorm van slokdarmkankerEen adenocarcinoom van de slokdarm is een vorm van slokdarmkanker (carcinoom) die ontstaat in de kliercellen (adenocelle…
Pellagra: Vorm van ondervoeding met tekort aan niacinePellagra: Vorm van ondervoeding met tekort aan niacinePellagra is een vorm van ondervoeding die gepaard gaat met een tekort aan niacine (één van de vitaminen van het B-comple…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/AndreyPopov
  • Gulkchiropractic. Do You Recognize the 5 Early Warning Signs of a Whiplash Injury? http://www.fulkchiropractic.com/whiplash-injury-auto-accident/ (ingezien op 6-1-2018)
  • http://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/stiff-neck-causes-symptoms-and-treatment
  • http://www.spine-health.com/conditions/neck-pain/treatment-stiff-neck
  • https://www.thuisarts.nl/nekpijn/ik-heb-nekpijn
  • http://www.fulkchiropractic.com/5-movements-that-stop-neck-pain-fast-stiff-neck-treatment/
  • http://www.romanosandee.nl/achtergrondinformatie/422-brrr-wat-is-het-koud-klachten-in-de-m-levator-scapulae.html
  • http://www.artrose-blog.nl/rugaandoeningen/lumbale-spinale-stenose/
  • https://health.clevelandclinic.org/2015/05/do-you-have-a-stiff-neck-try-these-simple-remedies/
  • http://www.medicinenet.com/stiff_neck/symptoms.htm
  • http://www.denek.nl/anatomie
  • Martin Sulman. Mens & Gezondheid. https://mens-en-gezondheid.nl/ (ingezien op 14-12-2024 en 17-1-2025)
  • I. Vooren (eindredactie). Zorgboek hoofdpijn. Stichting September, Amsterdam, 2011.
  • Thuisarts. Ik heb pijn in de nek. https://www.thuisarts.nl/nekpijn/ik-heb-nekpijn (ingzien op 23-9-2024)
  • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 2: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Lecic/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 4: Istock.com/JackF
  • Afbeelding bron 5: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 6: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 7: Johan Larson/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 8: 9Gawin/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 9: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
  • Afbeelding bron 10: Martin Sulman
  • Afbeelding bron 11: Mimagephotography/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 12: Istock.com/monkeybusinessimages
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 17-01-2025
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.