Pijn in schouder, arm en nek: pees & slijmbeursontsteking

Pijn in schouder, arm en nek: pees & slijmbeursontsteking Pijn in de schouder, bovenarm en nek door peesontsteking en/of slijmbeursontsteking. Bij onvoldoende ruimte onder het schouderdak, raakt de eronder lopende pees ingeklemd tussen dit schouderdak en de schouderkop. Dit geeft irritatie en zwelling van de pees en/of slijmbeurs, als gevolg waarvan een peesontsteking en/of slijmbeursontsteking kan ontstaan. Dit wordt ook wel het subacromiaal impingement syndroom of inklemmingssyndroom van de schouder genoemd. Deze schouderklachten komen vaak voor. Het geeft vaak een stekende of zeurende pijn in de schouder bij het heffen van de arm, pijn rondom het schoudergewricht en uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm welke net onder de schouder begint en zich uitstrekt tot halverwege de bovenarm.

Pijn in schouder door pees- en/of slijmbeursontsteking


De incidentie van schouderklachten en van het subacromiaal impingementsyndroom

Klachten van het houdings- en bewegingsapparaat

Schouderklachten zijn veelvoorkomende klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. Rugklachten spannen echter de kroon. Nekklachten staan op nummer twee, gevolgd door schouderklachten. De prevalentie van schouderklachten in de algemene bevolking is 100-160 per 1.000 personen per jaar. Schouderklachten kunnen hardnekkig zijn, lang aanhouden en frequent recidiveren. Bij het overgrote deel van de nek- en schouderklachten is geen ernstige pathologie aanwezig.

Schouder anatomie in vogelvlucht

Het schoudergewricht wordt gevormd door drie botstukken:
  • het sleutelbeen (de clavicula),
  • het schouderblad (de scapula), en
  • de bovenarm (de humerus).

De bewegingen van de schoudergordel vinden plaats in vier gewrichten. De stabiliteit van het schoudergewricht wordt onder meer gevormd door het gewrichtskapsel. Dit kapsel is op enkele plaatsen verdikt door middel van banden.

Schouderklachten in de huisartspraktijk

Heel veel mensen zoeken met hun schouderklachten niet direct medische hulp. De incidentie van schouderklachten in de huisartspraktijk ligt tussen de 15 en 25 per 1.000 patiënten per jaar. Medisch gezien is er bij schouderklachten zelden sprake van urgentie. Uitgezonderd alarmsymptomen zoals:
  • heftig uitstralende pijn;
  • gewrichtsklachten elders in het lichaam;
  • ernstige schouderklachten met andere symptomen als gewichtsverlies, koorts of algehele malaise.

Alarmsymptomen zijn symptomen die kunnen wijzen op het bestaan van een ernstige onderliggende aandoening.

Subacromiale impingement syndroom

Het subacromiale impingement syndroom komt vaak voor. In de huisartsenpraktijk gaat het in 60-70% van de schouderklachtgevallen om het subacromiaal impingementsyndroom. Ongeveer 5-10% van de bevolking krijgt ooit in meer of mindere mate te maken met dit syndroom, die we in dit artikel verder zullen bespreken.

Wat is het subacromiaal impingementsyndroom?

Verzamelnaam

Het subacromiaal impingementsyndroom is een verzamelnaam voor een slijmbeursaandoening (bursitis) en/of peesaandoening (tendinitis), rond het schoudergewricht, onder het acromion (een soort dak van bot die de kop en de kom van het schoudergewricht beschermt). De ruimte tussen de kop en kom van het schoudergewricht en het acromion, heet de subacromiale ruimte.

Een slijmbeurs is een met vloeistof gevuld zakje, die helpt de wrijving tussen botten en pezen te verminderen. Een pees is een verbinding tussen een spier en een bot, waarmee de spieractiviteit op het bot wordt overgedragen.

Inklemmingssyndroom van de schouder

Impingement betekent letterlijk 'inklemming'. Bij het subacromiaal impingement syndroom raakt de spierpees en/of slijmbeurs tegen de kom of de bovenkant van de schouder ingeklemd, met als gevolg dat de schouder niet meer soepel kan bewegen. Een schouderkop die minder ruimte heeft om te bewegen, geeft irritatie en zwelling van de pees en/of slijmbeurs. Te dientengevolge kan er een pees- en/of slijmbeursontsteking ontstaan. Dat veroorzaakt (soms aanzienlijke) pijn en functiebeperking.

Het subacromiaal impingement syndroom wordt ook wel inklemmingssyndroom van de schouder genoemd.

Pijn in schouder en nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.comPijn in schouder en nek / Bron: InesBazdar/Shutterstock.com

Symptomen: pijn in schouder, arm en nek

Verschijnselen

Er is een zeer grote variatie aan klachten en verschijnselen. Veel voorkomende klachten van het subacromiaal impingementsyndroom zijn:
  • pijn in de schouder: pijn rond het schoudergewricht bij heffen en draaien van de arm;
  • de pijn in de bovenarm voelt men vooral bij het zijwaarts optillen van de arm, ofschoon het laatste deel van deze beweging vaak niet pijnlijk is aangezien de ingeklemde structuren juist in deze positie weer wat meer ruimte hebben;
  • uitstralende pijn naar de nek of arm, soms zelfs tot in de vingers;
  • nachtelijke pijn bij het liggen op de aangedane schouder;
  • het karakter van de pijn varieert van dof tot vlammend;
  • de jas of andere kledingstukken van het bovenlichaam niet meer aan of uit kunnen trekken;
  • andere dagelijkse verrichtingen als haren kammen, tanden poetsen of een BH-bandje vastmaken zijn vaak moeilijk of niet mogelijk.

Differentiaaldiagnose

Andere aandoeningen, die soortgelijke klachten kunnen geven, zijn:

(*) Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn.

Oorzaken van het subacromiaal impingementsyndroom

Overzicht

De ingeklemde structuren zijn veelal spierpezen of slijmbeurzen. Deze kunnen geïrriteerd of ontstoken raken door verschillende oorzaken, zoals:
  • overbelasting (denk hierbij bij langdurige werklzaamheden boven het hoofd zoals behangen of een plafond witten);
  • een val op de arm of schouder;
  • verkalkingen in de pees.

Vaker mannen dan vrouwen

De grootste groep mensen, die last heeft van het subacromiaal impingementsyndroom, is tussen de 30 en 50 jaar oud. Bij mannen vaker dan bij vrouwen. Er is geen erfelijke factor bekend. Een risicogroep vormen de mensen die met de armen veel boven schouderniveau moeten werken.

Onderzoek en diagnose

De specialist onderzoekt de schouder om tot een diagnose te komen. Er worden meestal ook röntgenfoto’s gemaakt en eventueel kan een echografie gemaakt worden.

Behandeling van het subacromiaal impingementsyndroom

Ontstekingsremmende pijnstillers

De arts kan ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven, een zogenaamde NSAID. Of - bij hardnekkige irritatie - kan de arts een injectie met corticosteroïden in de slijmbeurs, een ontstekingsremmend middel, geven. Dit vermindert de irritatie. Eventuele verkalkingen kunnen door de radioloog met een echografie worden aangeprikt en worden opgezogen. Deze interventie gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving.

Herstel

De genezing van deze aandoening kan enkele weken tot maanden duren. Als de aandoening chronisch is, kan tot een operatie worden besloten. Het doel van een operatie is meer ruimte creëren voor de pees door een stuk bot van het schouderdak af te halen.

Relatieve rust

Slijmbeursirritatie geneest bij de helft van de patiënten vanzelf door middel van rust, doch absolute rust is niet aan te bevelen. Door de bank genomen kan men aan het werk en in beweging blijven. Bepaalde werkzaamheden kunnen echter zeer bemoeilijkt worden, waardoor iemand zich kortdurend ziek moet melden. Voor het herstel is het doorgaans gunstiger om naar het werk te blijven gaan. Het kan nodig zijn het werk tijdelijk aan te passen. Met fysiotherapie of manuele therapie kunnen de lokale pezen en slijmbeurzen meer ruimte krijgen, hetgeen herstel bevordert en verlichting biedt aan de klachten.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingDe klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingEen slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat…
Pijn aan de schouderPijn aan de schouderPijn aan de schouder door fitness, sport, werk of een ontsteking. Bij overbelasting kan de schouderpijn gaan doen. Vaak…
Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?De schouder bestaat uit een kop en een kom en draaien dagelijks tijdens het bewegen soepel rond. Om die beweging van de…
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…

Droge ogen voorkomen en verhelpenDroge ogen voorkomen en verhelpenEen mens kan geen enkele hinder aan z'n ogen hebben. Zodra we een klein vuiltje of een zandkorrel in ons oog hebben, kun…
Overgewicht en mogelijke oorzakenOvergewicht en mogelijke oorzakenGezondheid wordt steeds belangrijker voor mensen en een gezond gewicht is daar een groot onderdeel van. Maar wanneer is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/AndreyPopov
  • Dr. H. de Vries, drs. T.O.H. de Jongh, dr. H.G.L.M. Grundmeijer (red.): Diagnostiek van alledaagse klachten II - Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen; Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 2003, p.271-284; Schouderklachten; J.C. Winters en R.L. Diercks.
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pees_(anatomie)
  • http://www.triggerpointboek.nl/tendinit.htm
  • http://www.neckproject.nl/onderzoek.html
  • http://www.emedicinehealth.com/shoulder_and_neck_pain/article_em.htm
  • http://www.werkendlichaam.nl/10080/1/subacromiaal-impingementsyndroom.html
  • http://www.orthopedie.nl/content/nr/slijmbeurs_schouder.asp
  • http://www.chirurgenarnhem.nl/media/File/orthopedie/Aandoening%20pagina%20orthopedie/Folder20Subacromiaal20impingement20syndroom20060109.pdf
  • Afbeelding bron 1: InesBazdar/Shutterstock.com
Reacties

Marijke, 24-02-2016
Heb ondertussen ook al langer dan een jaar last van een slijmbeursontsteking. Van alles gedaan 4x een spuit, fysio, accupunctuur met laser, tramadol en diclofenac geslikt en oefeningen gedaan. Niets hielp. Helaas kwam het toch weer terug. Nu ben ik op zoek gegaan naar meer natuurlijke varianten zoals: omega3, curcuma, duivelsklauw, en ginseng. Als je de echte juiste samenstellingen koopt bij een natuurwinkel dan zul je zien dat het werkt! Probeer het gewoon, echt het zal je lichaam geen kwaad doen Reactie infoteur, 30-04-2016
Duivelsklauw werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Kurkuma is een krachtige ontstekingsremmer. Omega-3 bevordert het natuurlijke afweersysteem. Ginseng verbetert het algehele immuunsysteem. Fijn dat het bij u helpt!

Gerard Waanders, 28-12-2015
Hallo,

Ik ben magnetiseur
en kan de pijnen in de rug, schouders ( peesontstekingen e.d.)wegnemen en dat gebeurt meestal al na 3 a 4 behandelingen
in ongeveer 1 a 2 weken dat ligt eraan hoelang men er al last van heeft.
Wij noemen dat blokkades en krijgen dat weg, ook andere pijnen Reactie infoteur, 03-01-2016
Bedankt voor uw reactie. De 'Vereniging tegen de kwakzalverij' schrijft over magnetiseren: "Twee derde van de magnetiseurspatiënten voelt zich beter door de behandeling. Dit lijkt te komen doordat de stress minder wordt. Het gaat er vooral om dat de patiënt dénkt dat hij of zij behandeld wordt; of behandeling ook echt plaatsvindt is niet van aantoonbaar belang. Bij proeven blijkt dat vaak verbetering optreedt als de patiënt de suggestie krijgt dat hij of zij behandeld wordt, terwijl er geen behandeling plaatsvindt. In de omgekeerde situatie (buiten medeweten van de patiënt is de genezer actief) gebeurt er niets bijzonders." (http://goo.gl/h9Nu3c)

Bianca, 20-06-2012
Voor 5 weken terug ben ik geopereerd aan mijn rechter knie, en loop nu dus ook al 5 weken op krukken.
Nu heb ik de laatste dagen een enorme pijn in mijn linker schouder kan m'n kleren met moeite aankrijgen en als ik iets een verkeerde beweging maak lijkt het net of er iemand in steekt met een mes ofzo! Nou weet ik niet goed wat ik moet doen nog even afwachten of toch maar even langs de huisarts!? Reactie infoteur, 21-06-2012
U kunt het beste even overleggen met de huisarts.

Cornelia, 19-02-2012
Ik heb al anderhalf jaar last van pijnlijke schouder. Ben al rechts geopereerd aan impingement, nu dezelfde klachten a d andere kant. Heb al 4 injecties gehad, er ziin nog geen foto"s van gemaakt. Nu moet ik weer naar de orthopeed, is het verstandig om weer een injectie te krijgen? Of mag ik aandringen op het maken van een foto?

Vr.gr. Reactie infoteur, 24-02-2012
U kunt aan de huisarts vragen naar de mogelijke alternatieven. Mocht u weer een injectie krijgen, laat u dan goed informeren over de kans van slagen, de mogelijke bijwerkingen en over de langetermijneffecten.

Stefan, 15-09-2011
Een jaar geleden ben ik begonnen met fitness. Ik train nu al 9 maanden met een zere linker en rechterschouder. Het voelt aan dat er een pees blijft hangen en dan ineens losschiet. En als ik mijn armen rondzwier, dan maakt het een krakend geluid. Iemand hier al ervaring mee? En wat kan je eraan doen?
vr gr Reactie infoteur, 16-09-2011
Het is niet goed door te blijven trainen terwijl u klachten hebt. Ik adviseer u om dit te laten odnerzoeken door de huisarts. Voorkom dat de klachten verergeren of chronisch worden.

Angelique, 06-06-2011
Ik zit tegen een slijmbeurs ontsteking aan, heb het nog nooit eerder gehad nou zegt de fysiotherapeut juist dat ik het moet koelen, maar ik lees hier veel over het warm houden van de spieren wat is nou beter? Reactie infoteur, 08-06-2011
Uw fysiotherapeut heeft gelijk. Een ontsteking moet men koelen. Warmte is goed voor spierpijn.

Gerda Bogaards, 18-03-2011
Adviseert u de schouder warm te houden? Ik heb het gevoel dat dat helpt. Anderzijds hoor je altijd dat ontstekingen door bacteriën worden verzoorzaakt, die gedijen in warmte. In dat geval zou koelen beter zijn? Reactie infoteur, 18-03-2011
De grootste slijmbeurzen liggen op of rond de pezen van de grote gewrichten zoals de elleboog, de heup en de knie. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, dan wordt gesproken van een 'bursitis'. De meeste slijmbeursontstekingen komen voor op de elleboog en de knie. Het gaat bij een slijmbeursontsteking vaak om een zogeheten 'steriele ontsteking', dat is een ontsteking (weefselreactie en weefselzwelling) die niet wordt veroorzaakt door een organisme zoals een bacterie maar door (bijvoorbeeld) mechanische overbelasting, zoals bij een slijmbeursontsteking het geval kan zijn. Slechts in zeldzame gevallen is de oorzaak een bacteriële infectie en in dat geval spreekt men van een niet-steriele ontsteking. Bij een bacteriële infectie ontstaat naast pijn en zwelling ook roodheid en soms koorts. Als er sprake is van een bacteriële infectie, is een behandeling met antibiotica noodzakelijk.

Rust en pijnstilling zijn de eerste maatregelen die men kan nemen om een slijmbeursontsteking te bestrijden. Wanneer de pijn het toelaat, is het belangrijk om weer in beweging te komen om verstijving van de schouder te voorkomen. Speciale oefeningen kunnen daarbij helpen. Vraag uw huisarts om advies.

Ingrid, 08-03-2011
Rond kerst ben ik op straat door gladheid onderuit gegaan. Niets aan de hand, dacht je toen. Nu twee maanden verder. Ik loop nu drie weken bij de Fysio voor een Frozen Shoulder (FS) -linkerkant- en blijkt dat het gepaard gaat een SBO (slijmbeursontsteking) Nu twee weken terug heeft de dokter mij de beruchte prik gegeven, iets wat ik absolute niet wilde. Ze spuiten toch hormonen in je lichaam, waar je achteraf maar af moet wachten of dat aanslaat. Met de nadelen? Ik mocht de dokter pas bedanken als de prik ook heeft aangeslagen. De volgende dag kon ik mijn haren wassen. Ben 50% gaan werken met het doel binnen 4 weken weer op 100% te zitten. Fysio ben ik blijven bezoeken. Overmorgen is precies twee wkn geleden dat ik de prik heb gehad. Vandaag was een slechte dag, Een zeurderig en vlammende pijnen aan mijn pezen/spieren in mijn bovenarm in combinatie met een beetje aan van rechterarm (ik schrijf rechts)/ Mijn gewrichten aan mijn linkerpols vraagt eveneens zijn aandacht. Ben meteen gaan rusten en na vier uur is alles weer zoals de dag na de prik. Voor mij is dit het begin van een lange en geneeskundige reis, maar ik geef niet op. Wordt vervolgd. Reactie infoteur, 09-03-2011
Ik ben benieuwd naar het vervolg van uw herstel.

Peter, 16-02-2011
Ik heb aan mijn rechterschouder een slijmbeursontsteking. Vele zeggen, man laat er een spuit in zetten en je bent er van af. Is dat een goed advies of juist niet, iedereen reageert natuurlijk verschillend op zijn lichaam. Reactie infoteur, 16-02-2011
Dat is ter beoordeling aan de (huis)arts.

Thea, 02-08-2010
Ik loop nu meer dan een jaar met een zeer pijnlijke bursitis in de schouder, ik slaap er slecht van, kan niet op aangedane schouder liggen, ik heb pijn bij beweging en bij rust, eigenlijk continu, m, n arm hand en vingers tintelen regelmatig, vele malen per dag en ik merk dat ik kracht verlies links. Ik heb diverse pijnstillers gehad t/m Tramadol en een injectie in schouder. De orthopeed stuurde me naar huis met de mededeling dat ik er wel overheen zou komen maar ik ben uitgeput nu van de constante pijn.Ik maak me zorgen dat de spieren en pezen aangetast gaan worden maar mijn huisarts en specialist blijkbaar niet? Reactie infoteur, 04-08-2010
Hallo Thea,

U kunt om een second opinion vragen. Dit betekent letterlijk 'tweede mening'. Hiermee wordt bedoeld dat een andere deskundige zijn of haar mening geeft over uw diagnose of behandeling. Op deze vraag staat hoe u dat het beste kunt doen:

http://www.consumentendezorg.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=552&Itemid=10

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

Mvg, Martin

Wilhelmien van Boxtel, 13-07-2010
Voor mij is het de tweede keer dat ik een peesontsteking heb, eerst links enkele jaren geleden, met het gevolg een frosse scholder. ik heb toen gedurende een week in het ziekenhuis gelegen en nog 3 maanden fysio maar ondanks alles, is mijn schouder nooit meer soepel en pijn vrij geweest. Nu heb ik al vanaf maart erge pijn in mijn andere schouder 3 injecties verder en twee maal daags 1 capsule Tramadol is het nog niet te doen. Wie kan mij advies geven? Reactie infoteur, 17-07-2010
Hallo,

Wat zegt uw behandelend arts hierover?

mvg, Martin

Linda, 19-02-2010
Ik heb soms last van mijn rechter schouder, vaak gaat hieraan vooraf dat ik de dag ervoor iets zwaars heb getild. En daar bij graag op mijn rechter zij wil slapen, maken het compleet. Meestal als ik dit heb ( 2 a 3 x per jaar.) dan gaat het met een dag of 2 weer over. Ben nu met mijn 2e dag bezig en heb van elende al 2 pijnstillers geslikt! Moet zeggen dat dit aardig helpt:-p. Mijn klachten zijn vooral mijn arm niet meer zijwaards kunnen optillen. De onderarm en de achterkant van de arm totaal geen last van. Als ik aan de zijkant boven aan mijn arm op die spier drukt doet dat pijn, een soort blauwe plek gevoel. Ik houd het in de gaten, als het van het weekend niet over is zal ik welnaar mijn huisarts gaan :-( Reactie infoteur, 21-02-2010
Hallo Linda,

Het kan zeker geen kwaad met dergelijke klachten de huisarts te bezoeken.

Mvg, Tartuffel

Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 31-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.