Slijmbeursontsteking

Regelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ontstaat het, wat kun je eraan doen en wat zijn de bijbehorende klachten?

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht. De slijmbeurs is een soort stoorkussentje dat het gewricht beschermt tegen teveel wrijving. Een slijmbeurs kan door een klap of val zodanig geïrriteerd of beschadigd worden, dat deze zich vult met vocht of bloed. Indien een slijmbeurs herhaaldelijk geïrriteerd raakt, kan een blijvende zwelling met vochtophoping ontstaan. De slijmbeurswand wordt dan blijvend dikker. Soms kunnen bacteriën in de slijmbeursholte binnendringen en ontstaat er een infectie. Een slijmbeursontsteking is een vorm van reuma. Bursa is het medische woord voor slijmbeurs. Wanneer een slijmbeurs ontstoken raakt, wordt dat bursitis genoemd. Dit wordt gezien als een reumatische aandoening.

Waar kan zich een slijmbeursontsteking ontwikkelen?

Een slijmbeursontsteking komt vooral voor in de schouder, de elleboog en in de knie.

Wanneer kun je een slijmbeursontsteking krijgen?

Een slijmbeursontsteking kun je altijd krijgen, maar vooral mensen boven de 30 jaar hebben er last van.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Er zijn verschillende oorzaken die een slijmbeursontsteking tot gevolg kunnen hebben.
De oorzaak van een slijmbeursontsteking is meestal overbelasting. Ook kan het een symptoom zijn van een andere reumatische ziekte. Soms is een infectie de oorzaak.

Bijbehorende klachten

Bij een slijmbeursontsteking kunnen pijn en stijfheid optreden. Soms kun je het lichaamsdeel waarin de ontsteking zit moeilijk bewegen. Ook kun je op die plek een zwelling zien en/of warmte voelen. De pijn kan uitstralen. Vaak gaat de slijmbeursontsteking gepaard met een peesontsteking. De slijmbeurs en de pees zijn dan allbei ontstoken.

Diagnose stellen

Op grond van de klachten wordt de diagnose vaak al vermoed. Lichamelijk onderzoek is voldoende. Röntgenfoto's zijn niet nodig. Bij verdenking op een infectie van de slijmbeurs zal de arts bloedonderzoek laten verrichten. Bij een bacteriële infectie ontstaat naast pijn en zwelling ook roodheid en soms koorts.

Behandeling van een slijmbeursontsteking

Medicatie

Wanneer paracetamol niet werkt tegen de pijn, kan de huisarts andere medicijnen voorschrijven. De medicijnen NSAID's en COX-2-remmers werken zowel pijnstillend ook ontstekingsremmend.

Andere behandeling

Bij een kleine zwelling kan de arts de holte met een injectiespuit leegzuigen en een ontstekingremmend middel inspuiten.
Indien de zwelling erg groot is of als de zwelling blijft terugkomen, kan een operatie noodzakelijk zijn. Alleen in geval van een infectie is een (acute) operatie noodzakelijk.
Wat je zelf zou kunnen doen is koele of warme compressen op het desbetreffende gewricht leggen.
© 2010 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingDe klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingEen slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat…
Slijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van een ontsteking van de slijmbeu…
Slijmbeursontsteking als oorzaak van schouderpijnEen van de hoofdoorzaken van schouderpijn is een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking wordt ook bursitis genoe…
Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?De schouder bestaat uit een kop en een kom en draaien dagelijks tijdens het bewegen soepel rond. Om die beweging van de…

Een blaasontsteking hebbenKen je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoel…
Tips voor onderhoud van uw schoenenSchoenen en laarzen zijn duur in aanschaf, je raakt er aan gehecht en hoopt er zo lang mogelijk plezier van te hebben. M…
Bronnen en referenties
  • http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/bursitis.aspx?gclid=CM7Pma2so6UCFcKCDgod4mtgIQ http://www.orthopedie.nl/content/nr/slijmbeurs_inl.asp
Wuppie (35 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.