Slijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstel

Slijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstel Slijmbeursontsteking schouder symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van een ontsteking van de slijmbeurs in de schouder is 'bursitis'. Bij bursitis van de schouder is de slijmbeurs in de schouder ontstoken, hetgeen allerlei klachten veroorzaakt. De symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder zijn pijn in de schouder, met eventueel uitstralingspijn naar de elleboog of nek, en (soms forse) bewegingsbeperkingen. Een ontsteking betekent niet perse dat de slijmbeurs geïnfecteerd is. Meestal wordt bursitis veroorzaakt door mechanische irritatie van de slijmbeurs door overbelasting. De behandeling is in de eerste plaats conservatief. Voor het herstel is het belangrijk dat je je schouder blijft gebruiken, ook als je last van pijn hebt. Door pijnstillers te gebruiken, lukt dat vaak beter. Soms is het nodig om een injectie in de schouder te krijgen. Zo'n spuit remt de ontsteking in de schouder en vermindert de pijn.

Slijmbeursontsteking schouder


Wat is een slijmbeursontsteking?

Het schoudergewricht is een complex gewricht. Het schoudergewricht bestaat uit:
  • de kop,
  • de kom,
  • de pezen,
  • de slijmbeurs, en
  • het dak van bot.

De kop (van de bovenarm) vormt samen met de kom van het schouderblad een gewricht, en bestaan uit bot met een laagje kraakbeen. Het gewricht wordt aan de bovenzijde beschermd door een soort dak van bot (het acromion) en het sleutelbeen. De arm wordt bewogen met spieren die tussen het acromion en de kop doorlopen. Teneinde de spieren soepel langs het dak te laten glijden, is er een holte ontworpen dat is gevuld met vocht, een zogeheten slijmbeurs. Bij irritatie van de slijmbeurs, zwelt het op. Bij bepaalde bewegingen met de arm zal de slijmbeurs sneller bekneld raken, hetgeen pijn veroorzaakt.

Pijn in schouder / Bron: Istock.com/AndreyPopovPijn in schouder / Bron: Istock.com/AndreyPopov

Mogelijke oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder

Irritatie van de slijmbeurs kan het gevolg zijn van overbelasting (denk aan werkzaamheden boven het hoofd), of een scheurtje in de spier, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval of het je vertillen aan iets. Een ontsteking betekent dus niet per se dat de slijmbeurs geïnfecteerd is (bijvoorbeeld als gevolg van een wond of beet). Meestal wordt bursitis veroorzaakt door (mechanische) irritatie van de slijmbeurs. Als er sprake is van een chronische ontsteking, dan is dit bijna te herleiden tot een langdurige lichte overbelasting van de slijmbeurs als gevolg van veelvuldige en/of verhoogde druk en/of schuifkrachten op de slijmbeurs. Door eenzijdige belastingen gedurende je werk of in de sport, kan op een gegeven ogenblik een chronische ontsteking ontstaan.

Klachten en symptomen slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking veroorzaakt vaak de volgende klachten:
  • plaatselijke roodheid, warmte, zwelling (soms niet zichtbaar) en pijn (waar de ontstoken slijmbeurs aanwezig is),
  • pijn in de schouder bij heffen en draaien van de arm,
  • de pijn kan uitstralen naar de elleboog of nek,
  • je kunt pijn ervaren bij het liggen op de arm (bijvoorbeeld tijdens de nacht, als je slaapt),
  • beperking van bewegingen: bijvoorbeeld moeite om de arm zijwaarts op te heffen en soms is bewegen bijna niet mogelijk.

MRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidlMRI-scan / Bron: Istock.com/© james steidl

Diagnose slijmbeursontsteking schouder

De huisarts kan vaak al op grond van de beschrijving van de klachten vermoeden dat er sprake is van een slijmbeursontsteking. De huisarts zal lichamelijk onderzoek uitvoeren en wat testjes uitvoeren, als gevolg waarvan de klachten tijdelijk kunnen toenemen. Een röntgenfoto kan worden gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten. In sommige gevallen is er een MRI scan nodig.

Behandeling en herstel slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeursontsteking schouder: conservatieve behandeling
De behandeling is in de eerste plaats conservatief. Bij grofweg één op de drie mensen met schouderklachten verdwijnen de klachten binnen twee tot zes weken. Ter bevordering van het herstel is het belangrijk om het gebied/gewricht rust te geven en niet te belasten. Dit betekent echter niet dat het gewricht stil gehouden moet worden! Lichte veelvuldige bewegingen zonder pijn zijn belangrijk om het herstel te bevorderen. Met pijnstillers lukt dat vaak wat beter.

Bij een niet-steriele infectie is een antibioticakuur nodig.

Injectie

Als pijnstillers onvoldoende soelaas bieden en de pijn erg vervelend blijft, kan de (huis)arts besluiten om je een injectie te geven (onder plaatselijke verdoving) met pijnstillende en/of ontstekingsremmende vloeistof. Het gaat hierbij om een injectie met een bijnierschorshormoon (cortisonen injectie). Door een injectie in de schouder kan de pijn snel afnemen, waardoor je in staat bent je arm beter te bewegen en dat is gunstig voor het herstel. De prik werkt gedurende enkele weken en geeft slechts zelden bijwerkingen. In een enkel geval kan de pijn tijdelijk toenemen, maar dat is voor hooguit enkele dagen. Vaak is de ergste pijn binnen twee weken na de injectie verdwenen, waarna je je schouder meestal weer redelijk kunt gebruiken. De klachten kunnen echter ook langer duren of terugkomen. Als de injectie onvoldoende helpt, dan kun je na twee tot vier weken nog een injectie krijgen. Indien blijkt dat zelfs twee injecties geen enkele verbetering geven van de klachten, dan is een derde injectie zelden zinvol en wordt daarom vaak ook niet gedaan.

Fysiotherapie

Na een acute slijmbeursontsteking is de fysiotherapeut meestal niet betrokken bij het herstel. De fysiotherapeut komt vaak om de hoek kijken bij een chronische ontsteking.

Operatieve ingreep

Wanneer conservatieve behandelingen niet aanslaan, dan kan de orthopedisch chirurg eventueel overgaan tot een operatieve ingreep via een kijkoperatie of een open ingreep. Via een dergelijke ingreep wordt er meer ruimte gemaakt door de slijmbeurs te verwijderen en/of (de onderkant van) het schouderdak bij te werken. Na de ingreep mag je de schouder gedurende de eerste 4 tot 6 weken niet gebruiken. Je dient de arm in een draagband te dragen die alleen af mag tijdens oefeningen en in speciale situaties, zoals het wassen van het lichaam. Na ongeveer vier weken vangt men aan met een revalidatieprogramma bij de fysiotherapeut om je arm weer aan te laten sterken. Het eerste half jaar mag je niet deelnemen aan fysiek contactsporten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboogSlijmbeurzen kun je vinden in de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Een slijmbeurs, ook wel bursa of bindweefselzak…
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
Peesontsteking als oorzaak van schouderpijnEen veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs…
Subacromiaal impingementsyndroom: Pijn aan schouderSubacromiaal impingementsyndroom: Pijn aan schouderDe schouder is een ondiep gewricht met een groot aantal bewegingen. Een aantal aandoeningen veroorzaken pijn in de schou…

Pijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn teelbal: symptomen, oorzaken & behandeling teelbalpijnPijn aan de teelbal kan voor een man erg hinderlijk zijn en een reden voor ongerustheid. Hoewel pijn aan de teelballen i…
Rib gekneusd of gebroken?Rib gekneusd of gebroken?Is een rib gekneusd of gebroken? Vaak is het onduidelijk wat de schade aan een rib is. Duidelijk is wel dat er pijn gevo…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/AndreyPopov
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/© james steidl
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 14-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.