Peesontsteking als oorzaak van schouderpijn

Een veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs helemaal niet mogelijk de arm in de hoogte te steken. De schouderpijn kan dan ook uitstralen naar de hals, elleboog of de vingers. Een peesontsteking wordt ook tendinitus genoemd. De oorzaken van de schouderpijn kunnen bijvoorbeeld overbelasting of slijtage zijn. Met de pijn mag niet te lang worden doorgelopen. De behandeling van een peesontsteking gebeurt door een arts vaak door het geven van een injectie.

Schouder met veel spieren gevoelig voor problemen en schade

Een schouder is een gecompliceerd gewricht met veel verschillende spieren. Een schouder bestaat uit de onderdelen schouderblad, bovenarm, schouderspieren en schouderpezen. Schouderpezen verbinden de spieren met de botten. Omdat de schouder een draaiing van 360 graden toelaat is hij erg gevoelig voor problemen en schade die pijn kunnen veroorzaken. Die pijn kan gepaard gaan met pijn in de rug en nek en met hoofdpijn en spierpijn. Ook kunnen spanningen in de spieren rugklachten en nekklachten veroorzaken.

Oorzaak peesontsteking en schouderpijn soms overbelasting

Een peesontsteking is meestal het gevolg van herhaalde handelingen bijvoorbeeld bij een beroepsactiviteit of bij het klussen. Ook kan de ontsteking het gevolg zijn van overbelasting door te fanatiek sporten. Door die overbelasting en ook door slijtage of een ongeval kan een pees ontsteken of scheuren. Bij overbelastende activiteiten kan het gewricht ook beschadigen doordat wrijvingen tot slijtage leiden. Wat bij mensen boven de veertig eveneens een rol kan spelen zijn instabiele gewrichten of botontkalking. Een verdedigingsreflex van het lichaam kan daarbij afzetting van kalk zijn wat ook weer problemen veroorzaakt.

Herkenning peesontsteking

De pijn bij een peesontsteking bevindt zich vooral rond het schoudergewricht maar kan ook uitstralen naar de hals, elleboog of vingers. Vooral bij het aankleden of bij het kammen van de haren is de pijn zeer hevig maar ook veel dagelijkse bezigheden kunnen zeer belemmerd worden door de pijn. Een peesontsteking is naast de pijn ook herkenbaar aan een lichte zwelling en warme huid boven de pees. De ontsteking gaat naast de bewegingsbeperking ook gepaard met stijfheid en soms is een zacht krakend geluid hoorbaar bij het bewegen van de pees.

Verschil peesontsteking en slijmbeursontsteking

Een andere veelvoorkomende oorzaak van schouderpijn is een slijmbeursontsteking. Daarbij is vaak, evenals als bij de peesontsteking, sprake van herhaalde bewegingen maar de symptomen van een slijmbeursontsteking zijn wel anders dan van de peesontsteking. Hoewel bij beiden de pijn heviger wordt bij het bewegen van de schouder is de kans dat de pijn s nachts erger wordt vooral bij een peesontsteking zeer groot. Een ander verschil is dat de pijn bij een slijmbeursontsteking vrij dof is terwijl die bij een peesontsteking scherp aanvoelt. Bij een slijmbeursontsteking wordt bij het steunen op de schouder de pijn erger. Helaas komen beide ontstekingen ook samen voor.

Langdurige genezing

Omdat de spier waarmee de ontstoken pees verbonden is in de meeste gevallen erg veel beweegt kan de ontsteking lang duren. Een peesontsteking kan overigens overal voorkomen en naast de schouder ook vooral in de pols, hiel, knie en elleboog. In de regel kan bij een peesontsteking precies de plek van de pijn worden aangewezen.

Behandeling van peesontsteking

Soms besluit een arts een injectie te geven met een ontstekingsremmer wat een zeer pijnlijke behandeling kan zijn maar snel een flinke verbetering op kan leveren. In bepaalde gevallen moet die injectie echter herhaald worden om voldoende effect op te leveren. In andere gevallen kan een oefentherapeut worden ingeschakeld. In weer andere situaties zal het noodzakelijk zijn om operatief in te grijpen door een orthopedisch chirurg.

Zelfhulpmiddelen bij een peesontsteking

Belangrijk bij het optreden van een peesontsteking is om een paar dagen te rusten en de pijnlijke spier te koelen. Na enkele dagen moet wel voorzichtig worden geprobeerd het gewricht te bewegen om stijfheid te voorkomen. Bij voortdurende pijn moet niet te lang worden gewacht met hulp inroepen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)Peesontsteking schouder kan behoorlijk invaliderend zijn. Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de schouder en…
Pijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijnPijn aan de schouder? Oorzaken & tips tegen schouderpijnPijn aan de schouder lijkt op het eerste zicht vrij onschuldig, maar kan in het dagelijks leven toch wel ernstige ongema…
Subacromiaal impingementsyndroom: Pijn aan schouderSubacromiaal impingementsyndroom: Pijn aan schouderDe schouder is een ondiep gewricht met een groot aantal bewegingen. Een aantal aandoeningen veroorzaken pijn in de schou…

Bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking)Bacteriële meningitis, in de volksmond ook bacteriële hersenvliesontsteking, is een aandoening waarbij de hersenvliezen…
Verzuring van spierenVerzuring van spierenVerzuring van spieren ontstaat voornamelijk bij sport maar kan ook ontstaan door een stofwisselingsziekte. In de meeste…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsplein.nl
  • E-gezondheid.be
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.